Als eerste stap richting het ‘nieuwe normaal’ mogen kinderen vanaf 11 mei weer (gedeeltelijk) naar school en naar de opvang. Vijf ouders vertellen over hun thuiswerksituatie en over waar zij het meest naar uitkijken als de kinderen straks weer naar school zijn.

Eline Prent is matchmaker in de liefde en runt een eigen B&B in het centrum van Amsterdam. Samen met haar vriend Erik heeft ze twee dochters, Veerle (5) en Phileine (7). “De eerste weken hielden we ons strikt aan de lockdown, we kwamen alleen voor boodschappen buiten. Maar met zijn viertjes werken aan de keukentafel, dat was wel even behelpen. We hadden schema’s uitgeprint, maar daar hebben we ons twee dagen aan gehouden, haha… Omdat het zo thuis lastig werken was, hebben we het kantoor van mijn vriend opgeruimd, zodat hij daar kon gaan werken. Dit gaf meer ruimte en zo kon ik me meer op de kinderen focussen."

"Vanaf 11 mei mogen de kinderen twee volle dagen per week naar school. Een verademing, daar kijken we echt naar uit. De meiden zien hun vriendjes en vriendinnetjes weer en wij hebben onze handen meer vrij. Als ondernemers maken we ons wel zorgen over wat ons nog te wachten staat. Voor de B&B is dit de drukste periode; we zaten tot eind augustus volgeboekt met gasten van over de hele wereld. Dat viel in één keer weg. Aan de andere kant brengt deze tijd ook mooie dingen met zich mee: meer quality time met elkaar en je gaat de kleine dingen meer waarderen.”

Suzanne Bralten is mede-eigenaar van webshop The Butchery en werkt momenteel vanuit huis samen met haar vriend en twee dochters Sam (5) en Diaz (2). “Mijn vriend heeft slagerijen en is zes dagen in de week aan het werk. Daarnaast hebben we een webshop in vlees en daar ben ik fulltime voor aan het werk. Door de huidige situatie is de webshop drukker dan ooit. Super natuurlijk, maar af en toe is het wel alle ballen hooghouden met een kleuter en een peuter thuis."

"Wij hebben kantoor aan huis, dus thuiswerken is voor mij niet nieuw. De kids constant in de buurt hebben wél. Onze lieve oppas aan huis, die nog altijd drie dagen per week komt, is dan ook echt een lifesafer. Stiekem geniet ik ook wel van de ochtenden zonder hectiek. Ik merk wel dat de meisjes daardoor ook hun structuur steeds meer kwijtraken. Vooral Sam is er aan toe om weer naar school te gaan. Volgende week mag ze gelukkig weer. Nu maar hopen dat ze binnenkort ook weer met opa en oma mogen knuffelen. Want dát missen we eigenlijk het allermeest!”  

Marie José Bosch is mede-eigenaar van relatiebemiddelingsbureau DTNG en werkt samen met haar man Willem vanuit huis. Ze hebben twee dochters Eva (5) en Sophie (3), en een zoon Willem (6). “Toen de coronacrisis begon, hebben we ons beste beentje voorgezet. Met de kids thuis hebben we een planning gemaakt en huisregels opgesteld. De thuiswerksituatie heeft een aantal fases, merk ik. Eerst waren we vooral enthousiast en dankbaar voor de tijd samen. Nu lopen we ook tegen uitdagingen aan, met drie kinderen en een man met een eigen onderneming die gewoon doorgaat. Even boodschappen doen met de kinderen gaat bijvoorbeeld bijna niet. En de AH bezorgservice heeft een wekenlange wachttijd. Je zit gewoon klem."

"Ook qua werk moet je echt creatief denken. Mijn relatiebemiddelingsbureau stond aan het begin on hold, maar inmiddels kijken we toch wat we kunnen doen om de klanten binnen de coronakaders te bedienen. Denk aan een virtuele intake, of zelfs eerste date. Dat werkt prima, al kom je met drie kleuters wel lastig in een goede werkflow. Ook de muren komen op je af… Dus het is wel mooi geweest! Vanaf 11 mei mogen de kinderen twee dagen naar school en naar de opvang. Voor hen heerlijk, weer wat nieuwe prikkels, en ik kan weer af en toe rustig naar kantoor."

Anika Aberson heeft samen met haar man een dochter Anna Lisa (5) en een zoon Hugo (10 maanden). Anika werkt als senior HR-adviseur voor het Isala Ziekenhuis in Zwolle. “Vanaf het begin werk ik thuis met de kinderen. En dat was wel even zoeken naar een goede balans! Hoe krijg je het werk gedaan terwijl je ook aandacht geeft aan de kinderen? Mijn man kon als zelfstandige in het begin thuis wel veel opvangen en ik kon bij mijn schoonzusje om de hoek rustig werken als zij niet thuis was. Nu mijn man zijn werk online heeft aangepast naar de situatie heeft hij het weer drukker. Dat vraagt weer meer van mij, iets wat we duidelijk samen afstemmen."

"Anna Lisa mag straks weer twee dagen naar school, dat is heel prettig en geeft haar meer ritme en structuur. Kleine Hugo is nu wekenlang alleen maar bij papa en mama geweest, dus ik ben wel benieuwd hoe dat gaat als hij twee dagen naar de opvang mag. Het is een makkelijk kereltje, maar hopelijk is hij nu niet te eenkennig, haha! Ik kijk er wel naar uit dat ik dan meer ongestoord kan thuiswerken, dat is echt een opluchting. Ik ben nu ’s avonds, na een dag met de kinderen en alleen een beeldscherm ter afwisseling, wel echt kapot.” 

Auke de Vries heeft samen met Evelien drie kinderen: Tije (groep 8), Fedde (groep 5) en Nanne (groep 3). Auke begon tijdens de coronacrisis aan een nieuwe baan bij TNO. “De start van mijn nieuwe baan viel in het coronatijdperk. Een fijne afleiding, al heb ik nog maar twee mensen fysiek leren kennen en de rest online. Ik ben benieuwd hoe het straks is als we weer naar kantoor mogen. Evelien werkt vier dagen per week en omdat ik aan het begin van de lockdown tussen twee banen in zat, hadden we wel een beetje geluk. Zo konden we thuis met de kinderen lekker alles rustig opstarten en goed in een ritme komen."

"We werken met een planning waarbij we de normale schooltijden aanhouden en samen de aandacht verdelen. De één in de ochtend en de ander ’s middags. Het thuiswerken is wel lastig met een kind dat bijvoorbeeld even komt meekijken bij een kennismakingsgesprek. Al is dat ook wel ontwapenend. Twee kinderen mogen straks op maandag en donderdag weer naar school en de derde op dinsdag en vrijdag. We hebben dus geen ‘vrije’ dagen, maar toch iets meer ruimte. En als de juf iets zegt, lopen ze tóch iets harder. Dat is ook wel een voordeel. Verder komt het zoals het komt, stap voor stap.”