NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg
Naar boven

Wat als...

De zomer komt zo langzamerhand ten einde. Ons sociale leven verplaatst zich weer van buiten naar binnen. De gezellige avonden op de loungebank in de tuin verruilen we voor een knusse avond bij de open haard. We proberen een woonomgeving te creëren waarin wij onszelf veilig en geborgen voelen. Een omgeving waarin we graag thuiskomen. De een schakelt hier een expert voor in, de ander regelt het zelf. Maar wat als er onverwachts iets gebeurt waar we niets aan kunnen doen, maar waardoor onze leefomgeving ons niet meer de zekerheid biedt die we hebben gecreëerd. 

Wat als u middenin de nacht wakker wordt en merkt dat uw woning in brand staat. Weg zekerheid van veilig wonen. En hoe reageert u als u ’s ochtends de trap af loopt en het water tot aan uw enkels komt? In deze editie van SAMEN leest u ervaringsverhalen van leden die dit hebben meegemaakt. Schade aan uw woning is ontzettend vervelend. Maar wij staan naast u om samen met u de last te dragen als de nood het hoogst is. We geven u graag tips om de schade te beperken of zelfs te voorkomen. 

Maar u leest uiteraard nog meer in SAMEN! Bijvoorbeeld waar u lekker kunt eten in Groningen. Of welk item in uw woning weer helemaal hip is.  

Joost Heideman
Uitvoerend bestuurder Univé

Naar boven

Woongemeenschap
De Dijk:

‘Er zijn
zoveel mooie
verbindingen ontstaan’

Lees verder

Ad Renne heeft, samen met een aantal andere ouders, een woongemeenschap gerealiseerd voor kinderen met een beperking. Omdat er in het Overijsselse Kampen geen geschikte woonvoorziening was voor hun kinderen, besloten ze er maar zelf één te bouwen. Acht jaar later wonen 13 jonge mensen zelfstandig in appartementen met zorgvoorziening, midden in de eigen wijk.

Trots

Woongemeenschap De Dijk staat er nu een jaar, midden in een Kampense nieuwbouwwijk langs de IJssel. Ad Renne zit naast zijn zoon Patrick, die doet wat hij het allerliefste doet: kijken naar filmpjes van autorally’s, op zoveel mogelijk schermen tegelijk. In zijn hand een grote joystick, die niet per se is aangesloten. Van alle ouders woont Ad het dichtst bij het appartement van zijn zoon, hooguit tweehonderd meter is het. “Het voelt als een verlengde van onze woonkamer”, zegt Ad, terwijl hij een rondleiding geeft door de woonvoorziening: “We zijn er best trots op met z’n allen.”

Gemeenschappelijk doel

Het is alweer tien jaar geleden, dat Ad met mede-initiatiefnemer Sjaak Westendorp sprak. Ze hadden het over hun zoontjes, die toen jonge tieners waren. Patrick en Bas, de zoon van Sjaak, groeiden allebei op met een meervoudige handicap. Hoe zou hun leven er uitzien over een jaar of tien? De ouders zagen allebei geen woonvorm die aan hun wensen voldeed. En als het er niet is, dan moet het er komen, besloten ze. Ze lazen over andere particuliere initiatieven en gingen eens praten met de gemeente.

“Het is gelukt omdat er een gemeenschappelijk doel was.”

Ad Renne

De toekomst van onze kinderen

Wat volgde was een grootse inspanning, die acht jaar duurde. Overleggen, bouwplannen, alle wensen van ouders vertalen in een betaalbaar plan. En nu staat het er: De Dijk. Voor 13 jongeren een eigen appartement, in de eigen wijk, met 24 uur zorg. “Het is gelukt”, lacht Ad, “omdat er een gemeenschappelijk doel was. Samen zorgen voor de toekomst van onze kinderen.”

Met z’n allen

Wat vooral bij blijft is de saamhorigheid tijdens het project. Ad: “Er zijn zo veel bijzondere verbindingen ontstaan. Patrick woont nu vlakbij bij Bas, ze zijn vrienden. Als ouders zijn we ook vrienden geworden. Kort na de opening hebben we de hele buurt uitgenodigd. Niet bij ons als ouders – we zijn immers niet hun buren – maar bij de jongeren zelf.”

“Om de afstand met de buurt te verkleinen hebben we het terras ook zo gebouwd dat je vanaf de straat ziet wat er gebeurt: Hé, ze zitten lekker te barbecueën.

Hartverwarmend

En het is onvoorstelbaar wat er allemaal spontaan is geschonken door de buurt. Giften van lokale fondsen, het terras kregen we van een steenhandel en het kunstgrasveld van een lokale vloerspecialist. De heggen kregen we van de gemeente aangeboden en het tuinontwerp hebben we ontvangen van een lokale tuinondernemer. De mankracht kwam van een plaatselijk fitness-centrum. Dat is het allermooiste van dit project: we hebben het met z’n allen laten ontstaan. Hartverwarmend!”

Zelf verantwoordelijkheid nemen en de handen ineen slaan. Dat is waar de huidige maatschappij om vraagt. Tenminste dat is wat wij overal kunnen lezen in de krant of in opiniebladen. Maar is het echt alleen maar van deze tijd? Was het vroeger niet net zo? Wat ons betreft keren oude tijden gewoon weer terug. Want het is al 200 jaar geleden dat boeren zich verenigden in onderlinge samenwerkingsvormen waarmee zij zichzelf en hun streekgenoten verzekerden van financiële steun in geval van nood. De coöperatie was geboren!

Henry Gruppen

Regiomanager Univé

Uit deze zelfstandige samenwerkingsvormen ontstond het huidige Univé. Daarom dragen wij projecten als woongemeenschap De Dijk een warm hart toe. Projecten als deze weerspiegelen de overtuiging van onze organisatie dat je samen veel meer kunt bereiken dan alleen. Eigen initiatief gekoppeld aan saamhorigheid leidt ook in dit geval tot bijzondere prestaties. Waar zelfs buitenstaanders graag een bijdrage aan leveren. De coöperatieve maatschappelijke beweging is wat ons betreft terug van weggeweest en daar wordt de wereld niet slechter van!

Naar boven

Afwezig,
ik ben aan
het cocoonen

Als de regen met bakken uit de lucht valt en de wind flink aanhaalt, ofwel het is een echte herfstdag, dan is binnen de beste plek om door te brengen. Met deze tips ben je klaar om een dagje te ‘cocoonen’.

Lees verder

Faith Popcorn

Cocoonen? Volgens de taalgids is het niets meer en minder dan knus en gezellig tijd doorbrengen met dierbaren en je afsluiten van de buitenwereld. Het begrip dook voor het eerst op in de jaren negentig toen de financiële crisis aanbrak. In de veeleisende maatschappij hunkerden mensen steeds meer naar geborgenheid en veiligheid. De Amerikaanse trendwatcher Faith Popcorn (New York, 1947) noemde het ‘cocooning’ en voorspelde een commerciële trend die zou leiden tot stay-at-home elektronisch winkelen (online shopping). 

“The need to protect oneself from the harsh, unpredictable realities of the outside world.”

Faith Popcorn

Ontsnappen aan de hectiek

Popcorn heeft gelijk gekregen, want uiteindelijk passen de mobiele telefoon, internet en de tablets perfect in deze trend. Maar hoe wij cocoonen tegenwoordig vooral interpreteren is als ons terugtrekken met vrienden, familie of alleen om te ontsnappen aan de hectiek van alledag. 

Dekens en kussens

Maak het huis warm en gezellig met dekens, kussens en plaids om optimaal te ontspannen. Het merk Tweedmill uit Engeland heeft mooie wollen dekens waar je heerlijk onder weg kunt kruipen. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar via de webshop van jansje.nl. Vergeet ook jezelf niet comfortabel te kleden, zodat je echt het gevoel hebt dat je voorlopig niet de deur uit hoeft. 

Geurkaarsen en -stokjes

Geuren hebben een positief effect op ons welzijn. Steek daarom geurkaarsen aan en plaats geurstokjes in het huis om het wellness gevoel thuis te ervaren. Voorbeelden van rustgevende geuren zijn: jasmijn, witte lotus, kamille en lavendel. Geurstokjes die lang mee gaan, koop je onder andere bij Rituals en Sabon. Jo Malone (verkrijgbaar bij de Bijenkorf) en de Bodyshop verkopen heerlijke geurkaarsen.  

Nieuwste boeken

Trek je op de bank of in je favoriete (lees)fauteuil terug met een stapel boeken. Kijk voor de lijst met de beste boeken van het moment op cpnb.nl/bs. Stichting CPNB (Stichting Collectieve Propoganda van het Nederlandse Boek) stelt De Bestseller 60 samen op basis van de verkoopcijfers van meer dan negenhonderd boekwinkels. Met naast je een kop thee met honing en kaneel (werkt stressverlagend, gaat depressies tegen en is goed voor de keel) kom je de dag wel door. 

Fingerfood

Bij cocoonen horen ook heerlijke hapjes. Nodig vrienden en/of familie uit en serveer op een grote schaal allerlei lekkers: van blokjes kaas en worst tot worteltjes en komkommer met hummus of een heerlijke avocadodipsaus.

(Bron recept | Powerfood, Rens Kroes, Uitgeverij Unieboek)

Recept voor avocadodipsaus

Bereidingstijd: 15 min.
Ingrediënten:

  • 4 rijpe avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes verse koriander
  • 8 cherrytomaatjes
  • ½ rode ui
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zee- of himalayazout en zwarte peper
  • limoensap, optioneel

Bereiding

Halveer de avocado’s, verwijder de pit, schep met een lepel het vruchtvlees eruit en doe het in de blender. Snijd het teentje knoflook, de koriander, de tomaatjes en de ui in kleine stukjes. Schep de knoflook en de helft van de gesneden ui bij de avocado’s. Mix het tot een romig geheel. Doe het mengsel in een kom en voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer goed. Besprenkel de dip eventueel met wat limoensap.

Naar boven

‘We liepen
hand in hand
over het
brandende gras’

Midden in de warme zomer van 2013 brandde de Drentse woonboerderij van het echtpaar Warnaar tot de grond toe af. Meneer en mevrouw Warnaar wisten op het nippertje te ontkomen. Ze bleven achter met niet meer dan de kleding om hun lijf.

Lees verder

“Dit is niet pluis”, dacht meneer Warnaar, gepensioneerd huid- en tropenarts en tachtig jaar. Het was 22 juli 2013, drie uur ’s nachts, in het Drentse Ansen. Samen met zijn vrouw vertelt hij over de zomernacht die voor altijd op hun netvlies blijft. “Ik werd wakker van knallen boven mijn hoofd. Tussen de houten balken zag ik streepjes licht. Ik deed de deur naar de badkamer open, daar stond het vol rook. In de hal sloegen de vlammen me huizenhoog tegemoet. Ik rende terug naar de slaapkamer. Anneke sliep nog. Ik zei: eruit. Nu!”

“Je hebt niet eens meer een glas om uit te drinken.”

Dhr. Warnaar

Hand in hand

Mevrouw Warnaar: “We liepen hand in hand naar de buren. In onze pyjama, op blote voeten. Het gras was gloeiend heet, dat vergeet ik nooit meer. Ik riep: Bel 112!” Meneer Warnaar: “Het was een rietgedekte Saksische boerderij uit 1837. De vuurzee was tot in Meppel te zien.” De buren hadden de brandweer al gebeld. Van de boerderij bleef niets over; zelfs de auto’s waren verdwenen in de enorme hitte. Meneer Warnaar: “Dan zit je op een steen. Je hebt niets meer. Geen telefoon, geen bril, geen schoenen. Je hebt dorst, maar je hebt niet eens meer een glas om uit te drinken.”

Geregeld

Al heel snel verscheen Geert Sanders, directeur van Univé Ruinen. Hij was gebeld door de Salvagecoördinator, een brandschade-expert die bij dit soort calamiteiten door de brandweer wordt ingeschakeld. Het echtpaar kende de Univé-directeur niet persoonlijk. “Jullie zijn bij ons verzekerd”, zei Geert Sanders, “het is mijn werk om te helpen.” Mevrouw Warnaar: “We hadden niks meer, geen bankpasjes, geen auto, geen ID-bewijzen. Geert nam ons eerst mee naar de drogist in Ruinen, voor pasfoto’s en noodzakelijke dingen als zeep en tandpasta.” Daarna reden ze door naar de politie, het gemeentehuis en de opticien. Ook regelde Geert Sanders die middag al vervangende woonruimte, een fijn vakantiehuisje in de buurt.

Familie

Op de plek waar hun Saksische boerderij stond, liet het echtpaar een nieuwe woning bouwen. Die is, twee jaar na de brand, kortgeleden ingewijd met twee housewarming party’s. Eén voor alle mensen die bij de bouw betrokken waren. En daarna nóg een feestje, voor kinderen, vrienden en familie. Daar was ook Univé directeur Geert Sanders bij. “Want,” zegt meneer Warnaar: “Ik beschouw hem als kompaan.”

‘Bij schade kunnen we laten zien wat we waard zijn’

Brandpreventieweek:

Verklein de kans op brand

In Nederland ontstaan 115.000 woningbranden per jaar; dat zijn maar liefst 315 branden per dag. Om aandacht te vragen voor deze behoorlijke kans op brand start de Nederlandse Brandwonden Stichting in oktober de campagne ‘Ik verklein de kans op brand.’ De week wordt gesubsidieerd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. www.brandpreventieweek.nl

“Voor verzekerden is een verzekering vaak alleen een stuk papier in de kast. Maar pas als er schade is, kunnen wij laten zien wat we echt waard zijn. Dan kunnen wij als onderlinge verzekeraar onze toegevoegde waarde tonen. We zijn die dag opgetrokken met z’n drieën, tot ik het echtpaar kon overdragen aan één van hun kinderen. Als directeur zeg ik: het is goed dat we ons op die manier kunnen onderscheiden van andere partijen in de branche.”

Geert Sanders

Directeur Univé Ruinen

Meer informatie over wat te doen bij brandschade:

Naar boven

Hoe meer groen,
hoe beter

Planten-
koorts!

Een cactus onder een stolp, een grote tropische bananenplant naast de bank, een hangplant aan het plafond… De tijd dat kamerplanten stoffig en ouderwets waren is voorbij. Tegenwoordig is groen niet meer weg te denken uit het interieur. Hoe meer groen, hoe beter!

Lees verder

Kamerplanten

Kamerplanten: jarenlang moesten we er helemaal niets van hebben. Vooral in de jaren tachtig en negentig moest alles strak en clean, volgens de laatste trends. Pas eind jaren negentig mocht er weer wat meer kleur in huis en was er weer ruimte voor planten. “Maar niet te veel: Drie op een rij voor het raam, mooi strak in dezelfde potten die pasten bij het interieur”, vertelt Judith Baehner, auteur van het boek het Plantenlab waarin alle praktische vragen over kamerplanten aan bod komen. 

Tegenwoordig geldt juist: hoe meer groen, hoe beter. We verlangen steeds meer naar de natuur en dat benadrukken we met planten. “Maar omdat we niet allemaal met planten zijn opgevoed of omdat het al zo lang geleden is, lopen we vaak aan tegen de verzorging van een plant. Daarom wil ik met mijn boek mensen inspireren en helpen bij het vinden van de juiste kamerplanten om er volop van te genieten.”

Welke plant past bij jou?

Om te voorkomen dat je na een maand weer bij het tuincentrum of de plantenwinkel staat om een nieuwe kamerplant aan te schaffen, is het belangrijk om vooraf een aantal vragen te stellen. Welke plant wil je hebben? Waar wil je de plant neerzetten (op de grond, op een lichte of juiste donkere plek, op een warme plaats)? Hoeveel tijd wil je besteden aan de verzorging? Judith Baehner, auteur van het boek het Plantenlab, adviseert om een plant bij voorkeur in de zomer te kopen. “Dan kan hij gedurende de zomer goed acclimatiseren en sterk worden voor de winter. Met een goede weerstand overleeft hij de winter beter en is de plant minder vatbaar voor ziekten en schimmels.”

5 x makkelijke-bijna-geen-werk-planten

Geen groene vingers, maar wel groen in huis? Dit zijn vijf voorbeelden van planten die makkelijk te verzorgen zijn:

- Peperomia
- Succulenten (vetplanten)
- Schefflera arboricola
- Sanseveria
- Fatsia japonica (vingerplant)

GROEN IN GLAS

Helemaal van nu zijn mini-tuintjes in je huis. Dit kun je eenvoudig zelf maken door planten in een vaas, stolp of fles te plaatsen. Mini-tuintjes zijn ideaal als je een droog klimaat in huis hebt, veel weg bent of regelmatig vergeet je planten water te geven. Kijk voor inspiratie op urbanjungles.nl.

Wat heeft een plant nodig?

“Heel praktisch en kort gezegd, heeft een plant: licht, water, voeding en de juiste omgevingstemperatuur nodig. Hierin moet je zoeken naar de juiste balans. Het meest ideaal voor een plant is het als de omgeving een beetje overeenkomt met de natuurlijke omstandigheden waarin de plant normaal groeit. Zo kun je cactussen bijvoorbeeld prima in het felle zonlicht zetten. Een varen daarentegen verdampt sneller bij te veel licht, dus die kun je beter uit de felle zon houden.”

In onze moderne huizen is vocht naast water ook heel belangrijk. Met name in de winter zijn de moderne huizen te droog en leggen veel planten het loodje. “Om de planten te helpen kun je bijvoorbeeld in de winter tussen de planten of bij de verwarming een vaas of bakje met water zetten om de luchtvochtigheid wat beter te krijgen. Ook kun je ze even in een vochtige badkamer zetten en daarna terug naar de woonkamer.” 

Kamerplantenboek

Alles wat je wilt weten over kamerplanten lees je in Het Plantenlab. Alle praktische vragen komen aan bod. SAMEN mag
3 exemplaren weggeven
.
Kans maken? Stuur dan voor
1 december een e-mail met je
naam en adresgegevens naar samen@unive.nl
Het Plantenlab, Judith Baehner,
€ 19,95 via Forte Uitgevers.
Alleen winnaars krijgen bericht.

5 x EHBO voor planten

Heeft je plant klachten en kwalen? Bekijk snel wat er aan de hand kan zijn! 

De potgrond van de plant is wit uitgeslagen of heeft witte kringen

Het is kalk of zoutaanslag uit het kraanwater en dat is niet goed voor het evenwicht van de plant. Haal de bovenste laag aarde uit de pot. Spoel de aarde goed door met regenwater en vul de pot aan met verse potgrond. Geef je planten daarna het liefst regenwater. 

Bladeren worden bruin aan de randen en vallen af

In de winter is dit een gebrek een licht. Zet je plant iets dichter bij het raam. 

Blad geeft gele of bruine plekken of stippen

Je plant staat te veel in de felle zon en is door bijvoorbeeld sproeien verbrand. Zet een scherm neer om direct zonlicht te voorkomen of geef je plant een plek verder van het raam. 

De plant laat zijn bloemknoppen vallen of hij ziet er niet goed uit

Misschien is de plant verplaatst of gedraaid en krijgt nu ander licht of licht vanaf de andere kant. Zet de plant weer op zijn oude plek of draai de plant met het blad naar het licht. 

Het blad van de plant groeit niet mooi in vorm

Controleer op insecten. Maar het kan ook een schimmel of een schommeling in temperatuur zijn. Let op de plant; als je net thuis hebt geschilderd kunnen de verfdampen ook de oorzaak zijn.

Koffie & kamerplanten

Dagje Amsterdam? Bezoek dan Wildernis, een ‘Stadstuinwinkel nieuwe stijl’ vol met kamerplanten, thee, koffie & taart, cursussen/workshops, toffe bakken, plantenhangers, botanische prints, kleine en grote (groen)cadeaus, tuinierspullen, potgrond, zaden, (tuin)boeken, eindelijk echt mooie plantenpotten, en nog veel meer.

Wildernis, Bilderdijkstraat 165F, Amsterdam, wildernisamsterdam.nl.

Wist je dat…

Planten een positief effect hebben op je gezondheid? Sommige kamerplanten hebben namelijk een luchtzuiverende werking doordat ze via hun bladeren schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Daarnaast zetten ze CO2 om in zuurstof. Enkele voorbeelden zijn de krulvaren (Nephrolepis), de lepelplant (Spathipyllum) en de areca palm (Chrysalidocarpus). Bekijk ook eens de luchtzuiverende planten van Ogreen op ogreen.eu.

 

Plantenspreekuur

Wist je dat de Hortus Botanicus in Amsterdam een heuse plantendokter in dienst heeft? Hij geeft adviezen en beantwoordt vragen over planten uit alle windstreken. Elke woensdagmiddag van 13.00 uur tot 14.00 uur houdt hij spreekuur. Bellen kan dan ook: 020 -702 254 14. Of mail je vraag naar het e-mailadres plantendokter@dehortus.nl

 

Websites over groen

Meer weten over (kamer)planten, bloemen en tuinieren? Volg dan de blog op hetgroenlab.nl met volop inspiratie en handige tips. Ook leuk om eens op de volgende sites te kijken: vintageplant.net (vintage plantenshop en planten met karakter), dianascherer.nl (ode aan de plant) en mooiwatplantendoen.nl.  

Naar boven

‘Alles draait om vertrouwen’

Stel, je hebt een prachtig boerenbedrijf. Veel geïnvesteerd, de zaken lopen goed. Je houdt van je vak en vooral van je dieren. En dan ben je op een ogenschijnlijk mooie zondag in oktober even niet thuis en breekt er brand uit. De helft van je bedrijf gaat in vlammen op. Vijfhonderd kalveren vinden de dood. Het overkwam veehouder Henk Jansen uit Otterlo, op de Veluwe. Hoe verwerk je zo’n klap? En: hoe ga je verder als ondernemer?

‘Alles draait om vertrouwen’

Door merg en been

“Het was een zondagochtend in oktober, nu vijf jaar geleden”, zegt Henk Jansen. “Ik had de dieren gevoerd en was met mijn vrouw Willy en de kinderen naar de kerk gegaan. Tijdens de dienst hoorde ik om mij heen de piepers afgaan van mensen waarvan ik wist dat ze bij de brandweer zaten. Even later kwam mijn buurman de kerk binnen hollen met de afschuwelijke mededeling: onze boerderij stond in brand.”

Aangekomen bij de boerderij wachtte Henk en zijn familie een grote schok. “Je kon direct zien dat één van onze twee schuren opgegeven kon worden. Binnen lagen 500 kalveren. Gestikt door de rook. Dat beeld ging me door merg en been. Het zijn je dieren. Het allermooiste van je hele bedrijf. Daar bouw je een emotionele band mee op.”

Door merg en been

Adrenaline

Hulp kwam direct op gang, zo herinnert Jansen zich. “Familie, vrienden en buren hielpen aan alle kanten. Dat was hartverwarmend. Vooral het ruimen van de kalveren was natuurlijk een vreselijk karwei. Die hulp is precies wat je op zo’n moment nodig hebt. Er zijn mensen die bij zo’n ramp helemaal lam slaan; bij mij gebeurde het tegenovergestelde. Emotioneel ben je aangeslagen, maar zakelijk moet je verder. Ik kreeg een enorme dosis adrenaline. Ik wilde actie. De mouwen opstropen, bezig zijn.”

Weken vol hectiek volgden. “Brandweer, politie, gemeente, Univé; ik had er een volledige dagtaak aan. Onderzoek wees uit dat er kortsluiting was geweest in een voerstation. Hoe dat precies kon gebeuren weet men nu nog niet precies. Dat knaagt wel een beetje aan me. Maar ja; je kunt blijkbaar niet alles weten.”

Adrenaline

Vertrouwen

Bij de afhandeling van dit soort branden is het gebruikelijk dat de gedupeerde een expert in de arm neemt voor de onderhandeling over de schadeclaim bij de verzekeraar. Jansen koos echter een ongebruikelijke weg: hij ging zelf in gesprek met de expert die namens Univé de zaken behartigde. “Het is me van veel kanten afgeraden, maar zo wilde ik het. Ik was er niet op uit het onderste uit de kan te halen; ik wilde gewoon mijn bedrijf weer snel op de rit hebben. Vanuit die benadering zijn we er vlot uitgekomen. Vier maanden na de brand stond er bij mij een nieuwe schuur met vijfhonderd nieuwe kalveren. Zo zie je wat er kan gebeuren wanneer twee partijen elkaar vertrouwen. Daar draait wat mij betreft álles om.”

Vertrouwen

Het zal je maar gebeuren

Je bedrijf wordt door brand verwoest. Voor ondernemers die het overkomt een ingrijpende ervaring, waar iedereen verschillend op reageert, aldus Nico Besselsen, adviseur Buitendienst Agrarisch. Volgens Nico Besselsen doen ondernemers er goed aan zich te realiseren dat het best lastig is om zelfredzaam te zijn wanneer je getroffen wordt door brand. “Het is ingrijpend en er komt zoveel op je af.  Belangrijk is om zaken natuurlijk al van tevoren geregeld te hebben. Wanneer het noodlot toeslaat zijn het vaak niet alleen de gebouwen, de inventaris en soms de dieren die je verliest, maar óók nog eens je inkomsten. En soms duurt het maanden voordat je de zaken weer aan de gang hebt. Met een goede bedrijfsschadeverzekering kun je dat risico keurig afdekken.”

Het zal je maar gebeuren

Nico Besselsen
Agrarisch adviseur Univé
Ga voor meer info naar:
unive.nl/zakelijk/bedrijfsschade

Naar boven

Kleur (in)
je huis!

Een huis inrichten kan soms best lastig zijn. Welke stijl kies je, welke materialen en welke kleuren gebruik je? Vooral met het kiezen van kleur hebben veel mensen moeite. Wordt het een neutraal kleurenpalet of toch een opvallende accentkleur? SAMEN helpt je op weg om een (kleur)keuze te maken.

Lees verder

Sfeerbepalend

Kleuren zijn bepalend voor sfeer in je woning. Zo zorgen warme kleuren voor een intiem gevoel, terwijl koude en kleurrijke tinten een frisse en levendige sfeer creëren. Daarnaast hebben kleuren ook invloed op onze gemoedstoestand en kunnen ze een kamer optisch groter of juist kleiner laten lijken. 

Hoe kies je de juiste kleur?

Om de juiste kleur te bepalen, is het belangrijk om eerst te bedenken welke sfeer je in huis wilt creëren. Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje zijn energieke kleuren en zorgen voor beweging. De kleuren blauw, paars en groen hebben juist een kalmerend effect. 

Digitaal likje verf

Het resultaat zien voor je verft? Met de Flexa Vizualizer App zie je met je smartphone of tablet in gelijk het effect van een nieuwe kleur in je kamer. Hoe werkt het? Door de App te openen, open je de camera van jouw tablet of telefoon. Deze richt je op de muur die je graag een kleur wilt geven. Kies daarna een kleur uit het assortiment, zodat de muur digitaal wordt geverfd. Ook krijg je via de app advies welke kleuren er nog meer bij de gekozen kleur passen. 

Flexa Visualizer App is gratis te downloaden en geschikt voor Android en iPhone.

Welke kleurencombinaties zijn er?

Een kleurencirkel helpt bij het kiezen van de juiste kleurencombinaties. Hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze contrasteren. Paars en oranje, geel en blauw, blauw en rood en groen en rood zijn voorbeelden van contrasterende kleuren. De kleuren die naast elkaar liggen op de cirkel zijn harmonieuze kleuren. Om deze kleuren goed tot hun recht te laten komen, combineer je ze met neutrale tinten. Tot slot zijn er de ton-sur-ton tinten (bekend van de verfstaaltjes uit de verfwinkel of bouwmarkt). Deze kleuren hebben dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. 

Wat zijn de effecten van kleur?

Naast sfeer kunnen kleuren ook het ruimtegevoel in je woning beïnvloeden. Om bijvoorbeeld een woonkamer groter te doen lijken, kun je het best gebruik maken van lichte kleuren. Heb je juist een hoge woonkamer en wil je die lager en kleiner doen lijken, schilder dan het plafond in een donkere kleur. Een lage woonkamer daarentegen kun je minder laag doen lijken, door het plafond juist in een lichtere kleur te schilderen dan de wanden. 

Moeite met kiezen?

Vind je het lastig om de juiste kleuren te kiezen? Schilder dan de muren in een neutrale kleur en experimenteer juist met een kleur door accessoires (vazen, kussens, kandelaars), kleurrijke schilderijen, gordijnen en vloerkleden. Zo kun je alvast wennen aan een bepaalde kleur en eventueel besluiten om alsnog ook een wand in die kleur te schilderen. 

Trendkleur van 2015: copper orange

Na een aantal jaren waarin koele blauw- en groentinten domineerden, dient zich nu een warm spectrum aan van roze-, rood- en oranjetinten. Deze tinten suggereren een wat positiever wereldbeeld. Daarom heeft verffabrikant Flexa copper orange uitgeroepen tot de kleur van het jaar 2015. Een kleur die op zichzelf prachtig is en ook goed combineert met roze varianten, natureltinten, wit en verschillende andere soorten oranje. Goudkleurige oppervlakten en natuurlijke houtnuances staan er ook mooi bij. 

Bron | Interieurdesigner.nl / Flexa Colour Futures - Flexa.nl

LEDENACTIE

Het seizoen van gezellige avonden thuis en sfeer maken staat weer voor de deur. Daar hoort bij dat we ons interieur helemaal aanpassen aan de nieuwste trends op woongebied. Wat dacht u bijvoorbeeld van een design wanddecoratie aan de muur, samengesteld uit uw eigen foto’s van kinderen, familie, vrienden of vakanties? Met OGU creëert u in een handomdraai een design wanddecoratie, die u eenvoudig plaatst, zonder gereedschap.

Bestel een Ogu wanddecoratie en ontvang 15% korting op de prijs. Ga naar de website www.ogu.nu en vermeld bij uw winkelwagen de kortingscode: OGUNIVE15

De actie loopt tot 31-12-2015. Niet geldig in combinatie met andere acties en/of kadOgu’s. Geldig voor een Ogu wanddecoratie met een maximale waarde van € 169,-. Een Ogu wanddecoratie kunt u alleen online bestellen. 

Naar boven

Stichting
Gewoon Verdiend:

‘Je bent
een kanjer’

Stichting Gewoon Verdiend organiseert uitjes voor jonge mantelzorgers. Zodat een meisje als de zevenjarige Shania, die zorgt voor haar moeder, gewoon even een dagje helemaal kind kan zijn.

Lees verder

Shania’s ogen stralen, als ze thuis vertelt over haar uitje van vorige week. Een theater stelde kaarten beschikbaar voor the Sound of Music. “Dat was zo mooi,” zegt Shania tegen Carla Oortwijn, voorzitter van Stichting Gewoon Verdiend: “maar het klonk wel hard, soms deed ik mijn vingers in mijn oren!”

“Je bent een kanjer”, lacht Carla Oortwijn. Ze leerde Shania kennen toen ze over haar stichting vertelde op Shania’s school in Assen. Daar legde Carla het woord mantelzorger uit. “Ik zag Shania vanuit mijn ooghoeken, een engelachtig meisje. Ze zat met gevouwen handjes en had zoveel aandacht voor mijn verhaal. Ik zag haar ogen vochtig worden. ‘Ik doe ook veel dingetjes thuis’ , zei ze. Toen vertelde haar juf dat ze thuis al een hele verantwoordelijkheid draagt.”

‘Omdat ik voor jou zorg’

Shania zorgt samen met haar oudere zus voor haar moeder. Die kreeg acht jaar geleden een hersenbloeding en is nu onder meer slechtziend. Daarom helpt Shania haar waar ze kan. Ze is mantelzorger en daar is ze trots op. Met haar moeder en Carla praat ze over dat woord. “Ik ben mantelzorger, omdat ik voor jou zorg, mama” zegt Shania zelfverzekerd. Moeder Trijnie: “We krijgen twee keer per week hulp van de thuiszorg, maar verder moeten we het zelf redden. Voor Shania en haar zus vind ik dat wel moeilijk. Omdat ze zo veel hier moeten zijn, missen ze zo veel.”

"De zorg en verantwoordelijkheid die deze kinderen dragen is te groot."

Carla Oortwijn

Carla Oortwijn: “Dat kinderen helpen in het huishouden is prima, maar de zorg en verantwoordelijkheid die deze kinderen dragen is te groot. Ze moeten ook gewoon kind kunnen zijn.” Carla’s stichting organiseert om die reden uitjes voor die kinderen. Zo reisden vorig jaar 150 kinderen naar Walibi. “Iedereen hielp mee: een bedrijf bood spontaan aan de kosten voor de bus voor zijn rekening te nemen, supermarktklanten spaarden massaal voor entreebewijzen en lokale bakkers zorgden voor krentenbollen. En dit jaar was er een activiteit met geweldige hulp van o.a de brandweer, JWF kazerne, Drents Archief, Univé en vele vrijwilligers, zoals Rotary Assen.”

Met elkaar, voor elkaar

Harry Weitering

Univé adviseur

Het doel van de Stichting Gewoon Verdiend is het bestaan van jonge mantelzorgers onder de aandacht brengen. Uitstapjes organiseren is een middel om dat doel te bereiken. Zo’n uitstapje betekent voor deze groep kinderen een zorgeloze dag; dat is een win-win situatie. De Stichting Gewoon Verdiend werkt met vrijwilligers en financiert uitstapjes uitsluitend uit donaties en sponsoring.

Overal in de maatschappij zijn mensen die hulp nodig hebben, ver weg maar ook dichtbij. Soms zie je het duidelijk, soms ook niet. Door een stichting als Gewoon Verdiend te steunen draagt Univé haar steentje bij… met elkaar en voor elkaar.

www.gewoonverdiend.nl

Naar boven

Recept

De selderij-salade
van boer Ted

Heel Nederland aan de knolselderij! Dat is het motto van boer Ted. Met zijn vrouw Nicoline zet de boer uit de Schermerpolder zich met hart en ziel in voor de promotie van deze bijzondere groente. Speciaal voor SAMEN stelde boer Ted een selderij-salade samen. Natuurlijk met een verse knolselderij van eigen grond!

Recept

Boer Ted is alweer de derde generatie op het boerenbedrijf van de familie Vaalburg in de Schermer, de voortuin van Alkmaar. “Mijn vader is begonnen met het verwassen van knolselderij. In plaats van inblikken en in het zuur, ging de knolselderij naar de versmarkt. Sindsdien kun je de knolselderij vers kopen in de winkel. Knolselderij is een goed product om te versnijden en te gebruiken in o.a. een salade, soep, om te wokken, pureren, rauw of als frietjes. Ook past knolselderij goed in een burger, lasagne of spaghetti… en ga zo maar door!”

Positief verrast

Ted en zijn vrouw zijn dol op knolselderij. Nicoline: “Het heeft een smaak die je niet standaard tegenkomt. En het leuke is: heel veel mensen kennen het niet. Ze zijn altijd weer positief verrast als ze er kennis mee maken. Bijvoorbeeld tijdens de open dagen op ons bedrijf. Daar houden we ook het Nederlands kampioenschap snert koken, natuurlijk met knolselderij als verplicht ingrediënt. De laatste keer waren er bijna tweeduizend mensen.” 

Positief verrast

De Ovaalburger

Boer Ted liet een eigen groenteburger ontwikkelen: de Ovaalburger, met als hoofdbestanddeel knolselderij. Al met al is de knol niet weg te denken bij de familie Vaalburg: “We eten het een paar keer per week. Bij ons ligt de knol in de koelkast naast de kaas. Lekker even een stukje eraf, gewoon rauw of met een sausje. Het product is gezond, glutenvrij en zit vol choline, een voedingsstof die goed is voor de hersenen. Verder zit er magnesium, vitamine c en foliumzuur in.”

De Ovaalburger

Boer Teds snelle
knolselderij-salade

(bijgerecht, 4 personen)

Rasp een halve knolselderij. Besprenkel deze met wat citroensap (boer Ted voegt ook nog een uitgeperste sinaasappel toe). Voeg daarna naar eigen smaak yoghurt en mayonaise toe, plus een schepje suiker. Deze basis selderij-salade maakt u nóg lekkerder met een geraspte appel, een handvol noten en rozijnen en stukjes mandarijn. Voeg 200 tot 300 gram gerookte kip toe en u hebt een overheerlijke maaltijdsalade. 

HEEFT U OOK ZO'N
PASSIE VOOR KOKEN?

Deel uw recept met de lezers van SAMEN en wie weet komen wij de volgende keer bij u thuis om uw gerecht te proeven. 

Mail naar samen@unive.nl.

Naar boven

Noodweer zorgt voor forse waterschade in Gelderse woning

‘Ik stond ineens tot mijn enkels in het water…’

Lees verder

Om half zes op een doordeweekse dag, in juli vorig jaar, stapte Johan van de Weitgraven uit het Gelderse Nijkerk zijn bed uit. Het begin van een nieuwe werkdag. Nog een beetje slaperig liep hij in het donker de trap af. Maar meteen na de laatste trede was hij klaarwakker… “Ik stond ineens tot mijn enkels in het water…” 

Onder water

Het zal je maar gebeuren… Voor dag en dauw ontdekken dat je vertrouwde woonomgeving voor een deel onder water staat. Het overkwam Johan van de Weitgraven. Door hevige nachtelijke regenval was het regenwater via het toilet en de spoelbak in de keuken naar boven gekomen. Het water was vervolgens de gang en de woonkamer in gelopen… “Ik ben er vrij nuchter onder gebleven, al had ik mij het begin van een nieuwe werkdag natuurlijk wel anders voorgesteld”, zegt de 51-jarige productie-begeleider bij een voedingsmiddelenbedrijf. 

“Juist in deze situaties moet blijken of je voor de juiste verzekeraar hebt gekozen.”

Johan van de Weitgraven

Foto's maken

Na een half uur had ik het meeste water opgedweild. Ik heb ook nog een paar foto’s gemaakt. Univé adviseert om dat te doen bij schade. Het is een goed geheugensteuntje. Mijn vrouw en onze dochters lagen trouwens nog in bed. Voordat ik naar mijn werk vertrok, heb ik ze wakker gemaakt en verteld wat er aan de hand was. Mijn vrouw heeft vervolgens Univé gebeld. Oh ja, vrouw en dochters hebben ook nog water uit de keukenkastjes verwijderd. Zelfs daar was het nat geworden…”

Forse schade

De schade was fors, zo leerde de inventarisatie van de Univé-adviseur. Het was een hele lijst: de inloopmat bij de voordeur, het vloerkleed in de woonkamer, verkleuringen van de marmoleumvloer, water in het bedieningspaneel van de vaatwasser en ook in de oven stond water. Verder waren de aanrechtkastjes onder de spoelbak aangetast, was een deel van het behang in de gang nat en was een leren tas onbruikbaar geworden. “Juist in deze situaties moet blijken of je voor de juiste verzekeraar hebt gekozen”, zegt Johan van de Weitgraven. “Maar ik had er alle vertrouwen in hoor. We werden direct gerustgesteld, zo van: ‘wij gaan het voor jullie regelen’. En dat hebben ze naar volle tevredenheid gedaan. De schade is keurig netjes afgehandeld.” 

Een druppel te veel

Het was overigens niet de eerste keer dat Nijkerk hinder ondervond van de regenval. In de afgelopen jaren is het een paar keer gebeurd dat de regenval zo hevig was dat het hemelwater niet afgevoerd kon worden en de straten blank kwamen te staan. Johan van de Weitgraven: “Op zo’n moment hoor je het overtollige water opborrelen in toilet en douche… Je durft het toilet bijna niet door te spoelen omdat je bang bent dat dat kleine beetje water net die ene druppel te veel is.” 

“Een paar weken na de waterschade waren we op vakantie. Toen hoorden we op de radio over noodweer in Nijkerk. Dan hou je wel even je hart vast… Gelukkig wisten we al snel dat er niets aan de hand was. Eén van onze dochters was op dat moment thuis. Zij stelde ons gerust.”

Een waardevolle pleister op een vervelende wond

Schade aan de woning. Heel vervelend, maar helaas niet altijd te voorkomen. Natuurgeweld zoals bijvoorbeeld storm en zware regenval hebben we niet in de hand. “Als je in de woning met waterschade te maken hebt, staat het huilen je nader dan het lachen”, zegt Erik Dokter, manager van het verzekeringsbedrijf. “Dan is een pleister op de wond dat je in ieder geval zeker weet dat je niet bezorgd hoeft te zijn over de financiële gevolgen en dat Univé je bijstaat om het probleem zo snel mogelijk vakkundig op te lossen. Uiteraard verandert het niets aan de situatie op dat moment, maar het is wel een geruststellende gedachte. Daarom hebben we een nieuwe woonverzekering ontwikkeld waarbij niemand meer onderverzekerd is.”

Erik Dokter

manager verzekeringsbedrijf bij Univé

Ga voor meer info naar

Wat kunt u doen om waterschade aan uw woonhuis te voorkomen of te beperken?

Een paar praktische tips van Erik Dokter:

Tip 1

Maak de dakgoten en afvoerkanalen minimaal twee keer per jaar vrij van bladeren. 

Tip 2

Zorg dat de waterafvoer op (platte) daken vrij is van bladeren en mos.

Tip 3

Voorzie de afvoerbuis van een metalen roosterkapje (boldraadrooster). 

Tip 4

Wist u dat kitvoegen (bijvoorbeeld in de badkamer) iedere twee tot vijf jaar vervangen moeten worden?

Tip 5

Verklein de kans op verstopping van uw wasmachineleiding door minimaal eens per maand het programma op de hoogste temperatuur te draaien. Zo spoelt u de leiding schoon.

Tip 6

Laat de temperatuur van uw radiatoren ’s winters nooit onder de 10°C komen en laat de thermostaat op minimaal 15°C staan. 

Tip 7

Laat uw riool controleren en doorspuiten zodra het water niet meer direct wegloopt. 

Tip 8

Gooi vetresten in de prullenbak en niet in het riool. Tip: veeg de vetresten uit de pan met een keukenrol.

Naar boven

Van Jugendstil
tot Mendini

Architectuur
in Groningen

Lees verder

Eerst een doorn in het oog voor veel bewoners maar sinds de bouw in 1994 een geliefde trekpleister en toegangspoort naar de binnenstad. Het Groninger Museum is dan ook hét startpunt voor een bezoek aan de (studenten)stad Groningen. Bijzonder van binnen én buiten! 

Blokkendoos

Als je met de trein in Groningen aankomt via de prachtige Jugendstil stationshal is de kleurrijke ‘blokkendoos’ niet te missen. Dat was ook de bedoeling toen een commissie in 1990 een nieuwe locatie aanwees voor het museum. Het museum moest gevestigd worden in het Verbindingskanaal tussen de zuidkant van het centrum en het hoofdstation en het stationsgebied verbinden met de binnenstad. Het resultaat is een langwerpig eiland met drie grote bouwvolumes die worden verbonden door gangen en tevens dienen als bruggen. 

Vier paviljoens

De Italiaanse architect Alessandro Mendini werd aangesteld als hoofdarchitect en kreeg de opdracht dat het ontwerp moest passen bij de sfeer van de collecties van het museum: archeologie en geschiedenis, geschiedenis van Groningen, kunstnijverheid en oude beeldende kunst en hedendaagse beeldende kunst. Samen met lokale architecten en de bekende buitenlandse architecten Michele de Lucchi uit Italië, Philippe Starck uit Parijs en Coop Himmelb(l)au met kantoren in Wenen en Los Angeles, werd de bouw in 1994 voltooid. 

Spraakmakend

Behalve bijzonder van buiten is het museum dat ook van binnen. Naast de genoemde vaste collecties vind je er spraakmakende wisselende tentoonstellingen. Zo is tot begin november de overzichtstentoonstelling over de Groninger drukker en kunstenaar N.H. Werkman (1882-1945) te zien. Hij werd vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd. De reden van zijn dood is nog steeds niet duidelijk.

Groninger Museum

Museumeiland 1, Groningen

Open: di - zo 10.00 - 17.00 uur 
Entree: 
€ 13,- (volwassenen)
€ 10,- (17 t/m 18 jaar, studenten HBO/WO en CJP) 
€ 3,- (6 t/m 16 jaar)
Museumkaart: vrije entree

groningermuseum.nl

Meer architectuur: historisch en modern

Het Groninger Museum is niet het enige voorbeeld van bijzondere architectuur in Groningen. Er zijn in de stad nog veel meer bijzondere historische en moderne gebouwen te vinden met ieder hun eigen karakteristieke eigenschappen. Een kleine selectie:

Martinitoren en Martinikerk

De Martinitoren is het belangrijkste herkenningspunt van Groningen. De toren is 97 meter hoog en kan worden beklommen voor een prachtig uitzicht over de stad. De Martinikerk is ontstaan uit een Romano-gotische kruisbasiliek uit circa 1230. 

Het Goudkantoor

Aan de westzijde van de Grote Markt liggen prachtige gebouwen zoals het neoklassieke stadhuis, het moderne Waagstraatcomplex (gebouwd door de Italiaan Adolfo Natalini in 1999) en het Goudkantoor. In dit renaissancegebouw uit 1635 is nu een restaurant gevestigd.  

Centraal station Groningen

Het centraal station van Groningen wordt niet voor niets één van de mooiste stations van Nederland genoemd. Het plafond is gemaakt van papier maché. Het stationsgebouw is een ontwerp van Isaac Gosschalk en voltooid in 1896. 

Het station staat overigens aan de vooravond van een groot infrastructureel project. Er worden forse aanpassingen gedaan aan sporen en perrons en er wordt een voetgangerstunnel op het hoofdstation aangelegd. Bovendien krijgt het station een fietstunnel en een nieuwe ondergrondse fietsenstalling aan de zuidkant. 

Dienst Ruimtelijke Ordening

De bouwstijl Amsterdamse School, komt naast in de stad Amsterdam, het meest voor in Groningen. Het gemeentelijke gebouw van de Dienst Ruimtelijke Ordening aan de Gedempte Zuiderdiep, ontworpen door Siep Bouma, lid van het Groningse kunstenaarscollectief de Ploeg, is een klassiek voorbeeld van deze bouwstijl. 

Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Het Academieplein in de Broerstraat is al sinds 1614 het centrum van de universiteitsstad. Aan de linkerkant staat het Academiegebouw in neorenaissancestijl. Aan de rechterkant de moderne Universiteitsbibliotheek, door studenten de UB genoemd. Rijksuniversiteit Groningen is de op één na oudste nog bestaande universiteit van Nederland. 

Prinsenhof

Het Prinsenhof was oorspronkelijk een klooster en dateert uit begin 15e eeuw. Eind 16e eeuw werd het pand een officieel verblijf van de prinsen van Nassau en verwierf het zijn huidige naam. Ook werd toen de tuin aangelegd. In de 19e eeuw werd de Prinsenhof gebruikt als ziekenhuis voor Franse militairen en na de oorlog bood het onderdak aan RTV Noord. Na 2005 is het getransformeerd tot hotel, grand café en restaurant. 

Andere historische gebouwen die ook een bezoek waard zijn: het voormalig postkantoor aan de Munnekeholm, de Korenbeurs op de Vismarkt en de vele hofjes en gasthuizen die de stad rijk is.

Tip van Grietje Brandsma, teamleider particulier bij Univé Groningen

“Als je via het Groninger Museum rechtdoor naar het centrum loopt, kom je door de Folkingestraat. Deze straat is door NLstreets uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Vroeger was het een Joodse buurt waarvan de synagoge (ingewijd in 1906, red.) en enkele (verborgen) kunstwerken het bewijs zijn. 

Eén van die verborgen bewijzen is de bronzen deur op nummer 67 waarvan de deurklink ontbreekt. Achter de deur ligt symbolisch de geschiedenis van de Jodenbuurt verborgen. Tegenwoordig is de Folkingestraat dé plek om rond te snuffelen in de gezellige, kleine (antiek) winkeltjes en galeries. Zelf stap ik graag binnen bij Le Souk op nummer 21 voor olijven en andere oosterse lekkernijen.” 

Lees meer over de Folkingestraat op staatingroningen.nl/project/14/verbeeld-verleden

 

Goede koffie

Een goed kop koffie haal je bij Gerben Engelkes van Black & Bloom. Zijn koffiebar is gevestigd in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, vlakbij het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Koffie op? In de omgeving zijn veel leuke winkeltjes te vinden. 
Black & Bloom, Oude Kijk in ’t Jatstraat 32, blackandbloom.nl

Prinselijk genieten

Proosten op een leuk dagje Groningen? Bij Café Soestdijk staan ze al in de hofhouding om je te ontvangen. Leuk om te weten is dat prins Maurits en prinses Marilène hier allebei achter de bar hebben gewerkt. 
Café Soestdijk, Pausgang 15, cafesoestdijk.nl

Ouderwets gezellig

In dit pand werd in 1885 de Sociaal-Democratische Bond opgericht. Sindsdien is er niet veel veranderd en dat maakt café Huis ‘De Beurs’ uniek. Zoek bij mooi weer een plekje op het terras met zicht op de Vismarkt. 
Huis ‘De Beurs’, A-kerkhof 4 zz, huisdebeurs.nl

Producten uit Hanzesteden

Bij Het Hanze Huis kun je niet zitten, maar wel lekkere dingen kopen uit Europese Hanzesteden. Neem het mee om thuis op te eten of eet het bij mooi weer op in het Noorderplantsoen. Dit park is aangelegd op de stadwallen uit de 17e eeuw. 
Het Hanze Huis, A-kerkhof 2 nz, hethanzehuis.nl

18e eeuws pand

Bij Grand café ’t Feithhuis, gevestigd in een 18e eeuws pand, is het op ieder moment van de dag goed toeven. Lunch bij mooi weer in de stadstuin, drink thee op het dakterras of neem een borrel aan de bar. 
Grand café ’t Feithhuis, Martinikerkhof 10, restaurant-feithhuis.nl

LEDENACTIE

Wilt u ook 25% korting op een bezoek aan het Groninger Museum? Download hier de voucher
Geldig tot 1 december 2015.  Niet geldig in combinatie met andere acties, kortingen of de Museumkaart.
Maximaal 4 personen per voucher.

Naar boven

Houd
sluipmoordenaar
op afstand

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging en worden nog eens 150 mensen opgenomen met vergiftigings- verschijnselen. Toch is voorkomen relatief eenvoudig.

Lees verder

“Je ruikt of proeft het niet en het overvalt slachtoffers vaak in hun slaap.”

Sluipmoordenaar

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding: verbranding waarbij te weinig zuurstof wordt aangevoerd. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij een defect aan de branders van een verbrandingstoestel zoals een cv-ketel of een gasstel. 

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar; je ruikt of proeft het niet en het overvalt slachtoffers vaak in hun slaap. Het wordt 250 keer sneller opgenomen in het bloed dan zuurstof, waardoor vitale organen (zoals hart en longen) al snel te weinig zuurstof krijgen. Het gevolg laat zich raden.

Gevaar beperken

Gelukkig is er genoeg te doen om het gevaar zoveel mogelijk te beperken. In de ruimte waar een verbrandingstoestel staat of hangt, is goede ventilatie noodzakelijk. Voor voldoende toevoer van verse lucht en afvoer van verbrandingsgassen zijn buizen aangelegd die in contact staan met de buitenlucht. Ook in de rest van uw woning is voldoende ventilatie belangrijk, helemaal als u ook een ventilatiesysteem en/of een afzuigkap in de keuken heeft. Bij te weinig toevoer van verse lucht kan er namelijk onderdruk ontstaan in uw woning (de luchtdruk in uw woning is lager dan die erbuiten), waardoor bij een defect aan uw verbrandingstoestel rookgassen uit een rookkanaal de woning in kunnen worden gezogen. Zorgt u voor voldoende ventilatie, dan is zelfs bij een defect apparaat de kans op koolmonoxidevergiftiging nihil.

'Beugelen'

Volgens Jan Mondria van Breman IJsselmuiden, specialist op het gebied van rookgasafvoer en ventilatietechniek, is het bij het voorkomen van het ontstaan van koolmonoxide vooral van belang dat de afvoerbuizen van een verbrandingstoestel goed zijn ‘gebeugeld’. Mondria: ‘Er moeten beugels geplaatst worden rondom de buis. Toch zien we dat dat nog steeds niet overal gebeurt. Dat heeft er onder meer mee te maken dat afvoerbuizen voorheen van aluminium of roestvrij staal waren, terwijl ze tegenwoordig vaak van kunststof zijn. Stalen en aluminium buizen zetten bij temperatuurschommelingen maar heel weinig uit, waardoor ze goed aan elkaar blijven zitten. Daardoor heb je een beperkt aantal beugels nodig.

Erkende installateur

Maar kunststof gedraagt zich heel anders. Het zet uit en krimpt weer en daarna zit het net weer in een andere positie dan daarvoor. De buizen kunnen als het ware uit elkaar kruipen. Dat hoeft geen probleem te zijn zolang je maar zorgt voor voldoende beugels die dat tegengaan. Veel installateurs hebben echter leren ‘beugelen’ toen we nog met aluminium en staal werkten. Daardoor gebruiken ze vaak te weinig beugels.
Als richtlijn zeg ik altijd: zie je in de ruimte van je verbrandingstoestel afvoerbuizen langs de muur lopen zonder beugels, dan is het sowieso geen goed teken. Is dat het geval, of twijfel je over het aantal beugels, dan zou ik zeker een erkende installateur vragen om er eens naar te kijken.’

TIPS

Wat kan ik zelf doen?

TIP 1

Zorg altijd voor voldoende ventilatie in alle ruimten in uw woning. Dus niet alleen in de ruimte waar uw verbrandingstoestel staat.

TIP 2

Kijk in de ruimte waar uw verbrandingstoestel staat naar de afvoerbuizen. Ziet u beugels aan de wand? De vuistregel: veel beugels is meestal een goed teken, geen of weinig beugels kan duiden op het gevaar van losschietende buisdelen. Raadpleeg bij twijfel een erkende installateur.

TIP 3

Installeer een koolmonoxidemelder in de ruimte waarin uw verbrandingstoestel staat. Installeer deze op ongeveer 1,5 meter van de grond. Kies niet voor een combimelder (rook- en een koolmonoxidemelder), omdat een rookmelder aan het plafond moet hangen.

Als de ‘r’ weer in de maand zit, staan de (herfst)kwaaltjes voor de deur. Om het snotteren en snuffen aan te pakken, hoef je niet verder te kijken dan het keukenkastje. Want echt waar, huis-tuin-en-keukenmiddeltjes werken ook prima tegen allerlei soorten kwaaltjes!

Droog en beschadigd haar

Huis-tuin-en-keukenmiddel: eieren

Veel kappers raden aan om maandelijks een haarmasker te nemen met proteïne om je haar weer veerkracht te geven. Deze maskers kun je kopen bij de kapper of bij de drogist, maar je kunt ze ook eenvoudig zelf maken met eieren. Eieren bevatten proteïnen en voorkomen dat je haar afbreekt. Bovendien zorgen ze voor veerkracht en bevorderen ze de haargroei.

Wat heb je nodig?

1 ei, 1 theelepel olijfolie (maakt het haar zacht) en 1 theelepel honing (werkt hydraterend).

Bereidingswijze

Mix alle ingrediënten in een kommetje tot een gladde massa. Breng vervolgens het mengsel aan op vochtig haar met een haarverfborstel. Heb je die niet, dan kun je het ook lichtjes in het haar masseren. Laat het masker ongeveer 20 minuten intrekken en spoel het daarna met koud water uit het haar. Een ei stolt namelijk in combinatie met warm water. 

Keelpijn

Huis-tuin-en-keukenmiddel: zeezout met salie

Zeezout is een uitstekende ontstekingsremmer en daarom effectief als je een keelontsteking voelt aankomen. Los wat zeezout op in een glas warm water en gorgel hier een aantal keren per dag mee. Door salie toe te voegen, maak je de drank extra effectief.  Deze kruid staat bekend om z’n goede antibacteriële en antischimmel-werking. Laat de gedroogde salie (ongeveer 2 theelepels) een paar minuten trekken in een kop met kokend water (250 ml) en zeef het er daarna uit. Voeg tot slot het zeezout toe.

Kalknagels

Huis-tuin-en-keukenmiddel: azijn

Als natuurlijk middeltje tegen kalknagels wordt azijn vaak genoemd. De schimmel die een kalknagel veroorzaakt, kan namelijk niet tegen de zure bestanddelen in azijn. Om de kalknagel te behandelen, wordt geadviseerd om tweemaal daags de nagel te deppen met een watje met azijn. Ook kun je dagelijks je nagels een kwartier laten weken in azijn. 

Wallen

Huis-tuin-en-keukenmiddel: komkommer of lauwwarme kamilletheezakjes

Slechte nacht gehad en stap je met wallen en donkere kringen uit bed? Zorg dat je een komkommer in de koelkast hebt liggen. Komkommer helpt namelijk wallen verminderen. Leg twee koude plakjes komkommer op je ogen, laat het tien minuten intrekken en daarna zijn de donkere kringen en wallen een stuk minder. Wat je ook kunt doen is twee lauwwarme kamille theezakjes 10 minuten op je ogen leggen. Dit heeft dezelfde werking. 

Verstopte neus

Huis-tuin-en-keukenmiddel: knoflook en ui

Naast voldoende water drinken, zodat de slijmvliezen dunner worden, zijn knoflook en ui ook een goede remedie tegen een verstopte neus. Deze bolgewassen bevatten antibacteriële eigenschappen en de sterke geur die ze verspreiden hebben een positief effect op de verstopte luchtwegen. Snijd daarom een ui in stukken en leg die op een schoteltje naast je bed of eet af en toe een teentje knoflook. 

Diarree

Huis-tuin-en-keukenmiddel: appel en kaneel

Menig grootmoeder zweert bij geraspte appel met kaneel als je diarree hebt. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat het diarree stopt, is het wel bewezen dat de stof pectine in appel de darmgezondheid verbetert. Kaneel wordt aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag- en darmklachten. 

Gevoelige of verbrande huid

Huis-tuin-en-keukenmiddel: yoghurt

Yoghurt heeft een verkoelende werking en is daarom ideaal voor een gevoelige of verbrande huid. Maak daarom een gezichtsmasker van een half kopje yoghurt en een klein beetje havermout. Dit verzacht de huid. Smeer het yoghurtmengsel gelijkmatig op je gezicht en laat het een kwartier intrekken. Spoel af met lauw water.

Droge lippen

Huis-tuin-en-keukenmiddel: suiker, honing en olijfolie

Net als de huid worden ook lippen door temperatuurverschillen eerder droog. Daarom is het belangrijk  om ze dagelijks te hydrateren met een vocht inbrengende lippenbalsem of –crème en wekelijks te scrubben. Een scrub maakt de lippen namelijk zacht en verwijdert dode velletjes. 

Om zelf een lippenscrub te maken, heb je als hoofdingrediënt twee theelepels suiker nodig. De korreltjes maken de velletjes los. Om je lippen te hydrateren, voeg je een theelepel honing en een theelepel olijfolie toe. Maak van deze ingrediënten een mengsel en breng aan op je lippen. Wrijf met je vingers zachtjes over je lippen en laat twee minuten intrekken. Spoel de scrub met lauw water van je lippen af. 

Griep

Huis-tuin-en-keukenmiddel: vlierbessen

Voor de goede orde: geen enkel product helpt griep te genezen, maar er zijn wel middeltjes om de pijn te verzachten of om je immuunsysteem te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan vlierbessen. Deze vruchten staan bekend om hun antivirale eigenschappen en immuun versterkende werking. Een paar eetlepels vlierbessensiroop per dag  doet wonderen. Je kunt de siroop zelf maken door de vlierbessen te koken. Het sap dat vrijkomt meng je met suiker totdat het een siroopachtig geheel vormt. 

Droge huid

Huis-tuin-en-keukenmiddel: avocado en honing

Onze huid heeft het in het najaar extra te verduren. Door de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten wordt de huid sneller droog en voelt deze schraal aan. Naast een goede vettige crème heeft je huid daarom ook veel vocht nodig.  Avocado’s en honing kunnen daarbij helpen. Deze producten werken hydraterend en verzachtend voor een droge huid.

Wat heb je nodig?

- ½ avocado
- ¼ kopje honing

Bereidingswijze

Prak de avocado en meng die met de honing. Breng het aan op je gezicht en laat ongeveer 10 minuten intrekken. Spoel daarna met lauw water het masker eraf.

Proeftuin
EnergieKoplopers
in Heerhugowaard

Stad vol energie

Lees verder

Pieter Koopmeiners (43) woont in Stad van de Zon. De bewoners van deze stralende nieuwbouwwijk in Heerhugowaard houden zich intensief bezig met duurzaamheid. Zo doet Pieter na de zomer met 199 andere huishoudens mee aan de proeftuin EnergieKoplopers.

Slim systeem

Op meerdere plekken in het land zijn momenteel 'energieproeftuinen' te vinden. Ze richten zich op kantoren (onder andere Siemens en ABB), industrie (Haarlemmermeer) of een woonwijk (Goes, Gorinchem). In Heerhugowaard wordt een jaar lang gekeken naar hoe vraag en aanbod van energie bij huishoudens beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Elke deelnemer aan EnergieKoplopers krijgt een apparaat in huis: een warmtepomp, elektrische boiler, brandstofcel of zonschakelaar. Elk maakt deel uit van een slim systeem dat vooraf berekent hoeveel energie wordt opgewekt en verbruikt. Het vernuft stukje techniek kiest vervolgens de optimale oplossing: de opgewekte energie in de 'community' houden of daarbuiten verdelen.

In de gaten houden

De deelnemers hoeven niets te doen, het systeem doet het werk. "Heel gemakkelijk", vertelt Marielle Budel. Zij werkt voor netwerkbeheerder Alliander, die samen met Essent, de gemeente Heerhugowaard, ICT Automatisering, NRG031 en IBM initiatiefnemer is van EnergieKoplopers. Marielle zorgt ervoor dat de communicatie met de deelnemers goed verloopt. "Het enige wat zij hoeven te doen, is af en toe een vragenlijst invullen. Verder kunnen ze inloggen op een website om daar hun energieverbruik in de gaten te houden. Er wordt precies bijgehouden welk deel van de opgewekte energie voor eigen gebruik is en wat naar andere deelnemers gaat."

“Investeren in groene energie levert meer rendement op dan een spaarrekening.”

Pieter Koopmeiners

Bewuster

Tweehonderd huishoudens uit Heerhugowaard doen mee aan de proeftuin. Ze komen voornamelijk uit Stad van de Zon. Ook Univé-klant Pieter doet vol enthousiasme mee. "Toen ik in de zomer van vorig jaar door het projectteam werd gevraagd om deel te nemen, was ik gauw verkocht. We zijn het aan onze kinderen – ik ben zelf vader van twee – en toekomstige generaties verplicht om een bijdrage te leveren aan het milieu. En duurzaamheid is goed voor je portemonnee. Investeren in groene energie levert meer rendement op dan een spaarrekening. Zelf was ik trouwens al met energiebesparing bezig. Ik had reeds zonnepanelen en kocht spaarlampen."

Met elkaar

EnergieKoplopers begon met een aantal informatiebijeenkomsten voor belangstellenden. Daar ontdekte Pieter nog een voordeel van zijn deelname. "Het is ontzettend leuk om met anderen de uitdaging aan te gaan. Ik woon nu zes jaar in Stad van de Zon, maar dankzij EnergieKoplopers leer ik andere buurtbewoners pas echt kennen." Marielle: "Het sociale aspect vinden wij inderdaad erg belangrijk. Bij EnergieKoplopers werken we samen en verdelen we de energie onder elkaar. Het 'teamgevoel' wordt verder versterkt doordat we workshops en gezellige bijeenkomsten organiseren."

Doe mee!

Half juni werd met een barbecue gevierd dat de laatste testfase erop zit. Na de zomer begint de proeftuin. Pieter: "De voorbereidingen hebben al effect gehad. Ik ben veel bewuster geworden. Duurzamer worden begint op een sport te lijken; hoe bespaar je zoveel mogelijk? Wist je dat veel apparaten 's nachts best veel elektriciteit gebruiken doordat ze stand-by staan? Helemaal uitzetten dus! Ik kan iedereen deelname aan een collectief energieproject aanbevelen. Of kom zelf met een initiatief. Het levert veel op en is erg leuk! De politiek is er ook steeds meer mee bezig en stelt vaker subsidies beschikbaar."

Smart Energy Collective

EnergieKoplopers is een project van het Smart Energy Collective. SEC is een branche-overstijgend Europees initiatief om slimme energienetten te ontwikkelen. Naast Alliander, doet een groot aantal andere partijen mee, zoals Essent, KPN en BAM. Zij werken samen aan intelligente energiesystemen en testen die via proeftuinen.

Naar boven

Mattenklopper

Heb je geen zin om voor elk wissewasje de stofzuiger te pakken, dan is de ouderwetse mattenklopper een goede optie. Stof van (deur)matten en tapijten verwijder je er eenvoudig mee. Gemaakt van dik ‘Kobo’ rotan. Lengte 74 cm.

Mattenklopper, € 8,95
via dille-kamille.com

Sprayen maar!

De natuurlijke en veilige allesreiniger van Lily’s Eco Clean is geschikt voor het schoonmaken van alle soorten oppervlakten. Zelfs de magnetron en de koelkast kun je ermee reinigen, want de reiniger is veilig voor gebruik in de nabijheid van etenswaren. En omdat het oog ook wat wil, is het product verpakt in een hippe handige sprayflacon. 

Lily’s Eco Clean (500 ml), € 4,95 
via bewustgoed-winkel.nl

Luchtverfrisser

‘Make the world a better smelling place.’ Dat is de boodschap die je met deze luchtverfrisser door het huis verspreidt. De kaartjes zijn namelijk gemaakt van schapenkeutels (hoe milieuvriendelijk!) en geven een heerlijke geur van vers gemaaid gras af. Ook leuk als duurzaam cadeau! 

Luchtverfrisser, € 2,75 
via Ecomondo.nl

Streeploos

Streeploos ramen lappen? Met deze spons bedekt met zeemleer is dat klusje zo geklaard.
Ook voor andere oppervlakten kun je deze spons goed gebruiken. 

Sponszeem, € 1,50
via hema.nl

Afdrogen = leuk

Met deze theedoeken is afdrogen een feestje. Bijzonder is de print van handgetekende schetsen van typerende kenmerken van het Zuid-Limburgse landschap, ingeweven door het Textielmuseum in Tilburg. Verkrijgbaar in de kleuren taupe, lindegroen en ijsblauw. Afmeting: 50 cm x 70 cm. 100% katoen.

Theedoeken, € 16,95 
via Stoffenstreken.nl

Zeepsopje

Ken je deze nog? De zeepklopper is een ouderwets hulpmiddel om een zacht zeepsopje te maken voor handwasjes en andere poetskarweitjes. Gebruik hiervoor een blok huishoudzeep speciaal bedoeld voor de zeepklopper. Zachte groene zeep of zeepvlokken zijn ook geschikt.

Zeepklopper, € 6,50  via Dille-kamille.com

Microscopisch kleine vezels kunnen
schadelijk zijn voor de gezondheid

Neem geen
enkel risico
met asbest

Asbest is sterk, slijtvast, isolerend en bovendien goedkoop. Vanwege deze eigenschappen is het jarenlang toegepast in bijvoorbeeld woningen. Toen ruim twintig jaar geleden bekend werd dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid, is het materiaal verboden. Maar omdat het zo veel gebruikt is, kunt u het nog altijd tegenkomen in de woning. Hoe herkent u asbest? En wat kunt u eraan doen?

Lees verder

“Het gevaar schuilt in het inademen van de vezels.”

Kees van Dongen

Wat is asbest nu eigenlijk precies?

In een notendop: de verzamelnaam van een aantal mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Tot 1994 werd het materiaal vooral gebruikt in bouwmaterialen, bijvoorbeeld in golfplaten en in schoorstenen. Heel lang werd gedacht dat asbest geen gezondheidsgevaar oplevert, als het blijft zitten waar het zit. Maar inmiddels is duidelijk dat de normale levensduur van asbest ongeveer veertig jaar bedraagt. Asbestplaten bijvoorbeeld worden al na dertig jaar broos. En omdat asbest vooral in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw veel werd gebruikt, is dat verweringsproces nu dus gaande. 

Kleine deeltjes

“De asbestvezels die daardoor vrijkomen, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid”, zegt Kees van Dongen, voorzitter van de stichting Certificatie Asbest (Ascert). Deze stichting, die door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het leven is geroepen, heeft voorwaarden opgesteld voor het vakkundig inventariseren en verwijderen van asbest in woningen en bedrijfsgebouwen. “Het gevaar schuilt in het inademen van de vezels”, zo vervolgt de voorzitter. “De kleine deeltjes kunnen ongemerkt in de longen terechtkomen, omdat ze onzichtbaar en reukloos zijn. Daarom wil de overheid blootstelling aan asbestvezels voorkomen.” 

Asbest herkennen

Het is best lastig om asbest te herkennen. Aan de buitenkant is vaak niet te zien of een product  asbest bevat. Vuistregel is dat asbesthoudende producten een vezelige structuur hebben en meestal wit, blauw of bruin van kleur zijn. Een andere informatiebron is de fabrikant of leverancier van het materiaal. “Neem geen enkel risico”, zegt Kees van Dongen. “Laat een inventarisatie uitvoeren door een gecertificeerd bureau. Zij kunnen nauwkeurig vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van asbest. Mocht dat het geval zijn, dan zorgt een bedrijf dat is gecertificeerd in asbestverwijdering dat het huis vakkundig asbestvrij wordt gemaakt.”

Overzicht

Op www.ascert.nl vindt u een overzicht van alle gecertificeerde bedrijven op het gebied van asbestinventarisatie en asbestverwijdering. 

Vijf vragen over asbest

De Nederlandse overheid bereidt wetgeving voor die verbiedt dat er na 2024 nog asbesthoudende materialen in daken aanwezig zijn in Nederland. Geert van Haaren, productspecialist bij het Brand Expertise Centrum van Univé, beantwoordt 5 vragen over asbest en asbestwetgeving.

1. Waarom komt er nu wetgeving die het gebruik van asbest verbiedt?

“Asbest is met name in de jaren zeventig en  tachtig van de vorige eeuw veel gebruikt. De aanname is dat zolang je met asbest niets doet, het geen gezondheidsgevaar oplevert. Dat is niet helemaal waar. De normale levensduur van asbest is circa veertig jaar en asbestcementplaten beginnen na een jaar of dertig te verweren en worden broos. Tussen 1975 en nu zit meer dan dertig jaar, dus dat verweringsproces is momenteel volop gaande. Het effect van dit proces is dat er asbestvezels vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.”

2. Wat houdt de asbestwetgeving precies in?

“De overheid wil asbest verwerkt aan de buitenzijde van daken per 2024 verbieden. De nieuwe asbestwetgeving heeft ook scherpere blootstellingsnormen voor werknemers die in  aanraking kunnen komen met asbest. Dit was een van de belangrijkste aanbevelingen in een rapport van de Gezondheidsraad uit 2010. Dat stelde dat er veel strengere eisen moesten worden gesteld aan asbestverwijdering, omdat de risico’s veel groter zijn dan tot dan toe was aangenomen. Het streven is naar een verlaging van de grenswaarde (op werkplekken) voor chrysotiel asbest naar 2000 vezels/m3. Voor amfibool asbest is het streven een grenswaardeverlaging naar 300 vezels/m3.”

3. Is de nieuwe asbestwetgeving al helemaal rond?

“Nee, de wetgeving is nog niet rond. Maar invoering per 2024 lijkt zeer reëel. Ook de Europese Commissie is met het opstellen van soortgelijke wetgeving bezig. Asbest dat niet direct aan de buitenlucht is blootgesteld, valt overigens buiten de te verwachten wetgeving en mag dus vooralsnog blijven zitten.” 

4. Wat betekent dat voor de asbestplaten op mijn woning of bedrijf? Kan ik ze niet gewoon laten liggen?

“Nee, je kunt ze niet gewoon laten liggen. Aan de verwijderingsplicht van asbest valt niet te ontkomen, daarom ligt gecontroleerd verwijderen in de komende negen  jaar het meest voor de hand. Het is bijvoorbeeld geen optie om gebouwen met asbest bij beëindigen van de bedrijfsactiviteiten te laten staan in de hoop dat verkoop van de bouwpercelen inclusief de gebouwen in de toekomst aantrekkelijker is. De verwijderingsplicht van asbest zal blijven bestaan.”

5. Waarom vindt Univé het belangrijk om de asbestwetgeving onder de aandacht te brengen?

“Univé heeft op verschillende manieren met asbest te maken. De opruimingskosten na brand of storm zijn bijvoorbeeld extra hoog wanneer er asbestdelen zijn vrijgekomen. Univé probeert klanten te wijzen op deze kosten en zorgt ervoor dat ze voldoende verzekerd zijn voor deze kosten. De belangrijkste reden om asbesthoudend materiaal te vervangen is natuurlijk het gezondheidsrisico. We willen onze klanten vooral duidelijk maken dat asbest gevaarlijk is en dat op tijd vervangen erg belangrijk is. ”

Er zijn mogelijkheden om de vervanging van het dak, inclusief de verwijdering van het asbesthoudende materiaal, te laten subsidiëren. Meer informatie over asbest en de subsidieregeling leest u op www.rijksoverheid.nl.

Spelen zonder
computer

‘Samen spelen:
het kan nog!’

Lees verder

Jonge ouders Simon Dams en Elles Dillen stelden een boekje samen met spelletjes voor binnen en buiten. ‘Spelen zonder computer’ staat vol spelletjes voor kinderen, maar dan zónder scherm.

Simon Dams (40) en Elles Dillen (34) hebben allebei twee kinderen in de kleuterleeftijd. Op feestjes zagen ze dat de jeugd vaak achter tablets of telefoons zit. Simon: “Op zo’n middag ontstond het idee voor dit boekje. We dachten aan wat we vroeger deden op feestjes. Samen spelletjes doen, met een hele hoop fantasie en een hele hoop lol.”

“Het leukste was al die herinneringen van vroeger weer terughalen.”

Simon Dams

Gamen

Simon: “Zo kwamen we op het idee van het boekje: laten we uitleggen hoe al die spelletjes ook alweer gingen.” Elles: “Dat was natuurlijk het leukste van het maken ervan: al die herinneringen van vroeger weer terughalen. Zo zijn al die spelletjes voor ons weer echt gaan leven.”

Elles: “Sinds we het boekje hebben gemaakt, vul ik met mooi weer veel sneller een paar flessen met water, om flessenvoetbal te gaan doen. Of we gaan vliegtuigjes vouwen. Je kunt kinderen natuurlijk niet dwingen, maar je geeft ze wel een alternatief voor het gamen. In het boekje staan genoeg voorbeelden.”

Belangrijk

Univé vindt dat sporten en bewegen goed is voor de mens en onderstreept het belang hiervan door verschillende landelijke en regionale evenementen te faciliteren en te ondersteunen. En, van buiten spelen komt buiten sporten!

Jeugdsentiment

Naar aanleiding van het boekje werd de auteurs gevraagd om tijdens een open dag van Univé Het Zuiden de kinderen te vermaken. Daar konden kinderen alle spelletjes uit het boekje spelen. Elles: “Dat is zeker motiverend, voor kinderen én ouders. Tegenwoordig zie ik een stoeprand en denk: het kan nog. En de pijltjes vliegen weer door de open ramen.. dat is jeugdsentiment!”

Hoe ging het ook alweer?

In het boekje ‘Spelen zonder computer’ staan spelletjes helder beschreven, compleet met spelregels. Hieronder vindt u alvast een aantal voorbeelden.

Hinkelen

Een hinkelpad kan prima zelf getekend worden met stoepkrijt. Het pad bestaat uit vakken en loopt van 1 t/m 10. Het doel van het spel is dat de spelers van vak 1 naar vak 2 gaan en zo uiteindelijk bij vak 10 uitkomen.

SPELREGELS

Voetje van de vloer

Net als tikkertje, alleen mag een speler niet getikt worden als hij beide voeten van de vloer heeft. Door ergens op te klimmen, of te gaan zitten met de voeten in de lucht, is de speler gedurende 3 tot 5 seconden vrij. Wie wordt getikt is af en moet de tikker helpen tot iedereen is afgetikt.

SPELREGELS

Spoorzoekertje

Spelers volgen een spoor, dat bijvoorbeeld d.m.v. pijlen op de grond, tekens op ballonnen of door briefjes aan bomen naar een ‘schat’ leidt. De schat kan een van de ouders zijn die wacht met lekkere hapjes, of bijvoorbeeld een schatkist met een beloning.

SPELREGELS

Lummelen

Een persoon is de lummel en staat in het midden. Spelers gooien de bal naar elkaar over, terwijl de lummel probeert de bal te vangen of af te pakken. Heeft de lummel de bal te pakken, dan is de speler die de bal het laatst aanraakte de lummel.

SPELREGELS

OOK ZO'N LEUK BOEKJE?

SAMEN mag 20 exemplaren weggeven!

Stuur uw naam en adresgegevens voor 1 december 2015 naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht. 
U kunt het boekje ook bestellen op spelenzondercomputer.nl.


De Hoge Veluwe:

‘Vijfduizend hectare verwondering’

Lees verder

Op een grote zandverstuiving in Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt een man in safari uitrusting. Remco Korstjens, enthousiast natuurfotograaf, is druk in de weer met statief, kleurenfilters en camera. ‘Ik oefen voor woestijnfoto’s in Namibië’ lacht hij. ‘Daar gaat mijn volgende fotoreis naartoe. Maar hier, dicht bij huis, is de natuur ook fantastisch. Je gelooft toch niet dat dit in Nederland ligt?’

Wilde dieren

In Nationaal Park de Hoge Veluwe beleef je de Nederlandse natuur op zijn grootst.
U waant zich op safari, langs bos, heide en stuifzand, op zoek naar grootwild als edelherten, wilde zwijnen en moeflons. En de natuurgidsen geven geen garantie, maar wie met een van de vele excursies in het park meegaat, maakt zeker kans de wilde dieren van de Veluwe te ontmoeten.

Witte fietsen

Of reis op de bonnefooi langs vijfduizend hectare verwondering. Bijvoorbeeld met een van de gratis witte fietsen, die overal in het park klaarstaan voor uw eigen avontuur. 

Kröller-Müller

Het park viert dit jaar haar tachtigjarig bestaan. In 1935 werd het jachtterrein van zakenman Anton Kröller-Müller ondergebracht in de Stichting het Nationale Park de Hoge Veluwe. Samen met zijn vrouw realiseerde hij hier hun droom: natuur en cultuur samenbrengen voor iedereen. De kunstverzameling van Helene Kröller-Müller is inmiddels wereldberoemd, met de op een na grootste van Gogh collectie ter wereld, de beeldentuin en het Rietveld paviljoen. Aan de noordkant van het park kunt u het imposante buitenverblijf van het echtpaar bezoeken, Jachthuis Sint Hubertus.

Startpunt:

Bezoekerscentrum De Hoge Veluwe
Houtkampweg 9 C, 6731AV Otterlo

Van Gogh

Het Kröller-Müller museum bezit de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld, waarvan een groot deel permanent te bezichtigen is. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Adres: Houtkampweg 6, Otterlo, www.hogeveluwe.nl

Het Museonder

Het Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld. Het is gevestigd in het Bezoekerscentrum van park de Hoge Veluwe. In het Museonder ervaart u wat er onder het aardoppervlak leeft en ooit leefde. De tentoonstelling neemt u zelfs mee tot aan het middelpunt van de aarde… Adres: Houtkampweg 9 C, Otterlo, www.hogeveluwe.nl/nl/plan-uw-bezoek/museonder

Natuurcamping De Hoge Veluwe

Het park de Hoge Veluwe is te mooi en te groot om in een dag te ervaren. Misschien een mooi idee om midden in het park te overnachten? Dat kan op de heerlijke natuurcamping, die ligt bij ingang Hoenderloo. Daar wordt u wakkergetjilpt door de vogels van de Hoge Veluwe… Er is een autovrij tentenveld en er zijn drie terreinen voor caravans en campers. Adres: Houtkampweg 9 C, Otterlo, www.hogeveluwe.nl

 

Naar boven

Voetbal is voor iedereen

‘Je beleeft dat
je er écht bent’

André Hoeve is slechtziend, maar hij mist geen wedstrijd van sc Heerenveen. Met een voetbalarrangement in het Abe Lenstra stadion werd hij als gast van Univé in het zonnetje gezet. Legendarisch keeper Gilles Veenstra fungeerde tijdens de wedstrijd als extra paar ogen. Hij deed live verslag van de wedstrijd tegen Real Mallorca.

Lees verder

Heerenveen-icoon

“Mallorca is in balbezit, de centrale verdediger speelt de diepte in. Wat gaat ‘ie doen… slechte bal; zo in de handen van de keeper.” Vanaf het puntje van zijn stoel geeft Heerenveen-icoon Gilles Veenstra een live verslag van alles wat zich op het veld afspeelt. De legendarische keeper van weleer zit midden tussen André Hoeve, Sjoerd Groot en Peter Kragt in de Univé loge. Vandaag is hij de ogen en oren van deze drie voetbalfans met een beperking, uit Het Huis te Echten in Drenthe.

Horen, voelen en beleven

Alles wat dichtbij me is, dat zie ik wel,” zegt André Hoeve. “De andere dingen zie ik minder scherp. Maar hier maak je alles mee, je beleeft dat je er écht bent.” André, Sjoerd en Peter zijn visueel beperkt, maar ze genieten met al hun zintuigen van een voetbalwedstrijd. En vandaag horen, voelen en beleven ze het nog meer, want ze zijn als VIP ontvangen in de Univé loge. Een diner in het restaurant, een wedstrijdbespreking door een jeugdtrainer. Het commentaar van Gilles, het juichen bij balbezit, de stilte als een goal uitblijft; André en zijn kompanen genieten van elke minuut. 

“Hier maak je alles mee, je beleeft dat je er écht bent.”

André Hoeve

Dolblij

En dat sc Heerenveen vandaag het onderspit delft op het veld, mag de pret in de Univé loge niet drukken. Na afloop van de wedstrijd blijkt dat André de poule van de Univé gasten heeft gewonnen. Dolblij tilt hij zijn prijs – een voetbal mét handtekeningen – de lucht in: “Ik heb nog nooit wat gewonnen!”

Voetbal is voor iedereen

Univé richt zicht met sponsoring niet alleen op het individu, maar op het hele gezin, de familie en haar directe omgeving. Daarom zijn wij sponsor van maatschappelijke én sportieve doelen. Als hoofdsponsor van sc Heerenveen maakt Univé voetbal mogelijk voor iedereen. Univé zorgt ervoor dat alle mensen kunnen genieten van sport, zo ook mensen met een beperking. Voetbal is van iedereen en voor iedereen!

LEDENACTIE

Heeft u ook een familielid of goede vriend met een beperking die groot voetbalfan is? Stuur dan voor 1 december 2015 uw naam en adresgegevens naar het e-mailadres samen@unive.nl en maak kans op het bijwonen van een thuiswedstrijd van sc Heerenveen. Alleen winnaars krijgen bericht. 

Naar boven
PUZZEL & WIN
Je eigen design wanddecoratie? Win een OGU!

Is uw interieur wel weer eens toe aan een update? Los onze puzzel op en maak kans op één van de tien OGU’s.

Speel nu de puzzel

Het seizoen van gezellige avonden thuis en sfeer maken staat weer voor de deur. Daar hoort bij dat we ons interieur helemaal aanpassen aan de nieuwste trends op woongebied. Wat dacht u bijvoorbeeld van een design wanddecoratie aan de muur, samengesteld uit uw eigen foto’s van kinderen, familie, vrienden of vakanties? Met OGU creëert u in een handomdraai een design wanddecoratie, die u eenvoudig plaatst, zonder gereedschap. Uw eigen OGU vertelt uw eigen verhaal, met uw eigen foto’s. Maar heeft u even geen inspiratie, dan kunt u ook een ontwerp uit de OGU collectie bestellen in de webshop. Lees voor het spelen de actievoorwaarden.

Colofon

SAMEN Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Verzekeringen.
Editie nummer 2, 2015 

Uitgever
Univé Verzekeringen
Postbus 15, 9400 AA Assen
www.unive.nl

Hoofdredactie
Kim Mondria, Fons Roosenboom

Redactie
Bas Jongerius, Richt Kooistra, Mennoh Communicatie, Narvic media & communicatie.

Creatie & organisatie
Sprog

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Fotografie
Bas Jongerius, Fotopersburo Heerenveen, iStockphoto.com, Hollandse Hoogte.

Aan dit nummer werkten verder mee
Ad Renne, Ted en Nicoline Vaalburg, meneer en mevrouw Warnaar, Stichting Gewoon Verdiend, Shania van Dam, Johan van de Weitgraven, Simon Dams en Ellis Dillen,  Henk Jansen, Pieter Koopmeiners, Ascert, Breman IJsselmuiden en Denksport.

Univé
Henry Gruppen, Nico Besselsen, Geert Sanders, Erik Dokter, Grietje Brandsma, Harry Weitering.

© 2015. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van Univé Verzekeringen. Univé Verzekeringen spant zich in voor een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de gegevens in dit magazine. Mochten er desondanks onjuistheden in de gegevens voorkomen of mocht de informatie niet meer actueel zijn, dan aanvaarden noch Univé Verzekeringen, noch de makers van dit magazine enige aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen en/of schade hierdoor.

Naar boven

Cookies

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd. Zowel Univé als andere partijen kunnen cookies plaatsen.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine ge- makkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

1. Cookies voor websitestatistieken

Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (dekstop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Deze gegevens worden anoniem opgeslagen dus zijn niet te herleiden naar wie u bent. Ze worden alleen gebruikt om uw bezoek aan het online magazine te analyseren.

2. Cookies van externe partijen

In de witte balk onderaan het magazine staat een knop van Facebook en Twitter. Dit is een knop van een externe partij , die vaak een cookie gebruikt om deze faciliteit mogelijk te maken. 

Heeft u bezwaar tegen het gebruik van deze cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. 

Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Univé Magazine

Draai uw scherm