Samen

NIEUW online magazine
uitleg navigatie

02

3 x winterse
woontrends

04

Univé Gym Gala brengt bezoeker in vervoering en jeugd in beweging

19

NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg
Naar boven

Voorwoord

Beter een goede buur...

Iedere dag opnieuw hebben wij te maken met risico’s op het gebied van schade aan huis en haard. Een ingeslepen DNA dat wat ons betreft het bestaansrecht van ons bedrijf waarborgt. Wij staan naast u om samen met u de last te dragen als de nood het hoogst is. Want beter een goede buur, dan een verre vriend!

Wij willen er ook graag voor u zijn als de nood er niet is. Om u iets te geven van waarde. Waarde in de zin van kennis maar ook als tijdverdrijf. Iets waar u zich even in kunt verliezen op een moment dat u het beste past.

Alstublieft, daarom ontvangt u van ons als lid van Univé het magazine SAMEN. Een magazine vol handige tips en weetjes op het gebied van preventie en behoud van uw waardevolle bezittingen. Maar vooral ook met informatie die het leven thuis en uw vrije tijd verrijken. 

Het thema is wonen. SAMEN staat vol met de nieuwste woontips en leuke uitjes dicht bij huis. Maar ook de nieuwste “hotspots” op het gebied van wonen en winkelen, heerlijke gerechten om samen van te genieten of informatie over een gezonde start van de dag. Eigenlijk te veel om op te noemen, dus wij laten de keus aan u!

Wij wensen u veel leesplezier!

Pieter Borsboom
Manager Merk & Communicatie

Naar boven

Stylingadvies

3 x winterse
woontrends

Scroll naar beneden

Strak en eenvoudig, een huis vol groen of juist kleurrijk met veel prints? Laat je inspireren door de nieuwste woontrends! 

Back to basic foto's Back to basic foto's

Woontrend 1: Back to basic

Back to basic, de term zegt het al, niet te veel poespas. De meubelen zijn licht van kleur, eenvoudig van vorm en gemaakt van dikke gevoerde en doorgestikte stoffen voor ultiem comfort. Qua kleur is wit of grijs de basis, wel of niet in combinatie met een warmere tint, zoals zalmroze, terra of karamel. Ook zijn natuurlijke materialen volop aanwezig. Denk aan hout, wol, vilt, touw, marmer en beton. 

Hoe haal je deze trend in huis Zorg voor veel natuurlijke materialen in huis. Een goede basis is een wollig vloerkleed, warme plaids voor op de bank en gebreide poefs. Maar denk ook aan een lamp of vaas van beton als eyecatcher of een rechthoekig of rond bijzettafeltje met een tafelblad van marmer. Wil je kleur op de muur, maak dan een kleurvak of kies voor een behang met het patroon van beton.

Lees verder onder de foto >>

Jungle Fever foto's Jungle Fever foto's Jungle Fever foto's

Woontrend 2: Jungle fever 

Van de natuur worden we rustig, waarom halen we die dan niet in huis? Dit najaar gebeurt dat ook. We zien veel bloemen en planten in combinatie met diepe, donkere kleuren zoals nachtblauw en veel tinten groen. Denk aan groen geverfde muren of behang en kussens met natuur- en bloemenprints. Stoere industriële materialen zoals hout, leer en metaal worden gecombineerd met glas en keramiek. 

Hoe haal je deze trend in huis?  Creëer minituintjes in huis. Maak in een open kast of op een tafel een ‘collage’ van verschillende planten door ze bij elkaar te zetten. Vazen en potten tik je op de kop bij de kringloopwinkel om het contrast tussen oud en nieuw aan te dikken. Ook mooi zijn oude wekpotten gevuld met kleine vetplantjes. Of hang juist de planten aan het plafond voor een speels effect.

Lees verder onder de foto >>

Moderne Nomaden foto's Moderne Nomaden foto's

Woontrend 3: Moderne nomaden

We laten ons inspireren door nomadische volkeren en authentieke culturen. Dat zie je terug in de materialen, maar ook aan de prints en de kleuren. We omringen ons door warme trendkleuren zoals paars, bordeaux en goudoptieken in combinatie met stoere materialen zoals leer, suède en langharig nep bont. Het mixen van verschillende folkloristische dessins zorgt voor een nonchalant karakter en een warme en relaxte sfeer. 

Hoe haal je deze trend in huis? Ga op reis in je eigen huis met handgeknoopte kelims als vloerkleed, poefs met borduursels en franjes en lampen van gekleurd glas. Vergeet ook niet de warme (schapen)vachten, kussens in verschillende prints en behang met een etnisch dessin. Maak het tot slot sfeervol met gekleurde kaarsen in de kleuren als paars, bordeauxrood en goud. 

Wil je meer ideeën op doen op interieurgebied? Neem dan eens een kijkje op onderstaande blogs. Goed voor een flinke dosis inspiratie en duizenden woonideeën op het gebied van design, interieur en kleur.

Naar boven

Univé wil het
samen doen

Met beide benen
in de maatschappij

Scroll naar beneden

Cors Hage is voorzitter van het bestuur van de coöperatie Univé. De Apeldoorner blikt terug op het ontstaan van Univé en hij kijkt vooruit. Op zoek naar het DNA van Univé. Waar staat de verzekeraar van Nederland voor?

Hoe het ooit allemaal begon. Voor het ontstaan van Univé moeten we een flink stuk terug in de tijd. Meer dan twee eeuwen zelfs, naar 1794 om precies te zijn. Boer Geert Reinders uit Winsum nam toen het initiatief om samen met collega-boeren uit de buurt een soort van fonds op te richten. Aanleiding was het afbranden van een boerderij in de buurt. Reinders bedacht toen dat ze samen iedere maand geld konden inleggen om zich zo te verzekeren tegen mogelijke branden. Samen richtten ze de ‘Sociëteit van Onderlinge Bijstand in gevallen van brand’ op. Het initiatief bleef niet onopgemerkt. Er werden meer Onderlingen opgericht in het noorden van het land. Later vond het zelfs navolging in de rest van Nederland, in hoogtijdagen waren er zo’n 1.200 Onderlingen. Die zijn zich weer gaan clusteren en meer gaan samenwerken. “In wezen is Univé dat altijd gebleven”, legt Cors Hage uit. “Het DNA van Univé is nog steeds op de coöperatieve grondslag gefundeerd.”

Van de verzekerden Univé is van de verzekerden. “De leden zijn de eigenaren van het bedrijf. Die coöperatieve grondslag zit er nog steeds in. Dat is wie wij zijn.” Daar waar andere verzekeraars beursgenoteerd zijn met aandelen en aandeelhouders onderscheidt Univé zich met leden. Het coöperatieve gedachtengoed is nog altijd belangrijk. Univé wil het graag samen doen. Samen met elkaar, in samenspraak met haar  leden.  “We willen mensen erbij betrekken. In overleg samen beslissen en niet zomaar onze wil opleggen. Dit doen we samen met een actief ledenpanel bestaande uit 1.100 betrokkenen. We delen met hen campagne-concepten waarbij men voorkeuren aangeeft. Ook vragen we hen naar de ervaringen met betrekking tot onze dienstverlening.

Op het gebied van digitale ontwikkelingen staat Univé niet stil. “Op www.mijnunive.nl kan onze klant bijvoorbeeld schades melden en verzekeringsoverzichten bekijken. Maar Univé blijft het juist koppelen aan persoonlijk advies. Je kan altijd in één van onze winkels binnenlopen Juist die combinatie houden wij aan, omdat we geloven in persoonlijk contact.”

Hage ondervond het onlangs zelf toen hij een annuleringsverzekering wilde afsluiten voor zijn vakantie. “Toen ik belde met een Univé-kantoor en iemand het voor me uitzocht bleek dat ik al een dekking voor annulering had in mijn doorlopende reisverzekering. Dat is toch het persoonlijk advies dat me helpt. En ik zit toch al een hele poos in de verzekeringswereld”, lacht de bestuursvoorzitter. 

Herleving van de coöperatie De coöperatieve structuur van vroeger zie je steeds meer terug in onze samenleving van nu. “Mensen zorgen weer meer voor elkaar. Met buurtzorg of de wijkzuster die terugkomt. Bewoners nemen zelf weer taken op zich.” Ook voor energielevering of het behoud van het plaatselijke zwembad worden coöperaties opgericht. “Je ziet een herleving van de coöperatieve gedachte. Daar waar de maatschappij sterk geïndividualiseerd was, zie je nu een ontwikkeling naar meer samen doen.”

“We ondersteunen veel regionale doelen en projecten. We willen echt met beide benen midden in de maatschappij staan en meer zijn dan alleen sec verzekeringen.”

Univé scoort hoogste rapportcijfer  Wie de tv of radio aanzet of de krant doorbladert, ziet de naam Univé nogal eens voorbij komen. Bij lokale initiatieven zoals op het shirt van de plaatselijke voetbalclub, maar ook landelijk timmert Univé al jaren aan de weg. Univé is sponsor van onder meer Studio Sport, SC Heerenveen, het Gym Gala.  Mede door de sponsoring scoort Univé al jaren  goed qua bekendheid, loyaliteit en vertrouwen. “In augustus 2014 ontvingen we samen met een andere verzekeraar het hoogste rapportcijfer voor vertrouwen en loyaliteit van onze klanten. (onderzoek: Trust Compass Onderzoek). Daar zijn we enorm trots op!”, aldus Hage. 

Naar boven

Ontbijt

Goedemorgen!

Weekend, niets fijner dan met z’n allen aan de ontbijttafel. Versgeperste jus, broodjes uit de oven, fruit en koffie. Zet dit ritueel ook vooral op doordeweekse dagen voort, want het ontbijt is niet voor niets het beste begin van de dag…

Sterker nog, het ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Na een nacht slapen moet het lichaam weer geactiveerd worden om goed te functioneren en te presteren. Daarom is een voedzaam begin van groot belang. Maar er zijn nog veel meer redenen om te ontbijten. 

Vitamines en mineralen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die ontbijten meer vitamines en mineralen binnenkrijgen dan niet-ontbijters. Zij komen dichter in de buurt van de aanbevelingen van voedingsdeskundigen voor de dagelijkse hoeveelheden vitamines, mineralen en vezels. Dit komt omdat een ontbijt vaak al deze voedingsmiddelen bevat en andere maaltijden niet of minder. 

Goed voor het geheugen
Een goed ontbijt zorgt ervoor dat we ons goed kunnen concentreren op het werk. Diverse onderzoeken tonen zelfs aan dat mensen die niet ontbijten slechter presteren met hun korte termijn geheugen dan mensen die wel ontbijten. Daarnaast is een ontbijt ook goed voor de concentratie. De hersenen kunnen zich beter focussen, omdat ze zich niet hoeven te concentreren op het energieniveau in het lichaam. 

Minder snoepen
Als je ’s ochtends wakker wordt, is je bloedglucosespiegel op z’n laagst. Door te ontbijten houd je je bloedsuikerspiegel op peil. En dat is belangrijk om snoepen tegen te gaan. Ook helpt een gezonde bloedsuikerspiegel ervoor dat je minder snel chagrijnig wordt. 

Stofwisseling verhogen
Het ontbijt speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Na een nacht zonder eten, moet de stofwisseling op gang worden gebracht, zodat je lichaam energie gaat verbranden. Dit is essentieel als je wilt afvallen. Door ’s ochtends goed te ontbijten (met vooral veel vezels), gaat het verbrandingsproces meteen al beginnen. 

Goed voor het hart
Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet ontbijten vaker een te hoog cholesterolgehalte hebben. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziektes zoals vernauwing van de slagaderen, aderverkalking, pijn op de borst, een hartinfarct of beroerte. Met een ontbijt van fruit, volkorenproducten en havermout kun je het LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) cholesterol verlagen. 

Hoort een ei erbij?
Eieren bevatten veel eiwit, vitamine A, B, E, D en mineralen zoals ijzer, fosfor en seleen. Voor een gezond eetpatroon is het belangrijk om te variëren met andere eiwitrijke producten zoals vlees, vis, kaas, melk of vleesvervangers. Jammer genoeg zijn lekkere eitjes niet onbeperkt gezond voor je omdat er veel cholesterol in zit. Daarom is het verstandig om niet meer dan drie eieren per week te eten. 

‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’

Naar boven

Is uw huis klaar voor de
koudste tijd van het jaar?

Veilig, comfortabel
en energiezuinig
de winter door

Scroll naar beneden

Een huis heeft net als een auto zo nu en dan een onderhoudsbeurt nodig. Een goede inspectie van  binnenkant en buitenkant is belangrijk voor uw woonplezier. Zo zorgt u ervoor dat uw huis veilig, comfortabel en energiezuinig blijft. Nu de koude dagen naderen geeft  Eric van der Blom van UNETO-VNI (de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel) een aantal praktische tips om uw woning winterklaar te maken.  

Met Eric van der Blom maken we een rondgang door een denkbeeldige woning. We beginnen bij het dak. “Erg belangrijk is het om de aansluitnaden te inspecteren tussen gevel en dak en rond de nok van het huis”, zegt hij. “Dat kan lonend zijn, want maar liefst dertig procent van de warmte in huis ontsnapt via het dak. Je kunt de naden van binnenuit afdichten met bijvoorbeeld glaswolplaten. Belangrijk is eveneens om bladeren, takken en ander afval uit de dakgoot te verwijderen. Zo kan het regenwater goed weglopen en voorkom je een eventuele lekkage. Controleer verder of er geen dakpannen los liggen. Die kunnen bij een storm voor flinke schade zorgen als ze van het dak waaien.” En dan de ramen en deuren. Die kunnen volgens de deskundige het beste worden afgedicht met rubberen tochtbanden. “Let er wel op dat je dat de ruimte onder deuren nooit helemaal afdicht. Die ruimte is nodig voor een goede luchtcirculatie en dus een prettig en gezond leefklimaat. Slecht ventileren resulteert bovendien in een hogere energierekening, want vochtige lucht warmt langzamer op dan droge lucht. Bij niet goed ventileren is er dus meer energie nodig om de woning te verwarmen.” 

Besparen Volgende aandachtspunt: de waterleidingen. Bij strenge vorst kunnen die bevriezen. “Dit kun je voorkomen door bij lage temperaturen alle radiatoren van alle verwarmingen in het huis open te draaien. Daardoor blijft het water warm en blijft het stromen. De kou krijgt dan geen vat op de leidingen. Zet de thermostaat 's nachts (en ook als u niet thuis bent) in een koude winter nooit lager dan 14 graden. Als je voor langere tijd niet thuis bent, tap dan alle binnenleidingen af zodat de vorst er geen vat op kan krijgen. Zorg verder dat de watermeter en de hoofdkraan goed zijn geïsoleerd.” 

We komen bij de cv ketel. Eric van der Blom: “Die moet één keer per jaar worden schoongemaakt en gecontroleerd. Een goed afgestelde ketel zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat,  is veilig en voorkomt onnodig gasverbruik. Het is raadzaam om radiatoren van een thermostaatknop te voorzien. Zo kun je elke ruimte naar behoefte warm stoken. Is een radiator onderaan warm is en bovenaan koud, dan moet hij worden ontlucht. Goed ontluchten zorgt voor  lagere verwarmingskosten.” 

“Erg belangrijk is het om de aansluitnaden te inspecteren tussen gevel en dak en rond de nok van het huis”

BedtijdEnergie besparen kan ook door de  verwarming een beetje lager te zetten als het bedtijd is. De  vuistregel is: nieuwbouwwoningen drie tot vier graden lager dan overdag, bestaande bouw vijf tot zeven graden. Zet de thermostaat in elk geval niet lager dan 16˚C. Dan is er ’s ochtends minder energie nodig om het huis weer op te warmen. Voor het behoud van de warmte in de woning kun je overigens radiatorfolie aan de achterzijde van de radiatoren bevestigen. Door de folie blijft de warmte in de ruimte en verdwijnt niet door de muren naar buiten.” Tot slot. In de wintermaanden, als het later licht is en eerder donker, worden de lampen in huis intensiever gebruikt dan in de zomermaanden. Met een spaarlamp of met LED-verlichting kunnen energiekosten gedrukt. “In aanschaf zijn spaarlampen  duurder dan gloeilampen, maar als je kijkt naar het stroomverbruik en de levensduur van een spaarlamp, dan ben je in veel gevallen goedkoper uit met energiezuinige lampen. Spaarlampen gaan namelijk veel langer mee.”

Naar boven

Lekker lang tafelen

Buiten koud? Blijf lekker thuis en zoek binnen de gezelligheid en warmte op. Bombardeer jezelf tot gastheer of –vrouw en nodig vrienden of familie uit om samen aan tafel te schuiven voor stevige (winter)kost!

Koken voor een grote groep lastig? Welnee, dat is een kwestie van slim aanpakken. Om er voor te zorgen dat je zelf niet de hele avond in de keuken staat, bereid je het grootste gedeelte van de gerechten al eerder voor, zodat je op het laatste moment alleen nog de finishing touch hoeft te doen. Voor deze oosterse rendang van lamsvlees is het zelfs een must om het al een dag van tevoren te maken en daarna op te warmen; de smaak wordt intenser. 

Maak de tafel bourgondisch gezellig met een ratjetoe van kommen en borden, potten met bestek en stapels servetten, zodat iedereen zelf kan opscheppen. Wel zo leuk! Wie wil er een wijntje? 

Lekker lang tafelen

Oosterse redang van lamsvlees
[voor 6 personen]

Ingrediënten
500 g uien, 100 g ghee of geklaarde boter, 1 lamsschouder à 1,5 kg ontbeend, 1 el komijnzaad, 1 el korianderzaad, 1/2 tl kardemomzaadjes (geen peulen), 1 el paprikapoeder, mild, 1 1/2 tl cayennepeper, 1 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl gemalen kaneel, 5 grote knoflooktenen, 1 stukje gember à 50 g geschild en grofgehakt, 1-2 grote rode chilipepers, zonder zaadjes, 1 grote rode paprika, zonder zaadjes, grofgehakt, 4 dl kokosmelk, 1 el tamarindepasta (verkrijgbaar in Oosterse supermarkten), versgehakte koriander ter garnering, zout en versgemalen zwarte peper

Voor de komkommer-muntraita:
175 g komkommer, 125 g volle of Griekse yoghurt, 1 tl muntgelei verwarmd, 1 el gehakte verse munt

Bereidingswijze
Snijd de helft van de uien in dunne ringen. Verhit de geklaarde boter in een grote braadpan, doe de uienringen erbij en bak 15 minuten al roerend op middelhoog vuur tot de uien goudbruin zijn. Snijd intussen het vel en het overtollige vet van de lamsschouder en snijd het vlees in dobbelsteentjes van 4 cm. Doe alle specerijen in een specerijenmaler (wij gebruiken een koffieboonmaler alleen voor specerijen) of een vijzel en maal tot een fijn poeder. Hak de rest van de uien grof en doe ze met de knoflook, de gember, de chilipepers, de paprika, de specerijen, 1 theelepel zout en 6-8 eetlepels koud water in een keukenmachine. Meng tot een egaal mengsel. Roer indien nodig af en toe door. Voeg het mengsel toe aan de gebakken uien en bak regelmatig roerend nog 5 minuten. Doe de kokosmelk, de tamarindepasta en het lamsvlees in de pan, roer goed door en laat 20 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken. Haal het deksel van de pan en laat nog 1¼ uur zachtjes koken tot het vlees gaar en de saus ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper. Schil voor de raita de komkommer, halveer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in kleine blokjes, meng met 1/2 theelepel zout en laat in een zeef 20 minuten uitlekken. Laat goed drogen op keukenpapier, meng met de overige ingrediënten en breng op smaak met wat zout. Breng de rendang op smaak met zout en peper, bestrooi met wat gehakte koriander en serveer met gestoomde rijst en de komkommerraita.

Wijntip
Serveer bij dit gerecht een lichte rode wijn met een volle smaak.

Bereiding

Dit recept is afkomstig uit Het Farmhouse Cookbook. Dit kookboek bevat meer dan honderd heerlijke en praktische recepten voor liefhebbers van de eerlijke en landelijke keuken. Van soep en paté tot ovenschotels, gebraden vlees, salades en hartige taarten, en van desserts tot brood, jam en chutneys.

AUTEUR Sarah Mayor | ISBN 9789461430908 | PRIJS € 24,95 | UITGEVERIJ Good Cook

Naar boven

Risico’s die
ondernemers
over het
hoofd zien

Lees verder

Komt heel
slecht uit nu...

Lees verder

Risico’s die ondernemers over het hoofd zien

De warme bakker op de hoek heeft een mooi eigen pand waar hij ’s nachts zijn brood bakt dat hij overdag in de winkel verkoopt. Voor de bakkerij heeft hij keurig een opstalverzekering afgesloten. Goed verzekerd denkt hij, dus wat kan hem gebeuren? Dan krijgt de bakker op een dag te maken met een alles verwoestende brand. Het hele pand brandt af. Een vreselijke gebeurtenis, waar niemand op zit te wachten. De bakker is zijn pand kwijt, maar krijgt tegelijkertijd te kampen met omzetderving. Hij kan niet meer bakken en dus ook niets meer verkopen. Zijn vaste lasten lopen wel gewoon door: de hypotheek van het pand, de personeelskosten, verzekeringskosten, accountantskosten en de winst (het inkomen van de ondernemer zelf) moeten allemaal gewoon betaald worden.

Hoe moet hij dat allemaal opvangen? Een vraag waar niet iedereen bij stil staat, maar waar wel iedereen met een eigen onderneming in een eigen pand mee te maken kan krijgen als hem of haar iets dergelijks overkomt. Of het nou de bakker op de hoek, de tandarts, een productiebedrijf of de fietsenmaker betreft. Het is een risico voor veel bedrijven die voor het behalen van hun omzet afhankelijk zijn van hun winkel of bedrijfsgebouw. Uit onderzoek blijkt ook dat 52 procent van de kleinere ondernemers geen financiële reserves heeft om een schadeclaim op te vangen. 

Oplossing dichtbij
Gelukkig is de oplossing voor dit risico dichtbij. Met een bedrijfsschadeverzekering van Univé worden de vaste lasten van de ondernemer en ook de nettowinst (het eigen inkomen) gewoon doorbetaald. We noemen dit ook wel het verzekeren van de bruto jaarwinst. Deze bruto jaarwinst wordt bepaald door alle vaste lasten en de nettowinst bij elkaar op te tellen. Variabele lasten komen immers grotendeels te vervallen bij een brandschade. Een andere rekenmethode is de kostprijs van de omzet aftrekken van de omzet. 

De berekende bruto jaarwinst wordt gedurende een vooraf vastgestelde periode ( 26, 52, 78 of 104 weken) uitgekeerd aan de verzekerde bij bijvoorbeeld brand.  “Water-, brand-, stormschade en inbraak zijn de meest voorkomende risico’s. Er kan bijvoorbeeld door een storm een grote boom op je winkel vallen“, legt Manfred Huizinga, adviseur zakelijke markt van Univé uit. “Zo’n schade is een risico waar niet iedere ondernemer altijd bij stilstaat. Maar als je erover begint, zeggen ondernemers vaak: daar hadden we helemaal niet aan gedacht, maar nu je het zo uitlegt, lijkt het ons zeker verstandig om te doen.”

MKB Online
Via de website kunnen ondernemers hun eigen schadeverzekering inzien. Ondernemers vinden er informatie over de verschillende soorten risico’s die horen bij ondernemen, maar waar misschien niet iedereen direct aan denkt. Univé heeft het “Mijn Zeker Zakelijk Plus” pakket ontwikkeld om de zelfredzaamheid van ondernemers te stimuleren. Op ieder gewenst tijdstip, wanneer het hen het beste past, kan men online gegevens inzien. Via hun bedrijfsschadeverzekering kunnen ze zien wat er precies is gedekt.

Komt heel slecht uit nu...

Want druk zijn ze; ZZP’ers, ondernemers en leidinggevenden. Maar waar besteden ondernemers nu werkelijk hun tijd aan? Diverse onderzoeken verschaffen een eenduidig beeld over dit onderwerp. En omdat wij wel van lijstjes houden, hebben we twee beknopte lijstjes voor u opgetekend waarin dit wordt verduidelijkt.

De meeste tijd besteed men aan:

  1. Sales & marketing
  2. Management (plannen en organiseren)
  3. Personeel

De minste tijd besteed men aan:

  1. Juridisch, wet- en regelgeving
  2. Verzekeringen
  3. Businessplanning

 

Laten we heel eerlijk zijn, het uitzoeken en beheren van verzekeringen behoort nu eenmaal niet tot de populairste bezigheden van de ondernemer. En dat begrijpen wij ook wel. Ondernemers hebben het nu eenmaal al druk genoeg. Omdat wij dat begrijpen stellen wij voor om bijvoorbeeld een lunchbespreking in te plannen met ondernemers. Een lunchbespreking is ideaal om tijdens de lunch tóch nog productief te zijn. En het mooie is: zo kunnen ondernemers na ons gesprek gewoon weer doorgaan met waar ze goed in zijn: met ondernemen.

Hé theedoek

Met deze kleurrijke theedoeken van het Deense merk Hay hoop je stiekem dat de vaatwasser het begeeft. Ze zijn ontworpen door het succesvolle designduo Stefan Scholten en Carole Baijings. Hun werk is te omschrijven als minimalistisch, maar rijk aan details.

Theedoeken Hay, € 19 (set van twee stuks), via www.flinders.nl

 

Brood op de plank

Als er geen brood valt te snijden, dan doet de broodplank ook graag dienst als ondergrond
voor lekkere hapjes. Serveer met een glas wijn en het overwinteren kan beginnen. 

Snijplanken, vanaf € 1,95, www.dillekamille.nl

Geurstokjes

Laat je huis heerlijk geuren met de aroma’s van Sabon. Draai de bamboestokjes geregeld om,
zodat de geur op subtiele wijze wordt verspreid. Verkrijgbaar in verschillende aroma’s.  
• Aroma patchouli/lavendel/vanille, € 29,95 (230 ml), www.sabon.nl

Goede start!

De zonsopgang op drie locatie (Brazilië, Noorwegen, India en Italië) vormt de inspiratie voor de nieuwe SUNRISE collectie van Illy. Met dit appraat maak je in een handomdraai een perfecte Italiaanse espresso. 
En wil je een cappuccino? Geen probleem!
Met de stoompijp maak je eenvoudig een zacht laagje melkschuim.

Illy X7.1 Sunrise • www.shop.illy.com

Opgeruimd staat netjes

Slingeren de kranten en tijdschriften rond door de woonkamer?
Berg ze op in deze mand van metaaldraad.
De mand heeft een hoogte van 17 cm,
een lengte van 45 cm en een breedte van 35 cm.
Ook handig voor in de badkamer! 

Opbergmand Sissy-Boy, € 19,95
www.sissy-boy.nl

 

Muurkalender

Op maandag voetbaltraining, woensdagmiddag naar de tandarts, vrijdagavond een etentje met vrienden... Hang deze maandplanning op de muur in de keuken en vergeet nooit meer een afspraak. Met krijtjes kun je afspraken op de kalender zetten. Doordat ie magnetisch is, kun je er ook foto’s of tekeningen ophangen. Zeer praktisch én decoratief! 

Maandplanner, € 159 • www.kamer26.nl

Stormschade

‘Op zo’n moment
staat je hart stil’


Scroll naar beneden

De najaarsstorm van 28 oktober 2013 was een van de hevigste stormen in Nederland, vooral waar het schade betreft. Mevrouw Eillert uit het Drentse Norg kan erover meepraten. De monumentale boom in haar tuin knapte af en viel op het huis van de buren. 

“Het zat me al niet lekker”, zegt Rein Eillert, 64 jaar. Samen met de buurman zit ze aan de koffie in haar boerderijwoning in Norg. “Ik zat een broodje te eten, terwijl die storm raasde. Het was raar, met draaiwinden, regen. Opeens was er een doffe dreun. Ik dacht; oh jee. Ik ging naar het keukenraam en keek naar buiten. Op zo’n moment staat je hart stil.”

Door het keukenraam wijst Rein Eillert op de stam van de boom in haar tuin. Een groene beuk, met een stamdiameter van 110 centimeter. Geplant in 1900 was de boom honderddertien jaar later 23 meter hoog. De ‘boom van ome Job’ zoals hij in Norg heette, was een monument en stond onder toezicht van de Bomenwacht.

Mevrouw Eillert en de buurvrouw hadden inmiddels alle diensten ingelicht. “Gek genoeg was Univé er als eerste bij. Jan-Rink Venekamp, Univé schade-expert, was een oud leerling van mij”, lacht mevrouw Eillert. Buurman: “Hij nam meteen de boel over en deed wat nodig was. Hij stelde ons gerust, hij regelde meteen een noodvoorziening voor het dak, want daar zat een gat in. Je zit op zo’n moment met zoveel vragen, maar hij regelde alles wel. Alle schade, alles is weer gerepareerd. Ook de dagen erna is hij nog meerdere keren geweest.”

De bomenwacht kwam en besloot dat de hele boom eruit moest. Door de afgebroken takken was hij uit balans. Mevrouw Eillert: “Die boom was mijn trots, hij was prachtig, een echte blikvanger.” Buurman: “We hadden wel een tribune kunnen bouwen, zoveel bekijks hadden we. Een mammoetkraan kwam om de hele boom weg te halen. Ook dat had Jan-Rink van Univé allemaal geregeld.”

 Lees verder onder de foto >>

Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow

Om kwart over twaalf, mevrouw Eillert weet het nog precies, kwam de doffe dreun. “Het had net geregend, de boom zat nog in het blad en alle bladeren waren nat. Dat hield hij niet. Twee takken – elke tak een boom op zich – vielen in de tuin van de buurman, tussen het blokje rijtjeswoningen. Een had het dak geraakt. Ik dacht: ik moet 112 bellen. Net op dat moment kwam de buurvrouw uit haar huis. We vlogen elkaar om de hals. ‘Mens, wat ben ik blij dat ik je zie’, zei ik.” 

Rein Eillert en haar buurvrouw gingen allebei bellen, 112, de brandweer. “Maar je kwam nergens door, alles was bezet.” De buurman kreeg een telefoontje op zijn werk: “Mijn vrouw belde: ‘Er is een boom op ons huis gevallen.’ Ik ben meteen naar huis gereden. Dat was gevaarlijk, overal takken en omgewaaide bomen.”

Toen de buurman aankwam inspecteerde de brandweer al het huis. Buurman: “Ik dacht: staat het op instorten? Ik zag dat er een hoek van het dak af was.” Een van de boomtakken had het dak geschampt. Wonder boven wonder viel het grootste deel net naast het huis. 

Mevrouw Eillert loopt mee naar buiten, om de restanten van de boom te tonen. Nog één meter van de stam staat in de tuin. “Dat vind ik toch mooi, de boombank zit er nog omheen. Je zet er dan wat plantjes op, wat gezellige bolletjes... In de winter staat het vogelvoer erop. Ik heb gehuild, dat hij weg moest, dat mag je eerlijk weten.” Ze kijkt naar het huis van de buren, dat er weer keurig bijstaat. “Maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen.”

Naar boven

Stormtips van schade-expert
Jan-Rink Venekamp

"Dit is niet best”, dacht schade-expert Jan-Rink Venekamp, toen hij de storm tekeer zag gaan, op 28 oktober. “Ik was net onderweg – ik woon zelf ook in Norg – toen mevrouw Eillert belde. Zodoende was ik er het eerste bij.” Volgens de schade-expert is het niet makkelijk je voor te bereiden op zo’n uitzonderlijke storm, maar toch maakte hij, speciaal voor de lezers van SAMEN, een lijstje storm-preventie-tips:

  • Sluit ramen en deuren goed af en berg losse spullen uit uw tuin op in woning of schuur.
  • Een schutting fungeert als windvanger. Bij storm waait deze snel om. Controleer schuttingen daarom op rotte delen en vervang deze. Mocht hier geen mogelijkheid meer voor zijn, stut de schutting dan aan beide zijden.
  • Controleer het dak van uw woning. Kijk daarbij of dakpannen (en daklood) niet los liggen of verschoven zijn. De wind heeft in geval van een loszittende dakpan het vermogen een heel dak te verwoesten.
  • Haal losse, rotte delen van een boom weg en voorkom dat bomen tijdens een storm omwaaien en flinke schade toebrengen aan uw woning of tuin.
  • Controleer de bevestiging van uw zonnescherm/rolluik en voorkom dat deze tijdens de storm van de muur loskomt.
  • Enige dekzeilen als noodvoorziening ter beschikking hebben, is zeker aan te bevelen.

Een kleurrijke
wintertuin met…
violen

Scroll naar beneden

In de winter naar een uitgebloeid terras of balkon staren? Niet nodig! In een handomdraai maak je je buitenstek net zo kleurrijk als in de zomer. Met dank aan violen! 

Violen zijn dankbare planten en bijzonder veelzijdig. Je kunt ze behalve in de volle grond ook in potten plaatsen. Vul de potten met grond en plant de violen. Zorg wel voor vorstbestendige potten en check of er een gaatje in de bodem zit zodat overtollig water weg kan vloeien. Geen gaatje? Strooi dan onderin eerst een laagje hydrokorrels. Denk behalve aan potten ook eens aan verticaal tuinieren… Bij het tuincentrum zijn hiervoor speciale ‘hangzakken’ verkrijgbaar. Vul ze met violen en hang ze aan een muur of schutting.

Eenvoudig in onderhoud Als je geen groene vingers denkt te hebben, zijn violen ideale planten. Ze hebben geen plantenvoeding nodig, alleen water. Wanneer je bovendien steeds de uitgebloeide bloemetjes weghaalt, blijven ze doorgroeien en verschijnen er continu nieuwe bloemen. Ook tijdens de winter. De bloemetjes gaan tijdens vorstperiodes slaphangen maar zodra de temperatuur boven nul is, richten ze zich weer op. Geef (indien nodig) violen alleen water als het niet vriest.   

Lees verder onder de foto >>

Tuin foto's Tuin foto's

Tuinagenda 

De herfst en de winter wordt ook wel het vergeten tuinseizoen genoemd. Dit komt omdat vaak gedacht wordt dat er niets te doen is in de tuin. Toch is er wel degelijk werk aan de winkel.   

• Vaste planten Het najaar is geschikt om planten op tijd de grond in te krijgen. De grond is in de herfst vaak nog nat en warm, ideaal voor vaste planten om goed te wortelen. In het voorjaar gaat dit vaak minder goed, waardoor ze gevoeliger worden voor droogte en vorst. 

• Bloembollen Het najaar – vooral de maand oktober - is ook het goede seizoen om alvast bloembollen in de grond te stoppen. Als je dit op tijd doet, heb je in januari al een kleurrijke tuin. 

• Bemesting De maanden november en december zijn geschikt om de borders op te ruimen en te beginnen met grondbewerking en bemesting met organische meststoffen zoals tuinturf, compost en koemest. 

• Snoeiwerk Doordat bomen en struiken in de winter hun bladeren hebben verloren, is de structuur van de takken goed te zien. Snoeien gaat daarom veel makkelijker, ook om de juiste vorm te creëren. Zorg ervoor dat je niet snoeit als het vriest. 

TIP Kijk voor meer informatie en inspiratie wat je met planten kunt doen op www.mooiwatplantendoen.nl

Naar boven

Is uw cv ketel
klaar voor Koning Winter?

Met een tijdige
controle zit u straks
niet in de kou

Scroll naar beneden

Als de temperaturen buiten dalen, dan willen we het binnen lekker warm hebben. Daarom is een goed werkende en veilige cv ketel erg belangrijk. Een regelmatige controle van uw cv ketel zorgt ervoor dat de installatie probleemloos zijn werk blijft doen. En u straks, als Koning Winter regeert, niet in de kou komt te zitten. 

De cv ketel is het hart van uw verwarmingssysteem. Hij zorgt ervoor dat het water van de radiatoren wordt verwarmd en u op elk gewenst moment een warme douche kunt nemen.“Voor een goed functionerende cv ketel is het belangrijk dat de waterdruk niet te hoog is, dat het verbrandingsproces veilig verloopt en dat er geen lekkage optreedt”, zegt Dick Reijman, voorlichter van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. “Een cv ketel is dag in dag uit aan het werk”, zo vervolgt hij. “Daarom is goed onderhoud, net als bij de auto, erg belangrijk. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Niemand wil in de kou zitten en al helemaal niet in de winter.” Er zijn meer redenen om de ketel  één keer per jaar door een erkende installateur te laten controleren, zo benadrukt de voorlichter. “Met tijdige controle voorkom je het risico van een gasexplosie en koolmonoxidevergiftiging. Helaas komt dit nog altijd voor. Verder is een goed afgestelde verwarmingsketel zuiniger met energie en kan gericht onderhoud de levensduur van het apparaat aanzienlijk verlengen. De installateurs die zijn aangesloten bij onze organisatie plakken na iedere controle- en onderhoudsbeurt een sticker op de ketel met daarop het jaartal waarin de controle heeft plaatsgevonden. Zo weet je precies wanneer de ketel voor het laatst is gecontroleerd.”

“Een cv ketel is dag in dag uit aan het werk, daarom is goed onderhoud erg belangrijk”

Wat kunt u zelf doen? Voor het technische onderhoud, waarbij de ketel uit elkaar wordt gehaald en als dat nodig is onderdelen worden vervangen, is een erkende vakman de aangewezen persoon. Maar er zijn ook dingen die u zelf kunt doen. Dat is bijvoorbeeld controleren of het water in de verwarmingsinstallatie de juiste druk heeft. Die druk moet tussen 1 en 2 bar zijn. Is dat niet het geval, vul de ketel dan bij met leidingwater tot de juiste druk is bereikt. Wat u ook zelf kunt doen is de verwarming ontluchten. Dat gaat als volgt. Zet allereerst de thermostaat op een lage temperatuur. Schakel daarna de installatie uit door de stekker van de cv ketel uit het stopcontact te halen. Als het water is afgekoeld (na ongeveer vijftien minuten) draait u alle radiatoren open. Met een speciaal sleuteltje opent u de ontluchtingsventieltjes op de radiatoren. Zodra er water uitkomt, is alle lucht eruit en kan het ventieltje gesloten worden. 

Gebruik een emmertje of een doek om het water op te vangen. Begin bij de radiatoren op de laagste verdieping en werk op deze manier naar boven. Controleer de drukmeter of deze nog tussen de 1,5 en 2 bar staat. Staat de drukmeter onder de 1,5 bar, vul dan de cv ketel bij. Zet de ketel weer aan door de stekker in het stopcontact te doen. Nu kunt u de thermostaat weer op de gewenste temperatuur zetten. Tip: wanneer de radiator een borrelend geluid maakt is er sprake van lucht of van een lage waterdruk. Dan is bijvulling en/of ontluchting van de installatie nodig. Tikgeluiden in leidingen zijn overigens normaal: de installatie koelt dan af of warmt op. Geen reden voor paniek dus. Tot slot: het enige onderdeel van de cv ketel dat u zelf mag schoonmaken is de mantel: de buitenkant. Gebruik hiervoor een vochtige doek en wat zeep (geen schurende reinigingsmiddelen). Laat het schoonmaken van het binnenste van de cv ketel over aan een erkende installateur.

Naar boven
01

Weldaad voor lichaam en geest

Vergeet de hectiek van alledag en kom lichamelijk en geestelijk tot rust in de hamam. Laat je scrubben, inzepen, masseren en sluit af met verse muntthee en zoete hapjes.

De hamam is een van oorsprong oosters badhuis, vaak naast de moskee gelegen, waar mensen samenkomen voor religieuze reiniging, lichaamsverzorging en ontspanning. Het is ontstaan rond 300 – 500 jaar na Christus door een samensmelting van de Grieks-Romeinse badcultuur en Arabische badtradities. Inmiddels is de hamam, dat afstamt van het Arabische woord ‘hamma’ en heetwaterbron betekent, door immigranten ook naar West-Europa gehaald. 

Waarom is de hamam zo gezond?
De hamam heeft nog steeds een sociale functie, maar is ook vooral een plek om lichaam en geest tot rust te laten komen. Door de warmte en de stoomruimte in de hamam openen de poriën van de huid waardoor de huid diep wordt gereinigd. Ook zorgt de stoom ervoor dat de lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je bloedsomloop wordt gestimuleerd en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Centraal in de hamam is de buiksteen, een groot plateau onder de koepel waar je languit op ligt voor een massage en het scrubritueel. Door de massage worden de spieren losgemaakt, raak je ontspannen en door de scrub worden dode huidcellen verwijderd waardoor je huid heerlijk zacht wordt. Sluit af met verse muntthee en je komt herboren weer thuis. 

Hamam

Hamam

02

Handschoen

Scrubhandschoen van sisal vezels, voor in bad of douche. Verwijdert dode huidcellen, ideaal om de lichaamshuid te 'polijsten' als voorbereiding op bv. het gebruik van bodycrème of om gelijkmatig bruin te worden. Gebruik van de scrubhandschoen op een droge huid geeft een sterker scrubeffect, bij een gevoelige huid gebruikt u de handschoen op een natte huid. Kleur naturel, 22 x 9,5 cm.

Dille Kamille

Prijs € 2,50

www.dille-kamille.nl

Hamam

04

Vet zo’n plant

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het voor planten te donker of te vochtig is in de badkamer. Vrijwel iedere plant kun je er plaatsen, maar vetplantjes voelen zich er vooral thuis.


Mooi wat planten doen

Kijk voor inspiratie op

website

Hamam

05

Krukje

De Tripod Stool kruk van Pols Potten probeert je voor de gek te houden. Het lijkt alsof hij drie poten heeft, maar op de grond komen ze keurig bij elkaar. Het resultaat is een mooie en solide kruk. Gemaakt van teakhout!

Pols Potten

Prijs € 87

www.flinders.nl

Hamam

06

Voor de handen


Deze Hammam handcrème is mild voor de huid, dierproefvrij en vrij van parabenen. Door het bamboo extract is de crème beschermend en voedend. Voor zowel hem als haar! 


Sissy-boy

Handcream Hammam, € 9,95 (75 ml)

www.sissy-boy.nl

Hamam

07

Hamamdoek

De hamamdoeken van Fair Fabrics worden handgeweven door familiebedrijven in Turkije waardoor elk product uniek is. Ze zijn bijzonder licht, absorberen erg goed en drogen zeer snel. Handig voor in de badkamer dus!

Fair Fabrics

Hamamdoek Aysun, € 29,95

www.fair-fabrics.nl

Hamam

08

Scrub van klei

Deze scrub is op basis van rhassoul klei en verfrissende eucalyptus en zorgt voor een revitaliserend effect. Spoel af met warm water onder de douche of in bad. 


Rituals

Hammam Body Mud, € 10 (250 ml)

www.rituals.com

Is uw auto
klaar voor
de winter?

“Nog nooit hebben we hier sneeuwkettingen hoeven gebruiken”, zegt een man bij het passeren van het driehoekige bordje met daarop een paar getekende sneeuwkettingen. “Al meer dan vijftien keer ben ik deze berg opgereden, maar in al die jaren nooit nodig gehad.” Het was de weergoden verzoeken. Enkele dagen later lag er meer dan een meter sneeuw in Karinthië in Oostenrijk. Ook op die berg, die ze toen nog af moesten. Met sneeuwkettingen gelukkig, dat wel.

Scroll naar beneden

Tal van Nederlanders moesten toen wachten en in allerijl op zoek naar sneeuwkettingen. Die waren in mum van tijd uitverkocht. Nog nooit deden de benzinepompen en garages in het zuiden van Oostenrijk zulke goede zaken. Zomaar een verhaal zoals Gijs van Hellemondt, expert en trainer bij KwikFit Nederland, deze wel vaker hoort uit de mond van klanten.

Goed voorbereid de winter in? We denken er vaak aan als het te laat is. Als de eerste sneeuwvlokjes voorzichtig naar beneden dwarrelen. Of als Piet Paulusma voorspelt dat de eerste nachtvorst eraan komt. 

Het bijvullen van de ruitenvloeisproeierstof, ook zo’n euvel. Bepakt en bezakt gaan we op pad voor de wintersport. Ski’s op het dak, dikke skipakken in de koffer en het nieuwste model zonnebril in de binnenzak. Bijvullen van de ruitensproeiervloeistof? Eh, dat zijn we vergeten. Daar komen we achter als de eerste smerige wegen zich aandoen.  

Het komt vaker voor dan gedacht, volgens Gijs van Hellemondt. Bevroren accu’s, smerige ruiten of verkeerde banden kunnen veel ellende veroorzaken. De KwikFit expert legt uit waar we vooral meer op moeten letten bij het winterklaar maken van onze auto. Want wie wil er straks in de kou nou niet veilig de weg op?  

Lees verder onder de foto >>

Slideshow

Waar moeten mensen aan denken bij het winterklaar maken van hun auto? “Belangrijk is dat mensen laten checken of hun koelvloeistof bestendig is tegen vorst. Net als de vloeistof voor de ruitensproeier bestand tegen vorst moet zijn. Ook de accu en het koelsysteem krijgen er extra van langs bij extreme kou, dus daar moet extra naar gekeken worden; let op de v-snaar en de koelvloeistofslangen. En de banden moeten natuurlijk in orde zijn als je er in de winter de weg mee op gaat.”

Kunnen mensen dit zelf checken of moeten ze dat bij een garagebedrijf laten doen? “De ruitensproeiervloeistof kunnen ze zelf regelen, die is bij iedere benzinepomp, doe-het-zelfzaak of KwikFit-vestiging te koop. De rest kunnen ze het best laten controleren bij een autoservicebedrijf. Bij KwikFit hebben we de uitgebreide wintercontrole. Wij controleren uw auto dan van top tot teen om te bepalen of hij klaar is voor de winter.”

De aankoop van een nieuwe of andere auto wordt vaak uitgesteld in tijden van crisis, wordt er dan ook bezuinigd op zo’n wintercheck? “Je kan ook zeggen omdat mensen langer doorrijden met hun auto betekent dit dat ze meer kilometers gaan maken met een auto die normaal al ingeruild zou worden. Mensen zien wel in dat het van belang is om de auto goed te onderhouden om op die manier ook schade te voorkomen.

 

Acties van bijvoorbeeld autoservicebedrijven of verzekeraars, waarbij mensen een wintercheck voor hun auto kunnen laten uitvoeren, doen het erg goed.

Maakt het uit welke soort winterbanden je aanschaft? “Ja, het is net als met schoenen kopen, daar zit ook veel verschil in. En de band is de schoen voor de auto, dus dan moet je wel voor kwaliteit gaan. Welk type je moet hebben hangt af van de auto, van de grootte en het motorvermogen. Als je advies inwint, bij een specialist als KwikFit, dan moet je op een goede keuze winterbanden uitkomen, die niet te duur zijn.”

Zijn er verder nog aspecten waar men nog rekening mee moet houden? Rijden in het verkeer is geen spelletje. Zorg dat u altijd goed voorbereid aan het verkeer deelneemt. Uw auto is een veiligheidszone die u niet mag verwaarlozen. Zeker in de winter is het belangrijk dat u uw rijgedrag aanpast aan de omstandigheden, ook al rijdt u winterbanden. Goed onderhoud en de juiste preventieve maatregelen zorgen er mede voor dat ongemakken of erger wordt voorkomen. En tenslotte is voorkomen nog altijd beter dan genezen!

 

Naar boven

Univé ledenactie

De goedzichtgarantie van Univé en KwikFit

Omdat schone ruiten leidt tot beter zicht in het  verkeer heeft Univé in samenwerking met KwikFit een actie ontwikkeld. 

Heeft u uw auto bij Univé verzekerd, dan bent u verzekerd van schone ruiten.
Op vertoon van uw verzekeringsbewijs (groene kaart) kunt u

2x gratis ruitensproeiervloeistof tanken bij KwikFit.

Daarnaast doen de medewerkers van KwikFit een gratis autoruitcontrole.

Actie is geldig tot en met 31-03-2015

Wooninspiratie in Eindhoven

01

Op de koffie bij Piet Hein Eek

Een van de succesvolste ontwerpers van Nederland is Piet Hein Eek. De meubelmaker werd bekend door de kast van sloophout waarmee hij in 1992 afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Deze werkwijze heeft hij niet meer losgelaten, want nog steeds maakt hij meubels van restmaterialen uit de natuur en industrie. Sinds 2011 doet hij dat in een voormalige Philipsfabriek van meer dan 10.000 vierkante meter.

Trek gerust een hele middag uit om de fabriek van Piet Hein Eek in Eindhoven te bezoeken, want in het enorme pand is genoeg te zien. Alle activiteiten zijn er samengevoegd, waarvan de werkplaatsen het kloppende hart vormen van het gebouw. Daaromheen bevinden zich de kantoren, de showroom, de winkel, de galerie, de opslag en emballage, een evenementenruimte, de ateliers die verhuurd worden aan andere ontwerpers en het restaurant.

Een eigen restaurant? Ja, dat was voor Eek een logische keus. Hij wilde een restaurant dat zich op een logische wijze verhoudt tot het bedrijf. Waarin ingrediënten, ambacht en bijwerkingen in de keuken een belangrijke plaats innemen en de ambiance vernieuwend en vanzelfsprekend is. En het leuke van hier tafelen is dat je – terwijl je geniet van een stevige boterham of een kop koffie – vanuit het restaurant kunt zien hoe een Piet Hein tafel wordt gemaakt. 

Piet Hein Eek

Halvemaanstraat 30

Website Piet Hein Eek

Wooninspiratie in Eindhoven

02

Strijp-S

Als je tijd over hebt, moet je zeker even naar Strijp-S, het voormalige bedrijventerrein van het Eindhovense stadsdeel Strijp dat ooit toebehoorde aan Philips. Inmiddels heeft het gebied zich ontpopt tot het nieuwe creatieve en culturele hart van Eindhoven. Er zitten veel creatieve bedrijven, leuke eettentjes en winkeltjes. Aanraders zijn Urban Shopper, een shopping walhalla met twintig bijzondere winkels, en Yksi (een winkel en expo) waar alles draait om Dutch design. Voor koffie moet je bij het ’t Koffiehuisje zijn, in het puntje van het Ketelhuis.

Strijp-S

Klokgebouw 50

WEBSITE

Wooninspiratie in Eindhoven

03

Deense Kroon

Deense Kroon begon in 2012 als webshop, maar heeft sinds mei ook een concept store in de lichtstad. Je vindt er mooie woonaccessoires van bekende en onbekende Scandinavische merken, zoals Ferm Living, Normann Copenhagen, House Doctor en Bloomingville. Ook leuk als je op zoek bent naar een cadeautje!

Deense Kroon

Willemstraat 17
Eindhoven

WEBSITE

Wooninspiratie in Eindhoven

04

Alles van karton

Van boekenkasten en bureaus tot fotolijstjes en speelgoed. Bij De Kartonwinkel vind je allemaal producten die gemaakt zijn van karton. Naast de offline winkel, hebben ze ook een online winkel.

De Kartonwinkel

De Kartonwinkel
Lardinoisstraat 24

WEBSITE

Wooninspiratie in Eindhoven

05

Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum herbergt een grote collectie hedendaagse kunst en een imposante collectie met werken van onder andere Picasso, Mondriaan en Appel. In de museumshop vind je mooie kunstboeken en tijdschriften, maar ook design van met name Nederlandse ontwerpers. Een aantal van hen studeerde aan de Design Academy of heeft een atelier in de regio.

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10

WEBSITE

Woningmarkt
volop in
beweging

Lees verder

Stijgende
woningmarkt
in steden

Lees verder

Forse rentedaling hypotheken: Woningmarkt volop in beweging

‘Gefeliciteerd met de nieuwe woning!’ De kaarten stonden er lang roerloos bij in het draairek bij de boekhandel. Vergeeld en stoffig. Maar goed nieuws; ze worden weer verkocht. En verstuurd. Er worden namelijk weer meer woningen gekocht in Nederland. Tijdens de eerste helft van dit jaar zien ze een stijgende lijn bij Univé Noord-Nederland. De trend is vorig jaar na de zomer ingezet. De aankoop van woningen plust, dat zien ze heel duidelijk bij Univé. Mensen gaan weer meer over tot de aankoop van een woning.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de stijgende lijn. Er is minder politieke onrust met betrekking tot de aftrekbaarheid van de rente. Dat was een tijd onrustig, maar het is politiek nu een stuk rustiger geworden op dat vlak. Dat speelt ook mee.

Rentedaling
Ook de daling van de rente met anderhalf procent in een jaar tijd draagt bij aan de stijging van de aankoop van woningen. Vooral voor starters wordt het makkelijker om een huis te kopen. Het is betaalbaarder geworden voor starters om een huis te kopen. Konden zij vorig jaar bijvoorbeeld een hypotheek van 140.000 euro krijgen, nu zal dat 160.000 euro zijn omdat de rente lager ligt. “Dat kan net het verschil maken of je een huis kan kopen of niet”, licht een adviseur van Univé toe. Het verbouwen van woningen laat niet eenzelfde lijn zien. Het aantal verbouwingen is min of meer gelijk gebleven het afgelopen jaar. 

 

Bij Univé laat de hypotheekmarkt wel een flinke groei zien. “Dat kan ook zijn omdat mensen Univé steeds beter weten te vinden als het om hypotheken gaat.” Van oudsher zijn ze verzekeraar, maar Univé is steeds meer bekendheid aan het winnen op het gebied van hypotheken. Ze hebben geen eigen hypotheek, maar beschikken wel over een aanbod van 22 verschillende geldverstrekkers. “Op die manier kunnen wij klanten erg goed helpen bij de keuze voor een hypotheek die bij hen past.” Klanten kunnen kiezen voor een hypotheek op maat. “Wij zijn een goede partij in de markt als bemiddelaar voor geldverstrekkers en mensen weten ons ook steeds vaker te vinden.”

Door de lage rentestand groeit de hypotheekmarkt. Hierdoor komen er ook steeds meer mensen die hun hypotheek willen oversluiten. “We krijgen steeds meer vragen van mensen die willen weten of zij niet omlaag kunnen nu de rente in een jaar tijd zo drastisch is verlaagd. Dat begint nu echt op gang te komen.”

Dit is hét moment om in te stappen!

De woningmarkt is niet overal in Nederland hetzelfde, ze laat wel degelijk verschillen zien. In het zuiden van het land zijn de cijfers weer heel anders dan in het noorden. En ook daar kan het nog per regio verschillen.

In de steden is de meeste activiteit waar te nemen, daar worden meer huizen gekocht en verkocht dan voorgaande jaren. Maar in veel landelijke gebieden blijft die verkoop nog een beetje achter. “Dat is ook afhankelijk van in welk marktgebied je werkt”, weet een adviseur van Univé.

Steden als Amersfoort, Utrecht, Groningen en Amsterdam doen het erg goed op het moment met de verkoop van woningen. Het platteland blijft nog wat achter, daar is de stijging van de woningverkoop nog iets minder duidelijk zichtbaar. 

Werelderfgoed
de Waddenzee:

Lopen
tussen
hemel
en aarde

Scroll naar beneden

Waarom de Waddenzee Werelderfgoed is, dat ervaar je pas echt tijdens een wandeling op het wad. Want als bij eb de Waddenzee zich terugtrekt, dan kun je lopen over de bodem van de zee. En dan wandel je als in een trage droom: waar eerst zee was, is nu land. Waar net land was, zuigt de zee aan je voeten. Wie het wad opgaat verlaat de grens tussen water en land, tussen ergens en nergens. Wadlopen, dat is lopen tussen hemel en aarde.

“Dat we Werelderfgoed zijn, betekent dat we naast natuurwonderen staan als the Great Barrier Reef”, zegt Anne Folkertsma, Werelderfgoedgids van de Waddenvereniging. Dit jaar is ook het Deense wad uitgeroepen tot werelderfgoed, waardoor nu de hele Waddenzee deze bijzondere internationale status mag dragen. “Het betekent dat je gelinkt bent aan het beheer van het gebied. Maar het is ook een mooie titel om samenwerking te zoeken met anderen.” Die samenwerking maakt tochten mogelijk zoals die van vandaag. Een groep gidsen van de Waddenvereniging begeleidt, samen met een aantal gidsen van de Vrije Wadlopers, twee groepen wandelaars over het wad. “Daar moeten we heen” wijst een van de gidsen naar een klein streepje aan de horizon: het onbewoonde eiland Rottumeroog. 

We lopen de dijk bij Emmapolder af en belanden vrijwel meteen in een geul vol slik. “Vooruit kijken, kleine stappen, kalm doorlopen”, zegt Cees Wijdendorp, gids van de Vrije Wadlopers, terwijl het slik ons het wad in lijkt te willen zuigen. Net als de andere gidsen loopt Cees met een meer dan twee meter lange stok. Ook is hij behangen met touw, kompas en andere spannende survivalzaken. 

‘Dit zijn de bergen van Nederland’ 

“Mooi werk”, vuurt hij ons aan, terwijl wij tot aan ons middel door het flink stromende wadwater waden. Een gelukkige grijns siert de hele tocht het gezicht van oud-marinier Cees.   

Lees verder onder de foto >>

Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow Slideshow

Het geluk van Cees en de andere gidsen is aanstekelijk. Na een stug gedeelte vol slik lopen we al gauw met stevige pas over de drooggevallen bodem van de zee. Om ons heen begint het wonder. We lopen in een oneindige ruimte, waar hemel en aarde voortdurend van kleur en vorm veranderen. “Dit is een emotionele beleving”, zegt een van de lopers. Een ander, die landschapsarchitect blijkt, fotografeert patronen in het zakkende zeewater. Hij ziet in het wad in het klein, hoe landschappen in de natuur zich vormen. Naast hem een wadloper die honderduit vertelt over het eilandgevoel van zijn favoriete schrijvers. Over Wolkers  en Bomans op Rottumerplaat, over de eilandenkoorts van Boudewijn Buch: “Dat eilandgevoel, ik proef het nu.” Een bergbeklimmer uit de groep zegt, terwijl hij wijst naar de immense ruimte om ons heen: “Dit zijn de bergen van Nederland, dit landschap is groots.” 

Zelf het wad op De wadlooptocht naar Rottumeroog is onderdeel van de Werelderfgoedweken, waarbij de Waddenvereniging bijzondere activiteiten organiseert. Maar ook buiten deze Werelderfgoedweken organiseert de Waddenvereniging regelmatig activiteiten en excursies in het Waddengebied. Kijk voor meer informatie en excursies in de agenda op www.waddenvereniging.nl

Naar boven

Univé Gym Gala brengt
bezoekers in vervoering
en jeugd in beweging

Epke
Zonderland

Scroll naar beneden

Epke was een mannetje van tien toen hij zijn opwachting maakte op het Univé Gym Gala. Niet omdat Zonderland toen al een uitzonderlijk talent was, maar omdat zijn turngroep er met twee acts mocht optreden. “Omdat ik er toch was, mocht ik een oefening aan de ringen doen”, kan Zonderland (28) zich nog goed herinneren. Natuurlijk, het unieke gymspektakel maakte grote indruk. “Yuri Chechi was toen de man aan de ringen. Die ging eerst en daarna kwam ik. Hadden we een soort van komische act samen.”

Niemand kon toen vermoeden dat dat iele mannetje aan de ringen zou uitgroeien tot Nederlands beste turner ooit. Olympisch kampioen en wereldkampioen aan de rekstok. Vanaf zijn achttiende heeft Zonderland bijna jaarlijks meegedaan aan het Univé Gym Gala, dat deze winter alweer voor de achttiende keer wordt gehouden. “Ik heb zeker tien keer meegedaan.” 

Toch blijft de allereerste keer het meest bijzonder. “Het was toen kleinschaliger en minder internationaal, maar in mijn ogen was het toen nog groter dan nu, omdat ik nog maar tien was. ” Omringd door de turntoppers van toen keek de jongen uit Lemmer zijn ogen uit. Zo kijken de kinderen nu naar hem. Jongens willen net als Epke worden. Meisjes dromen ervan zo goed te zijn als Céline van Gerner.   

Lees verder onder de foto >>

Slider Slider Slider Slider Slider Slider

Wat voor nut heeft het Gym Gala nog meer behalve dat het veel show, spektakel en topturnen biedt?  “Het is een evenement waar veel toppers van Nederland in actie komen. Het biedt een unieke kans aan turnfanaten en liefhebbers om ze van dichtbij te zien. Daarbij wekt het ook weer enthousiasme op bij kinderen om ook te gaan turnen, acrogymen of trampoline te springen. En als kinderen nu al sporten dan zorgt het voor de motivatie om nog beter te worden.” 

Door de successen van de Nederlandse turners de afgelopen jaren kiezen niet alleen meisjes maar ook steeds vaker jongens voor turnen. Daar heb jij een belangrijk aandeel in. “Dat krijg ik inderdaad vaker te horen, van clubs bijvoorbeeld in de buurt. Maar dat laten ook de cijfers zien. Het is heel erg leuk dat we een bijdrage leveren en dat daarmee het turnen voor jongens in de lift zit.”

Het is erg belangrijk dat kinderen bewegen, zeker in de tijd van laptop, tablet en spelcomputer.  Hoe kijk jij daar tegenaan, ook vanuit je achtergrond als arts? “Bewegen is goed voor iedereen. Door te bewegen wordt de kans op ziektes sterk verminderd. En door te sporten blijf  je op een leuke manier in beweging. Dan heb je een win-win situatie. Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al enthousiast te krijgen om te sporten en te bewegen. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat het leuk is. En omdat het goed is voor de gezondheid.” 

Hoe anders is een optreden bij het Univé Gym Gala voor jou dan een wedstrijd turnen? “Heel anders. Het Univé Gym Gala is een show waarbij je het het publiek naar de zin wil maken. Tijdens een wedstrijd ben je helemaal niet met het publiek bezig. Dan zit je in een toernooi en kijk je alleen naar wedstrijden en je tegenstanders. Bij het Gala wil je mensen een mooie avond of middag bezorgen. Dat is meer ontspannen voor ons turners. Maar natuurlijk moet je wel een bepaalde spanning en concentratie hebben, als je dat niet hebt, loop je op dat soort momenten juist blessures op. Dus je moet wel goed gefocust blijven.”

Naar boven

Univé Gym Gala:
MAGJISTAR

De 18e editie van het Univé Gym Gala in Almere belooft een betoverende editie te worden met Magjistar. In maar liefst vier shows laten duizenden bezoekers zich onderdompelen in een betoverende belevenis met acts, artiesten, muziek en topsporters uit de hele wereld én van eigen bodem. Daarnaast kun je zelf gymmen, turnen, springen en dansen op het Beweegplein en na de show natuurlijk op jacht naar handtekeningen.

Zaterdag 20 december shows om 14.00 uur en 20.00 uur
Zondag 21 december shows om 11.30 en 17.30 uur

Kaartverkoop en meer informatie via www.univegymgala.nl

Ook als Univé gast naar het Univé Gym Gala? Univé geeft voor de shows van 2014 maar liefst 100 toegangskaarten weg. Klik op de button en laat je gegevens achter en wellicht win jij die felbegeerde kaarten! Deze actie loopt tot 12 december 2014. Alleen winnaars krijgen bericht.

Maak kans op kaarten!

Blikvanger

… op de dinertafel

Lege blikken over? Gooi ze niet weg, maar maak er bestekhouders van. Een eenvoudige manier om je tafel aan te kleden voor een feestelijk diner! 

Wat heb je nodig?
(voor 2 blikken)

  • 2 lege conservenblikken van ongeveer 560 g
  • takjes/bloemetjes (zelf plukken of bloemenzaak)
  • 1 x A4 (kleur naar keuze)
  • 2 x stukje touw van 45 cm
  • naamlabels (of knippen uit stukje papier en dan naam erop printen of schrijven)
  • washi tape (o.a. bij de Hema te koop)
  • bestek (eventueel aan elkaar vast maken met stukje washi tape)
  • flesje water (of een ander drankje)
  • servetten
  • blikopener

Zo maak je het!
Pak de blikken erbij. Zit er nog inhoud in, maak ze dan met een blikopener op een nette manier open en maak ze goed schoon. Vouw vervolgens het papier in de lengte door het midden en knip deze in twee stukken. Wikkel om ieder blik een stuk papier en plak het vast met tape. Decoreer de blikken met je gekozen touw en naamlabel. Plaats het bestek en servetten in het blik en voeg vervolgens de takken en/of bloemen naar keuze toe. Zet daarna de blikken op tafel. Het feest kan beginnen! 

Naar boven
Duurzaam wonen

Energie-neutraal rijtjeshuis:

'Samen de toekomst ontdekken'

Studenten aan de TU in Delft ontwikkelden een concept dat 1,4 miljoen bestaande rijtjeswoningen in Nederland energie-neutraal kan maken. Het eerste exemplaar van 's werelds meest duurzame rijtjeshuis is inmiddels geopend door minister Blok. Univé is hoofdsponsor van het project, vooral om ervaring op te doen: 'Het is een investering in de toekomst van onze leden' volgens directeur Univé Regio+ Robert de Ruiter.

Scroll naar beneden

“Dit idee gaat het aanzien van Nederlandse straten veranderen.” Aldus Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst. Op de campus van de TU in Delft opent hij 's werelds meest duurzame rijtjeswoning. De modelwoning is eigenlijk een heel normaal rijtjeshuis, zoals die overal in Nederland staan. Ook minister Blok groeide op in zo'n huis, verklapt hij de toehoorders bij opening. Daaronder veel pers en media en een trotse groep TU studenten. Onder de naam Prêt-à-Loger ontwikkelden zij een slimme constructie om woningen uit de jaren zestig en zeventig duurzaam te maken. Door het aanbrengen van een 'tweede huid' in de vorm van een glazen constructie aan de zonzijde kan het huis helemaal op zonne-energie draaien. 

Klimaatneutraal In Nederland wordt tot nu toe alleen klimaatvriendelijk gebouwd als het om nieuwbouw gaat. De 1,4 miljoen rijtjeshuizen die in de jaren 60 en 70 zijn gebouwd zijn helemaal niet 'groen.' Die woningen energiezuinig maken, in plaats van afbreken en nieuwbouwen, is dat niet veel duurzamer? Met behulp van een nieuwe gevel en een glazen uitbouw vol zonnepanelen wisten de studenten een rijtjeshuis eenvoudig helemaal klimaatneutraal te maken. Dat betekent dat de woning helemaal zelfvoorzienend is, wat energie betreft. Het TU studententeam won met dit 'Home with a skin-idee' de eerste prijs voor Duurzaamheid tijdens de Solar Decathlon in het Franse Versailles. 

Lees verder onder de foto >>

Slides Slides Slides Slides

Natuurwetten Het ontwerpteam bestaat uit meer dan 50 studenten, die tijdens de opening staan te stralen. Namens de TU studenten zegt David uit Ecuador: “Een duurzaam ontwerp moet meegaan met de wetten van de natuur, niet ertegen in. Dit huis krijgt 's winters gratis warmte van de zon. En door de slimme constructie koelt het 's zomers vanzelf: ook gratis.” Juist die combinatie maakt het idee zo goed, vindt ook minister Blok: “Jullie staan in een Nederlandse traditie, waarbij je je niet alleen op de technologie hebt geconcentreerd, maar ook dicht bij het gewone leven bent blijven staan. Dat is innovatie.”

Visie Leren van de innovatieve denkwijze van de studenten, dat is precies waarom Univé bij het project betrokken is. Directeur Univé Regio+ Robert de Ruiter, namens Univé aanwezig tijdens de opening: “De kennis van deze studenten, die ontwerpen voor de toekomst, willen we terugkoppelen naar onze leden. Zo kunnen wij een visie ontwikkelen op duurzaam wonen. We willen weten wat dit kan betekenen voor onze leden. Veel van hen wonen in dit soort woningen; er zijn 1,4 miljoen van dit soort huizen in ons land. Door erbij betrokken te zijn krijgen we antwoord op vragen als: betaalt de investering in de woningaanpassing zich terug, bijvoorbeeld uit kosten die je niet meer hebt? En wat betekent deze innovatie verzekeringstechnisch? Wij zien deelname aan dit project als een investering in de toekomst. Hoe die verloopt staat natuurlijk niet vast. Maar we willen voor onze leden wel erbij zijn, om die toekomst te ontdekken.”

Lees verder onder de foto >>

Slides 2 Slides 2 Slides 2 Slides 2

The Green Village De duurzame woning is het eerste gebouw in The Green Village. Dat groene dorp op het terrein van de TU Delft wordt een 'living lab' voor duurzame innovaties. Zo komt er een onderzoeks- en testfaciliteit, een modern winkelconcept en duurzame horeca. Het duurzame huis in The Green Village wordt een proeflocatie voor wetenschappers die werken aan het verbeteren van het binnenmilieu in huizen, gebouwinstallaties en zonnecellen. Zo wordt het huis een trefpunt voor iedereen die wil meedoen aan de verduurzaming van bestaande bouw. 

5x duurzaam bouwen Bij duurzaam bouwen gaat het om meer dan alleen energiebesparing. Het gaat ook om bouwen met respect voor mens en milieu. 

  1. Duurzame materialen, die rekening houden het milieu en de gezondheid van bewoners.
  2. Een gezond binnenmilieu: goede ventilatie om vocht, schimmel en de opbouw van schadelijke stoffen te voorkomen.
  3. Prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden.
  4. Verantwoord watergebruik.
  5. Voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen uitgeput raken.

(bron: rijksoverheid.nl)

Naar boven

Ouderwetse bordspellen geven rust

Wie heeft er zin in Ganzenbord?

Kun je je het nog herinneren, de zaterdagavond waarop je rond de eettafel Mens-erger-je-niet of Ganzenbord speelde en de televisie uit bleef? Oude tijden herleven, want door de overload aan informatie is er steeds meer behoefte aan rust. En dan komen die oude bordspellen maar al te goed van pas…

Door de stormachtige groei van het aantal smarthphones en tablets zijn we de laatste jaren bijna verslaafd geraakt aan informatie. Ieder moment van rust grijpen we aan om mail te checken, onze tijdlijn op Facebook te bekijken of te reageren op een sms’je of whatsapp’je. Zelfs op de camping in Frankrijk, waar we bewust naartoe gaan om hectiek van alledag achter ons te laten, geven we vaak toe aan de verleiding. Dan vragen we toch maar even het wachtwoord van het gratis wifi-netwerk om te kijken hoe het weer in Nederland is. 

Moment van rust 
Toch zie je ook dat veel mensen in het huidige digitale tijdperk behoefte krijgen aan een moment van rust om zo het hoofd weer even leeg te maken. Even geen piepende telefoon of toegang tot internet, want het leven is immers zonder al hectisch genoeg. Daarom is een dagje wellness de laatste jaren ook zo ongekend populair, vliegen de zelfhulpboeken voor een leven zonder stress ons om de oren en volgt bijna iedereen een cursus mindfullness. Maar de echte rust begint natuurlijk thuis. Niet alleen door het huis zo comfortabel mogelijk in te richten, maar door je juist af te sluiten van de buitenwereld. En wat is er dan mis met een ouderwets bordspel?

Gezelligheid rond de tafel
Samen een spelletje spelen geeft rust, versterkt de onderlinge band en zorgt voor saamhorigheid. En dan gaat het er niet eens zo zeer om wie er wint, het draait vooral om de gezelligheid en het samenzijn. Lekker knus om de tafel met het hele gezin. En het grote voordeel van een ouderwets bordspel als Ganzenbord is dat alle generaties mee kunnen spelen, want de spelregels zijn eenvoudig en snel geleerd. Bovendien krijgen valsspelers geen kans, want het aantal ogen van de dobbelsteen is bepalend. Moet je naar de gevangenis en wachten totdat iemand langskomt om je te bevrijden of een paar plaatsen vooruit met je gans? Hoe mooi kan eenvoud toch zijn en wat een rust als de televisie een uit staat. Dit willen we vaker!  

Ouderwetse bordspellen geven rust

Wist je dat… 

  • Ganzenbord is een heel oud bordspel. Al in de vijftiende eeuw speelde men dit spel en vanaf 1640 was het ook in Nederland te verkrijgen. 
  • Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de Nederlandse bevolking behendiger is met internet dan gemiddeld in de EU. Van de Nederlanders van 16 tot 75 jaar beschikte 13 procent in 2013 over veel internetvaardigheden, bij 44 procent is er sprake van een gemiddelde vaardigheid en bij 36 procent van weinig vaardigheid. In de EU is dat respectievelijk 12 procent, 35 procent en 30 procent. 
  • Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK blijkt dat er zo’n negen miljoen mensen in Nederland een smartphone hebben.
Naar boven

Colofon

SAMEN, Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Verzekeringen.
Editie nummer 1, 2014 

Uitgever
Univé Verzekeringen
Hanzeplein 1, 8017 JC Zwolle
www.unive.nl

Concept, creatie en uitvoering
Sprog | strategie + communicatie
http://sprog.nl

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Redactie
Richt Kooistra, Marielle Verstegen, Bas Jongerius,  Esmiralda van Lieshout

Redactieadvies
Univé Verzekeringen: Pieter Borsboom, Ellen de Jong

Fotografie
Bas Jongerius, Fotopersburo Heerenveen, Arno Massee Fotografie, Foto van der Beek, Jan de Koning, Frans Hoek, Marius Puhl, Perscentrum Wonen, Piet Hein Eek, Mooiwatplantendoen.nl, iStockphoto.com 

Aan dit nummer werkten verder mee
KwikFit, UNETO-VNI, Waddenvereniging, KNGU & Epke Zonderland, TU Delft, Cors Hage, Robert de Ruiter, Manfred Huizinga, Mark Krabbe

Naar boven

Cookies

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd. Zowel Univé als andere partijen kunnen cookies plaatsen.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine ge- makkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

1. Cookies voor websitestatistieken

Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (dekstop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Deze gegevens worden anoniem opgeslagen dus zijn niet te herleiden naar wie u bent. Ze worden alleen gebruikt om uw bezoek aan het online magazine te analyseren.

2. Cookies van externe partijen

In de witte balk onderaan het magazine staat een knop van Facebook en Twitter. Dit is een knop van een externe partij , die vaak een cookie gebruikt om deze faciliteit mogelijk te maken. 

Heeft u bezwaar tegen het gebruik van deze cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. 

Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Naar boven

Univé Magazine

Draai uw scherm