Buiten wordt het kouder, binnen gaat de kachel aan. Heb jij thuis een houtkachel staan en sta je te popelen om deze weer te ontsteken? Wacht nog héél even! Want een houtkachel brengt warmte en gezelligheid met zich mee, maar kan bij verkeerd gebruik ook voor overlast of gevaarlijke situaties zorgen. Gert Kooij van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche weet hoe je veilig kunt stoken, zonder daarmee onnodig voor stank of rook te zorgen.

Beter stoken

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) zet zich onder andere in voor de kwaliteit en veiligheid van de stookomgeving. “Gelukkig zijn we ons de laatste jaren steeds bewuster van ons stookgedrag,” zegt Gert. “We verbranden niet meer zomaar alles en er wordt beter gekeken naar wat er bij het type kachel past. Fijn en veilig stoken valt in principe op te delen in vier pijlers: kachelkwaliteit, stookmateriaal, luchthuishouding en de kennis van de stoker.”

Checklist

Met die juiste kennis, stook je beter, weet Gert. “In de gaten hebben waar de overlast vandaan komt, is zo gemakkelijk nog niet. Een specialist kan je hierbij helpen, maar loop ook dit lijstje eens langs."

Veilig stoken

Volgens Gert gaan veiligheid en brandpreventie hand in hand. Een veilige stooksituatie creëer je door bovenstaande tips toe te passen en daarbij nog rook- en koolmonoxidemelders op te hangen. Zowel de rook- als de koolmonoxidemelder hang je op een hoge, open plek (bijvoorbeeld aan het plafond).
 
Toch nog last?
“Ga op een leuke manier met elkaar in gesprek. Vaak is het een gebrek aan bewustzijn, niet aan welwillendheid. Samen zou je een stooktraining kunnen volgen bij een specialist. Zo houd je het ook deze herfst gezellig warm.”