NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg
Naar boven

Samen bouwen aan de toekomst

In deze nieuwe editie van SAMEN leest u prachtige verhalen over initiatieven die we in onze maatschappij met elkaar oppakken. Bijvoorbeeld een woon- en zorgcentrum waar ouderen en jongeren met elkaar worden verbonden of een kerstdiner voor eenzame ouderen. In de huidige tijd moeten we meer dan ooit voor elkaar zorgen en er voor elkaar zijn! Voor ons is dit heel vanzelfsprekend.

Immers, Univé is van oorsprong een coöperatie. Dit betekent dat we samenwerken, samen dingen tot stand brengen. Zo zijn we. We zijn er voor elkaar. Dit geldt voor onze medewerkers onderling, maar ook voor de relatie met onze leden, met u. 

We vinden het belangrijk om bereikbaar, toegankelijk en dichtbij te zijn en te blijven. Uiteraard door persoonlijk contact bij u thuis en in onze winkels, maar ook steeds meer via onze digitale kanalen. Continu ontstaan er nieuwe communicatiemiddelen. In deze veranderende wereld willen we graag van u horen hoe wij voor u toch persoonlijk, dichtbij en toegankelijk kunnen blijven. Samen bouwen we het Univé van de toekomst. Deel uw ideeën met ons via samen@unive.nl.

We bereiden ons met elkaar langzaam voor op een sfeervolle periode. Kom tot rust met het Univé sauna arrangement of breng met elkaar een bezoek aan de historische stad Haarlem. 

Ik wens u veel leesplezier!

Joost Heideman
Lid Raad van Bestuur Univé

Naar bovenDe Woonstudent:

‘Ja zeggen,
dat is de kracht’

Lees verder

In woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer woont een groep studenten tussen de oudere bewoners. Als goede buur zien ze om naar hun nieuwe huisgenoten. In ruil voor hun diensten wonen de jongeren gratis. Ze brengen de buitenwereld naar binnen.

Paraplu

In de werkkamer van Gea Sijpkens, bestuurder van Humanitas, staat de deur gewoon open. Wie voorbij loopt, krijgt een groet of een lach van de bestuurder. Bij zorgcentrum Humanitas in Deventer is het gewoon gezellig. “Het is onze ambitie om het warmste en meest gastvrije woon- en zorgcentrum van Deventer te zijn.” Die ambitie formuleerde Gea toen ze drie jaar geleden begon. “Ik geloof dat als je een sterkere samenleving wilt bouwen, als je het samen beter wilt hebben, dat je dan groepen met elkaar moet verbinden. Dat is de paraplu van mijn denken.”

Beweging

Vanuit die verbinding zijn bij Humanitas al veel initiatieven ontstaan. “Over zorg kun je de meest vreselijke verhalen vertellen. Maar je kunt ook hele mooie verhalen vertellen. Ik kies voor het laatste. Door positief te zijn, kom je in een soort vliegwiel terecht. Daardoor gaan de dingen steeds makkelijker. Je krijgt beweging doordat je in beweging bent. Ik denk dat dat één van de krachten is. Ik kijk niet eerst naar wat in de weg zou kunnen staan. Ik zeg eerst ja en dan kijken we hoe we het regelen.”

“Je krijgt beweging doordat je in beweging bent.”

Gea Sijpkens - bestuurder Humanitas

Project De Woonstudent

Dat maakte ook het project De Woonstudent tot een succes. Gea overwon alle weerstand en inmiddels wonen er zes studenten tussen de bewoners. Het project won de Paludanus Prijs en krijgt internationale aandacht. Maar het belangrijkste: bewoners én studenten vinden het geweldig. “De bewoners hebben het niet meer over pijntjes en ziektes. Ze praten nu over het liefdesleven van de jongens op de gang. Die jongeren brengen echt de buitenwereld naar binnen. En ze leren voor een ander te zorgen. Zo worden ze op een mooie manier volwassen. Op die manier werkt het ’t beste: twee kanten op.”

Woonstudent Max: ‘Ik krijg het in liefde terug’

“Wonen in een verzorgingshuis met 160 ouderen: hoe vet is dat! Wij wonen hier gratis, maar leveren dertig uur werk per maand. Ik heb een paar vaste taken, zoals het serveren van de broodmaaltijd. Verder zijn we ‘een goede buur’. Zo krijgen de bewoners echt iets mee van buiten. Ze weten alles van ons! Maar wij leren ook veel. Over respect, over empathie. Wij zijn van de generatie snel-snel. Maar hier besef je hoe mensen in deze leeftijd letterlijk veel langzamer voortbewegen in het leven. Dan zie je dat wij ook wel eens pas op de plaats kunnen maken. Daar hebben we allemaal profijt van. Kijk, voor mijn werk hier word ik dan wel niet betaald met geld, maar ik krijg het in liefde terug.”

Bekijk hier een korte film over het project ‘De Woonstudent’. >>

Samen zorg je het beste voor jezelf

In een wereld waarin we meer en meer zaken zelf moeten organiseren zijn initiatieven zoals in woon- en zorgcentrum Humanitas de oplossing voor problemen die ontstaan. ‘Een sterke samenleving bouwen door groepen met elkaar te verbinden‘ past naadloos bij de behoeftes van de maatschappij en vooral ook in het gedachtengoed van de coöperatie Univé.

Het is fantastisch om te zien hoe twee totaal verschillende generaties elkaar helpen om te werken aan een betere woon- en leefomgeving. Het besef van respect voor elkaar en saamhorigheid enerzijds tegenover de maatschappelijke veranderingen anderzijds. Ze vormen samen een heel mooi plaatje en zijn daarmee een inspirerend voorbeeld voor anderen. Terecht dat ze daarmee uiteindelijk de Paludanus Prijs hebben gewonnen. Samen zorgen voor de beste oplossing. Niet alleen de last hoeven dragen. Dat geldt wat ons betreft voor hoe je met elkaar omgaat, maar ook hoe je samen bouwt aan een goede toekomst. In leven, in wonen maar ook in zekerheid. Daarom ondersteunen wij volmondig het gedachtengoed van Gea Sijpkens; samen zorg je voor een betere samenleving!

Mark Uythof

Regiomanager Univé

Naar boven

Overwinteren
in de sauna

De meest ideale plek om op te laden tijdens de wintermaanden? De sauna! Je bent er niet alleen even uit, het is ook nog eens goed voor lichaam en geest. En dat weten de Finnen natuurlijk al lang…

Lees verder

Geschiedenis van de sauna

Het waren namelijk de Finnen die de voorloper ontwierpen van de sauna zoals wij die vandaag de dag kennen. Het Finse volk leefde vroeger in ruimtes onder de grond bedekt met turf. Voor de warmte werden in de kuilen stenen opgewarmd totdat ze gloeiend heet werden. Daarna werd er water over de stenen gegooid om stoom te creëren waardoor er meer warmte werd afgegeven. Omdat de temperatuur hierdoor zo hoog opliep, konden mensen hun kleding uittrekken. Hoewel in eerste instantie dus bedoeld als verwarming, is hiermee de sauna ontstaan. 

Vergaderen in de sauna? Ja echt, in Finland doen ze het. Zelfs politici doen hun werk in de hitte en nemen dus naakt alle belangrijke beslissingen.

Fins sauna-weetje

Later is men blokhutten gaan bouwen waarbinnen een vuur werd gestookt. Als het voldoende warm was, werd het vuur gedoofd met water. Om vervolgens gebruik te maken van de warmte, werd eerst het roet verwijderd. Pas in de twintigste eeuw werd er een schoorsteen in de sauna gebouwd. Zo verdween de rook en hoefde je niet eerst de ruimte schoon te maken. De sauna werd hierdoor veiliger, schoner en comfortabeler. 

Waarom is de sauna zo gezond?

Over de sauna wordt vaak gezegd dat het gezond is. Een terechte opmerking, want de sauna kan veel betekenen voor de gezondheid. De heilzame werking begint al doordat je bij hoge temperaturen begint te zweten. Hierbij voert het lichaam niet alleen de warmte af, maar ook afvalstoffen. Door de warmte wordt eveneens de doorbloeding gestimuleerd. Dat komt doordat het hart sneller gaat kloppen door de warmte. Maar daarnaast heeft de sauna nog een aantal gezonde voordelen...

Immuunsysteem

Een bezoek aan de sauna is ook een aanrader als je snel ziek of verkouden bent. Door de hitte maakt het lichaam meer witte bloedcellen aan waardoor je beter beschermd wordt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Rustgevend


Hoewel het lichaam tijdens een saunadag best hard werkt, is zo’n dag ook rustgevend voor lichaam en geest. Het bloed wordt van veel zuurstof voorzien en de snellere doorbloeding heeft goede invloed op alle organen, waaronder de hersenen. Hierdoor voel je je geestelijk fit en vol energie. Stress en spanning nemen bovendien af. 

Gewrichts- of spierpijn

Als je veel last hebt van gewrichts- of spierpijn, dan doet de sauna ook goed. De pijn vermindert en de spieren worden door de warmte soepeler. 

Goed voor de huid

Door de warmte in de sauna worden je bloedvaten wijder en flexibeler waardoor er meer bloed naar de huid wordt vervoerd. Hierdoor herstelt de huid sneller van wondjes. Ook gaan je poriën open staan, waardoor je huid van binnen grondig wordt schoongemaakt. Bovendien zorgt de afwisseling van transpiratie en afkoeling ervoor dat ook de celvernieuwing wordt gestimuleerd. 

Hoe werkt de sauna?

Om de gezonde effecten van de sauna te ervaren, is het belangrijk dat je de ‘saunaronde’ volgens de regels doet. 

Stap 1:

Het is belangrijk om schoon de sauna in te gaan. De ideale saunaronde begint daarom met een lauwwarme douche.

Stap 2:

Droog het lichaam goed af, zodat je huid het effect van de hete saunalucht beter kan toelaten.

Stap 3:

Neem een warm voetenbad van ongeveer tien minuten zodat het lichaam alvast went aan de hoge temperatuur.

Stap 4:

Stap voor ongeveer vijf tot vijftien minuten de sauna in. Kies daarbij een sauna waarvan je de temperatuur prettig vindt. Ben je beginner of kun je niet goed tegen de hitte, ga dan onderaan op een bankje liggen op een handdoek. Daar is het het minst heet. Zorg er overigens wel voor dat je lichaam goed zweet, anders heeft het geen effect. Kom twee minuten voor het einde overeind en blijf nog even zitten om te wennen aan de verticale houding. 

Stap 5:

Na de warme sauna moet het lichaam afkoelen om de warmte kwijt te raken. Je longen zijn klaar om volop zuurstof op te nemen. Ga daarom vijf tot vijftien minuten in de buitenlucht staan.

Stap 6:

Spoel daarna je lichaam af met koud water. Start je douche of dompelbad bij de voeten en werk langzaam omhoog naar je hart toe. Heb je hartklachten of een hoge bloeddruk, vermijd dan het dompelbad. Vergeet ook je hoofd niet.

Stap 7:

Sluit af met een warm voetenbad. Zo komt je lichaam langzaam weer op temperatuur. Wil je opnieuw de sauna in? Wacht dan nog ongeveer vijftien minuten. Drink voldoende water tussen de saunagangen door. 

Infrarood-sauna of Finse sauna:
wat is het verschil?

Naast de originele Finse sauna heb je ook nog de infrarood-sauna, ook wel infraroodcabine genoemd. Het verschil met de ‘gewone’ sauna is dat de infraroodcabine het lichaam verwarmt met infraroodstralen. Er heerst bovendien een normale luchtvochtigheid en een temperatuur tussen de 40 en 60 graden. In de Finse sauna daarentegen wordt de lucht opgewarmd door een warmtebron. De werking berust op de wisselwerking tussen hete, droge lucht (met temperaturen tussen de 50 en 100 graden), relatieve luchtvochtigheid van 15 tot 30 procent en koud water. 

Univé hotel arrangement

 • 1 overnachting in hotel Thermen Bussloo in een luxe kamer
 • Twee dagen onbeperkt gebruik van meer dan 25 saunafaciliteiten, waaronder sauna’s, baden, rustruimtes en restaurants
 • Deelname aan het belevenisprogramma (meer dan 25 belevenissen per dag met o.a. opgietingen, meditaties en rituelen)
 • Uitgebreid ontbijtbuffet
 • Hoofdgerecht in restaurant Intens
 • Gezichtsbehandeling of ontspanningsmassage van 25 minuten

Univé sauna arrangement

 • Ontvangst tussen 9.30 en 11.00 uur met biologische koffie of thee met gebak
 • Uitgebreid lunchbuffet met live cooking
 • Ontspanningsmassage of gezichtsbehandeling van 25 minuten
 • Deelname aan het belevenisprogramma (meer dan 25 belevenissen per dag) met o.a. opgietingen, meditaties en verwenrituelen
 • Persoonlijke rondleiding
 • Gebruik van douchegel, shampoo en scrubzout
 • Gevitaliseerd drinkwater

Reserveren en voorwaarden:

Naar boven

Rini Donker, senior adviseur gladheidbestrijding Rijkswaterstaat

‘Ons beleid? Zwarte wegen’

Lees verder

Winter en verkeer, het is geen gelukkige combinatie. Weliswaar levert sneeuw pittoreske plaatjes op, maar ook files en ander ongemak. Aan het team Gladheidbestrijding van Rijkswaterstaat de uitdaging om de snelwegen veilig en begaanbaar te houden. Een taak die zich overigens niet beperkt tot de wintermaanden. Want terwijl u nog nadroomt van de zomervakantie bereidt het team van Rini Donker zich al voor op de winter.

Heldenwerk, maar vaak buiten beeld

Wanneer u bij dreigende gladheid geniet van uw nachtrust, is al een heel leger wagens onderweg om preventief te strooien. En wanneer u eenmaal de snelweg opdraait, is van al die activiteit vaak al niets meer te zien. Met dank aan Rijkswaterstaat. Het team Gladheidbestrijding van Rini Donker is verantwoordelijk voor het strooien, de contracten met zoutleveranciers en het wagenpark. Rini: “Met gladheidbestrijding zijn we het hele jaar bezig. In september gaat ons vizier echt op de winter. We brengen onze vloot van 850 strooiwagens en sneeuwschuivers in orde. En we testen de vele meet- en detectiesystemen in en langs het asfalt en op de wagens.” 

“Wat daarna volgt, is een organisatorische topprestatie.”

Rini Donker - Rijkswaterstaat

Een winterse list uit hete streken

Het team van Rini Donker zit niet gauw om een oplossing verlegen. Zoals enkele winters geleden toen de bodem van de Nederlandse zoutvoorraad in zicht kwam. “Ik ben toen naar Saoedi-Arabië gevlogen om een grote deal te sluiten voor de import van zout. Daarmee was onze zoutvoorraad weer gegarandeerd.”

Beslismoment 03.00 uur

Ongeveer 60% van de Nederlandse gladheidbestrijding is preventief. Rini: “Ofwel we voorkomen gladheid. Rond 3.00 uur ’s nachts ligt voor ons het uiterste beslismoment. Vóór de spits moet het zout op de weg. Maar we willen ook niet voor niets uitrukken. Dus houden we tot het laatste moment onze systemen in de gaten en staan we in nauw contact met het KNMI. Wat daarna volgt, is een organisatorische topprestatie. Twee uur na het besluit om preventief te strooien, ligt er zout op álle Nederlandse snelwegen.”

TIP!

Online strooikaart van Rijkswaterstaat

Veilig de weg op?  Met een goede planning kunt u veel problemen voorkomen. Op www.rijkswaterstaatstrooit.nl ziet u waar de strooiwagens van Rijkswaterstaat actief zijn. Ook kunt u terugkijken waar de afgelopen zes uur gestrooid is.

'Dan is het echt circus'

Met zware sneeuw op komst, is het voor de gladheidbestrijders alle hens aan dek. Maar vóór het zover is, doet Rini’s team alles om de impact op het verkeer te beperken. “In overleg met het KNMI bekijken we per regio waar de grootste sneeuwoverlast dreigt. We zenden waarschuwingen uit in de media en in de verkeersinformatie om zo de verkeersdrukte te verminderen. Maar als het echt losgaat, dan is het vlak voor het sneeuwruimen en strooien echt circus op de vele Rijkswaterstaat locaties.”

Naar boven

Mooi, rond en smaakvol…

de gehaktbal!

Heerlijk op een witte boterham, uit het vuistje of ondergedompeld in een kuiltje jus met stamppot. De gehaktbal is van alle tijden. Wat is het ultieme recept, waar eet je de lekkerste bal en nog veel meer ballennieuws! Tegenwoordig zijn er honderden varianten en heeft iedereen zijn eigen recept voor de ultieme gehaktbal. Toch zijn er enkele gouden regels waardoor je zeker weet dat je geen misbaksels maakt.

Lees verder

Stap 1 / Kies je gehakt

Een goede bal maak je van goed vlees. Van te mager gehakt wordt de bal te droog, kies daarom voor vettig of half-om-half gehakt.

Stap 2 / Houd het simpel

De kracht schuilt in de eenvoud. Voeg peper en zout toe en daarna kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Van een beetje mosterd tot gember, nootmuskaat of worcestersaus. 

Stap 3 / Binden en paneren

Gebruik om te binden geen paneermeel maar witbrood zonder korst, geweekt in melk. En voeg een ei per kilo vlees toe. Om een mooi korstje te krijgen, kun je de ballen door de paneermeel rollen.

Stap 4 / Koud kneden

Zorg dat de ballen mooi compact zijn en geen scheurtjes hebben. Maak je handen een beetje vochtig en zorg dat het gehakt koud is zodat het minder aan je vingers blijft plakken. En draaien maar! 

Stap 5 / In de pan

Doe een klontje roomboter in de (braad)pan met eventueel een scheutje olijfolie tegen het aanbranden. Laat de boter bruin worden en braad de ballen rondom bruin.

Stap 6 / Geduld wordt beloond

Laat, net als oma vroeger deed, de ballen gerust een middagje stoven. Zet de deksel schuin op de pan en draai de ballen regelmatig.

3 x gehaktbal- adresjes

De gehaktbal is populairder dan ooit. Geen ingewikkelde liflafjes maar écht eten is de trend. Zo zie je steeds meer adressen waar ze een oer-Hollandse gehaktbal serveren. 

Ben je in de buurt van Gent, dan is Balls & Glory van televisiechef Wim Ballieu een hemel voor de liefhebber. Want zoals ze zelf zeggen, serveren ze daar de allerlekkerste gehaktballen gevuld met hun favoriete ingrediënten. Er zit ook een vestiging in Antwerpen (Godefriduskaai 30) en Brussel (Lakensestraat 71).

Jakobijnenstraat 6, Gent

Wil je het echte Rotterdam proeven? De Ballentent in Rotterdam zit vol Rotterdammers die er heerlijke en vooral echte gehaktballen eten. 

Een verse stamppot met een gehaktbal is heerlijk, alleen je hebt niet altijd tijd om het te maken. Bij Stamppotje in Amsterdam kun je allerlei stamppotten met een gehaktbal bestellen of afhalen.

Stap 7 / Lekkere jus

Naast water of bouillon kun je ook wat sjalotjes, tijm, laurier en witte wijn toevoegen tijdens het stoven. Zodra je de ballen uit de pan haalt, maak je de jus af met een beetje bloem om te binden, een likje mosterd en wat boter.

Stap 8 / Serveren maar

De enige manier om erachter te komen of je de perfecte gehaktbal hebt gemaakt, is om hem te proeven. Serveer bijvoorbeeld met zilveruitjes, mosterd en witbrood.

Win een kookboek!

Gehaktballen gevuld met kersen, zongedroogde tomaat of ratatouille? In Het Gehaktballen Kookboek van Willem Ballieu vind je maar liefst zeventig originele gehaktbal- recepten. SAMEN mag 10 exemplaren weggeven. Kans maken?
Stuur voor 31 maart 2016 je naam en adresgegevens naar het e-mailadres samen@unive.nl en maak kans op een exemplaar t.w.v. € 24,95! Alleen winnaars krijgen bericht. 

WIST JE DAT?

… sterrenrestaurant De Librije in Zwolle hét geheime ingrediënt van hun gehaktballen heeft verklapt? Ze doen een beetje ketjapsaus door het gehakt.

… men vlak voor en na de oorlog garnalen voor het gehakt gebruikte omdat het goedkoper was? 

… gehaktballen in 1600 nog platte schijven waren en frickedil werden genoemd? Jaren later werden het de ronde ballen zoals we ze nu kennen.

Naar boven
Pieter Beljon startte
samen met Joke een
Jeugdzorgboerderij

Genieten
van de kleine
successen

Lees verder

“Mijn vrouw Joke zei al voordat we trouwden: ‘Ooit wil ik een kindertehuis beginnen.’ ‘Ja hoor, tuurlijk’, dacht ik. Ik vond het vooral een mooie droom. En kijk waar we nu staan. Met Jeugdzorgboerderij Herfte hebben we haar droom verwezenlijkt. En ook ik vind het inmiddels hartstikke mooi.”

Ideaal

De drukke baan van Pieter Beljon op de Politieacademie in Apeldoorn weerhield hem er niet van om samen met zijn vrouw Joke in 2010 Jeugdzorgboerderij Herfte (vlak onder Zwolle, red.) te starten. “Het begint bij een ideaal”, zo verklaart hij.

“Vrienden van ons startten een gezinshuis. We hadden al ervaring met pleegzorg en zo’n huis leek ons ook geweldig. Toen onze eigen kinderen uit huis gingen, vonden we de tijd rijp om er ook zélf voor te gaan.”

Een plek bieden

In Herfte wonen kinderen vanaf de basisschoolleeftijd tot 18 jaar. Beljon: “Deze kinderen hebben ontzettend veel ellende meegemaakt en vaak al een paar mislukte plaatsingen in tehuizen en gezinnen achter de rug. Die kinderen kunnen om uiteenlopende redenen niet meer thuis wonen. Wij bieden dan een plek waar we zoveel mogelijk de situatie van een normaal gezin proberen te benaderen.”

Warmte

Het echtpaar is daarvoor geschoold en gecertificeerd, maar eigenlijk draait het werk om slechts enkele basisbeginselen, zo vertelt Beljon. “Warmte, duidelijkheid, structuur en regelmaat. Dát zijn elementen die ze erg hebben gemist. Daarbij moet je goed weten welke rol je hebt. Je moet er voor de kinderen zijn, maar je moet ook snappen dat je altijd een heel klein beetje afstand moet houden. Uiteindelijk gaat ieder individu in het leven weer zijn eigen weg.”

Wereldleed

De belangrijkste eigenschappen die je moet hebben als ‘zorg-ondernemer’? “Zonder compassie met de kinderen en de passie voor je zorg-taak red je het natuurlijk niet”, stelt Beljon. “Natuurlijk moet je ook het zakelijke talent hebben om het tehuis als een bedrijf te runnen. Je moet voldoen aan alle wetgeving, de financiën moet op orde zijn en vergeet de specifieke verzekeringen niet. Als ondernemer geeft het me een goed gevoel wanneer al die zaken op orde zijn. Als opvoeder heb ik veel geleerd. Bijvoorbeeld dat begaan zijn met de mensen om je heen belangrijk is, maar dat je tegelijkertijd ook niet het complete wereldleed op je schouders moet willen meedragen. Geniet van de kleine successen. Van dat meisje of die jongen, die er ondanks allerlei tegenslag, tóch in slaagt enkele stapjes te maken richting zelfstandigheid en een eigen plek vindt in de maatschappij en het goed doet.”

Gezamenlijk de risico’s inventariseren

Peter Meijns

MKB specialist Univé Regio+

Ga voor meer info naar: unive.nl/starters/bedrijf

Een bedrijf starten. Veel ondernemers doen het uit passie voor hun vak. Verzekeringen en financiën zijn dan soms een noodzakelijk kwaad. Volgens Peter Meijns, MKB specialist Univé, is dat zeer begrijpelijk. Hij wijst er op dat het onderwerp verzekeringen beslist geen permanente rompslomp hoeft te betekenen. “Wanneer iemand een bedrijf begint zoals Pieter Beljon dat heeft gedaan, gaan we in gesprek. Dan inventariseren we welke activiteiten een ondernemer gaat ontplooien en ook wat er bij komt kijken. Je hoeft daarbij niet alles af te dekken; dat hangt ook af van de impact van bepaalde risico’s. Belangrijk zijn in ieder geval het verzekeren van het pand en de inboedel, maar ook de aansprakelijkheid. Verder is een verzekering voor arbeidsongeschiktheid zeker aan te raden. Aan de hand van een gezamenlijke inventarisatie maak je alles inzichtelijk om zo de juiste keuzes te kunnen maken. Als in een eerste gesprek met een adviseur de juiste dingen worden besproken, kun je het daarna voor jaren goed geregeld hebben.”

Naar boven

Brrr…

Zo gaan ze in andere
landen om met de kou

Lees verder

De winters in Nederland zijn koud, nat en donker, maar in landen als Finland, Alaska of Tibet kan het nog veel kouder zijn. Hoe gaan ze daar om met de kou? En wat kunnen wij daarvan leren? 

Geen koukleum meer

Hoe kan het dat er mensen in Alaska wonen, terwijl jij al rilt bij de eerste herfstdag? Door te oefenen kun je het punt waarop je het koud krijgt verlagen. Hoe? Door jezelf bloot te stellen aan de kou. Neem bijvoorbeeld elk dag een koude douche. Je kunt dit opbouwen door tijdens het douchen in de laatste minuut de temperatuur steeds iets kouder te zetten. Je zult merken dat je al snel langer onder de koude douche kunt staan.  

Genieten van de kou

De kou brengt ook veel leuks. De Finnen hebben bijvoorbeeld de traditie om ijslampen te maken. Zodra de temperatuur onder de nul zakt, kun je aan de slag. Vul een emmer met water en laat deze buiten bevriezen. Haal zodra het water bevroren is de klomp ijs eruit en maak een holte voor de kaars. Plaats de kaars onder het ijsblok en zorg ervoor dat er nog wel lucht bij kan. Zo heb je een prachtige ijslamp!

Mét pit!

Dé tip tegen een ijzige winteravond? Een kussentje gevuld met kersenpitten, een uitvinding van een Zwitserse huis-vrouw. De isolerende werking van de kersenpit zorgt ervoor dat warmte gedurende lange tijd wordt vastgehouden en heel langzaam aan de omgeving wordt afgegeven. 

In tegenstelling tot de warmwaterkruik onttrekt het kussen na afkoeling geen warmte aan het lichaam. Het is ook fijn om het kussen te gebruiken bij spier- of buikpijn en rug- of nekklachten. Voordat je het in de magnetron plaatst, dien je het kussen eerst vochtig te maken.

HITTEPIT, vierkant kussen, € 14,99 (o.a. verkrijgbaar bij De Tuinen).

Thee, maar dan anders

De Tibetanen drinken yakboterthee gemaakt van theebladeren, yakboter (boter gemaakt van de melk van de yak, een rundsoort die voorkomt in de Himalaya) en zout. Het zetproces is echter een beetje ingewikkeld. Je brengt de thee aan de kook, daarna giet je dit door een trechter waarin de boter en het zout zitten. Vervolgens roer je het met een houten spatel goed door. Door de boter geeft de thee nog meer een verwarmend effect en krijg je er energie van. Klinkt het je toch iets té vreemd in de oren, dan kun je ook gewoon een stukje gember in je thee doen. Gember heeft namelijk de eigenschap dat het je lichaam verwarmt en de bloedcirculatie bevordert. Snijd een paar plakjes af en laat deze trekken in de thee. Je moet er wel van houden, want de smaak is best sterk en kruidig. 

Warm met laagjes

Een Noor of een Zweed schrikt niet van temperaturen van -15°C. Sterker nog, dat is pas het begin van de winter! Het is daarom niet gek dat zij zich als geen ander weten te kleden tegen de kou. Het geheim zit ’m in de laagjes kleding. Door het dragen van laagjes van verschillende diktes of materialen wordt warme lucht gevangen en dicht bij het lichaam gehouden. Bovendien kun je gemakkelijk iets uittrekken als je binnen bent en iets aantrekken als je weer naar buiten gaat. Het is dus niet een kwestie van die ene dikke wollen trui, maar van slimme laagjes. Het liefst van wol, katoen of fleece.

Hara…wat?

In Japan zijn ze ervan overtuigd dat je buik warm houden bijdraagt aan een goede gezondheid. Dat doen ze met een haramaki, een buikband gemaakt van zacht, stevig katoen. Als het gebied rondom je buik warm is, is het makkelijker om je handen en voeten op temperatuur te houden. Eigenlijk lijkt een haramaki op een sjaal, maar dan voor je buik. Je draagt een haramaki als je naar buiten gaat, op de fiets of juist thuis op de bank. Lekker warm! De haramaki is onder andere te bestellen via Gezondmarkt.nl voor € 19,95.

Naar boven

Chantal Molenkamp:

‘Ik wil kijken naar wat ik wél kan’

Chantal Molenkamp is een topsporter met een droom. Een medaille op de Paralympics in Rio 2016,  daarvoor geeft ze alles. Alles, dat betekent fulltime trainen én steeds weer haar ziekte overwinnen.

Chantal Molenkamp:

Zeldzame aandoening

Het was een heftig bericht dat Chantal Molenkamp negen jaar geleden kreeg. Ze was vijftien jaar en zwemster op NK-niveau. Tot ze ziek werd. Een zeldzame aandoening, Mixed Connective Tissue Disease. “Dat is een auto-immuun ziekte. Daardoor krijg je overal in je lichaam ontstekingen. Je bent moe en je hebt vaak pijn. De artsen zeiden: zwemmen op hoog niveau, dat kun je wel vergeten.”

Maar Chantal is niet iemand die opgeeft. Ze kwam terecht bij het Paralympisch Team. “Ik wil niet zeggen: ik heb dit en nu kan ik niks meer. Ik wil juist kijken naar wat ik wel kan. Ik train nu elke dag, twintig uur per week. Als ik te ver ga, word ik ziek. Het is eigenlijk trainen, opbouwen, ziek worden en opnieuw ervoor gaan. Maar na elke tegenslag pak ik het gewoon weer op. Ik heb een doel: Olympisch goud. En dat geef ik niet op. Iets zoeken wat je wel kan en wat je leuk vindt, dat zorgt er ook voor dat je gewoon nog meedoet. Dat je niet aan de zijlijn staat.”

Inspireren

Vanwege haar wilskracht is Chantal een voorbeeld voor anderen. “Dat vind ik heel gaaf, anderen inspireren. Het is het doel van mijn Foundation. Het Fonds Gehandicaptensport steunt de Chantal Molenkamp Foundation. Eerst op mijn weg naar de Paralympics, maar daarna wil ik andere gehandicapte sporters gaan ondersteunen. Ik ben iedereen dankbaar die mijn stichting steunt. Daarmee helpen ze mij en andere sporters om onze droom te verwezenlijken.” 

Inspireren

Investeren

Univé vindt het als coöperatie belangrijk om te investeren in een betere samenleving. Sport maakt je fysiek en mentaal sterker, waardoor iemand met een handicap beter om kan gaan met de uitdagingen in het leven. Juist daarom sluit de samenwerking met het Fonds Gehandicaptensport naadloos aan bij onze merkwaarden; samen, zelfredzaam en dichtbij. 

Univé staat voor 100% achter het gedachtegoed dat sport voor mensen met een handicap vanzelfsprekend moet zijn. Vanuit dit maatschappelijk belang investeert Univé als sportsponsor in Nederland ook in sport voor mensen met een handicap.

Investeren

Liana Groot-Spaander
Univé adviseur

Naar boven

Visserstruien

bijzonder vergeten erfgoed
Lees verder

Lang voordat de Parijse modeontwerpster Coco Chanel de gebreide trui in de mode introduceerde, werd die al gedragen door vissers. Textieldeskundige Stella Ruhe deed onderzoek naar de visserstrui in ons land en achterhaalde meer dan honderd patronen. 

Motieven

Een visser uit Enkhuizen kon je herkennen aan de verticale baan midden over de borst. Een Katwijker aan de kabeltrui. En een visser uit Urk droeg waarschijnlijk een patroon met ruitvormige ‘godsogen’. De visserstrui, niet te verwarren met de schipperstrui die voorzien is van een rits, is bijzonder vergeten erfgoed. In de eerste plaats omdat iedere kustplaats zijn eigen motief had. Zo konden kenners een visser thuisbrengen aan de hand van zijn kleding. En was er een visser over boord geslagen, dan wisten zijn redders meteen uit welk dorp hij kwam. Daarnaast droegen de vissers als eersten breigoed als bovenkleding. Daarvoor werd breigoed voornamelijk voor ondergoed, sjaals, mutsen en wanten gebruikt.

Donkerblauwe, warme truien

Visserstruien waren dichtgebreide, vaak donkerblauwe, warme truien met herkenbare ingebreide motieven. Er was overigens geen standaard werkwijze, maar de vissersvrouwen gaven de motieven aan elkaar door. Vaak van moeder op dochter. Zo ontwikkelden de patronen zich op natuurlijke wijze. Het populairst waren de motieven die met de scheepvaart te maken hadden, zoals visgraten, golven en kabels. 

Overleden visser

Als een visser overleed, terwijl er een nieuwe trui voor hem werd gemaakt, stopte de breisters meteen met breien. De trui was dan niet voor iemand anders bestemd, maar de hele trui werd van de breinaalden afgehaald. De wol werd vervolgens aan de kant gelegd (weggooien was geen optie, want wol was te kostbaar), totdat de geest van de visser eruit was. Pas daarna werd de wol opnieuw gebruikt voor een nieuwe trui.

Boek met visserstrui patronen

Visserstruien 2 is het vervolg op de zeer succesvolle uitgave Visserstruien (2013) waarin Stella Ruhe truien uit veertig Nederlandse vissersplaatsen presenteerde.
Ruhe heeft voor het tweede boek wederom op basis van oude foto’s verschillende visserstruien laten breien met moderne garens. Aangezien de truien niet los te zien zijn van hun historische context, staat het boek ook vol verhalen en wetenswaardigheden over het dagelijks leven van de vissers. Hierbij ontbreken de sterke verhalen niet! 

SAMEN mag 3 exemplaren van dit boek weggeven! Kans maken? Stuur voor 1 maart 2016 een mail met je naam en adresgegevens naar het e-mailadres samen@unive.nl en maak kans op een exemplaar t.w.v. € 24,95! Alleen winnaars krijgen bericht. Visserstruien 2, Stella Ruhe, Forte Uitgevers (ISBN 9789462500198)

Nederland breiland

Voor de tijd van de visserstruien werd er in Nederland al veel gebreid. Sterker nog, het Nederlandse breiwerk werd beroemd en gewild vanaf de Middeleeuwen. In die tijd ontstonden er gildes van (mannelijke) ‘breiders’ die voor de hoven en de adel in Europa de mooiste zijden kousen en hemden breiden.

Download hier één van de breipatronen.

Simpel werkgoed

Hoe bijzonder de patronen nu ook blijken te zijn, destijds werden de truien als simpele werkkleding beschouwd. De vissers droegen ze totdat ze op de draad versleten waren en gebruikten ze daarna als dekzwabber of poetsgoed. Daardoor zijn er nauwelijks truien bewaard gebleven. Ook is er in die tijd niets over opgeschreven, omdat het ‘maar’ vrouwenwerk was en geen onderdeel van de klederdracht. De enige manier om te achterhalen welke patronen en truien er werden gedragen, is het bekijken van oude foto’s.

Na de Tweede Wereldoorlog verdween de visserstrui. Dit kwam omdat Nederland welvarender werd en vrouwen ze niet meer wilden breien. Bovendien kwamen er machinaal gebreide truien en visserskleding van moderne stoffen op de markt. In de kustplaatsen waar na de oorlog nog klederdracht werd gedragen, zoals in Volendam, bleef de visserstrui langer bestaan.

Praktische truien

Alles aan de visserstruien was praktisch, zo zaten er geen naden in en werden ze nauwsluitend gebreid, zodat de wind er geen vat op kon krijgen. Maar ook:

 • De truien hadden een T-model, waardoor ze makkelijk op een stok konden worden gehangen om te drogen als er een golf water overheen was gekomen.
 • De truien werden tot in het oneindige gestopt en opnieuw aangebreid. Met name de mouwen en de ellebogen, omdat die als eerste versleten.
 • De mouwen waren aan de korte kant om de handen en onderarmen vrij te houden bij het werk. Vaak gingen er nog leren mouwbeschermers overheen.

Expositie in Katwijk

Van 1 december 2015 t/m 16 april 2016 is de expositie van alle visserstruien te zien in het Katwijks Museum (Voorstraat 46 in Katwijk). Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur (zon- en feestdagen gesloten). Kijk voor toegangsprijzen en overige informatie op Katwijksmuseum.nl.

Familie Schiphorst
verliest alles bij brand


'De kinderen stonden op
blote voeten
toe te kijken'

Twee jaar geleden brandde de boerderij van de familie Schiphorst in Dalfsen af. Wat als een stralende dag begon, eindigde in een nachtmerrie. Janine (50) en haar gezin verloren bijna al hun bezittingen. Ook de naastgelegen woning van haar schoonouders ging in vlammen op.

Lees verder

Twee uur

"Het was half twaalf, ik stond gehaktballen te draaien voor het middageten”, vertelt Janine als ze terugdenkt aan de bewuste dinsdag 23 juli 2013. "Het was dertig graden en mijn man Roelof grapte dat hij een siësta ging houden. Opeens riep hij: 'brand!' Ik belde meteen de brandweer. Onze kinderen Daan en Lotte snelden naar boven om nog wat spullen te pakken. Maar omdat de brand daar was ontstaan was er al veel rook. Daan wist zijn mobiele telefoon te pakken, Lotte ging meteen terug. Binnen twee uur was alles weg."

“Binnen twee uur was alles weg.”

Janine Schiphorst

Ongedeerd

Janine moet af en toe slikken. Veel emoties komen weer terug. "Gelukkig is iedereen ongedeerd gebleven. Ook onze dieren. We hebben tachtig koeien, die stonden toen in de wei. In een schuur achter de boerderij zaten de jonge kalfjes. Met hulp van de buren hebben we hen er op tijd uit gekregen. Eentje was nog nat van de geboorte."

Shock

Janine zag de boerderij volledig afbranden. Net als de ongewenste groep ramptoeristen die alles vastlegden met hun smartphone en camera. Janine stond met de tranen in de ogen. "Ik verkeerde in shock. Pas later dringt het door dat je 's avonds niet meer in je eigen bed kunt slapen en datgene wat je aan hebt, je enige kleding nog is. De kinderen stonden op blote voeten toe te kijken."

Snel

Ook de woning van Janine's schoonouders, onderdeel van de Sallandse dubbelboerderij, ging verloren. Zij waren onderweg terug van een weekendje Zeeland. "Ik ben met een politieagent nog door hun huis gegaan. Het ging allemaal erg snel. We hebben gepakt wat we pakken konden."

Lijstjes

De familie Schiphorst kon eerst in de woning van de buren verblijven, die op vakantie waren. Haar schoonouders gingen tijdelijk in een bungalow. "We maakten lijstjes van spullen die we nodig hadden. Het noodzakelijke eerst, zoals medicijnen, kleding en een tandenborstel.” Er werd ze daarnaast veel aangeboden. "Ook door volstrekt onbekenden. Zo kwam een man langs met kleding van zijn pas overleden vrouw. We mochten uitzoeken wat we nodig hadden. Het was hartverwarmend."

Cloud

Janine en Roelof kochten ook twee caravans. "Want we wilden tijdens de herbouw op het erf wonen, dicht bij de dieren. Hun ligboxenstal was gespaard gebleven." Inmiddels staan er weer twee nieuwe woningen. "Maar veel spullen krijg je nooit meer terug. Vooral het verlies van datgene met een emotionele waarde doet pijn, zoals foto's van mijn kindertijd en sieraden. Ik stop nu zoveel mogelijk documenten in de cloud. En er is meer ruimte tussen beide woningen gekomen. Dit mag nooit weer gebeuren."

Brandpreventietips

Brand in uw huis wilt u natuurlijk voorkomen. En gebeurt het toch, dan wilt u zorgvuldig kunnen optreden. Wilt u de kans op brandschade zo klein mogelijk maken? Wij geven u graag enkele preventietips. Tips om brand te voorkomen. Of om doortastend op te kunnen treden als het toch gebeurt.

www.unive.nl/preventietips

Wie doet wat?

Spreek onderling af wie bij brand verantwoordelijk is voor welk(e) kind(eren) en huisdier(en).

Sleutels

Zorg dat uw sleutels altijd op een vaste plek liggen zodat u er niet naar hoeft te zoeken.

Vluchtplan

Maak thuis een vluchtplan met routes waarlangs u uw huis bij brand kunt verlaten.

Brandoefening

Rook maakt van uw huis al snel een doolhof. Doe daarom eens een brandoefening met een theedoek voor uw ogen. Blijf daarbij zo laag mogelijk bij de grond. Want daar is bij brand de temperatuur het laagst en hangt de minste rook en (mogelijk giftige) damp.

 

Brandblussers

Zorg voor goede brandblusapparatuur in huis en laat die regelmatig controleren. Gebruik bij een gasbrand een poederblusser en absoluut geen schuimblusser.

Rookmelders

Rook en koolstofmonoxide zijn in feite gevaarlijker dan vlammen. Ze kunnen u zomaar verrassen, bijvoorbeeld in uw slaap. Hang daarom op elke verdieping een rookmelder aan het plafond, bij voorkeur in het midden van de ruimte.

Onderhoud

Laat een expert regelmatig naar uw cv-ketel, geiser of schoorsteen kijken. Heeft u een open cv-ketel of geiser en is de kleur van de vlam geel? Dan is de verbranding waarschijnlijk onvolledig. Er wordt dan koolmonoxidegas gevormd, wat dodelijk kan zijn.

Wasdrogers

Maak na elke was-/droogbeurt de filters stofvrij. Stofzuig regelmatig ook de achterkant en reinig eens per jaar de luchtafvoerslang. Door de opeenhoping van stof en de hoge temperaturen die kunnen ontstaan, zijn wasdrogers zeer gevoelig voor brand.

Chemische spullen

In veel garages staan verfpotten, verdunners of ethers opgeslagen. Bewaar ze op een goed geventileerde plaats en zorg dat er geen gassen kunnen vrijkomen.

Laptop/notebook

Een laptop/notebook die zijn warmte niet kwijt kan, veroorzaakt al snel een (slaapkamer-)brand. Zet ze dus niet op een dekbed of deken, maar bijvoorbeeld op een laptoptafel.

Warme deur

Voel bij brand altijd eerst aan een deur voordat u die opent. Is hij warm, dan woedt er aan de andere kant brand. Doe de deur dan niet open, want door de nieuwe zuurstof zal het vuur verder oplaaien.

Vlam in de pan?

Gebruik geen water, want dat veroorzaakt steekvlammen. Zet meteen de kookplaat en de afzuigkap uit en probeer de pan af te dekken door een deksel of een blusdeken van u af over de pan heen te schuiven. Laat deze minimaal een half uur liggen.

Naar boven
Haarlem

Historische stad
aan het Spaarne

Lees verder

Aan de rivier het Spaarne, omringd door grachten en singels, ligt met meer dan duizend beschermde monumenten de historische stad Haarlem. Niet alleen de monumentale gebouwen, maar ook de pittoreske straatjes, pleinen, grachten en bruggen hebben ervoor gezorgd dat de oude kern van Haarlem aangewezen is als beschermd stadsgezicht. En alleen dat al maakt een bezoek aan de stad meer dan waard. 

De oudste kerk van Haarlem

Misschien had je hem al van ver gezien, midden in de stad, aan de Grote Markt, staat de Grote of Sint-Bavokerk. Met een toren van bijna tachtig meter hoog domineert de kerk de skyline van Haarlem. Toch is de toren aan de kleine kant in verhouding tot de rest van het gebouw, vandaar dat de kerk ook wel ‘Jan met de hoge schouders’ wordt genoemd. Het hele jaar door worden er op zaterdag voor vijf euro rondleidingen gegeven. 

Nog meer te zien

Op de Grote Markt staan meer historische gebouwen, zoals het stadhuis of de Vleeshal waarin museum De Hallen met moderne en hedendaagse kunst is gevestigd. 

De wonderen van het Teylers Museum

Een bezoek aan één van de bekendste musea, het Teylers Museum, mag natuurlijk niet ontbreken. In de Ovale Zaal, die wel meer dan twee eeuwen oud is, ontdek je de wonderen van kunst en wetenschap. Bekijk daarnaast de tekeningen van Michelangelo, miljoenen jaren oude fossielen of bijzondere instrumenten. Behalve kijken, kun je in het Teylers ook doen. Zoals bijvoorbeeld met je smartphone op ontdekkingstocht gaan door het museum en alles leren over licht.

Teylers Museum, Spaarne 16, teylersmuseum.nl

Hofjesstad

Haarlem staat ook bekend als hofjesstad. Achter poorten en deuren liggen in de oude binnenstad tientallen hofjes verscholen. Een hofjeswandeling is daarom een echte aanrader om de prachtige tuinen en kleine huisjes te bekijken. Boek voor 7,50 euro een wandeling via het VVV kantoor (aan het Verwulft) of koop een folder met de route en wandel op eigen houtje langs de hofjes.

Tip:

Extra leuk is het om de hofjeswandeling af te sluiten met een lunch bij Hofje Zonder Zorgen met uitzicht op de binnentuin van het Proveniershofje. Hier serveren ze verse sappen van seizoensfruit, hartige taarten en een overheerlijke worteltaart. 

Hofje Zonder Zorgen, Grote Houtstraat 142A, hofjezonderzorgen.nl

Gouden Straatjes

Haarlem is drie keer uitgeroepen tot winkelstad van het jaar, en dat is mede te danken aan zes straatjes die door hun sfeer en bijzondere winkels benoemd zijn tot de Gouden Straatjes van Haarlem. Op zoek naar iets bijzonders? Duik dan vanuit Grote Houtstraat in één van de kleinere zijstraten waar je kunt ronddwalen van creatieve conceptstores naar ouderwetse drogisterijen en ambachtelijke chocoladewinkels.

Dit zijn de zes Gouden Straatjes: Gierstraat, Koningsstraat, Zijlstraat, Warmoesstraat, Schagchelstraat en de Kleine Houtstraat.

Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum is vernoemd naar de beroemde Haarlemse schilder uit de Gouden Eeuw. Naast een selectie van zijn mooiste schilderijen kun je ook werken van andere Haarlemse kunstenaars uit de zestiende en zeventiende eeuw bekijken. 

Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, franshalsmuseum.nl

Tijd voor koffie

Wie zich even tussen de inwoners van Haarlem wil begeven én de beste koffie van de stad wil drinken, stapt binnen bij koffiebar Mogador. Je kijkt uit over de botermarkt waar elke vrijdag een biologische markt is. 

Koffiebar Mogador, Gasthuisstraat 48, mogadorcafe.nl

Slapen als iemand uit Haarlem

Hello I’m local is hét slaapadres van dit moment. Dit hostel heeft twaalf bijzondere kamers, elk met een eigen Haarlems Hollands thema. Het gebouw staat vol Nederlands design en je kunt er lekker eten of iets drinken bij de vuurkorf. 

Hello I’m local, Spiegelstraat 4, helloimlocal.com

Van kerk naar brouwerij

Een Haarlems biertje drinken doe je bij de Jopenkerk, gevestigd in een voormalige kerk. De locatie en ook het eeuwenoude Jopenbier zijn echte Haarlemse historie. De originele glas-in-loodramen en hoge plafonds zijn behouden, maar verder is de kerk modern ingericht met lange tafels waar je kunt genieten van een Jopenbiertje. 

Jopenkerk, Gedempte Voldersgracht 2, jopenkerk.nl

 

Rondvaren door de Haarlemse grachten

Bekijk Haarlem vanaf het water tijdens een rondvaart over het Spaarne en de grachten van het historische centrum. De rondvaartboot “de Frans Hals” vaart langs alle bekende gebouwen van Haarlem. Rondvaarten van november t/m maart op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12 uur. 

Kijk voor meer informatie op postverkadegroep.nl

 

Tip van Michel de Kuyper, verzekeringsadviseur Univé-winkel Haarlem

“Amsterdam heeft de Jordaan en Haarlem de Vijfhoek. Deze prachtige wijk mag je niet missen, want je kunt hier goed shoppen, lunchen en dineren. Maar wat de wijk écht bijzonder maakt is de historie. De Vijfhoek is oorspronkelijk ontstaan als industriegebied en wie goed kijkt ziet hier de kenmerken nog van terug. Door een heftige brand en de komst van vele arbeiders in de zestiende eeuw werd de opbouw van de wijk vrij gelaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een leuke wirwar van smalle straatjes is ontstaan. In één van deze straatjes vind je restaurant In ‘t Goede Uur (Korte Houtstraat 1). Hier wordt sinds veertig jaar de lekkerste kaasfondue geserveerd en het restaurant is daardoor een begrip in Haarlem. Aangezien er slechts dertien tafels zijn, is het wel aan te raden om van tevoren te reserveren.”

Kijk ook op de5hoek.nl voor een leuke looproute door de wijk.

Bijzondere winkeltjes

Je moet ze maar vinden, die leuke gekke winkeltjes met potjes, krukjes, vaasjes, kaarten, stempels en schilderijen… Op zoek naar leuke cadeautjes of hebbedingetjes, dit zijn de winkeltjes waar je vast slaagt.

Sjakies

Je herkent ze al van ver, de afgeladen winkels van Sjakies vol hebbedingetjes, zoals mooie schrijfwaren, blikjes, vaasjes of sloffen. Hier vind je alles om je huis leuker te maken. 

Sjakies, Breestraat 34 en Koningsstraat 34, sjakies.com

Levi’s Winkel

De jongste winkeleigenaar van Haarlem (14!) verkoopt schilderijen, koffie en taart. Als Levi niet op school zit, staat hij zelf achter de toonbank en zorgt hij dat het je aan niets ontbreekt.

Levi’s Winkel, Nassaustraat 7

Ontdek de wereld van Jansje...

‘De wereld van Jansje’ is een verrassende cadeauwinkel en lunchroom in één. In de lunchroom serveert men biologische en streekgebonden gerechten. In de cadeauwinkel vind je een prachtige collectie duurzame producten uit de hele wereld waarbij Fair Design centraal staat. Alles wordt vanuit maatschappelijke betrokkenheid ontworpen en geproduceerd. Bij Jansje werken betrokken en goed opgeleide mensen met een beperking. 

Wereld van Jansje, Grote Houtstraat 45, jansje.nl

 

Meneer Paprika

Muziek, sapjes, taart en heel veel speelgoed…bij speelgoedwinkel Meneer Paprika is spelen het allerbelangrijkste! Terwijl ouders koffie drinken kunnen kinderen met de vijf meter lange Thomas de trein spelen. En op zondag is er zelfs een kinderkapper aanwezig.

Meneer Paprika, Koningstraat 19, meneerpaprika.nl

UNIVÉ ACTIE

Breng ook een bezoek aan Jansje en ervaar de gastvrijheid. Download hier de voucher en lever deze in bij de lunchroom voor een lekker gratis kopje koffie. Geldig tot 31 maart 2016 (op maandag t/m vrijdag). Niet geldig in combinatie met andere acties.

Naar boven

Aanvullende dekkingen
voor wintersporters

Een gipsvlucht
is al vervelend genoeg

Lees verder

Ook deze winter binden veel Nederlanders de latten onder.
Het afdalen op de buitenlandse pistes verloopt echter niet bij iedereen voorspoedig. We kennen allemaal de beelden van de gipsvluchten. Nog vervelender wordt het als u onvoldoende verzekerd blijkt te zijn. 

Hoge kosten

Een wintersportseizoen telde de afgelopen jaren al gauw ruim vijftig vluchten met steeds rond de vijftien pechvogels aan boord. De skiërs hebben meestal een verstuikte knie, gebroken schouder of arm, een rugblessure of hoofdletsel. Snowboarders kampen vooral met polsblessures. Een helikopter om u van de piste te halen kost duizenden euro’s. Een gipsvlucht bedraagt al snel tweeduizend euro. De vergoeding van deze kosten is afhankelijk van hoe u verzekerd bent. 

Controleer uw verzekering voor vertrek

Velen denken dat een zorg- of reisverzekering alle kosten van een ski-ongeluk dekt. Dit is zeker niet altijd het geval. De basis zorgverzekering vergoedt bijvoorbeeld alleen het Nederlandse tarief van een ziekenhuisopname. Maar in het buitenland kunnen die tarieven veel hoger liggen. Om te voorkomen dat u achteraf in vervelende situaties terechtkomt, adviseren wij u om voordat u op wintersport gaat, goed naar uw  zorg- en reisverzekering te kijken of er voldoende dekking is. Goed verzekerd zijn tijdens de wintersport is erg belangrijk!

Extra aanvullingen

Heeft u alleen een basis zorgverzekering? Of een aanvullende zorgverzekering met beperkte vergoeding in het buitenland? Dan is het goed om te kijken wat verzekerd is op de reisverzekering. Om tijdens het wintersporten goed verzekerd te zijn voor bijvoorbeeld extra zorgkosten, hulpverlening en uw wintersportbagage is het belangrijk om wintersportdekking en medische kosten mee te verzekeren.

Heeft u een basisverzekering en een aanvullende zorgverzekering voor volledige vergoeding van zorgkosten in het buitenland? Dan kunt u volstaan met het afsluiten van wintersportdekking om uw wintersportbagage mee te verzekeren. Vraag bij uw zorgverzekeraar na of alle zorgkosten in het buitenland vergoed worden.

De meeste ongelukken gebeuren door overmoedigheid. Ga dus niet ongetraind off-piste skiën en pas ook goed op als u de eerste keer weer de piste op gaat. En wanneer u toch een ongeluk krijgt, probeer dan zo snel mogelijk contact op te nemen met de alarmcentrale van uw verzekeraar. 

10 Regels
voor op de piste

 • Houd rekening met anderen
 • Zorg voor beheersing van snelheid en skistijl
 • Kies een veilige lijn en het juiste spoor
 • Hinder een ander niet bij het inhalen
 • Kijk goed om je heen als je je (weer) op de piste gaat begeven of na een stop verder wilt skiën.

 • Sta niet stil op smalle of onoverzichtelijke plekken
 • Let op tekens en ‘verkeersborden’
 • Klimmen, lopen, dalen: altijd langs de kant van de piste
 • Verleen hulp bij ongelukken
 • Zorg dat u altijd uw legitimatie op zak heeft

Naar boven

100% Lamswol

Onder de dekens en plaids van het Zweedse merk Klippan wil je de hele winter wel wegkruipen. Ze zijn gemaakt van de mooiste natuurlijke materialen, zoals ecologisch wol, organisch katoen en bamboe. In meerdere kleuren verkrijgbaar.

Plaid van 100% lamswol 69,90 (130 x 200 cm) via plaidsendekens.nl

 

Lichtjesfeest

Creëer met lichtsnoeren, slingers en mooie kandelaars een lichtfeest voor een extra feestelijke dinertafel. Deze wit gelakte houten boom heeft tien witte led-lampjes en zorgt meteen voor een gezellige sfeer. 

Houten boom, € 26,95 
(26 x 44 cm) via allekabels.nl

Vogeltjesdans

Als je zin hebt om het dit jaar eens helemaal anders te doen,
is een kerstboom vol vogeltjes een origineel idee.

Vogeltjes van glas

2,50 (2 stuks) via hema.nl

 

Voor in de boom

Dit ijsblauwe kerkje is dé eyecatcher in de kerstboom.
Ook leuk: schilder een tak wit en hang het kerkje er in
samen met witte en gouden kerstballen.

Kerkje blauw
€ 1,50 via hema.nl

Let it shine!

Waxinelichtjes komen helemaal tot hun recht in deze prachtige gouden houder
uit de kerstcollectie van H&M. Plaats er een aantal naast elkaar
voor een extra feestelijke aanblik in de vensterbank of op de salontafel.

Waxinelichtjeshouder goud,
5,99 via hm.com

Hoe meer, hoe beter

Een bonte verzameling kussens op de bank maakt het interieur meteen een stuk gezelliger.
Combineer wit met goud voor het ultieme witte kerstgevoel. 

Kussenhoes gouden stippen,
€ 5 (40 x 40 cm) via hema.nl

De eenzaamheid verdrijven doe je samen


Meneer Lamein was erbij toen acht jaar geleden voor het eerst een kerstsamenzijn werd georganiseerd voor eenzame ouderen in Oldenzaal. Toen hij weer naar huis ging, huilde hij. Want hij had zo genoten, hij wilde niet meer naar huis.

De eenzaamheid verdrijven doe je samen


Impuls

Impuls is een organisatie uit Oldenzaal die zich bezighoudt met welzijnswerk. Eén van haar initiatieven is een jaarlijks kerstsamenzijn voor mensen die anders alleen zijn. Meneer Lamein (69) is één van hen. Hij heeft geen kinderen, zijn ouders zijn overleden en zijn halfzus heeft hij al in geen jaren gezien. Hij geniet van het leven zoveel hij kan, maar als je alleen bent is dat niet altijd gemakkelijk. Meneer Lamein: “Soms zijn de dagen lang en tijdens de feestdagen lijken ze dubbellang.”

Impuls

Minder eenzaam

Ria Heijdens, sociaal werker bij Impuls, is vanaf het begin betrokken bij de kerstviering. Ria: “Het maakt de mensen zo ontzettend blij. Ze zitten de hele middag te glunderen. Wat ook zo fijn voor ze is: eerste kerstdag voelt minder eenzaam als je weet dat je de dag erop een leuk verzetje hebt.” 

De gezellige kerstmiddag wees meneer Lamein er weer eens extra op dat je er op uit moet als je je alleen voelt. En dat doet hij. Het meest geniet hij van de tweewekelijkse uitstapjes naar de thuiswedstrijden van voetbalvereniging De Esch.

Minder eenzaam

Genieten

Heel soms gaat hij ook bij de training kijken. Als meneer Lamein op een donderdagavond in oktober het sportpark oploopt, begint hij al te glunderen. Wanneer hij de kantine binnenkomt, lichten bij de stamgasten de gezichten op en wordt hij op zijn schouder geslagen. Lamein, die moeilijk praat en zich niet gemakkelijk uit, geniet hiervan. “Mooi hè?”

Als het eerste elftal het veld betreedt, krijgt hij van alle voetballers een vriendelijke blik of een omhooggestoken duim. Lameins pretoogjes stralen. En als hij even later zelfs gevraagd wordt te poseren met het hele team, kan hij nauwelijks geloven dat dit hem overkomt.

Genieten

Univé Oost Fonds

Het initiatief van Impuls voor een jaarlijkse gezamenlijke kerstviering werd in 2014 door het Univé Oost Fonds beloond met een cheque van €1000,-. Het Univé Oost Fonds ondersteunt projecten en goede doelen met een maatschappelijke uitstraling.

Naar boven

Topturner
Jeffrey Wammes:

‘Voeding
maakt
echt het
verschil’

Lees verder

Jeffrey Wammes is topturner. Net als voor alle topsporters is voor hem de juiste voeding essentieel. Vooral voor belangrijke wedstrijden komt het er op aan streng te zijn, in wat je wel en vooral wat je niét eet. In aanloop naar de Wereldkampioenschappen in Glasgow bezocht SAMEN hem thuis tijdens het koken.

Twintig minuten

“Het is niet heel ingewikkeld.” Jeffrey Wammes lacht een brede lach. Hij staat achter het aanrecht van zijn appartement in Amsterdam. “Ik heb een pan, stukjes kip, wat kruiden. En dat is het eigenlijk! Oh ja, ik bak er ook nog een eitje bij. Bij mij moet het echt in twintig minuten klaar zijn, anders haal ik het liever.”

Topniveau

Om de spierkracht op te bouwen die turnen op topniveau vereist, is goede voeding heel belangrijk. “Toch heb ik nooit extra veel hoeven eten. Het enige wat ik extra gebruik is een shake of een eiwitreep om te herstellen.” Jeffrey heeft altijd goed op zijn voedingsschema moeten letten. “Ik moet niet te veel eten, omdat ik snel forser word. Dat vond ik vroeger nog wel lastig. Maar gaandeweg ben ik steeds meer op mijn voeding gaan letten. Want dat maakt echt verschil in fitheid of in vermoeidheid.”

Biologisch

Het eetpatroon van een topsporter is niet heel spannend. Wat ik veel eet is kip, vis en af en toe biefstuk. Ik neem ook graag groenteshakes. Daar reageert mijn lichaam goed op. Eten, dat doe ik voornamelijk op mijn gevoel. Hoe reageert mijn lichaam, voel ik me fit, voel ik me licht. Daarom eet ik nu bijna alles biologisch. Als je goed eet voel je je zoveel lekkerder bij de training.”

Pasta met biologische kip

Het lievelingsgerecht van Jeffrey

Ingrediënten, 4 personen:
300 gram pasta (bijv. penne), 4 biologische kipfilets, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 300 gram zongedroogde tomaten in olie, 50 gram geroosterde pijnboompitten, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout, eventueel kookroom en Parmezaanse kaas.

Bereiding: Kook de pasta gaar. Bewaar tijdens het afgieten wat van het kookvocht. Hak de ui en knoflook fijn en fruit in een beetje olijfolie aan. Snijd de uitgelekte zongedroogde tomaten in stukjes en voeg toe aan de pan. Voeg eventueel nog wat kookroom toe. Breng de saus op smaak met een snufje peper en zout.

Verhit ondertussen een pan. Wrijf de kip in met een beetje olijfolie en peper en zout en snijd in stukjes. Bak de kipstukjes mooi bruin en gaar. Schep de pasta door de saus. Voeg wat kookvocht en eventueel wat Parmezaanse kaas toe om de saus mooi smeuïg te maken.

Schep de pasta op een bord en serveer met de kip, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Heerlijk met een frisse salade!

Univé Gym Gala

Univé vindt bewegen voor iedereen belangrijk (jong, oud, met of zonder beperking). Sporten hoort daarbij. Daarom faciliteert en ondersteunt Univé verschillende landelijke en regionale evenementen, zo ook het Univé Gym Gala (19 en 20 december 2015). www.univegymgala.nl

UNIVÉ LAST-MINUTE-ACTIE!

Met het hele gezin kans maken op gratis toegang voor de show op 19 december a.s. om 14.00 uur? Univé geeft 100 kaarten weg! Geef je naam, telefoonnummer en aantal personen voor 16 december 2015 door via het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht.


Terschelling:

Puur natuur

Lees verder

Het eilandgevoel, dat begint al op de boot. Vanaf de haven van Terschelling fiets je als vanzelf rechtsaf, alsmaar oostwaarts. En waar je echt niet meer kunt fietsen, daar loop je verder, de oneindige leegte tegemoet. Tot je een geweldig Waddeneiland helemaal alleen voor jezelf hebt…

De Boschplaat

Een mevrouw parkeert haar huurfiets tegen een paaltje, aan het eindpunt van het fietspad naar Terschelling Oost. Hier begint de Boschplaat, één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Vanaf hier kun je alleen nog maar te voet – of per paard en huifkar – de duinen in. ‘Op de boot ben je nog onder de mensen. Maar hoe verder weg van de boot je gaat, hoe meer ze verdwijnen.’ De mevrouw met de huurfiets zegt het met een lach: “Ik vind het hier ongelooflijk mooi. Dit is puur natuur.” 

Grootste eiland

Terschelling is het grootste Waddeneiland voor onze kust. Hoe groot, dat ervaar je als je stevig de pas erin zet. Langs de Noordzeekust loop je urenlang zonder een mens tegen te komen. Bijvoorbeeld tot aan Paal 22, waar je schuin omhoog tegen de hoge duintop bij het vogelwachtershuisje komt. Daar ligt de beloning voor je uitwaai-wandeling; een werelds uitzicht, tot aan de waddenkant van het eiland.

Scharrelen

Terug heb je dan wind mee, op het betoverende fietspad langs het wad. Links van je zie je zomaar lepelaars, aalscholvers, dribbelende strandpleviertjes en allerlei andere wadvogels onder aan de dijk scharrelen. En rechts volgen je de verbaasde ogen van de Terschellinger schapen op de dijk. De wollen beesten staan weg te dromen tussen de schapenwolkjes om ze heen…

Univé Terschelling arrangement

Speciaal voor de lezers van SAMEN hebben we een Univé Terschelling arrangement samengesteld. 

Klik hier om te reserveren!

Boottocht
Met de veerdienst van Rederij Doeksen.

Overnachting
- Twee overnachtingen in 4* Hotel Schylge op basis van logies, inclusief ontbijt
- 20% korting op alle schoonheidsbehandelingen en gebruik sauna 
- Gratis gebruik zwembad 
- Driegangen menu 
- Optioneel kan in het hotel voor €15,- per persoon een lunch worden bijgeboekt

Activiteit
- Strandrit met een landrover, inclusief een bezoek aan het Dark Sky park
- Koffie/thee en fris tijdens de strandrit
- 20% Univé-korting op de overige activiteiten van MooiWeer Terschelling

Ontdekkingswandeltocht

Op Terschelling neemt de boswachter van Staatsbosbeheer je graag mee op excursie. Bijvoorbeeld voor een twee uur durende ontdekkingswandeltocht over De Boschplaat. Je ziet talloze planten en vogelsoorten en weidse vergezichten. Niet voor niets is De Boschplaat een Europees Natuurreservaat en onderdeel van het Werelderfgoed Waddenzee. www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/terschelling

 

Huifkartochten

Een huifkartocht noemt men op Terschelling ‘op ’e riid’. Dit is dé manier om de ongerepte natuur van Terschelling te leren kennen. Ontdek het eilandgevoel samen met de bokkerijder, die altijd in is voor een waargebeurd verhaal. Veelal wordt er gezorgd voor een natje en een droogje. Te boeken via VVV Terschelling.  vvvterschelling.nl

 

Sportief?

Het eiland Terschelling biedt ruimte voor alle mogelijke outdoorsporten; in het water, aan het strand of in de bossen. Blo-karten, paintballen, gps-tochten, surfen en brandingkajakken. MooiWeer biedt onder meer alle mogelijke activiteiten aan. www.mooi-weer.nlBrandweer-
kazerne als Oase
op de Veluwe

Lees verder

“Bij sommige goede doelen heb je direct een goed gevoel. Dat heb ik met de Roparun”, zegt Co Vink. De brandweerman van het korps Gelderland-Midden tovert jaarlijks de brandweerkazerne in Ede om tot Oase op de Veluwe om lopers die passeren een kop koffie, warme douche of slaapplek te bieden. Vink heeft daarbij het uitleenpakket van Univé gebruikt om alles mooi aan te kleden.

Kroeg

“Zoals de meeste goede ideeën is ook het idee voor Roparun ontstaan in de kroeg.” Een paar mannen bedachten dat ze van Rotterdam naar Parijs wilden lopen voor het goede doel. Dat doel werd de palliatieve zorg voor kankerpatiënten; dat is de zorg in de laatste levensfase. 

“Bij sommige goede doelen heb je direct een goed gevoel.”

Co Vink - brandweerman korps Gelderland-Midden

Tussenstop

De route heeft inmiddels twee startplekken; Parijs en Hamburg. Teams van acht hardlopers moeten binnen 48 uur naar Rotterdam lopen. Toen de route in 2011 voor het eerst door Ede kwam, bedacht Vink zich geen moment. Hij richtte de brandweerkazerne in als plaats voor een tussenstop. Een warm onderkomen waar sportievelingen op adem kunnen komen.

Teams zijn heel dankbaar dat ze een plek hebben om te rusten. Een Oase op de Veluwe. “Om alles leuk aan te kleden hebben we het uitleenpakket van Univé gebruikt. Dat was perfect. Een start- en finishboog, dranghekken, vlaggen, ballonnen. Ons evenement kreeg hierdoor meer uitstraling. Door de inzet van het uitleenpakket geef je je evenement meer waarde mee waardoor je ook meer media-aandacht krijgt. En uiteindelijk hopelijk een hogere opbrengst voor, in dit geval, het goede doel.” De teams passeren Ede ’s nachts. “Dan kun je niet flink uithalen met muziek en dweilorkesten.” Vink zorgt voor sfeer door tweeduizend glazen potten met waxinelichtjes langs de route te zetten. “Je hoeft ook niet heel veel lawaai te maken als je vlaggetjes en lampjes hebt.” 

Drie keer de derde prijs

Met zijn actie heeft Vink al drie keer de derde prijs voor doorkomplaatsen gewonnen. Daar hoort een cheque bij ter waarde van 12.500 euro die ze aan een goed doel schenken. Komend jaar wordt de Roparun voor de 25e keer gelopen tijdens het Pinksterweekend. Een jubileum waar Vink flink mee uit wil pakken. “Dus we doen graag weer een beroep op het uitleenpakket van Univé. Het moet een hele mooie editie worden.”

UNIVÉ UITLEENPAKKET

Wilt u een evenement bij u in de buurt of bij uw vereniging ook aankleden met promotiematerialen van het uitleenpakket van Univé? Dat kan.

Het Univé uitleenpakket bestaat uit verschillende promotiematerialen zoals de Univé boog, skytubes, vlaggen, spandoeken, dranghekken en een podiumwagen. Het pakket kan worden gebruikt bij een halve marathon, voetbaltoernooi, skeelerwedstrijd of wielerronde, maar ook bij open dagen. 

Univé uitleenpakket winnen?

Univé geeft vijf keer de inzet van het complete uitleenpakket (t.w.v. € 750,-) weg voor een 1 daags-evenement. 

Kans maken? Stuur dan voor 31 maart 2016 een mail met uw naam, telefoonnummer en informatie over het evenement naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht (datum in overleg, afhankelijk van beschikbaarheid).

Naar boven
PUZZEL & WIN
Een midweek relaxen in een luxe bungalow!

Komend voorjaar gezellig met familie of vrienden genieten van de eerste zonnestralen? Los de puzzel op en misschien geniet u straks van een midweek in een luxe bungalow op DroomPark Beekbergen.

Speel nu de puzzel

In dit heerlijke vakantiepark kunt u eindeloos wandelen en fietsen, genieten van sauna en zwembad, wellness en heerlijke restaurantjes. U verblijft in een comfortabel ingerichte familiebungalow die van alle gemakken is voorzien. Een gezellige woonkamer met open haard, luxe keuken en vijf slaapkamers. Bedlinnen, badhanddoeken en eindschoonmaak zijn inclusief.

Lees voor het spelen de actievoorwaarden.

De oplossing van de puzzel in SAMEN 1 was 'zomersproeten’. Mevrouw A. Kok uit Staphorst heeft de Batavus e-bike gewonnen. Gefeliciteerd!

Colofon

SAMEN Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Verzekeringen.
Editie nummer 3, 2015 

Uitgever
Univé Verzekeringen
Postbus 15, 9400 AA Assen
www.unive.nl

Hoofdredactie
Kim Mondria, Fons Roosenboom

Redactie
Bas Jongerius, Richt Kooistra, Fleur Akersloot, Mennoh Communicatie, Narvic media & communicatie.

Creatie & organisatie
Sprog

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Fotografie
Bas Jongerius, Fotopersburo Heerenveen, iStockphoto.com, Mennoh Communicatie, Imka Westerhuis (Fotografie Johan Brouwer), Gerhard Witteveen, Stadsarchief Vlaardingen.

Aan dit nummer werkten verder mee
Gea Sijpkes woon- en zorgcentrum Humanitas, Pieter Beljon, Jeffrey Wammes, Co Vink, Impuls Oldenzaal, dhr. Lamein, Fonds Gehandicaptensport, Chantal Molenkamp, Baptist Ostendorf VHD, Familie Schiphorst, dhr. R. Verdonk en Denksport.

Univé
Mark Uythof, Peter Meijns, Ben Docter, Liana Groot-Spaander, Michel de Kuyper.

© 2015. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van Univé Verzekeringen. Univé Verzekeringen spant zich in voor een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de gegevens in dit magazine. Mochten er desondanks onjuistheden in de gegevens voorkomen of mocht de informatie niet meer actueel zijn, dan aanvaarden noch Univé Verzekeringen, noch de makers van dit magazine enige aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen en/of schade hierdoor.

Naar boven

Cookies

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd. Zowel Univé als andere partijen kunnen cookies plaatsen.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine ge- makkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

1. Cookies voor websitestatistieken

Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (dekstop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Deze gegevens worden anoniem opgeslagen dus zijn niet te herleiden naar wie u bent. Ze worden alleen gebruikt om uw bezoek aan het online magazine te analyseren.

2. Cookies van externe partijen

In de witte balk onderaan het magazine staat een knop van Facebook en Twitter. Dit is een knop van een externe partij , die vaak een cookie gebruikt om deze faciliteit mogelijk te maken. 

Heeft u bezwaar tegen het gebruik van deze cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. 

Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Univé Magazine

Draai uw scherm