In vroeger tijden was het pure noodzaak om groente te conserveren voor de winter. Koelkasten en vriezers waren er nog niet. Nu is het inmaken van groente vooral een leuke bezigheid. Met een verrassend lekker resultaat!

Courgette, wortel, paprika, komkommer, snijbonen, bieten... Bijna alle groentesoorten zijn geschikt om in te maken. Daarnaast is inmaken heel eenvoudig. Het leukste is dat je zelf de smaak bepaalt. Zo kun je oneindig variëren en heb je altijd een lekkere, gezonde snack in je koelkast staan.

Wat heb je nodig?

Om groente in te maken, heb je twee bestanddelen nodig: azijn en suiker. De azijn werkt tijdens het inmaakproces als conserveringsmiddel. Samen met suiker zorgt het voor een extra lange houdbaarheid. Verder is het een kwestie van kiezen. Welke groente maak je in? Ga je voor zoetzuur, zoet of een combinatie van bijvoorbeeld zout-zoet-zuur? Andere benodigdheden zijn (gesteriliseerde) glazen potten, water en smaakmakers zoals kruiden.

Smaakmakers

De basis van de inmaakvloeistof is water met azijn en suiker. Houd je van een uitgesproken zure smaak? Gebruik dan minder water of laat het helemaal weg. Je kunt water ook vervangen door vruchtensap, groentesap of bier. Een wat zachtere smaak krijg je door wijn- of ciderazijn te gebruiken in plaats van gewone azijn. Ga je voor zoet? Voeg dan honing of ahornsiroop toe aan het basismengsel. Met kruiden en specerijen - zoals kaneel, laurier, gember, kruidnagel, knoflook en chilipeper - voeg je extra smaak toe.

Ik maak je in!

Je kunt ze eerst grillen of kort koken, maar het inmaken van rauwe groente is het makkelijkst. Snijd de groente in stukken en vul de (weck)pot hiermee. Voeg de smaakmakers, zoals knoflook, gember en kruidnagel, toe en giet de inmaakvloeistof eroverheen tot aan de rand. Draai het deksel erop en zet het in de koelkast. Nu is het alleen nog een kwestie van tijd. De smaak van de ingelegde groente wordt per dag ‘sterker’, dus breek de pot niet te snel aan. Voor het beste resultaat laat je de pot minimaal een week in de koelkast staan.

Wecken of inmaken?

Wecken verschilt niet zoveel van inmaken. Het kost alleen wat meer tijd en voorbereiding. Het grote verschil is dat wecken ervoor zorgt dat groente nóg langer houdbaar is. Bij deze techniek verwarm je de met groente gevulde pot en trek je deze daarna vacuüm. Tijdens het verwarmen dood je de aanwezige bacteriën en dat zorgt voor een nog langere bewaartermijn.

Fruit inmaken

Jam, lemon curd, compôte, chutney. Ook fruit kun je gemakkelijk en snel zelf inmaken. Doe wat water in een steelpannetje, voeg wat geleisuiker toe en laat dit oplossen. Doe het fruit erbij, laat het geheel even doorkoken en klaar is Kees!

UNIVÉ ACTIE!

Win het boek Fruit & Groenten inmaken!

Een praktisch handboek met de beste bewaarmethoden en lekkere inmaakrecepten. Uitgever: Deltas ▪ €19,95 ▪ ISBN: 9789044749557

Kans maken?
Klik op de button hieronder om aan de actie deel te nemen. Deelnemen kan tot 1 december 2018. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Een praktisch handboek met de beste bewaarmethoden en lekkere inmaakrecepten. Uitgever: Deltas ▪ €19,95 ▪ ISBN: 9789044749557

Kans maken?
Klik op de button hieronder om aan de actie deel te nemen. Deelnemen kan tot 1 december 2018. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Meedoen winactie

Win het boek Fruit & Groenten inmaken!

Vul hieronder je gegevens in om deel te nemen aan deze actie.

Een moment geduld a.u.b.

Bedankt voor uw deelname. Wij hebben uw gegevens ontvangen.