Het Drenthepad
Dolen door het hart van Drenthe

Wie hartje winter over het Drenthepad loopt, komt vele soorten van geluk tegen. De optrekkende ochtendmist, die het landschap omtovert tot een sprookjeswereld. Een ontmoeting met een reeënfamilie. En de serene rust, die je ineens overvalt.

Het Drenthepad is, met zijn 324 kilometer, één van de langste wandelpaden van Nederland. Wie de geel-rode markeringen volgt,loopt door het hart van de provincie. Dat is goed te zien op de kaart in de Nivon wandelgids: zelfs de route heeft de vorm van een hart, maar dan omgekeerd. Het Drenthepad bestaat uit meerdere etappes. Elke etappe heeft zijn eigen charme en voert je langs de mooiste plekken. Zwerf door het afwisselende landschap van naaldbossen, zandruggen, uitgestrekte heidevelden en kronkelende beekjes.

Geniet van de prachtige vergezichten en eeuwenoude dorpjes. Onderweg word je begroet door oude boertjes en rustzoekers uit de stad, die hun intrek hebben genomen in charmante boerderijen. Het oostelijk deel van het Drenthepad loopt door het Pompeï van Drenthe: het enige archeologische reservaat van Nederland, met grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen. Het is er zo stil, dat je een hart kunt horen kloppen. Dát is het hart van Drenthe.

Tips

1 Nivon wandelroute

De complete wandelroute van 324 kilometer, opgesplitst in 19 etappes, staat beschreven in de Nivon wandelgids ‘Drenthepad’. Je kunt iedere etappe als dagwandeling lopen. Handig om te weten: alle trajecten liggen dichtbij een bus of treinstation. Voor de wandelaar die meerdere etappes wil lopen; in de Nivon gids vind je leuke adressen om te overnachten.

drenthepad.nl

2 Gevangenismuseum Veenhuizen

Aan het begin van het traject Veenhuizen - Roderesch (etappe 6) staat het Gevangenismuseum. In dit interactieve museum ontdek je hoe we in Nederland omgaan met misdaad en straf vanaf 1600 tot en met nu en maak je kennis met de bijzondere geschiedenis van Veenhuizen. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Bij Hotel Restaurant Bitter & Zoet kun je in en rond de gevangenisgebouwen heerlijk pauzeren.
bitterenzoet.nl

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen

gevangenismuseum.nl

3 Kamp Westerbork

In het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, op het traject Elp – Hooghalen (etappe 17), krijg je een beeld van wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland is gebeurd. Vanaf deze plek werden Joden gedeporteerd. Die geschiedenis is nadrukkelijk voelbaar door persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en filmbeelden. Hier word je zeker geraakt door het verleden, dat ineens heel dichtbij lijkt.

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen

kampwesterbork.nl

UNIVÉ ACTIE!

SAMEN mag 25 exemplaren van de Nivon wandelgids Drenthepad weggeven!

Kans maken?

Klik op de button. Deelnemen kan tot 31 maart 2018. Alleen winnaars krijgen bericht.

Klik op de button. Deelnemen kan tot 31 maart 2018. Alleen winnaars krijgen bericht.

Meedoen winactie

SAMEN mag 25 exemplaren van de Nivon wandelgids Drenthepad weggeven!

Vul hieronder je gegevens in om deel te nemen aan deze actie.

Een moment geduld a.u.b.

Bedankt voor uw deelname. Wij hebben uw gegevens ontvangen.