Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman. Allebei Olympisch zwemkampioen – zij op de 50 en 100 meter vrije slag, hij op de 10 kilometer open water zwemmen. En ook nog eens een stel. Hoe brengt dit sportieve koppel de coronaperiode door? 

Nooit eerder zijn ze zo lang ononderbroken samen thuis geweest. “Normaal zouden we in deze tijd apart van elkaar veel in het buitenland zijn”, vertelt Ranomi (29). “Die trips zijn vanwege de coronacrisis geannuleerd. Maar we mogen niet klagen. We zijn gezond en kunnen weer wat trainen. Het voordeel is dat we nu meer tijd hebben om van elkaars gezelschap te genieten en klusjes te doen. We zijn van een topsportkoppel veranderd in een stel dat samen de tuinset schoonmaakt en een moestuintje aanlegt. Dat bevalt me wel! Normaal gesproken hebben we het vaak over zwemmen, nu gaat het ook over andere dingen.” Ferry (27): “Over hoe de tomaat groeit.” “Inderdaad”, lacht Ranomi. “Of over het eten. Het afgelopen weekend heeft Ferry gekookt.” Ferry: “Ja, gnocchi. Alles vers, zelf gemaakt. Voor een eerste poging vond ik het geslaagd.” Ranomi: “Het was heerlijk.”

De coronacrisis heeft nogal wat veranderd voor jullie…

Ranomi: “In januari heb ik nog wedstrijden in China gezwommen. Toen hoorden we al iets over het virus. Daarna ben ik nog op trainingskamp geweest in Zuid-Afrika, maar het werd steeds duidelijker dat er iets heftigs gaande was. In Brabant, waar wij wonen, kwamen in maart de eerste ziektegevallen. Voor onze trainingen golden toen al strenge hygiënemaatregelen.” Ferry: “Half maart organiseerde de KNZB een quarantainetrainingskamp in Friesland. In principe voor onbepaalde tijd.” Ranomi: “Maar 24 uur later waren we alweer thuis: Nederland was op slot gegaan. Alle trainingen en wedstrijden waren gecanceld.”

Hoe voelde dat?

Ranomi: “Ik heb daar wel een paar tranen om gelaten.” Ferry: “Het voelde alsof ons iets werd ontnomen en het zorgde voor onzekerheid. We wisten dat we niet konden zwemmen, maar voor hoelang? Voor zover toen bekend was, gingen de Olympische Spelen in Tokyo gewoon door. We moesten dus wel in topvorm blijven. Maar hoe? Niemand wist het.”

‘Het was ondenkbaar dat Olympische Spelen zouden worden uitgesteld. Maar nu het zo is, lucht het op’

Uiteindelijk kwam het bericht dat de Olympische Spelen verzet worden naar 2021. Een droom aan diggelen?

Ferry: “Eerlijk gezegd vinden we het een opluchting. Als topsporter leef je naar zo’n moment toe. Je zet alles op alles om op je allerbest te zijn. Maar we kunnen nu niet optimaal trainen. Het uitstellen van de Spelen geeft ons de macht over ons eigen schema terug. We blijven fit, maar hoeven niet per se topfit te zijn nu. Dat geeft rust.” Ranomi: “Wel bijzonder hoe snel je went aan een nieuwe realiteit. Het was ondenkbaar dat de Olympische Spelen ooit verschoven zouden worden. Nu zijn we zelfs blij dat het gebeurt.”

Jullie hebben dus een extra jaar om te trainen.

Ferry: “We beleven nu inderdaad het langste seizoen uit onze carrière. Dat ervaar ik als positief: ik heb een vol jaar erbij om de beste versie van mezelf te worden. Ik wil straks mijn Olympische titel prolongeren. Dat motiveert me om knoerthard te werken, zodat ik volgend jaar kan shinen.” Ranomi: “Dat is ook mijn droom. Ik voel dat ik nog niet mijn beste race heb laten zien. Ik wil in een Olympische finale harder zwemmen dan ooit.”

Hoe blijven jullie op dit moment in vorm?

Ferry: “Zo goed als het kan, werken we thuis elk ons persoonlijke trainingsprogramma af. Zo’n vijftien tot twintig uur per week. Alles in nauw overleg met onze coaches.” Ranomi: “Mijn coach kwam met het idee van nordic walking, omdat je daarbij je armen en schouders ook traint. Verder zit ik graag op de spinningfiets in onze tuin. Krachttraining doen we ook. Soms gebruiken we onze katten als gewichtjes, haha.” 

Missen jullie het zwemmen?

Ferry: “We hebben het maar een paar weken zonder water hoeven stellen. We mogen weer beperkt trainen in het zwembad en sinds kort hebben we zelf een zwembad in onze tuin.” Ranomi: “De droom van iedere zwemmer! Ik weet nog dat ik er voor het eerst in lag en dacht: o ja, nu weet ik weer waarom ik zwem. Dat water is toch echt mijn passie. Onbewust had ik het best gemist.” Ferry: “Het is geen 25-meterbad, maar heeft wel stroming. Dat gaat tot snelheden die ik niet langer dan vijf of tien minuten kan volhouden. Een echte uitdaging dus, ik kan er prima in trainen. En nu we de hele zomer thuis zijn, is dat badje natuurlijk ook lekker om in af te koelen.” Ranomi: “Zo nu en dan een wijntje erbij. Echt een vakantiegevoel.”

Hoe helpen de ervaringen uit de topsport jullie om te dealen met de nieuwe situatie?

Ranomi: “Topsport is twaalf keer vallen, dertien keer opstaan. Je moet constant bijschaven en anticiperen op veranderingen. Dat heeft me veerkracht gegeven.” Ferry: “Voor mij geldt hetzelfde. Je kunt een plan hebben dat staat als een huis, maar hoe ga je ermee om als dingen wegvallen? Flexibel zijn helpt me nu. Het scheelt wel dat Ranomi en ik beiden al veel van onze doelen behaald hebben. Relativeren is daardoor makkelijker.”

Wat is voor jullie de grootste winst van de afgelopen tijd?

Ferry: “In zo’n periode zie je nog duidelijker wat je écht nodig hebt om je training uit te voeren en om je blij en prettig te voelen.” Ranomi: “Ik mis mijn ouders en oma erg, maar bel of FaceTime elke dag met ze. En we spreken onze buren weer eens. De haast is eraf, er is meer kwaliteit en intensiteit in onze relaties. Dat nemen we de rest van ons leven mee.”