NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg
Naar boven

Even niets

De dagen worden langer, de temperaturen stijgen... de zomerperiode kondigt zich aan. Een strandvakantie aan de Spaanse kust, een verre reis of lekker weg in eigen land. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om de zomer te beleven. 

Tijdens deze periode leggen we makkelijker contact, het gevoel van ‘even niets’ bekruipt ons sneller en we worden zorgelozer. En daar zitten ook mogelijke risico’s. Risico’s die wij graag samen met u inzichtelijk willen maken, zodat u zelf kunt bepalen wat voor uw situatie de beste keus is. Eén van de manieren waarop we dat doen, is door u SAMEN aan te bieden. Een mooi magazine, speciaal voor de leden van Univé boordevol handige tips voor de zomerperiode. Denkt u er bijvoorbeeld aan hoe u uw huis achterlaat tijdens de vakantieperiode en weet u wat u moet doen als u een ongeluk krijgt in het buitenland? En hoe het precies zit met een annuleringsverzekering? 

Wij vertellen het u graag, zodat u preventief maatregelen kunt nemen.

En zoekt u nog een uitje in eigen land? Wat dacht u van een bezoek aan Nijmegen of een wandeling door een mooi natuurgebied? U leest het in SAMEN.

Ik wens u veel leesplezier en een prettige zomerperiode!

Joost Heideman
Uitvoerend bestuurder Univé

Naar boven

Altijd
wind
mee!

Lees verder

De elektrische fiets is hot. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben er al één. En dat worden er nog veel meer. Want de elektrische tweewieler is de fase van ‘Sparta Met’ al lang voorbij: de fiets van de toekomst heet tegenwoordig ‘een brute elektrofiets.’ Maar waar moet je nou op letten als je ook altijd met de wind mee wilt fietsen?

Elektrische fiets

Van een e-bike voor een paar honderd euro tot aan een ‘brute elektrofiets’ voor de prijs van een middenklasse auto: een elektrische fiets is er voor iedereen. Fabrikanten prijzen je nieuwe fiets aan als ‘een ongelooflijk verfijnde urban oplossing’ of als ‘traffic killer.’ Maar misschien is de fijnste gedachte nog wel dat je met een e-bike altijd het gevoel hebt dat je wind mee hebt. Dat maakt de elektrische fiets populair en daarom neemt het aantal modellen toe. Om de bomen door het bos te blijven zien, vroegen we advies aan de enige echte e-bike tester van Nederland: TestKees.

Testparcours

“Dit jaar hebben we op de Holterberg getest”, zegt Kees Bakker van de Fietsersbond, “die is lang en steil genoeg om te testen of de elektrische ondersteuning krachtig genoeg is.” Ieder voorjaar kiest TestKees, zoals hij door de Fietsersbond is omgedoopt, in samenwerking met de Telegraaf de beste elektrische fiets. Dat doet Kees door in zijn werkplaats de fietsen uitvoerig te onderzoeken en te testen op techniek. Maar minstens even belangrijk is de gebruikerservaring; voldoet de fiets buiten op straat? “Dit jaar hadden we een extra zwaar testparcours. Daar hebben we getest met allerlei verschillende fietsliefhebbers.”

“Qua techniek zijn de verschillen niet heel erg groot.”

Kees Bakker - Fietsersbond

Verzekeren

 

Een elektrische fiets is niet goedkoop en verdient een goede fietsverzekering. Bij het kiezen van de juiste verzekering is het goed om te kijken naar zaken als de vergoeding: hoe hoog is die als de fiets beschadigd raakt of gestolen wordt? En hoe lang wordt de nieuwwaarde uitgekeerd? Is er bij schade een eigen risico?

 

Hoogste score Consumentenbond

De Consumentenbond heeft in juni 2014 de Univé-elektrische fietsverzekering de hoogste score gegeven: een 8,4. De flexibiliteit en vergoedingsregeling van onze verzekering komt als beste naar voren.

Fietsersbond

De Fietsersbond is de belangen-behartiger van 13,5 miljoen fietsers in Nederland. De uitslag van de e-bike test 2015 is te lezen op hun website. Daar vind je ook aankooptips, testverslagen, de keuzewijzer en andere adviezen van TestKees. www.fietsersbond.nl

Actieradius

Qua techniek zijn de verschillen niet heel erg groot, weet Kees. Tenminste, als je kijkt naar de normale consumentenfietsen: “De elektrische fiets is behoorlijk uit-ontwikkeld. Slechte fietsen zitten er niet meer bij, vanaf een bepaalde prijs.” Tijdens het veldwerk test het team van TestKees onder meer de actieradius. “We rijden op het parcours de accu’s leeg. Want veel fabrikanten geven hun waardes positief op. Ze zeggen bijvoorbeeld dat een fiets in zuinige eco-modus tot wel 120 kilometer ver kan komen. Maar dat is onder ideale omstandigheden: mooi weer, een gloednieuwe accu, geen wind. In de praktijk komen we tot andere resultaten.”

Motoren

Het kiezen van de juiste fiets is heel persoonlijk. Er zijn verschillende motoren, ondersteuningssystemen, accu’s en remmen. Het is goed je daarin te verdiepen voor je tot een keuze overgaat. Een goede hulp daarbij is de website van de Fietsersbond, waar je alvast kunt lezen over zaken als de juiste elektrische motor. Een goede elektrische fiets koop je volgens TestKees vanaf 1.500 euro. Hoe duurder de fiets, hoe geavanceerder de techniek. De prijs van de fiets hangt verder ook af van de afwerking, van de capaciteit van de accu en van de kwaliteit van onderdelen.

TestKees aankooptips voor Univé lezers

1.

Maak een serieuze proefrit. Wat dacht je van 50 kilometer? Dan voel je of een fiets echt bij je past.

2.

Bij sommige fietsen ervaren mensen het geluid als storend. Let daar op tijdens je testrit, fiets als het even kan door een rustige omgeving.

3.

Schud eens aan de fiets, dan zie je of hij ‘zwabbert.’ Niet genoeg stijfheid van het frame, dat fietst niet fijn.

Naar boven


Persoonlijke dienstverlening:

'De laatste der Mohikanen'

Lees verder

We raken er al bijna aan gewend, dat we verdwalen in een telefoonmenu als we een dienstverlener zoeken. Dat we een computer aan de telefoon krijgen in plaats van een echt mens. En dat we allerlei nummers moeten opsommen om aan te geven wie we zijn. Is dat echt ons voorland; dat we niet meer dan nummers zijn in een systeem? Oud-politie- en vakbondsman Jan Willem van de Pol denkt van niet: dienstverlening zoals vroeger, dát heeft de toekomst!

Een gewone Nederlander

Jan Willem van de Pol is een beschouwend man. Hij beziet de wereld om zich heen, maar daar laat hij het niet bij. Hij wil ook graag dingen ten positieve veranderen. In zijn meer dan aangename woning in Bussum vertelt hij er op kalme toon over, nadat hij een goede kop koffie heeft gezet. Zijn vrouw loopt in een mooie lentejurk door het huis, aan de wand hangen foto’s van hun studerende kinderen. “Ik ben een gewone Nederlander die hard werkt”, zegt Jan Willem, die terugkijkt op een mooie carrière in politie- en vakbondswerk.

Waardering en erkenning

De laatste jaren zet Jan Willem van de Pol zich met hart en ziel in voor een vervolg op die carrière. Hij werkt voor de Stichting Waardering Erkenning Politie. Jan Willem: “Waardering en erkenning zijn niet vanzelfsprekend. Daar mogen wij als Nederlanders best iets meer aan doen.” Hij wil maar zeggen: politiemensen werken hard om de samenleving leefbaar te houden. Maar dat wordt lang niet altijd op waarde geschat: “Want als Nederlanders kunnen we ook goed zeuren. En bij de politie zijn we echt geen jankerds, maar we schromen ook niet om het woord liefdevol in de mond te nemen.”

Aandacht voor elkaar

Waardering en erkenning, het zijn woorden die helemaal passen bij Jan Willem van de Pol. Want we hoeven niet te leven in een kille wereld, waarin we niet meer dan een nummer zijn. We zijn toch allemaal mensen onder elkaar? Waarom nemen we dan niet wat meer tijd voor elkaar? Iedereen voelt zich toch prettiger in een wereld waarin er nog aandacht is voor elkaar… Dáár kunnen we ons dus veel beter op focussen. In plaats van zeuren, over wat er niet goed gaat, wil Jan Willem van de Pol liever kijken naar hoe het beter kan. En als hij dan een voorbeeld tegenkomt van hoe het beter kan, dan is hij ook de man ernaar om dat te laten blijken.

“Ze weten wie ik ben. Dat is heel bijzonder, in deze tijd.”

Jan Willem van de Pol

Persoonlijke dienstverlening

Daarom stuurde hij Univé laatst een briefje. In de zes jaar dat hij nu bij Univé is verzekerd, heeft mijnheer Van de Pol een paar keer een beroep gedaan op de verzekeraar. “Dat gaat iedere keer met een voortvarendheid waar ik erg gelukkig van word. We raken er al bijna aan gewend, als je een internetprovider of een telefoonmaatschappij belt; je raakt verdwaald in een keuzemenu. Maar bij Univé bel ik mijn regiokantoor, krijg ik een mens aan de lijn en ze weten wie ik ben. Dat is heel bijzonder, in deze tijd.” Het is maar een klein voorbeeld, maar het kan model staan voor een samenleving waarin weer aandacht is voor elkaar. Volgens Jan Willem van de Pol heeft dat de toekomst: “Met die dienstverlening is Univé niet de laatste der Mohikanen. Persoonlijke dienstverlening is niet ouderwets. Univé is zijn tijd juist ver vooruit. En dat mag best eens gezegd worden.”

Een wereld waarin we aandacht voor elkaar nog op waarde schatten

Saskia Pellikaan

Adviseur Univé

Een wereld waarin mensen tellen en we aandacht voor elkaar nog op waarde schatten. Dat is de wereld waar wij als medewerkers van Univé voor willen staan. Natuurlijk zijn de meeste Nederlanders best in staat om voor zichzelf te zorgen. Maar als de nood aan de man is, moet je bereid zijn elkaar de helpende hand te bieden. De participatie-maatschappij zoals dat tegenwoordig heet. Maar in Univé termen is dat gewoon handelen als coöperatie. Samen voorzorgsmaatregelen nemen om in geval van nood een oplossing te hebben.

Zichtbaar en betrokken

De kracht van een coöperatie is niet alleen dat je samen de lasten draagt. Maar ook dat we zichtbaar zijn en betrokken bij de regio waarin we leven en werken. Daarom geloven wij in vestigingen dicht bij onze klanten. Waar klantcontact nog menselijk is, en een vraag snel en gemakkelijk is gesteld. Tenslotte moeten we samen zorgen voor een leefbare maatschappij. En die begint dichtbij. Eigenlijk met de manier waarop wij het zelf invullen.

Met de tijd mee

Natuurlijk gaan ook wij met onze tijd mee. Niet iedereen heeft tenslotte behoefte om te bellen of langs te komen. Klanten maken tegenwoordig zelf wel uit wanneer en hoe ze contact maken. Online en 24 uur per dag. Dat is de nieuwe tijdsgeest.

Naar boven

De Pepe-salade
van Peter Tuinman

‘Univé, daar plukt ú de vruchten van.’
De reclamezin klinkt bekend uit de mond van Peter Tuinman, acteur én al jaren de Univé ­reclamestem. Maar vandaag lacht hij extra vrolijk bij het uitspreken ervan. Speciaal voor Samen bereidt hij zijn Pepe salade, die hij garneert met de vrucht die hij net plukte: een eetbaar bloemetje…

Recept

“Beroemd in familie en wijde omgeving”, zegt Peter Tuinman, terwijl hij in de keuken van zijn Haagse appartement zijn Pepe-salade bereidt. “Ik vind koken heerlijk om te doen. Maar als ik op theatertour ben, komt het er niet vaak van een avonddiner te maken. Een lekkere salade is dan een goede oplossing. Die kan ook zo in de tupperware mee in de auto.”

De afgelopen tijd trok de film-, tv- én theateracteur langs de Nederlandse schouwburgen met de romantische komedie Tot volgend jaar! Terwijl Peter Tuinman vertelt over de chemie tussen hem en medespeelster Liz Snoijink doet hij een handvol reuzengarnalen in de pan: “Heel kort koken, tot ze precies de goede kleur hebben!” Dan is het tijd voor zijn gerecht: “Waarom het Pepe-salade heet weet ik niet meer, maar er zit zeker een Caribisch toontje aan.” Met een vrolijke lach legt de acteur zijn pièce de résistance op de salade; een eetbaar bloemetje. “Daar plukt ú de vruchten van!”

Pepe-salade met
Caribisch toontje

(voor 4 personen)

Salade: zakje gemengde salade, 1 komkommer,
1 rode puntpaprika, 1 flinke geraspte wortel, 4 in blokjes gesneden romatomaten, 200 tot 300 gram gerookte kip, 16 grote garnalen, 2 hardgekookte eieren.

Dressing: 2 lepels Hellmann’s mayonaise, 2 lepels Griekse yoghurt, scheutje tomatenketchup, scheutje sweet & sour mix, bekertje zure room, naar smaak zonnebloem-/olijfolie.

Naar boven

Een zee aan zomerbloemen

Lees verder

Cursus bloemschikken

Heb jij al een mooi zomerboeket op de (tuin)tafel staan? Pluk de bloemen uit eigen tuin, haal ze bij de bloemenboer of koop ze op de markt, bij de supermarkt of de bloemist. Bloemstylist Elize Eveleens van Pure Seasonal Flowers geeft tips hoe je zelf een mooi boeket kunt samenstellen.

1.

Verwijder het blad aan de onderkant van de stelen. Als de bloemen in de vaas staan, mag er geen blad in het water zitten.

2.

Leg alle bloemen naast elkaar op een tafel.

3.

Je begint met de bloemen met de langste stelen. Leg die schuin over elkaar heen zodat ze allemaal dezelfde kant op wijzen.

4.

Steek vervolgens de kleinere bloemen tussen de langere.

5.

Draai het boeket tijdens het bloemschikken, want dan wordt de verdeling optimaal.

6.

Snijd of knip de bloemen schuin af en zet ze in de vaas.

7.

Als je bloemen cadeau wilt geven, bind ze dan samen met een elastiek of een touwtje.

"Zomerbloemen zijn op hun best in een boeket dat eruit ziet alsof het net geplukt is. Ik laat me daarbij graag inspireren door de berm die in de zomer volstaat met bloemen. Zo mooi."

Elize Eveleens, bloemstylist bij Pure Seasonal Flowers

Leef je uit!

Bij een boeket denk je al snel aan het plaatsen in een bloemenvaas, maar er zijn nog veel meer leuke opties. Denk aan conservenpotten, een mooie emaillen gieter, een emmer of een groepje lege wijnflessen waar je de bloemstelen mooi in kunt steken.

Bloemenabonnement

Wil je iedere week een vers boeket op tafel, maar heb je niet tijd om naar de bloemist, supermarkt of naar de markt te gaan. Uitkomst is het bloemenabonnement van Bloomon. Je krijgt dan op dinsdag- of donderdagavond een prachtig boeket aan huis bezorgd. Vanaf 15 euro. Kijk voor meer informatie op Bloomon.nl.

Ereplaats

Zet je zelf samengestelde boeket te pronk op dit handige bijzettafeltje. Ook makkelijk te verplaatsen naar buiten. Het krukje is te verkrijgen in de kleuren grijs, ivoor en mint.


Tafeltje, Hema, € 34,95

5 x leuke bloempluk- tuinen

In Nederland zijn er tientallen bloempluktuinen waar je van begin juni tot eind oktober zelf een mooi boeket kunt samenstellen. Hier vijf leuke adressen...

De Sfeerstal in Nieuwveen

Naast bloemen plukken kun je hier ook thee drinken in de theetuin of overnachten in de bed & breakfast. Open: ma – za van 9.00 – 18.00 uur (van begin juni tot eind oktober).
sfeerstal.nl

De Kneppeltuin in Warmenhuizen


Bij Kwekerij De Kneppeltuin kun je een mooi bloemenboeket samenstellen. Leuk te combineren met de prachtige fietsroute Tuinderskring Harenkarspel. Kijk voor de openingstijden en meer informatie op kneppeltuin.nl.

Zelfpluktuin in Oudeschild

Op Texel kun je van begin juli tot eind oktober eigen bloemen plukken bij de Zelfpluktuin in Oudeschild. Ook voor heerlijk fruit en groente kun je er terecht. Kijk voor de openingstijden en meer informatie op zelfpluktuin.nl.

De Buytenhof in Rhoon

Naast een prachtige landgoedwinkel heeft zorgboerderij De Buytenhof ook een prachtige bloemenpluktuin. Vanaf eind mei is de pluktuin al geopend. 
Kijk voor meer informatie op debuytenhof.nl.

Bloemenboerderij De Langendam in Waspik

Het Brabantse adres voor de mooiste bloemen die je zelf kunt plukken is Bloemenboerderij De Langendam. Ook is er een oud bakhuis met vers gebakken brood. Kijk op langendam.nl voor meer informatie en de openingstijden.

Naar boven

Streep
door de
rekening

Ze keken uit naar de wintersport. Yvonne van Neuren (45) en partner Jankees hadden zin in een weekje skiën in het Oostenrijkse Saalbach. Tot Jankees onverwacht met hartklachten in het ziekenhuis terecht kwam. “Dan stopt het hele verhaal.”

Lees verder

“Het is fijn dat het geannuleerd kon worden."

Yvonne van Neuren

Intensive care

Het laatste waar je op de intensive care aan denkt, is op vakantie gaan. Of aan annuleren. Van Neuren heeft een doorlopende reisverzekering bij Univé. “Het was allemaal heel hectisch in die periode. Maar toen Jankees uit het ziekenhuis werd ontslagen, heb ik Marissa gebeld, ons contactpersoon bij Univé. We hadden al een afspraak staan, want eens per jaar komt ze bij ons langs en lopen we alle verzekeringen na. Dat vinden we wel zo prettig. Toen hebben we dit meteen meegenomen”, zegt de inwoonster van Middelharnas, dat op Goeree-Overflakkee ligt. 

Prettig geregeld

Van Neuren kreeg de totale reissom terugbetaald. “Het is fijn dat het geannuleerd kon worden en we het hele bedrag terugkregen. Het werd allemaal heel prettig geregeld.” Eerst wilde het stel de vakantie nog omboeken naar een zonvakantie, maar Jankees mocht ook niet vliegen, dus dat was geen optie. “Achteraf is het maar goed dat we dat niet gedaan hebben. Hij moest eerst rustig herstellen.” 

Later zijn ze met zijn tweetjes nog twee dagen naar een hotel in eigen land gegaan. “Waren we er toch even uit.” Haar partner is inmiddels weer hersteld. “Die huppelt weer rond”, lacht de Zuid-Hollandse. Deze zomer gaan ze met het gezin op vakantie. En met een beetje geluk slalommen ze volgende winter weer van de besneeuwde pistes af.

Uitbreiding annuleringsverzekering

Martin Kremer, Adviseur Univé

Univé heeft dit jaar de voorwaarden met betrekking tot de annuleringsverzekering uitgebreid. Was voorheen een sterfgeval van naasten in de eerste of tweede graad een geldige reden om te annuleren, nu is daar een derdegraads familielid bij gekomen. Dit is een oom of tante, kind van broer of zus, achterkleinkind of overgrootouder. 

Ook het toegewezen krijgen van een huurwoning is vanaf nu een geldige reden. “Want dat kunnen mensen vaak niet plannen. Het gaat erom dat het onvoorzien en plotseling is”, legt Martin Kremer van Univé uit. Andere redenen om een vakantie te kunnen annuleren zijn onder meer ernstige ziekte en onvrijwillige werkloosheid.

Kortlopend / doorlopend

Klanten kunnen kiezen tussen een kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering. De kortlopende geldt voor een reis die net geboekt is.* 

De doorlopende is van toepassing op alle reizen die de klant maakt. Vaak is dat voordeliger en de klant heeft het gemak dat hij er niet steeds aan hoeft te denken om een annuleringsverzekering af te sluiten.” 

Niet alleen voor vertrek, maar ook tijdens de vakantie kan gebruik gemaakt worden van de annuleringsverzekering. Als reizigers ernstig ziek worden en naar huis moeten of omdat er bijvoorbeeld iets is gebeurd met de achterblijvers. 

“Zij krijgen dan een deel van de reissom terug. Dit is afhankelijk van het aantal vakantiedagen dat de klant mist. Er kan ook een uitgebreide dekking worden afgesloten, zodat de hele reissom wordt uitgekeerd tot maximaal het verzekerd bedrag, mocht de reis onverhoopt afgebroken moeten worden.” 

* Duurt het langer dan een maand voordat u weggaat, dan mag de boeking ook verder in het verleden liggen.

Ga voor meer info naar

Naar boven

Adem in, adem uit

Wat is het belang van
een goede ademhaling?

Onrustig, gespannen of gestrest? Neem eens je ademhaling onder de loep. Een te snelle ademhaling en onrust in het hoofd gaan vaak hand in hand. Ook is het vaak de oorzaak van fysieke klachten. Wat is een goede ademhaling?

Lees verder

Wat is ademhaling?

Als je ademhaalt, adem je zuurstof in en koolzuur uit. De zuurstof gaat via je neus of mond en luchtpijp naar de longen. Vanuit daar komt het zuurstof in je bloed en wordt het vervoerd naar alle delen van het lichaam. Deze zuurstof heb je nodig bij verschillende processen, zoals voor de stofwisseling, bij het bewegen, bij het nadenken, maar ook bij het goed functioneren van de lever en de schildklier. Bij de uitademing adem je een overschot aan zuurstof weer uit. 

‘Zes keer ademhalen per minuut is voldoende’

Het aantal keren dat je per minuut ademt, is afhankelijk van je fysieke inspanning. “Als je wandelt, adem je zo’n tien tot zestien keer per minuut, bij hardlopen wel veertig tot zestig keer, maar als je gewoon op de stoel zit met een boek heb je aan zes ademhalingen per minuut voldoende”, vertelt vitaliteitsdeskundige Koen de Jong in het boek Verademing. Daarentegen zorgt piekeren of denken ervoor dat je weer sneller gaat ademhalen. “Op den duur heb je er dan geen erg meer in dat je veel denkt en onrustig ademt, omdat een actief brein met veel gedachten ‘normaal’ is geworden.”

Oorzaken hoge ademfrequentie

De belangrijkste oorzaak van een aanhoudende te snelle ademhaling is spanning, maar ook door roken, overgewicht of pijn (zowel chronisch als kortstondig) kan de ademhaling ontregeld raken. Zelfs voeding kan de boosdoener zijn. Zo staan onder andere alcohol, koffie, thee, yoghurt, vlees, chocolade, snoep, suiker, pasta en brood bekend als ‘ademversnellers’. Door kort voor en na het eten een ademhalingsoefening te doen, kun je ontdekken of je sterk reageert op een bepaald product.

Klachten bij een te snelle ademhaling

De gevolgen van een onregelmatige ademhaling zijn divers. Van hoofdpijn, vermoeidheid, angst en benauwdheid tot somberheid, stemmingswisselingen, slecht slapen, hartkloppingen en een slechte doorbloeding. Ook pijn in de schouders of nek komt vaak voor. Dit komt omdat de nekspieren helpen bij het ademen. Wanneer deze spieren door te snel ademen voortdurend actief zijn, raken ze overbelast. Dit geeft pijn aan nek, rug en schouders. 

Ontspannen met de buikademhaling

Over het algemeen maken we gebruik van een combinatie van een buik- en borstademhaling. Een snelle ademhaling wordt veroorzaakt door de borstademhaling waarbij de spieren rond de ribben zich samentrekken. Hierdoor kunnen die zich niet ontspannen, waardoor je spanningen in het lichaam voelt. Soms leidt dit tot hartkloppingen en hyperventilatie. Om rustig te worden is juist de buikademhaling effectief, omdat je hiermee dieper kunt ademhalen, wat tot ontspanning leidt. Probeer dit dagelijks te doen, zodat je je bewuster wordt van je ademhaling en je ademfrequentie omlaag wordt gebracht. 

Bekijk de video hoe je tot ontspanning komt met de buikademhaling.

Bereken je ademfrequentie

Wil je weten wat jouw ademfrequentie is? Tel hoe vaak je ademt in zestig seconden. Een ademhaling begint bij het begin van de inademing en eindigt wanneer je volledig hebt uitgeademd, tot vlak voor je weer opnieuw inademt. Zoals gezegd, is in ruststand een ademhaling van zes keer per minuut voldoende.

Meer weten over de ademhaling?

Bram Bakker en Koen de Jong leggen in het boek Verademing uitgebreid uit wat voor klachten een onregelmatige ademhaling kan veroorzaken, hoe dit komt en wat je er aan kunt doen om het op te lossen. Ook staan er goede oefeningen om je ademhaling weer ‘normaal’ te krijgen. 

Verademing
Bram Bakker/Koen de Jong
ISBN 9789491729003
Te bestellen via bol.com voor € 15,-

Naar boven

Wat te doen bij arbeids-
ongeschiktheid?

Lees verder

Hoe herken je stress
bij je werknemers?

Lees verder

Langdurig ziek.
En nu?

Lees verder

Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?

Wat kan een werkgever doen om ziekteverzuim te voorkomen? Een heleboel, vindt Geert Dozeman, directeur van ArboAnders. “Wij vinden dat zeventig procent van de maatregelen tegen verzuim bij de werkgever ligt. Blijf betrokken en houd zelf de regie waar mogelijk.”

Arbodienst
“De werkgever legt vaak de regie volledig in de handen van de Arbodienst, maar je kunt veel zelf doen”, vindt Dozeman. Een actieve rol van de werkgever heeft meestal een positief effect op het re-integratieproces. Natuurlijk moet je als werkgever niet op de stoel van de Arbodienst gaan zitten. “Zes op de tien verzuimgevallen hebben geen medische oorzaak, maar zijn privé of werk gerelateerd.” 

 

Drempel
In de eerste weken waarin een werknemer thuis zit, nemen collega’s, leidinggevenden of werkgever nog wel contact op om te horen hoe het gaat. Daarna verwatert dat contact. En dat terwijl de werknemer de steun juist hard nodig heeft. Want hoe langer een verzuim duurt, hoe moeilijker het voor diegene wordt om terug te keren. Duurt het verzuim langer dan dertien weken, dan is de drempel om terug te komen echt hoog geworden”, weten ze bij ArboAnders.

Hoe herken je stress bij je werknemers?

Arboarts Bart Smit antwoordt: “Goed in gesprek blijven; dat is een onvoorwaardelijke voorwaarde. Regelmatig vragen: Hoe gaat het? Kun je je werk aan? Hoe is het thuis? Het klinkt heel simpel, maar dat is waar het om draait.” Veranderingen in gedrag zijn een aanwijzing. Of als mensen fouten gaan maken. Als ze afwijken van hun normale patroon. 

Balans
“Het is net als met kinderen. Springen ze normaal door huis en liggen ze nu alleen maar in bed, dan weet je: hé, er is iets aan de hand. Binnen een bedrijf werkt dat niet anders. Zo simpel is het en zo simpel moet je het ook maken”, stelt de arts van ArboAnders. “Sommigen mensen floreren bij een beetje stress. Het gaat om de balans. Er zijn veel mensen die geen ‘nee’ kunnen zeggen. Die gaan maar door en gaan over de grens. De sfeer in een bedrijf is ook belangrijk. Mensen die met plezier naar hun werk gaan en hun eigen regelmogelijkheden krijgen, kunnen veel meer aan dan mensen die moeten doen wat hen opgedragen wordt.”

Langdurig ziek. En nu?

Een belangrijke vraag waar je als ondernemer stil bij moet staan. Als je dat doet op het moment dat je wegvalt door ziekte of een ongeluk is het vaak te laat. Toch is het vaak een vraag die veel ondernemers in het MKB voor zich uit schuiven, merkt ook Menno van der Schaaf. Dat zal mij toch niet gebeuren. Onterecht blijkt maar al te vaak. 

De meeste mensen worden niet meteen volledig arbeidsongeschikt verklaard. Veel ziekmeldingen zijn van tijdelijke aard zoals een geblesseerde schouder of een burn-out. “Maar het betekent niet dat je niets ernstigs kan overkomen. Daarom is het van belang dat je stilstaat bij de vraag: Hoe ga ik het financieel redden als ik onverhoopt arbeidsongeschikt word verklaard?”, besluit Van der Schaaf. 

Menno van der Schaaf, adviseur Univé

Maak een afspraak op
unive.nl/zakelijk/arbeidsongeschiktheidsverzekering

Houd de dief
(buiten)!

Evert Jansen weet hoe een inbreker denkt. Hij was er zelf één in het verleden. Nu helpt hij mensen om zich te wapenen tegen ongenode gasten in huis. Als inbraakpreventie adviseur geeft hij lezingen en tips aan mensen over hoe ze inbrekers het best buiten de deur kunnen houden.

Lees verder

Jansen, die in 2007 voor de Avro het tv-programma De Inbreker maakte, is een man van de praktijk. Hij vertelt niet alleen over maatregelen die mensen kunnen nemen, hij laat het ook daadwerkelijk zien. “’s Middags voor een lezing trek ik de wijk in en maak foto’s van allerlei situaties die ik tegenkom bij woningen die het inbrekers makkelijker maken om binnen te komen.” Dit doet hij in samenwerking met de meldkamer van politie. ’s Avonds tijdens de presentatie bespreekt de ervaringsdeskundige de situaties aan de hand van zijn foto’s. “En die foto’s zijn allemaal gemaakt in hun eigen wijk, dat houdt het herkenbaar en dichtbij de mensen”, legt de Groninger uit. Mensen reageren vaak verbaasd als ze de uitkomst zien. Worden zich bewust van allerlei situaties waar ze niet aan hadden gedacht. “Het is echt een leerzame avond.”

"Of sleutels die onder de bloempot naast de deur liggen, dat gebeurt ook nog steeds."

Evert Jansen

Niet makkelijk maken

"Ja, maar...", is een veel gehoord excuus. “Als ze binnen willen komen, komen ze toch wel binnen.” Jansen krijgt die opmerking vaak te horen. “Maar het gaat ook om de gelegenheidsinbrekers. Je moet het ze niet makkelijker maken of met een open raam uitnodigen om binnen te komen.” Uit eigen ervaring weet Jansen dat sommige deuren niet eens op slot zitten. “Voor de kinderen die om drie uur uit school komen. Maar dan gaat de inbreker gewoon iets eerder langs. Of sleutels die onder de bloempot naast de deur liggen. Dat gebeurt ook nog steeds.”

Openstaande ramen

Openstaande kiepramen komt hij ook veelvuldig tegen. “Daar let een inbreker op.” Net als op de sloten. “Soms zit de deur alleen maar op slot met een klemmetje, terwijl je beter een dag- en nachtslot kan hebben.” Schuren die niet afgesloten zijn met fietsen erin die niet op slot zitten, is een andere situatie die Jansen vaak tegenkomt. Een fiets is zo gestolen uit een schuur. Kranten en poststukken die nog half uit de brievenbus steken, zijn ook een teken voor de oplettende dief. “Als ik ’s ochtends zie dat de post half uit de brievenbus steekt en ’s middags is dat nog steeds zo, dan weet ik dat er niemand thuis is. Net als dat er geen licht aan is als het donker begint te worden. Verlichting in huis is erg belangrijk.”

Sociale controle

Maar het gaat niet alleen om het hang- en sluitwerk. Een oplettende omgeving is ook erg belangrijk. “Het begint met de sociale controle. Burgers moeten het samen doen en de politie inschakelen als ze iets vreemds opvalt. Vaak hoor je achteraf van buren bij een inbraak dat ze wel iets gehoord hebben. Ik word ook nauwelijks aangesproken door mensen als ik mijn ronde door een wijk doe. En dan staan er mooie borden van buurtpreventie langs de kant en heeft bijna iedereen zo’n sticker op het raam, maar burgers moeten daadwerkelijk samen opletten.”

Univé biedt directe hulp bij inbraak

Je moet er niet aan denken. Thuis komen en zien dat het hele huis overhoop is gehaald. Wat kan Univé op dat moment betekenen?

“Er kan op twee manieren hulp worden geboden”, legt Niels Claassens van Univé uit. “Het gaat daarbij niet alleen om het vergoeden van de schade, de financiële afwikkeling, maar ook om het bieden van directe hulp die op dat moment nodig is.” Bijvoorbeeld een geforceerde deur laten repareren of een ingeslagen ruit laten vervangen. Klanten hoeven op dat moment – dat vaak toch al hectisch en emotioneel is – niet zelf op zoek naar een glaszetter of timmerbedrijf. Univé neemt die taak direct over. “Wij hebben daarvoor contact met diverse bedrijven die we inzetten.”

Voortraject

Claassens benadrukt dat ook het voortraject belangrijk is. Hij stelt mensen die bijvoorbeeld een inboedelverzekering willen afsluiten dan ook de vraag: “Weet u dat u zelf heel veel kunt doen om inbraak te voorkomen? Wij gaan daarover graag in gesprek met onze klanten.”

“Weet u dat u zelf heel veel kunt doen om inbraak te voorkomen?”

Niels Claassens, adviseur Univé

Indekken

Klanten hebben de keuze uit diverse verzekeringen om zich te dekken tegen inbraak. Zo zijn er de inboedel- en de opstalverzekering. En Univé biedt de allrisk-verzekering, zodat ook de schade door het kopje koffie dat per ongeluk over de laptop gaat en de pot verf die op de parketvloer belandt, worden gedekt.

Ga voor meer info naar

Naar boven
01

In de zomer kan het soms best lastig zijn om in slaap te komen. Je ligt te zweten en te draaien en wordt gek van de warmte. Wat kun je doen om toch een goede nachtrust te hebben, zodat je ’s ochtends fit uit bed stapt? De meest voor de hand liggende oplossing is een airconditioner in de slaapkamer. Met de juiste temperatuur en een comfortabele luchtvochtigheid kun je een klimaat realiseren waarbij jij je prettig voelt. Ideaal voor de vochtige, broeierige Nederlandse zomers. Maar ook als je geen airconditioning hebt, zijn er genoeg andere mogelijkheden voor een koelere nacht. Met de volgende tips lukt het wel!

Fit uit bed

Fit uit bed

02

Het is belangrijk om overdag zo veel mogelijk de warmte uit de slaapkamer te houden. Sluit hierbij alle gordijnen en houd de ramen gesloten. Zet ’s avonds, als de buitenlucht lager ligt dan de temperatuur binnen, alle ramen tegen elkaar open. Zo creëer je een luchtstroom die de warmte naar buiten drijft. Als je zonwering hebt, maak daar overdag ook gebruik van. Of hang een groot wit laken voor de ramen.

Houd de warmte buiten

Fit uit bed

03

Om vervolgens de nacht zonder zweten en draaien door te komen, kun je een ventilator in de slaapkamer zetten. Zorg dat het apparaat zich niet op een hoek richt, maar de hele kamer geleidelijk afkoelt. Een goede plek voor de ventilator is vlakbij het raam. Een ventilator zuigt namelijk lucht van achteren naar binnen en blaast het aan de voorkant weer uit.

Ventilator

Extra tip: zet een paar bevroren waterflessen voor de ventilator voor extra koele lucht.

Fit uit bed

04

Drink gedurende de dag voldoende, zodat je niet uitdroogt. Een goede hydratatie zorgt er ook voor dat je goed slaapt en verkleint de kans dat je ’s nachts wakker wordt omdat je dorst hebt. Pas op met alcohol. Je slaapt misschien sneller in, maar de alcohol houdt het doorslapen juist tegen.


Drink voldoende

Fit uit bed

05

Kies in de zomer voor een dekbed van katoen. Dit materiaal zorgt voor een goede vochtregulering, goede isolatie en ventilatie. Ideaal voor mensen die in de warme nachten veel transpireren.

Katoenen dekbed

Fit uit bed

06

Een warm en plakkerig gevoel of, erger nog, een verbrande huid werken niet mee als je goed wilt slapen. Neem daarom een lauwwarme douche voor het slapen gaan. Nat haar helpt om je ’s nachts koel te houden. Een verbrande huid kalmeer je met een lotion die aloë vera bevat. Dit voelt koel aan op de huid.


Neem een douche

Fit uit bed

07

Voeten zijn erg gevoelig voor temperatuur. Daarom is het belangrijk om ze in de zomer lekker koel te houden. Koel je sokken bijvoorbeeld in de vriezer of maak een kruik door rijst in een sok te doen. Plaats die even in de vriezer en leg de kruik als je gaat slapen tegen je voeten aan.

Koele voeten

Fit uit bed

08

Probeer voordat je gaat slapen te ontspannen in de slaapkamer door een boek of een tijdschrift te lezen. Zo went je lichaam aan de temperatuur. Houd apparaten, zoals tablets, laptops en smartphones uit de kamer. Ze staan niet alleen een goede nachtrust in de weg, doordat je hersenen worden geprikkeld. Ze geven ook warmte af.

Kom tot rust

Nijmegen

De oudste stad van Nederland

Lees verder

Gelegen op een heuvelrug aan de oevers van de Waal oefent Nijmegen al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht uit. Waren het voorheen de Romeinen die zich vestigden in de stad, zijn het anno 2015 toeristen uit binnen- en buitenland die er maar al te graag vertoeven. En dat is niet voor niets…

Eeuwenoude stad

Nijmegen is een eeuwenoude stad met meer dan 2000 jaar geschiedenis en daardoor de oudste stad van Nederland. De geschiedenis wordt gekoesterd in prachtige historische gebouwen, parken en musea. Helaas heeft de Tweede Wereldoorlog de stad zwaar geraakt, wat terug te zien is aan een mix van oude en nieuwe gebouwen.

Oudste winkelstraat

Een goed startpunt om het centrum van Nijmegen te ontdekken is de Lange Hezelstraat, de oudste winkelstraat van Nijmegen. Dit gedeelte van het centrum van Nijmegen is tijdens het vergissingsbombardement, dat de stad in 1944 trof, grotendeels bespaard gebleven. In de soms eeuwenoude panden met karakteristieke gevels zijn tegenwoordig eigentijdse winkels gehuisvest. Van brocante winkels tot speciaalzaken en leuke boetiekjes.

Grootste terrasdichtheid

De Lange Hezelstraat loopt over in de Stikke Hezelstraat en voert steil omhoog naar de Grote Markt. Het plein kent verschillende (woon)panden die aangewezen zijn als rijksmonument, waaronder de Boterwaag en het Sint-Stevenspoortje. Als je onder deze poort doorloopt, kom je bij de ingang van de imponerende Stevenskerk uit 1273.

Op de Grote Markt bevinden zich ook talloze barretjes, cafés en restaurants. Wist je dat Nijmegen zelfs de grootste terrasdichtheid per inwoner van Nederland kent?

Voormalige Honig fabriek

Ook een bezoek waard is de voormalige Honig fabriek aan de Waalbandijk, op loopafstand van de Lange Hezelstraat. Het terrein is uitgeroepen tot nieuwe hotspot van de stad. Je kunt er eten en drinken, winkelen, naar muziek luisteren of binnenlopen bij galeries. Ook is er elke zaterdag en zondag een grote vlooienmarkt en worden er geregeld leuke evenementen georganiseerd, zoals Het Zomerkwartier van 22 augustus t/m 13 september.

First Things First

Een goed adres voor koffie is First Things First, waar koffiebranderij Blommers verse koffiebonen brandt. Boven de koffiebar bevindt zich Meesterproef waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Vanaf het terras, gebouwd op zeecontainers, heb je een prachtig uitzicht op de Waal.

Zin in een koud biertje?

Bij buurman STOOM, waar vroeger de stoom uit de bouillonketels ontsnapte, staan heerlijke speciaal bieren op de kaart. In de toekomst - vanaf 2022 - wordt op het terrein een woon-werkgebied gecreëerd.

Natuurgebieden

Wie aan de drukte van de stad wil ontsnappen, wandelt zo via wandelbrug de Ooijpoort de natuur van de Ooijpolder in. In de zomer kun je er heerlijk wandelen in de uiterwaarden of zonnen op de strandjes aan de Waal. Het omliggende gebied, het Rijk van Nijmegen, is van oudsher dan ook een geliefde verblijfplaats. Zowel het rivierenlandschap als de heuvels en de Zevenheuvelenweg – bekend van de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop – en de bossen rondom Groesbeek zijn goed te combineren met een stedentrip naar Nijmegen.

Battlefield fietstocht ‘De bevrijding Nijmegen’


Vanaf het standbeeld van Mariken van Nimwegen op de Grote Markt in Nijmegen start de Battlefield fietstocht. Deze fietstocht van 10 km voert in ongeveer 4 uur langs locaties in en rond de bruggen van Nijmegen waar hard gevochten werd tussen Duitse en geallieerde soldaten. Centraal tijdens de fietstocht staat de moedige Waaloversteek door Amerikaanse parachutisten, die direct tot de bevrijding van Nijmegen leidde.

Data: 17 mei, 14 juni, 6 september en 4 oktober
. Tijd: 13.00 – 17.00 uur
.
Kosten: € 6 p.p. inclusief 50% korting op de entreeprijs van het Bevrijdingsmuseum.

bevrijdingsmuseum.nl

Vierdaagse

Een van de grootste evenementen in Nijmegen is de Vierdaagse. Aan deze meerdaagse wandelprestatietocht doen jaarlijks 42.000 wandelaars mee. Langs de route verzamelen zich duizenden bezoekers om de deelnemers aan te moedigen en in de stad is het groot feest. Dit jaar vindt de Vierdaagse van 21 – 24 juli plaats. Kijk voor meer informatie op 4daagse.nl.

Kopje koffie?

Dat doe je bij Bairro Alto, verscholen in een historisch pand achter de drukke Grote Markt. In deze gezellige koffiebar drink je een goed kop koffie met een stuk taart of een heerlijk broodje. Bij mooi weer kun je je bestelling nuttigen op het groene veldje tegenover het pand. Je krijgt dan een picknickkleed en een picknickmand mee.
Bairro Alto, Kannenmarkt 6, bairroalto.nl

Aan de Waalkade

Wil je een mooi uitzicht én lekker eten, zoek dan een plekje bij een restaurant aan de Waalkade. Aanrader is De Firma waar tapasgerechtjes op de kaart staan. Vanaf het terras kun je heerlijk turen naar de schepen die voorbij varen.
De Firma, Lage Markt 47, defirmanijmegen.nl

Fijn slaapadres


Een leuk adres om te overnachten is Bed & Breakfast De Prince. De kamers bevinden zich in meerdere historische gebouwen in de gezellige Lange Hezelstraat. Het ontbijt wordt geserveerd bij Bagels & Beans in dezelfde straat.
Bed & Breakfast De Prince, Lange Hezelstraat 42-44, deprince.nl

Stadsbrouwerij

In kelders van de Commanderie van Sint Jan is Stadsbrouwerij De Hemel gevestigd. Hier wordt met groot enthousiasme bier gebrouwen. De brouwerij is tevens een museum waar je meer ontdekt over de geschiedenis van de brouwerij, het brouwen en het distilleren. 
De Hemel, Franseplaats 1, restaurantdehemel.nl

Museum Het Valkhof

Nijmegen was de eerste en grootste Romeinse stad van ons land en kreeg in het jaar 100 stadsrechten van keizer Trajanus. Museum Het Valkhof, bij het Valkhofpark, laat in een vaste tentoonstelling het leven van militairen en burgers in de Romeinse tijd zien.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, museumhetvalkhof.nl

MuZIEum

In het muZIEum proef, ruik, voel en beluister je het dagelijks leven, maar je ziet niets. Samen met een blinde of slechtziende gids ga je op pad voor een rondleiding in absolute duisternis. Reserveren is verplicht.
MuZIEum, Keizer Karelplein 36H, muzieum.nl

Naar boven



‘Een engeltje op onze schouder’

Het echtpaar Van Buuren werd tijdens hun vakantie in Spanje aangereden. Twee keer zelfs: eerst werd hun caravan geraakt, daarna raakte een tweede voertuig hun eigen auto. Wonder boven wonder bleef het echtpaar ongedeerd. Sterker nog, ze konden hun winterzon-reis gewoon voortzetten.

Lees verder

Spaanse lus

“Bent u bekend met de Spaanse lus?”, vraagt meneer Van Buuren. In hun penthouse met prachtig uitzicht over Purmerend vertelt hij samen met zijn vrouw over die dag een jaar geleden. Ze wilden net hun fonkelnieuwe elektrische SUV plus caravan de afslag naar de camping opdraaien. “Maar ze kennen daar de Spaanse lus in de weg. Om ervoor te zorgen dat je op een tweebaansweg niet voorsorteert naar links, hebben ze een lus naar rechts gemaakt, zodat je daarna recht de weg oversteekt. Na die lus zag ik het verkeer niet goed dat van links uit de bocht kwam. Toen hoorden we een harde klap: dat was de caravan.”

"We zaten even verstijfd van schrik."

Cees van Buuren

Schrik

Daarna volgde nog een klap: een tweede bestuurder raakte hun auto in de flank. “We zaten even verstijfd van schrik. Eenmaal uit de auto vielen we elkaar in de armen. Want het was erg wat er gebeurd was, maar er was geen persoonlijk letsel. Voor en achter was alles in elkaar gereden, maar in het midden, waar wij zaten, was er helemaal niks!” Echtgenote Riet: “We hebben echt een engeltje op onze schouder gehad.”

Adequaat

De eigenaar van de camping hoorde de klap en kwam meteen. Samen met de reisleider van de winterzon-reis regelde hij brandweer, politie en een ambulance, voor de zekerheid. “Onze reisgenoten, die al op de camping waren, vingen ons op. Ook liepen ze heen en weer om de belangrijkste spullen alvast uit auto en caravan te halen.”

Ervaring

Bekomen va de eerste schrik zei Cees Van Buuren tegen zijn vrouw: “We gaan morgen naar huis, we nemen het vliegtuig.” Maar tot mijn verrassing zei zij: “We hebben nog een week. Ze hebben op de camping onderdak voor ons geregeld, onze vrienden zijn hier. Zo komen we ook een beetje over het incident heen.” Daar heb ik twee uurtjes over nagedacht en toen zei ik: ‘dat doen we!’ We kregen de volgende dag een vervangende auto en konden gewoon onze reis afmaken.

Helemaal hersteld

Mevrouw Van Buuren toont de schadefoto’s van vorig jaar. Die staan nog op het toestel dat ze deze winter ook weer mee had. Het echtpaar is net weer terug uit Spanje. Met eigen auto, die helemaal is hersteld, én een nieuwe caravan. Cees van Buuren: “Toen we vorig jaar thuiskwamen hebben we niks hoeven doen. Onze Univé adviseur, Raymond Tol, heeft binnen zes weken alles afgehandeld. Wij hadden er niks meer mee van doen. Het was een vervelende ervaring, dat incident, maar het is geweldig opgelost.”

Wat te doen bij een verkeersongeval op reis

Tips van Univé adviseur Raymond Tol

1.

Zorg eerst voor een veilige omgeving voor uzelf en de andere betrokkenen; licht daarna hulpdiensten in.

2.

Bel vervolgens de Univé Alarmcentrale: 0031 592 348 112 (24 uur per dag bereikbaar).

3.

De medewerkers van de Univé Alarmcentrale regelen bijvoorbeeld vervangend vervoer, het wegslepen van uw auto of caravan.

4.

In Nederland regelen we vervolgens de afwikkeling van de schade; een expert bekijkt schade aan auto of caravan.

Univé kan schade niet helpen voorkomen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar wanneer u iets vervelends overkomt, zijn wij er met steun, hulp en advies. We bieden directe hulp op het moment dat het nodig is.

Naar boven

Hangstoel

Op zomerse dagen is het heerlijk relaxen in deze rotan hangstoel. Leuk voor op de veranda of aan een boom in de tuin. En als de zomer voorbij is, dan misstaat deze stoel ook zeker niet in de woonkamer. 

Hangstoel rotan HK Living, 199,95
via authentiquemignon.nl

Water nodig?

Het ontwerp van deze gieter is gebaseerd op de ouderwetse emaille koffiepotten uit grootmoederstijd. Hij heeft een inhoud van maar liefst 12 liter, is kniehoog en je kunt eenvoudig een sproeikop bevestigen aan de tuit.

Gieter Xala, 24,95
via authentiquemignon.nl

 

Sfeerlicht

Sfeer in de tuin of op het balkon creëer je meteen met een paar mooie lampionnen. Hang ze op in de bomen of bevestig ze aan de schutting. Verkrijgbaar in de kleuren groen, geel en blauw. 

Solar lampion geel, 2,95
via hema.nl

 

Lekker warm

In de zomer zit je natuurlijk zo lang mogelijk buiten. En mocht het toch wat te koud worden, dan is het fijn om een fleeceplaid bij de hand te hebben. Ook handig om de muggen op afstand te houden! 

Plaid diamond wit, 6,95
via hema.nl

 

Vuurtje stoken

Deze ijzeren vuurkorf is gemaakt van oude, gerecycelde verfblikken uit India. Je kunt er een pan opzetten om eten mee warm te houden, maar de korf ook gebruiken als verwarmer op een frisse zomeravond.

Vuurkorfje, 18
via plukietsmoois.nl

 

 

Wildboeket

Een wildboeket op de tuintafel verdient een mooie vaas zoals dit Marokkaanse exemplaar van Fair Fabrics. Het aardewerk is met de hand gedraaid en geschilderd. Dat maakt de vaas extra bijzonder en persoonlijk.

Vaas Siman, 19,95
via fair-fabrics.nl

 

‘Je voelt je even machteloos’

Op een citytrip naar Londen merkte Koen Hermens opeens dat hij niet zijn eigen koffer in zijn handen had, maar die van iemand anders. Zijn bagage was verwisseld zonder dat hij het zag. ‘Dan krijg je wel even een adrenaline-stoot.’

In zijn kantoor bij Sportmarketingbedijf House of Sports laat Koen Hermens de koffer zien waar zijn verhaal om draait. Hij reist veel voor zijn werk en neemt deze koffer vaak als handbagage mee. Het is een standaard model reiskoffer, passend in de handbagage ruimtes van alle vliegtuigen. Zwart van kleur, onopvallend: daar zijn er meer van… 

Veilig op reis

Adrenaline

Koen: “We kwamen terug van een bezoek aan voetbalclub Swansea City. Op de luchthaven hadden we nog een uurtje over, voor we terug naar Schiphol vlogen. Bij de laatste horecagelegenheid  voor de gate stonden we met een deel van het reisgezelschap na te praten. Vlak voor het inchecken wilde ik mijn koffer pakken, die stond naast me. Ik pakte ‘m op maar voelde dat het hengsel anders was…’ 

Koen’s eerste reactie was: heb ik nou de verkeerde gepakt? ‘Er stond maar één koffer. Die leek op die van mij, maar het voelde toch niet zo… Eerst voelde ik verbazing. Ik keek nog eens goed: dit is hem niet! Wie is er zo dicht bij me geweest? Een meter van me af, zonder dat ik het had gezien? Er waren wel mensen langsgekomen. Toen zei ik: jongens, ik ben mijn koffer kwijt. Dan krijg je wel even een adrenaline-stoot. Of een warmte-aanval, van beide had ik last. Maar had ik iemand zien weglopen: nee.’

Persoonlijke bezittingen

Koen besloot toen maar de koffer open te maken. ‘Meteen zei een van de reisgenoten: ik ken dat groene vest bovenop. Het was de koffer van iemand uit ons gezelschap. Die persoon was inderdaad langsgelopen. Hij vloog met een andere vlucht dan wij, een half uur eerder. Hij had even naast mij gestaan, toen hij vertrok heeft hij per ongeluk mijn tas opgepakt. Gelukkig vloog hij ook op Schiphol. Iemand had zijn nummer en belde. Hij was al bij de gate.’

Koen sprak af dat de reisgenoot zijn koffer zou meenemen en op Schiphol zou wachten. ‘Daar hebben wij onze koffers weer geruild. Dat ging allemaal perfect. En zo liep het dus allemaal goed af. Maar die vijf minuten, wanneer je beseft dat je bagage kwijt is! Je persoonlijk bezittingen kwijt.. dan voel je je echt even machteloos… Dat wil je niet meemaken.’

Nu kan Koen er weer om lachen. ‘Ik ben nu nog alerter op reis. Het heet niet voor niks handbagage: houd het dan ook in je hand! Tot mijn schaamte moet ik ook nog bekennen dat mijn vriendin voor de KLM vliegt. Dus ik behoor echt te weten hoe je met je bagage om gaat… En toch, een moment van concentratieverlies: het kan iedereen overkomen!’  

Persoonlijke bezittingen

KLM Bagagetips

  • Zorg niet alleen voor een bagagetag aan het handvat van uw koffer, maar bevestig er ook een binnen in uw koffer, mocht die aan de buitenkant verloren gaan.
  • Maak uw koffer herkenbaar, bijvoorbeeld met een opvallende riem of band eromheen.
  • Bewaar het bagagelabel dat u bij het inchecken ontvangt goed, daarmee kunt u eventueel kwijtgeraakte bagage claimen.

Miljoenen zoekgeraakte koffers

​SITA, specialist op het gebied van luchtvaartcommunicatie en IT,  heeft berekend dat er ieder jaar ongeveer 21 miljoen koffers kwijtraken op vliegvelden over de hele wereld. Ruim 10 procent daarvan wordt nooit meer teruggevonden. Dat is gelukkig maar een heel klein deel (0,7 procent) van de totale hoeveelheid bagage die op luchthavens wordt verwerkt. Maar voor vliegmaatschappijen en vooral voor de reiziger is het een grote schadepost.

Met de Univé reisverzekering gaat uw bagage goed verzekerd op reis:

unive.nl/reisverzekering

Naar boven

Koken op de camping

De echte kookfanaten komen er wel uit, maar voor velen is het nog best lastig om een maaltijd te bereiden op één of twee pitjes bij de tent of caravan. Hoe kun je – ondanks dat je geen oven, een gasfornuis én weinig werkruimte hebt – toch van iedere campingmaaltijd een feestje maken?

Lees verder

Botte messen, instabiele en te kleine pannen, een gasbrandertje of een open vuur, dat is waar je het vaak mee moet doen als je op de camping kookt. Toch hoeft zo’n schaars uitgeruste keuken geen belemmering te zijn volgens Femke Creemers. Zij schreef het boek Caravanity Camping Kookboek en verzamelde de beste recepten die je kunt maken zonder oven, gasfornuis en een ruim aanrecht. Wat is volgens haar essentieel om bij de hand te hebben in de campingkeuken?

“Ziplockzakjes zijn altijd handig: super om (restjes) eten in te bewaren of om mee te nemen voor onderweg.”

Handige tip!

Goede messenset

Om meteen al ergernissen te voorkomen is het belangrijk om het juiste keukengerei mee te nemen van thuis, zoals een goede messenset, vertelt Femke. “Ik kan me gruwelijk ergeren aan messen die niet goed snijden. Geen enkel campingsetje komt ook maar in de buurt van de messenset die ik thuis heb. Ik neem daarom minimaal twee goede messen plus een fatsoenlijk broodmes mee. En niet zo eentje die al kromt bij de eerste snede.”

Koken met een skottelbraai

Ook een skottelbraai (bijvoorbeeld de Cadac Safari Chef) is een goede investering als je vaak naar de camping gaat. “Dit is een grill, wok, gasbarbecue, bakplaat en gaspit in één. Je kunt er in een handomdraai heerlijke gerechten op maken. Denk aan pizza’s, maar je kunt er ook gewoon thee op zetten. Nog een pluspunt is dat je niet in je caravan of camper hoeft te koken, maar gewoon lekker buiten.”

Pizza op de barbecue

Geen skottelbraai bij de hand? Met de barbecue kun je ook veel lekkere gerechten maken. En denk hierbij niet alleen aan hamburgers en worstjes, maar ook eens aan een pizza. “Het is wel even oefenen en je timing moet goed zijn, maar dan heb je toch een lekkere pizza. Haal een kant-en-klare voorgebakken bodem, dat scheelt al veel werk. Maar het kan natuurlijk ook met koelvers (zacht) pizzadeeg. De temperatuur is in het begin veel te hoog voor het maken van pizza’s, werk daarom alleen met gloeiende kolen. Je kunt ook een kleine pizzasteen of bakplaat gebruiken, zodat de pizza niet direct in contact komt met het vuur. Bestuif de steen wel met een beetje bloem voor je de pizza erop legt.”

Caravanity Camping Kookboek

Meer recepten en tips staan in het Caravanity Camping Kookboek
(ISBN: 9789021558530). Het boek is onder meer te verkrijgen via caravanity.nl voor 18,99. Ook leuk is het boek Caravanity, dat boordevol (nieuwe) ideeën staat om je caravan naar eigen smaak in te richten. 

Pizza met avocado, spinazie en mozzarella

Wat heb je nodig?

  • 3 el tomatensaus
  • 1/4 fijngehakt uitje
  • 2 volle handen verse spinazie
  • 1 avocado
  • 100 g verse mozzarella
  • handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie extra vergine
  • peper en zout.

Zo maak je het!

Smeer de tomatensaus over het deeg uit en bestrooi met de fijngehakte ui.
Leg de pizza op de barbecue tot de pizzabodem warm is (2 tot 3 minuten).
Haal de pizza van de barbecue af en beleg met spinazie, plakjes avocado en tot slot met de mozzarella en Parmezaanse kaas.

Leg de pizza nog eens 2 tot 3 minuten op de barbecue en bak de pizza af tot de kaas zo goed als gesmolten is.
Haal van de barbecue af, druppel de olijfolie over de pizza en voeg peper en zout naar smaak toe.

Naar boven

Ongeluk
in het buitenland. En dan?

Lees verder

Wat als u de dokter niet verstaat?

Lees verder

Ongeluk in het buitenland. En dan?

Het had die middag flink geregend in het Karwendel gebergte. Toen het opklaarde besloot Rinie Verleun met een paar vrienden een kleine wandeling te maken. Daarvoor was de vriendengroep per slot van rekening naar Oostenrijk gekomen. Ieder jaar trekken de geoefende wandelaars er samen een paar dagen op uit. Vorig jaar in Oostenrijk ging het mis. Verleun (58) gleed weg en duikelde een meter of vijftien naar beneden. “Voordat ik op de grond terecht kwam, had ik al gevoeld en gehoord dat mijn been gebroken was.”

Doodsangsten stond de wandelaar uit Mijdrecht niet uit. Het leven flitste niet aan hem voorbij tijdens de val. “Al viel ik een flink stuk naar beneden, ik wist dat ik niet de afgrond in zou storten, zo steil was het daar niet.” Verleun, advocaat in het dagelijks leven, liep een drievoudige beenbreuk op. Zijn binnen- en buitenenkel waren stuk, net als zijn kuitbeen. “We maakten een afdaling in een weiland met lang, nat gras. Ik kon niet goed zien waar ik mijn voet neerzette. Eén voet bleef in een gat zitten, de andere gleed weg”, zegt de bergwandelaar, die onder meer de Kilimanjaro heeft beklommen. 

Helikopter 
Verleuns vrienden gingen terug naar de berg-hut om hulp in te schakelen, op de plek van het ongeluk hadden ze geen bereik. Na een uur kwam een helikopter, maar die kon niet landen. Hij vloog zo laag mogelijk, waarna de dienstdoende arts eruit sprong en eerste hulp bood. “Ik weet niet alles meer, maar wel dat ik veel injecties kreeg.” Ze lieten een touw zakken en zo werd Verleun bungelend onderaan een helikopter vervoerd. “Ik was inmiddels zo platgespoten dat ik er weinig meer van weet.” 

De advocaat heeft tien dagen in een ziekenhuis in de buurt van Innsbruck gelegen. In verband met trombose moesten ze wachten voor er geopereerd kon worden. Terwijl Verleun herstellende was, werd in Nederland alles qua verzekeringen in gang gezet. “Mijn assistente heeft dat opgepakt. Eerst moest worden uitgezocht waar ik precies verzekerd was. Ik wist dat ik een reisverzekering had, maar waar? Achteraf bleek die informatie allemaal keurig in mijn telefoon te staan, maar daar denk je op dat moment niet aan.” 

Reisverzekering
De reisverzekering bleek bij Univé te lopen, net als de arbeidsongeschiktheidsverzekering. “Op advies van Univé heeft mijn assistente daar meteen melding van gemaakt, want je weet niet hoe het loopt. Het werd allemaal perfect geregeld, ook met de repatriëring. Ik kan er alleen maar positief over zijn. Ik werd er bijna aangenaam door verrast. Het ging echt zoals het hoort te gaan; alles werd voor ons geregeld.

Wat als u de dokter niet verstaat?

Een gebroken been, vervelend virus of ander ziekteleed kan iedereen overkomen op vakantie. De meeste vakantiegangers sluiten een reisverzekering af voor ze op vakantie gaan. Maar wat houdt het precies in? Op het moment dat u iets overkomt tijdens een vakantie kunt u contact zoeken met de Univé Alarmcentrale (0031 40 - 297 57 50).

Hier zitten mensen die gespecialiseerd zijn in dit werk. Zij bieden een luisterend oor en geven advies over wat u het beste kunt doen in bepaalde situaties. Want wat als u de Italiaanse dokter niet kunt verstaan of het Spaanse ziekenhuis niet vertrouwt? “Univé helpt in zo’n situatie. Wij zoeken contact met specialisten in Nederland en kijken samen met u wat de beste oplossing is op dat moment. Univé verzorgt een eventuele repatriëring, zodat u weer  in Nederland komt”, zegt Wim van Klink, adviseur bij Univé.

TIP 1 - De Univé ReisApp
Download de Univé ReisApp via unive.nl/reisapps. Met de Univé ReisApp heeft u alle belangrijke telefoonnummers, checklists en vakantietips altijd direct bij de hand. Deze gratis app is beschikbaar voor alle mobiele apparaten van Apple én voor Android smartphones en tablets.

TIP 2 - Medische kosten
Gaat u naar het buitenland en heeft u alleen een basis zorgverzekering? Of heeft uw aanvullende zorgverzekering een beperkte (geen volledige) vergoeding van zorgkosten in het buitenland? 

Dan adviseren wij medische kosten mee te verzekeren in de reisverzekering.



De Oostvaardersplassen:

'Welkom in De Nieuwe Wildernis'

Lees verder

Op de wandelroute door de Oostvaardersplassen loopt een echte natuurvorser. Gekleed in stemmig groen, hier en daar afgewisseld met wat camouflagekleuren. Het tenue van de welhaast professionele vogelaar ziet er, samen met de gigantische telescoop over zijn schouder, zonder meer indrukwekkend uit. En dat past helemaal bij de ruige natuur van Oostvaardersplassen, zo geweldig in beeld gebracht in de documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’.

Spannend natuurgebied

‘Nederland zoals je het nooit eerder zag’ is de zin waarmee de Oostvaardersplassen in de documentaire wordt aangeprezen. Het gebied tussen Almere en Lelystad stond veertig jaar geleden nog onder water. Nu heeft het zich ontwikkeld tot een meer dan spannend natuurgebied vol ruige graslanden, plassen en rietvlaktes. Er zijn prachtige wandelpaden door moerassen, langs kijkhutten en observatieheuvels.

Natuurvorsers

In de Oostvaardersplassen heb je de kans om heckrunderen, edelherten of zelfs Europa’s grootste kudde Konikpaarden te zien, die in De Nieuwe Wildernis een hoofdrol spelen. Op vogelgebied zijn er grote kolonies ganzen, lepelaars en aalscholvers; zelfs de zeearend komt soms in beeld. En dat lokt dan weer een extra attractie naar De Nieuwe Wildernis: de professionele natuurvorsers, in vol ornaat waar te nemen tussen zonsopgang en zonsondergang!

'De Grote Vijf'

Het natuurgebied de Oostvaardersplassen is beperkt toegankelijk. Rondom het gebied liggen 20 uitkijkposten die zicht bieden op de kuddes grote grazers en de vogels. Als u geen grote verrekijker bezit, is het een goed idee om een excursie te boeken via het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Daar kunt u bijvoorbeeld een stoere 4-wheel drive fotosafari boeken, een lentewandeling ondernemen of onder begeleiding op zoek gaan naar ‘De Grote Vijf’ van de Oostvaardersplassen.

Startpunt:

Buitencentrum Oostvaardersplassen
Kitsweg 1 (bij Knardijk/
spoorwegviaduct),
8218 AA Lelystad.

Op zoek naar het edelhert

Op pad met de boswachter van Staatsbosbeheer speuren jullie samen naar de wilde dieren die de Oostvaardersplassen rijk zijn. Met een beetje geluk en goed speurwerk vinden jullie misschien zelfs wel het edelhert! De gids neemt jullie mee in de bolderkar, dwars door het natuurgebied. Halverwege het avontuur is er een picknick voor het hele gezin.
Adres: Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad

Fun Forest Almere

Boomklimmen: wie heeft er als kind niet ervaren hoe spannend dat kan zijn? Bij Fun Forest ervaar je dezelfde adrenaline, alleen dan op een veilige manier. Al klimmend en tokkelend volg je een parcours door de boomtoppen. Een dag in het Fun Forest is een spannende en uitdagende beleving voor het hele gezin.
Adres: Kemphaanlaan 4, 1358 Almere, funforest.nl

Dierenpark Amersfoort

In het bosrijke park in Amersfoort wonen neushoorns, apen, tijgers en nog veel meer dieren
die je van heel dichtbij kunt bekijken via de Klim Alles-route. Spannend!
Adres: Barchman Wuytierslaan 224, 3819 AC Amersfoort, dierenparkamersfoort.nl

LEDENACTIE

Gratis met je gezin een dagje naar Dierenpark Amersfoort?

Stuur voor 1 juli a.s. een e-mail naar samen@unive.nl o.v.v. Dierenpark Amersfoort en vertel waarom u dit prachtige dierenpark wilt bezoeken. Misschien behoort u tot één van de tien gelukkige gezinnen. Alleen winnaars krijgen bericht.

Naar boven





Brand in
eigen tuin

Lees verder

Een warme zomerdag werd door Robert en Wendy Makker samen met een vriend afgesloten op hun terras in de achtertuin. Wijntje erbij, tuinkachel aan. Het echte zomeravondgevoel. “Ik ben op een gegeven moment naar bed gegaan. Toen onze vriend naar huis ging, rommelde mijn man binnen nog wat aan”, vertelt Wendy Makker. “Rob keek op een gegeven moment naar buiten en zag heel veel licht. Hij schrok enorm, de tuinhaard stond in brand.” 

“Hij is wel twee uur bezig geweest om alles helemaal te doven.”

Wendy Makker

Branderige lucht

Gelukkig was water dichtbij, de tuinslang lag nog buiten. Rob Makker aarzelde niet en is gaan blussen. “Hij is wel twee uur bezig geweest om alles helemaal te doven”, vertelt Wendy (44), die ondertussen gewoon doorsliep. “Mijn man had me niet wakker gemaakt, ik weet nog wel dat ik half slaperig een branderige lucht rook, maar meer ook niet. Je moet er niet aan denken dat Rob ook was gaan slapen en het vuur niet had ontdekt.” 

Zwart geblakerd

De volgende dag zag Makker wat er gebeurd was in haar eigen achtertuin. De stenen muur waar de kachel tegenaan stond, was zwart geblakerd. Tot een hoogte van wel drie meter. Er zat ook een buitenstopcontact dat was helemaal weggesmolten. “We hebben enorm geluk gehad. Door het blussen was er water in dat stopcontact gekomen en waren alle stoppen eruit gevlogen.”

Achteraf bleek dat de bodem van de tuinhaard eruit was gevallen en het smeulend vuur op het hout dat daaronder lag terecht was gekomen. Dat was gaan branden. “De bodem van de kachel bleek helemaal verroest, dat hebben we nooit gezien omdat er een vak met houtblokken onder zat. Wij hebben er ook nooit bij nagedacht dat dat kon gebeuren. Daarom wil ik ook graag ons verhaal doen, zodat mensen oplettend zijn bij een tuinhaard.”

Van de schrik bekomen

Een beetje bekomen van de schrik vertelde Makker het verhaal aan haar moeder. Die adviseerde de verzekering te bellen. “Zelf had ik daar eerlijk gezegd nog niet aan gedacht. Maar een dag nadat we gebeld hadden, werd al een afspraak gemaakt en nog een dag later kwam iemand langs en werd alles professioneel schoongemaakt.”
De zwarte muur werd grondig gereinigd. “We hebben een grote vijver in de tuin en die werd helemaal afgedekt, zodat er geen chemische reinigingsmiddelen in het water konden komen. Dat werd allemaal heel keurig gedaan. De oude resten van de kachel werden meegenomen. Ik was heel blij dat het zo opgelost werd voor ons.” Ook de financiële afwikkeling verliep heel soepel. “We kregen het hele bedrag vergoed.” En weer een nieuwe tuinkachel aangeschaft? “Ja”, lacht Wendy. “We misten ons oude kacheltje zo. Dus we hebben een nieuwe gekocht, maar nu wel een met een lade onder het rooster en we weten dat we de bodem af en toe moeten checken. Dat houden we nu zeker in de gaten.”

Het advies brandveiligheid heeft twee kanten

Hildemarie Schippers

Teamleider Risicobeheersing Brandweer Flevoland

Hoe kan je brand voorkomen?

Door het plegen van onderhoud (aan oa schoorsteen, gasleidingen, elektrische apparaten, tuinkachel).

Hoe ben je voorbereid als er toch brand ontstaat?

Zorg dat de brand snel ontdekt wordt door rookmelders.

Door apparaten op de juiste manier te gebruiken, vaak ontstaan gevaarlijke situaties door menselijk handelen (bijv. vergeet niet het stof uit de droger te halen).

Zorg dat het vuur gedoofd is als je erbij weg gaat; dat geldt voor zowel de kachel binnen als de bbq, tuinkachel en vuurkorf buiten.

Zorg dat er een vluchtplan is, zodat iedereen in huis weet wat-ie moet doen bij brand. Maak van tevoren afspraken. Wie neemt welke kinderen mee? Waar ligt de sleutel van de deur. Waar verzamel je buiten? Zorg dat de vluchtweg vrij is, dus geen spullen op de trap en oefen van tevoren een keer hoe je met een blinddoek om van je bed naar buiten komt. Dat is moeilijker dan je denkt.

Univé als helpende hand bij brand

Brand is vaak een zeer ingrijpende gebeurtenis die niet alleen materiële schade veroorzaakt, maar ook emotioneel voor de nodige gevolgen zorgt. Je moet er niet aan denken om kostbare bezittingen in rook te zien opgaan. Of nog erger; dat je huis door vlammen wordt verwoest.

Univé doet meer dan alleen maar de financiële schade vergoeden. Ze schakelen bedrijven in die de schade komen verhelpen. Schoonmaakbedrijven of glaszetters; alles wordt in werking gesteld om de schade die de brand heeft veroorzaakt weg te werken. Univé adviseert, maar neemt ook taken van de klant uit handen door professionals in te schakelen. Zij werken hiervoor samen met tal van gerenommeerde bedrijven.

Brand is meeverzekerd in de woonhuis- en inboedelverzekering. “Univé helpt mensen bij brand zo snel mogelijk de schade te herstellen. Soms schakelen wij daarvoor bedrijven in, soms doen verzekerden dat zelf in overleg met ons”, zegt Immie Stol, seniorschadebehandelaar bij Univé.

Naar boven

Amsterdam
City Swim naar
New York

De Amsterdam City Swim gaat overzee. Na de Amsterdamse ­grachten wordt dit jaar ook in de Hudson river in New York geld bij elkaar gezwommen voor de ziekte ALS. Candy Dulfer speelt al jaren tijdens het zwemfestijn in Amsterdam. En ja, de saxofoniste gaat ook mee naar Amerika.

Lees verder

Nadat een goede kennis van haar werd getroffen door de ziekte, meldde Candy Dulfer zich aan bij de Stichting ALS Nederland. Om iets te kunnen betekenen voor de stichting die veel initiatieven onderneemt om de slopende ziekte een halt toe te roepen. De rol van Dulfer varieert. Ze bezoekt patiënten of maakt muziek. Vorig jaar verzorgde de saxofoniste een groot benefietconcert in Eindhoven waarmee ze geld ophaalde voor de stichting ALS. “Alle kleine beetjes helpen. Het is een drama waar je in terecht komt”, weet de Amsterdamse.

Amsterdamse grachten

Candy Dulfer is nu voor het derde jaar betrokken bij de Amsterdam City Swim. Het evenement waarbij ruim tweeduizend zwemmers twee kilometer zwemmen in de Amsterdamse grachten en op die manier geld inzamelen voor de ziekte ALS. “Dat is te gek om te doen. Ik speel gezellig als de mensen uit het water komen.”

Dulfer gaat ook mee naar New York. Daar gaat ze optreden als op 21 juni 2015 de New Amsterdam City Swim zijn debuut maakt in de Big Apple. Veel Nederlanders hebben zich al ingeschreven om de sprong in de Hudson te wagen. “Hoe te gek is dat! Ik ben er trots op dat een Nederlands evenement dat hier bedacht is, nu ook in New York wordt gehouden. In Amsterdam is het al bijzonder dat ze de grachten in springen om te zwemmen, in New York springen ze gewoon in de Hudson; een hele heftige rivier.”

Maatschappelijk betrokken

Als maatschappelijk betrokken verzekeraar vervult Univé een maatschappelijke rol. In dat kader sponsort Univé ook de Amsterdam City Swim om zo aandacht te genereren voor de ziekte ALS en geld bijeen te brengen voor onderzoek naar deze meedogenloze ziekte. Univé is dit jaar voor de vierde keer maatschappelijk sponsor van de Amsterdam City Swim.

“Alle kleine beetjes helpen. Het is een drama waar je in terecht komt”

Candy Dulfer

Zwemfestijn

Dulfer is geen onbekende in Amerika. Ze toerde er met Prince. Speelde samen met onder meer Aretha Franklin, Dave Stewart en Beyoncé. Tijdens de New Amsterdam City Swim treedt ze op met DJ Irwan uit Amsterdam. Gefluisterd wordt dat NBC Late Night presentator Seth Meyers de presentatie op zich zal nemen.

LEDENACTIE!

Heeft u ook familie, vrienden of bekenden die meezwemmen voor dit goede doel?

Stuur dan een e-mail naar samen@unive.nl o.v.v. ACS en vertel waarom u uw dierbaren wilt komen aanmoedigen en wellicht wint u één van de 5 volledig verzorgde finish arrangementen voor de Amsterdam City Swim op 6 september a.s. Aanmelden kan t/m 31 juli 2015. Alleen winnaars krijgen bericht.

Naar boven
PUZZEL & WIN
Ook altijd wind in de rug? Win een Batavus e-bike!

Voortaan moeiteloos door het leven fietsen? Los onze puzzel op en misschien bent u straks de eigenaar van uw eigen Batavus Genova E-go t.w.v. € 1.767,-

Een zomerse dagtocht met een heerlijk briesje om uw hoofd? Iedere dag fluitend door de stad naar uw werk? Het kan allemaal met de Genova E-go® van Batavus. Deze stijlvolle elektrische fiets is een
echte allrounder: geschikt voor uitjes in het weekend, maar
zeker ook voor uw dagelijkse woon- werkverkeer. 

Lees voor het spelen de actievoorwaarden.

Speel nu de puzzel

SAMEN Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Verzekeringen.
Editie nummer 1, 2015 

Uitgever
Univé Verzekeringen
Postbus 15, 9400 AA Assen
www.unive.nl

Hoofdredactie
Kim Mondria, Fons Roosenboom

Redactie
Richt Kooistra, Marielle Verstegen, Bas Jongerius

Creatie & organisatie
Sprog

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Fotografie
Bas Jongerius, Fotopersburo Heerenveen, iStockphoto.com, Batavus, Janne Donkersloot Fotografie, Pure Seasonal Flowers

Aan dit nummer werkten verder mee
De heer Van de Pol, ArboAnders, Geert Dozeman, Bart Smit, Peter Tuinman, Batavus, Evert Jansen, de heer en mevrouw Van Buuren, familie Van Neuren, de heer Verleun, Elize Eveleens, Koen Hermens, Robert en Wendy Makker, Denksport.

© 2015. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van Univé Verzekeringen. Univé Verzekeringen spant zich in voor een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de gegevens in dit magazine. Mochten er desondanks onjuistheden in de gegevens voorkomen of mocht de informatie niet meer actueel zijn, dan aanvaarden noch Univé Verzekeringen, noch de makers van dit magazine enige aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen en/of schade hierdoor.

Naar boven

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd. Zowel Univé als andere partijen kunnen cookies plaatsen.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine ge- makkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

1. Cookies voor websitestatistieken

Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (dekstop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Deze gegevens worden anoniem opgeslagen dus zijn niet te herleiden naar wie u bent. Ze worden alleen gebruikt om uw bezoek aan het online magazine te analyseren.

2. Cookies van externe partijen

In de witte balk onderaan het magazine staat een knop van Facebook en Twitter. Dit is een knop van een externe partij , die vaak een cookie gebruikt om deze faciliteit mogelijk te maken. 

Heeft u bezwaar tegen het gebruik van deze cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. 

Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Univé Magazine

Draai uw scherm