Rob Geene (68) weet niet wat hij ziet als hij op een middag in december thuiskomt. De ramen zijn geforceerd en de brandkast ook. De schrik slaat hem om het hart als hij ziet welke buit de inbrekers hebben meegenomen.

“Eerst had ik nog niks in de gaten. Maar toen ik zag dat de ramen openstonden, wist ik dat het mis was. Het hele huis was doorzocht en alle sieraden van mijn vrouw waren weggenomen. Ze was nog geen twee maanden daarvoor overleden. Ik belde 112 en een bizarre situatie volgde. De politie vroeg me mijn huis te verlaten in verband met sporenonderzoek. Met een bundeltje kleren onder mijn arm ben ik bij vrienden gaan slapen.”

Gerichte actie
Dat de inbrekers de sieraden van zijn vrouw hebben meegenomen, vindt meneer Geene extra pijnlijk. “Er zaten ook erfstukken van haar moeder bij. Het was het plan om deze sieraden met Kerstmis te verdelen onder de kinderen. Met elkaar leefden we naar dat moment toe. Nu hebben de inbrekers de sieraden verdeeld. Dat ons dit moment niet gegund is, doet echt verdriet. Deze inbraak kan geen toevalstreffer zijn geweest, ze hebben gewoon hun kans afgewacht. Gedurende de ziekte van mijn vrouw was er altijd iemand in huis en ook in de zes weken na haar overlijden ben ik steeds thuis geweest. Voor het eerst sinds lange tijd was ik een nacht weg en het was gelijk raak.”

Alarm in huis

De inbraak zorgde voor een gevoel van onveiligheid bij meneer Geene. “Bij onze recente verbouwing hadden we stevige sloten op ramen en deuren laten zetten. Dat zit wel goed, dachten we. Maar dat vertrouwen was in één klap weg.” Meneer Geene besloot Alarm in huis (onderdeel van Veilig Wonen met Univé) aan te schaffen. “Een Univé-medewerker attendeerde me tijdens een gesprek over mijn verzekeringen op die mogelijkheid. Het voordeel van Alarm in huis is dat er geen centrale aan gekoppeld is, maar dat je het in eigen beheer hebt. Verstand van IT heb ik niet, maar zelfs voor mij is het simpel te bedienen. Ik heb onder andere de buren in de bellijst gezet, in overleg uiteraard. Als ik er niet ben, worden zij bij alarm automatisch gebeld.”

Onder controle

Vanwege de grootte van de woning van meneer Geene is het systeem uitgebreid met extra sensoren. Alarm in huis geeft de controle in je eigen huis weer enigszins terug, vindt hij. “Absolute zekerheid krijg je natuurlijk nooit, maar ik weet wel dat áls er iets gebeurt, ik daar nu direct een melding van krijg. Ik ga er maar vanuit dat dit systeem voor inbrekers drempelverhogend is, dat kabaal schrikt in ieder geval wel af. Ze zeggen weleens dat inbrekers op dezelfde plek terugkomen, maar daar ga ik niet op zitten wachten. Ik wil liever wat doen. Daarom ben ik blij met Alarm in huis.”

‘Mijn gevoel van veiligheid
was in één klap weg’