NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg

Samen zorgen voor de beste oplossing

Zelf verantwoordelijkheid nemen, met elkaar de handen ineen slaan en samen zorgen voor de beste oplossing. Dat geldt wat ons betreft voor hoe je met elkaar omgaat, maar ook hoe je samen bouwt aan een goede toekomst. In leven, in wonen, maar ook in zekerheid. Bij Univé zetten wij ons in om dit gedachtengoed hoog in het vaandel te houden. Niet alleen door zekerheid te bieden, maar ook door initiatieven onder de aandacht te brengen die mensen bij elkaar brengen en die zorgen voor een betere en veiligere samenleving. 

In deze editie van SAMEN vindt u onder andere verhalen over deze initiatieven en over samen de handen ineen slaan. Zo vertellen Gino en Miranda Hoes waarom zij ervoor hebben gekozen om hun (schoon)ouders in huis te halen en wat dit voor hen, maar ook voor hun (schoon)ouders betekent. En we vertellen u ook graag over het succes van een aantal websites die buurtbewoners dichter bij elkaar brengt. Wellicht heeft u zelf ook al de voordelen ondervonden van een dergelijk initiatief. 

Uiteraard is er meer. Zo vertelt oud-judoka Edith Bosch waarom voeding voor haar ook geluk is. En Helga van Leur geeft tips over hoe u zich het beste kunt wapenen tegen al dat extra water waar we in Nederland steeds vaker mee te maken hebben. U leest het in SAMEN. 

Egbert Knorren, Henne Bonestroo en Alfred Echten
Raad van Bestuur Univé Dichtbij

Naar boven











Zorg voor elkaar:

‘Wat terug doen is
toch heel normaal?’

Lees verder

Gino en Miranda Hoes haalden een jaar geleden hun bijna negentigjarige (schoon)ouders in huis. In plaats van het naderende perspectief van een verzorgingshuis leven Klaas en Margien nu in een vertrouwde omgeving. Voor alle betrokkenen voelt deze eigentijdse formule veilig: “En het is nog gezellig ook!”

Samen wonen

In het Drentse plaatsje Erm zitten Klaas en Margien van der Noord gezellig aan de koffie. Ze zijn net binnengekomen via het sluisje dat hun eigen zelfstandige appartement verbindt met de huiskamer van Gino en Miranda. Sinds oktober vorig jaar wonen ze hier allemaal samen. Gino: “Miranda’s ouders kregen problemen met hun gezondheid. Ze woonden op meer dan twee uur rijden van ons. Wij maakten ons zorgen: wat konden we doen als er wat zou gebeuren? En voor een zorg- of verpleeghuis zijn ze ons net iets te dierbaar. Daarom besloten we te vragen of ze hier wilden wonen.” 

Zelfstandigheid

Klaas van der Noord: “In onze oude woonplaats verdwenen veel voorzieningen, buurtgenoten waren verhuisd. Ik kon amper de vuilnisbak nog buiten zetten, kwam weinig het huis meer uit. Mijn vrouw werd er nerveus van, ze wist ook niet hoe het verder moest. We begonnen al bijna te denken aan een oude-van-dagen huis. Maar wij willen onze zelfstandigheid behouden, we zijn heel erg op onszelf. Ik vond het een vreselijk idee, dat ik in een tehuis tussen onbekende ouderen moest wonen. Maar wat we dan moesten, dat wist ik eigenlijk niet. Toen kwamen Gino en Miranda met dit idee. Ze waren nog niet uitgesproken of we zeiden al ja!”

“Het is uiteindelijk voor iedereen de juiste keuze gebleken”

Miranda Hoes

Gastenverblijf

Gino en Miranda bouwden het gastenverblijf naast de boerderij om tot een zelfstandig appartement. “Dan hoef je je ook niet steeds met elkaar te bemoeien,” zegt Margien van der Noord, “dat is belangrijk.” Schoonzoon Gino: “Deze formule werkt omdat we allemaal onze eigen plek hebben. Het geeft ons rust en het is nog gezellig ook. We zijn iedere dag wel even samen, in het weekend gezellig barbecueën met z’n allen. Het is wel belangrijk dat je goede afspraken maakt. Bijvoorbeeld over zorg; als dat te veel wordt voor ons, schakelen we wijkverpleging in. Daar is het huidige zorgsysteem op ingesteld. De overheid stimuleert constructies als deze zelfs.” Miranda: “Voorop staat dat we voor elkaar zorgen. Voor je kinderen, maar ook voor je ouders, die vroeger voor jou hebben gezorgd. Als je wat terug kan doen, is dat normaal. Daarom hoefden wij er niet lang over na te denken.” 

Opgebloeid

Het is uiteindelijk voor iedereen de juiste keuze gebleken. Gino: “Dat is het mooiste van alles. Toen we pa ophaalden, liep hij met een wandelstok. Die heeft hij niet meer nodig. Je moet hem nu eens zien, achter de kruiwagen, terwijl ma lekker bezig is in de tuin. Dat vind ik heel mooi om te zien. Pa en ma zijn echt opgebloeid.”

Een concept waar we al sinds mensenheugenis profijt van hebben, is het idee dat we terug kunnen vallen op onze medemens als dat nodig is. Ofwel: ‘gewoon’ voor elkaar zorgen. Ondanks dat we in een wereld leven waarin het lijkt alsof iedereen maar voor zichzelf moet zorgen zijn er gelukkig ook heel veel mensen die daar anders over denken. Het is hartverwarmend, maar ook leerzaam om te ervaren hoe mensen zoals Miranda en Gino omgaan met de situatie van hun ouders. Door dicht bij zichzelf te blijven en oplossingen te zoeken die voor iedereen positief uitwerken hebben zij nu een geweldige oplossing voor de zorg van hun ouders. Al lijkt het misschien wel of we met dit soort zorgverlening teruggaan naar vroeger, het werkt in dit geval voor iedereen. 

Vroeger was eigenlijk zo gek nog niet. De historie van 200 jaar Univé leert ons telkens weer dat het omkijken naar anderen door de jaren heen recht overeind is blijven staan. Of het nu gaat om zorg voor elkaar of het realiseren van financiële zekerheid, samen ben je beter af. Door er samen voor te zorgen dat problemen worden voorkomen of opgelost, ontstaat er een soort zelfredzaamheid die zonder inmenging van buitenaf kan. Dat blijkt ook in onze huidige maatschappij nog steeds relevant.

Bij Univé zetten wij ons in om dit gedachtengoed hoog in het vaandel te houden. Niet alleen door zekerheid te bieden, maar vooral ook door initiatieven te ondersteunen die mensen bij elkaar brengen en die zorgen voor een betere en veiligere gemeenschap. Daar kan iedereen een steentje aan bijdragen. Net als Miranda en Gino. 

Elbrig van der Meulen

Vestigingsmanager Dokkum/Nes 

Naar boven




Het is tijd
voor thee!

Lees verder

Het drinken van thee wordt steeds populairder. Waar je als theeliefhebber tot voor kort keuze had uit een paar theezakjes, zie je dat steeds meer horecazaken een uitgebreide theekaart hebben met losse soorten thee. Maar wat weten we eigenlijk over thee? Karlijn Dapper, theesommelier en winnares Dutch Tea Championship 2015, neemt ons mee in de bijzondere wereld van de thee.

Rijkdom aan smaken

Al duizenden jaren is thee, na water de meest gedronken drank ter wereld. “Lange tijd had het een wat truttig imago, maar daar is het inmiddels van verlost”, vertelt Dapper. “Thee is veranderd van een bulkproduct zonder waarde naar een product met een verhaal en een rijkdom aan smaken, zoals we ook bij wijn zien.”

Gezonde drank

“De opkomst van thee gaat vooral samen met de aandacht voor gezonde voeding. Thee is een gezonde drank zonder calorieën. Bovendien is het een natuurlijk product en voldoet het aan de wensen van de huidige consument die wil weten waar zijn voeding vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Maar daarnaast combineert thee ook goed met spijzen, net als wijn, en kun je er goed mee koken.”

Camellia Sinensis

Om bij het begin te beginnen: thee wordt gemaakt van de Camellia Sinensis, de officiële naam van de theestruik. “Alleen wanneer het afkomstig is van deze struik noemen we het thee. Infusies gemaakt van kruiden, zoals munt of rooibos, zijn officieel dan ook geen thee. Rooibosthee wordt namelijk gemaakt van de naaldjes van de rooibosstruik.”

Theetip van theesommelier
Karlijn Dapper

“Het advies bij het zetten van witte, gele en groene thee is dat je de temperatuur van het water laat zakken tot ongeveer 80°C. Dat maakt de thee milder, zoeter en minder bitter. Zwarte thee daarentegen kun je het beste bereiden met kokend water.”

Na vier jaar eerste oogst

Als een theestruik eenmaal geplant is, duurt het minimaal vier jaar voordat er geoogst kan worden. Voor die tijd wordt de struik wel gesnoeid. “Na ongeveer zes maanden gebeurt dat voor het eerst. Pruning heet dat. Daarna wordt de theestruik iedere vijf tot zes jaar volledig teruggesnoeid.”

Verschillende klassen

“Na het plukken van het blad van de struiken begint de verwerking tot thee. Van één en hetzelfde blad kunnen maar liefst zes verschillende klassen thee gemaakt worden. Witte thee, gele thee, groene thee, zwarte thee, oolong thee (traditionele Chinese thee) en post-gefermenteerde thee*. De manier waarop het theeblad bewerkt wordt, bepaalt tot welke klasse de thee behoort.”

*Post-gefermenteerde thee is in basis een groene thee die gefermenteerd is. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken, zoals ook bij yoghurt, koffie en wijn.

Aroma's en smaken

De aroma’s en smaken van thee worden onder andere bepaald door het type thee, het klimaat waar de thee groeit, de manier van snoeien en in welke grond de thee groeit (terroir). “Maar ook de bereiding heeft invloed op de smaak. Denk hierbij aan het soort water, de temperatuur van het water, het aantal minuten dat je de thee laat trekken en de zetmethode.”

Goede website over thee

Nadat de bladeren van de theestruik zijn geplukt, volgen er nog een aantal stappen voordat je thee hebt. Op tealifestyle.nl lees je hier meer over. Ook kun je via deze website verschillende soorten thee en accessoires kopen en vind je veel inspiratie hoe je met thee kunt koken. 

UNIVÉ ACTIE

Maak kans op een jaar lang gratis chocolade!

Wat heb je liever bij de thee: een koekje of chocolade? Laat ons weten waarom je deze voorkeur hebt en maak kans op een jaar lang gratis Hands Off My Chocolate (een reep per week). Stuur voor 1 december 2016 een e-mail met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Naar boven

Persoonlijk adviseren

Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat kun je tegenwoordig niet online kopen? Een deskundig advies op maat, aldus Karin Vinke. Daarmee maakt haar interieurspeciaalzaak Vinke Beilen het verschil.

Binnenhuisadviseur

“De keten waarbij we zijn aangesloten, de échte Binnenhuisadviseur, heeft enige tijd een webshop gehad”, vertelt Karin. “Hier waren wij ook bij aangesloten. Je kon er onder meer artikelen van ons eigen merk ‘NL Label’ kopen, zoals gordijnen, behang en vloeren.” Maar de webshop bleek onnodig en werd uiteindelijk gesloten. “Net als de andere 57 aangesloten woonwinkels in Nederland merkten wij dat de behoefte van de klant vooral lag bij een persoonlijk advies. Dit geven wij in de winkel of we komen thuis langs.” 

Binnenhuisadviseur

Jasje

In het Drentse Beilen houdt Karin zich met haar man Gert-Jan en de andere medewerkers bezig met wat ze ‘het jasje’ van een woning noemt: de vloer, wand en ramen. “Als daar eenheid is, gaat het verdere stylen veel makkelijker.” Het uitzetten van de grote lijnen kan voor aardig wat onzekerheid zorgen, merkt Karin. “Want het interieuraanbod is enorm gegroeid en er zijn veel televisieprogramma’s en magazines over wonen. Om een richting te bepalen en een mooi geheel te krijgen, moet je een goed plan opstellen. Hiervoor kijken we samen met de klant naar uiteenlopende zaken, van de aanwezige meubels en de gezinssamenstelling tot privacy-wensen en lichtinval.”

Jasje

Website

In tegenstelling tot de online winkel is een goede website onmisbaar voor Vinke Beilen. “Die is steeds belangrijker geworden. Negen van de tien klanten hebben voor een bezoek aan de winkel onze website uitgebreid bekeken. Wij geven er onder andere tips en inspiratie, zodat we goed voorbereid om tafel kunnen. Hiervoor is trouwens ook ons online moodboard heel handig. Actief zijn online is dus erg belangrijk; het versterkt ons offline.”

Website

Univé

“Ook bij Univé houden wij onze serviceverlening graag persoonlijk en dichtbij. Daarom hebben we circa 150 winkels, verspreid door heel Nederland. Hier kan iedereen terecht met vragen of voor hulp. Dit is wel zo prettig, want verzekeringen kunnen complex zijn. We merken tegelijk dat er veel gebruikt wordt gemaakt van onze website. Allerhande informatie zonder ingewikkelde termen is hier dan ook snel te vinden. We breiden onze online serviceverlening steeds verder uit. Zo krijgen ‘Mijn Univé’, het inloggedeelte voor onze klanten, en de Univé App alsmaar meer mogelijkheden. Dus of je nu offline of online geholpen wilt worden, allebei is mogelijk. Beide manieren vullen elkaar ook goed aan, met algemene informatie op de website en antwoorden op specifieke vragen aan de balie van een winkel.”

Univé

André Lagerweij

MKB adviseur Univé Dichtbij

Naar boven






Dienstverlener Yvonne Prins

Wat extra
hulp in huis

Na een val van de trap lukt het mevrouw Van der Kallen (73) uit Heerhugowaard niet meer om allerlei werkzaamheden in huis te doen. Daarom komt Yvonne Prins bij haar langs. Zij verleent huishoudelijke hulp via Univé MijnGemak.

Lees verder

Tegenslag

De tegenslag overkwam mevrouw Van der Kallen vorig jaar, vlak voor de zomer. “Ik viel van de laatste traptrede en kwam hard met mijn rug tegen de deur. Ik liep daarbij twee ingezakte rugwervels op. Het gaat helaas niet meer genezen. Met name bukken doet nu pijn. Daarmee zijn veel werkzaamheden in huis voor mij moeilijker geworden.”

Een klik

Maar het huishouden moet natuurlijk wel doorgaan. Niet eenvoudig voor de alleenwonende mevrouw Van der Kallen. Haar enige zoon heeft een druk leven in Diemen. Veel andere familieleden wonen in Noord-Brabant. Toch is de oplossing gauw gevonden. “Ik kreeg een tijd geleden een folder over Univé MijnGemak en heb die bewaard. Ik belde direct.”

“Ik woon vlakbij en
ze kan mij altijd bellen”

Dienstverlener Yvonne Prins

Vertrouwen

Na haar aanmelding ontvangt mevrouw Van der Kallen telefoonnummers van enkele helpende handen in de buurt. “Heel prettig, want aan de telefoon merk je vrij snel of er een klik is.” Dit is het geval bij Yvonne, die voorstelt om de volgende dag langs te komen voor een nadere kennismaking. “Het moet namelijk wel goed voelen, vind ik”, zegt Yvonne. “Vertrouwen is heel belangrijk.” Een week later staat Yvonne opnieuw op de stoep om aan de slag te gaan. “Ik kom op maandagochtend drie uurtjes langs. Aanvankelijk elke week, maar sinds mevrouw Van der Kallen dankzij fysiotherapie weer wat mobieler is, eens per twee weken.”

Geen contante betaling

Voordat Yvonne begint, overleggen de dames wat er gedaan moet worden. Sowieso de basiswerkzaamheden, waaronder stofzuigen en het sanitair, en eventueel wat ‘extra’s’ zoals de ramen lappen. Yvonne: “Het was voor mevrouw Van der Kallen eerst niet makkelijk denk ik, want ze is altijd zeer zelfstandig geweest. Maar ze laat mij heel vrij.” Wanneer Yvonne klaar is, maakt ze een bon voor Univé met daarop de verrichte werkzaamheden en de tijd die ze eraan heeft besteed. Hij wordt door mevrouw Van der Kallen ondertekend. “Ik hoef gelukkig niet contant te betalen, maar krijg een rekening van Univé MijnGemak. Het is ook fijn dat er direct vervanging klaarstaat als Yvonne ziek zou worden.”

Vriendschap

Mede door de goede gesprekken tijdens de koffie is er een hechte vriendschap tussen de twee ontstaan. “Ik woon vlakbij en ze kan mij altijd bellen”, zegt Yvonne. “Zo heb ik haar onlangs geholpen met het instellen van de televisie. Ik vind het niet erg om te doen. Het is heel dankbaar werk.” Mevrouw Van der Kallen moet lachen, “Want Yvonne is ook bijzonder zorgzaam. Toen ik op een trapje was gaan staan, moest ik er ogenblikkelijk vanaf komen!”

Univé MijnGemak

Veel mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Soms moet dit ook door strengere indicatie-stelling; men kan niet zo eenvoudig meer in een verzorgingshuis terecht. MijnGemak biedt uitkomst voor wie een zorgverzekering bij Univé heeft. Naast huishoudelijke hulp biedt MijnGemak allerhande ondersteuning, zoals bij tuinonderhoud, een schilderbeurt of de belastingaangifte. Mantelzorgers zijn hiertoe niet altijd in staat. Bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan tijd, overbelasting of doordat familie niet in de buurt woont. De kosten van de MijnGemak-diensten zijn marktconform en er hoeft niet contant te worden betaald. Univé klanten kunnen vertrouwen op een goede service, want MijnGemak screent dienstverleners zorgvuldig. Verder kan bij terugkerende hulp van dezelfde dienstverlener een mooie vertrouwensband worden opgebouwd.

Op unive.mijngemak.nl vindt u meer informatie.
De klantenservice is 24 uur per dag, zeven dagen per week te bereiken via 0900 - 9220 (2 ct/min).

Naar boven













Lees verder

Een bedrijf met een maatschappelijke missie, dat is Granny’s Finest. Het modemerk biedt jonge ontwerpers een platform en senioren een hobby en sociale contacten tijdens hun breiclubmiddagen. De samenwerking resulteert in gebreide mutsen, sjaals, wanten, kussens en dekens.

Handwerken

Het idee om generaties te laten samenwerken, ontstond toen Niek van Hengel een bezoek bracht aan zijn opa in het verzorgingshuis. Hij ontmoette daar een dame die het leuk vond om te handwerken. Ze vertelde hem dat ze eigenlijk niemand had om voor te breien, maar dat het handwerken voor haar wel een leuke manier was om de dag door te komen.

Eenzaamheid voorkomen

Dezelfde dag nog ging Niek met zijn eigen oma naar de wolwinkel. Met de juiste wol en de handwerkvaardigheden van zijn oma was daar een paar weken later een met de hand gebreide sjaal. Achteraf de eerste Granny’s Finest sjaal, want toen Niek het verhaal met zijn goede vriend en oud-studiegenoot Jip Pulles deelde, ontstond het idee om handwerkclubs voor senioren te organiseren. In de eerste plaats met het doel om ouderen met elkaar in contact te brengen om zo eenzaamheid te voorkomen. Maar daarnaast ook omdat een sjaal gebreid door oma toch het allerfijnst is.

Breiclub

De eerste breiclub werd in 2011 opgestart in een zorginstelling in de Rotterdamse wijk Ommoord. Vijftien ‘grannies’ meldden zich aan. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en wordt er door ruim vijfhonderd ‘grannies’ (waarvan twee mannen) op dertig locaties in het land gebreid. De ‘grannies’ komen wekelijks samen bij hun handwerkclub. Hierbij worden ze begeleid door creatieve talenten die de producten ontwerpen en het juiste materiaal uitzoeken. De samenwerking tussen de jonge ontwerpers die weten wat modieus is en de senioren die over ambachtelijke handwerktechnieken beschikken, resulteert in prachtige mode- en woonaccessoires én een babycollectie die verkocht worden in diverse winkels en webshops.

Social enterprise

Granny’s Finest is een voorbeeld van een social enterprise: een sociale onderneming die niet gericht is op winst, maar op het oplossen van een maatschappelijk probleem. In dit geval het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Want van de 2,6 miljoen 65-plussers in ons land is meer dan een miljoen eenzaam tot zeer eenzaam.

Leuke activiteiten

Een vergoeding krijgen de ‘grannies’ overigens niet voor hun breiwerk. In plaats daarvan organiseert Granny’s Finest buiten de breiclubs om gezamenlijke activiteiten, zoals een bezoek aan een museum of een high tea. Wederom als doel om de sociale cohesie tussen de ouderen te bevorderen.

Oma's met breiambitie

Granny’s Finest is altijd op zoek naar nieuwe ‘grannies’. Ben je dol op breien, dan kun je je aanmelden bij een Granny’s Finest handwerkclub of een keertje komen proefbreien. Deelname kost niets en patronen, wol en naalden liggen klaar. Kijk op grannysfinest.com voor de dichtstbijzijnde handwerkclub bij jou in de buurt.

Een kaartje als dank

Niet alleen vindt Granny’s Finest het contact tussen de breiende senioren en jonge ontwerpers belangrijk, maar ook het contact tussen de makers en kopers. Daarom bevat elk product een persoonlijke boodschap van de maker. De koper wordt hierdoor uitgenodigd om de granny een gratis kaartje terug te sturen als dank en erkenning voor het breiwerk.

Meer weten over Granny’s Finest of een mooie gebreid item kopen? Kijk op de website grannysfinest.com voor informatie, de webshop en verkooppunten bij jou in de buurt. 

 

Op de foto: initiatiefnemers Niek van Hengel en Jip Pulles

Naar boven

Helga van Leur

Meer schade door extremer weer

Lees verder

Het klimaat verandert. Het weer ook. De buien zijn extremer geworden. Zware hoosbuien, fikse rukwinden en hevige hagelbuien zijn geen uitzondering meer. Helga van Leur – weervrouw van RTL 4 – legt uit. En de meteorologe geeft tips hoe we ons het beste kunnen wapenen tegen al dat extra water.

Door de klimaatverandering nemen de extreme weersomstandigheden toe. “Daarbij valt er ook meer regen”, weet Van Leur. “In 1900 viel er gemiddeld 700 milliliter regen per jaar. Nu is dat al 850 milliliter per jaar. Dat is een flinke toename.” De regen valt in kortere periodes en die intensiteit van buien zorgt voor meer overlast en schade. “Als het de hele dag regent, zal dat nauwelijks overlast veroorzaken. Maar als er in korte tijd veel neerslag valt, zorgt dat voor meer ellende.”

Schade

Ondergelopen straten en kelders. Verkeer dat vastloopt. Omgevallen bomen. Kapotte caravans of tuinkassen. Een etmaal zware hoosbuien veroorzaakt volgens de verzekeraars gemiddeld zo’n één miljoen euro schade, stond vorig jaar in de Volkskrant. In datzelfde artikel stelde het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars dat niet alleen de hoeveelheid neerslag, maar de ook intensiteit van de bui verantwoordelijk is voor de omvang van de schade. Door de opwarming van de aarde neemt de kans op zulke intensieve buien alleen maar toe. Er valt dan in korte tijd zoveel regen dat het niet weg kan. “Het water kan van twee kanten komen; vanuit de grond of uit de lucht. Maar ook bevroren water, hagel, kan veel schade veroorzaken”, legt de tv-presentatrice uit. 

Eigen ervaring

Van Leur kan uit eigen ervaring meepraten over waterschade. Anderhalf jaar geleden trok er in de zomer een fikse hoosbui over hun huis. “Gelukkig waren we nog niet op vakantie. Ik zag dat de straten onder water kwamen te staan en ook de tuin liep onder. Opeens begon het ook binnen te regenen. Ai, dat kon de bedoeling niet zijn. Ik heb onmiddellijk mijn man het dak op gestuurd en die heeft het blad uit de afvoer gehaald, waardoor een grote ramp voorkomen kon worden. Als we niet thuis waren geweest, had alles onder water gestaan en hadden we de hele vloer eruit kunnen halen.” 

Voorbereid

Wat kunnen wij doen om ons te wapenen tegen al dat extra water? Van Leur haalt een mooie vergelijking aan. “Het weer is de kleding die je vandaag de dag aan hebt. Je past je kleding aan op kou, warmte en regen. Het klimaat is de kleding die je in je kast moet hebben hangen voor het geval dat. Maar omdat sommige weertypen sporadisch voorkomen, zal je niet op alles voorbereid zijn. Je hebt niet altijd een donzen jas hangen voor het geval het twintig graden gaat vriezen.” 

Grond

In de praktijk kunnen we wel wat doen om waterschade te beperken, mocht de stortbui ons huis aandoen. “Als je je hele tuin vol tegels legt, creëer je je eigen probleem. Dan kan het water niet weg bij hevige regenval. Grond heeft wel degelijk een functie. Zorg dus dat het water ook weg kan door voldoende gras of grond te houden in je tuin”, legt de weervrouw uit. “Daarom zie je in de nieuwbouw vaak ook van die lager liggende stukken grond liggen, wadi’s. Dat worden minivijvertjes bij veel neerslag.”

Gras

Zorg voor gras, grond en groen in je tuin. “Hoe groener de tuin, hoe koeler je het houdt in de zomer met natuurlijke beschutting.” En houd dakgoten schoon en controleer of de afvoeren niet verstopt zitten. Op het weer zelf hebben we geen invloed, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het water weg kan na een hevige plensbui.

Lezingen over weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag

Circulair denken en bewust worden. Dat is de rode draad in de lezingen die Helga van Leur geeft. “Probeer in je leven bepaalde keuzes te maken voor een duurzame toekomst.” 

1.

De basis is energie. Koop je bijvoorbeeld groene energie in? Of kijk eens naar hoeveel energie je eigenlijk verbruikt en wat zou minder kunnen?

2.

De keuzes voor voedsel en kleding die je maakt. Kies je voor een keurmerk met sociale aspecten of kies je voor de goedkoopste producten?

3.

Autorijden kan ook efficiënter. Heel veel auto’s staan het grootste deel van de dag stil. Hetzelfde geldt voor licht. We kopen allemaal lampen, maar willen gewoon licht.

Philips komt nu bijvoorbeeld met een lichtplan, waarbij je lichturen kan kopen.”

Naar boven





Eten bij...
wereldkampioene
Edith Bosch:

‘Goede voeding is
ook geluk’

Lees verder

“Toen ik nog sportte was dit de lekkerste maaltijd van de dag”, lacht Edith Bosch, terwijl ze haar favoriete quinoa salade bereidt. Na haar judocarrière waarin ze Olympische medailles won, wereldkampioen en drie keer Europees kampioen werd, gooide Edith haar leven over een andere boeg. Wat bleef is de gezonde voeding.

Smakelijke afwisseling

Om de top te bereiken moest Edith streng zijn voor zichzelf, niet in de laatste plaats qua voeding. Om op haar streefgewicht te bijven moest ze zichzelf veel ontzeggen. “In die tijd at ik veel havermout, met water of amandelmelk. Voor wat smaak deed ik er een vijg bij of wat sesam. Alles deed je in die tijd voor meer spiermassa en minder vet. Deze quinoa salade kwam iedere week wel terug. Het was een welkome én smakelijke afwisseling in mijn topsportdieet.”

Expeditie Edith

Na haar judocarrière deed Edith mee aan het programma Expeditie Robinson. Ze won deze eiland survival, maar ontdekte tegelijkertijd wat voor mens haar eeuwige eerzucht van haar had gemaakt. Ze besloot niet langer tegen anderen te vechten, maar het gevecht aan te gaan met zichzelf. Die zoektocht naar geluk beschrijft ze in haar boek ‘Expeditie Edith.’ Dat ze daar uit is gekomen als een leuker, positiever en gelukkiger mens zie je aan de zachte trekken in haar gezicht. 

Uitdagen

Haar ervaringen geeft Edith nu door als performance coach. “Ik wil zoveel mogelijk mensen motiveren en inspireren. Echt met mensen in gesprek gaan en zien wat voor mens er achter het gezicht zit, dat is het mooiste wat er is.” Daarin vindt ze het ook belangrijk mensen uit te dagen op het gebied van voeding. “We weten eigenlijk bijna niet meer wat gezond is. Maar ik zeg altijd: goede voeding ligt zo dicht mogelijk bij de oorsprong. Het is vers, groen, liefst biologisch en organisch.” Daarom staat de quinoa salade nog steeds op het menu van Edith. “Bewust met voeding bezig zijn is ook geluk. Deze salade is heerlijk en ziet er zelfs vrolijk uit. Eet smakelijk!

Quinoa salade

(voor 2 personen)

Ingrediënten: 4 eetlepels quinoa, 1 bio-bouillonblokje, halve komkommer, 200 gram cherrytomaatjes, 1 avocado, 1 lente-ui, 1 teentje knoflook, 2 el fijngehakte koriander, halve citroen, handje rucola. 

Bereiding: Kook de quinoa met het bouillonblokje gaar. Snijd alle groenten fijn en doe het in een kom. Quinoa in een zeef laten uitlekken. Voeg het vervolgens toe aan de salade, besprenkel met de halve citroen, zout en peper naar smaak. Voeg eventueel feta, noten en blaadjes munt toe. Lekker met gebakken champignons en spinazie!

SAMEN mag 10 boeken ‘Expeditie
Edith’ t.w.v. 18,99 weggeven!

Kans maken? Stuur dan voor 1 december 2016 een e-mail met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht. ‘Expeditie Edith’ (€ 18,99) ISBN 978 90 263 3366 8

Naar boven

Lang leve life hacks

Gemak dient de mens

Het internet staat er vol mee en ze worden massaal bekeken op YouTube: filmpjes met zogeheten life hacks. De wereldvrede bereik je er niet mee, maar het maakt je leven wel een stuk leuker én eenvoudiger. Weet jij bijvoorbeeld hoe je de barbecue aansteekt zonder aanmaakblokjes? Of hoe je avocado’s rijpt in 10 minuten?

De term ‘life hacks’ staat voor handige weetjes. Ofwel tips en trucs die het dagelijkse leven net ietsje makkelijker maken. Ideeën waar je zelf nooit op was gekomen of een klusje waarvan je niet dacht dat het simpeler kon. Life hacks besparen je tijd en voorkomen een hoop (huishoudelijke) ergernis.

Lang leve  life hacks

BOEKENTIP

Sarah Devos verzamelde maar liefst 200 verrassende life hacks voor je huis, tuin, kinderen en zoveel meer. Alle hacks worden uitgelegd aan de hand van duidelijke foto's zodat je meteen aan de slag kunt! SAMEN mag 10 exemplaren van haar boek weggeven.

Kans maken? Stuur dan voor 1 december 2016 een mail met je naam en adresgegevens naar het e-mailadres samen@unive.nl.

Life hacks, € 14,99 (Lannoo), ISBN 9789401425353

5 x in de categorie: ‘daar had ik nou nooit aan gedacht…’

Barbecueën zonder aanmaakblokjes

Een zwoele herfstavond is prima geschikt voor een barbecue. Wist je dat je hier helemaal geen aanmaakblokjes voor nodig hebt? Met een handjevol chips kom je een heel eind. Chips is makkelijk vlambaar en het houdt de hitte lang genoeg vast om een zak kolen te laten branden.

Barbecueën zonder aanmaakblokjes

Altijd een rijpe avocado in huis

Ga je in de supermarkt ook altijd op zoek naar de perfect rijpe avocado? Dat is nu verleden tijd. Zo maak je steenharde avocado’s in een handomdraai rijp: Verwarm je oven voor op 100 °C. Wikkel de harde avocado in aluminiumfolie en leg deze vervolgens op bakpapier op een bakplaat. Rijp de avocado tien minuutjes in de voorverwarmde oven en hij komt er heerlijk zacht uit.

Altijd een rijpe avocado in huis

Strijken in de droger

Strijken is niet bij iedereen favoriet. Gelukkig is er een uitstekende truc om je zo ver mogelijk af te houden van het gloeiende brandijzer. Het enige wat je nodig hebt is een droger en een paar ijsblokjes. Plaats een gekreukeld kledingstuk in de droger, gevolgd door een paar ijsblokjes – twee tot drie is meer dan voldoende – en zet de machine op de heetste stand. Na slechts vijftien minuutjes zijn de kreukels volledig uit je kleding verdwenen.

Strijken in de droger

Zo gaat je scheermes langer mee

Pak na het scheren een oude spijkerbroek uit de kast. Grijp een kant van de broek vast en haal twintig keer je scheermes over de broek. Draai je scheermes om en scheer vervolgens twintig keer in tegengestelde richting. Door het diagonale patroon van de spijkerbroek wordt het mesje evenredig bijgeschaafd. Doe je dit iedere keer na het scheren dan gaat je scheermesje tientallen keren langer mee.

Zo gaat je scheermes langer mee

Tanken aan de goede kant

Als je ooit in een huurauto hebt gereden, dan herken je dit gevoel: je rijdt een tankstation op, zonder te weten aan welke kant je tankdop zit en je hebt geen zin om een rondje om de auto te lopen. Kijk naar de pijl naast het pompicoon op je dashboard. Deze wijst altijd naar de kant waar je tank zit.

>> Laat je volop inspireren op internet. Op Lifehacking.nl vind je veel meer slimme handigheidjes.

Naar boven




De kracht
van de buurt

Goede buren kunnen gereedschap aan je uitlenen, tips geven voor een betrouwbare oppas en zijn alert wanneer ongure types zich in de wijk ophouden. Dat doet geen verre vriend ze na. Een aantal websites brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. Met succes.

Lees verder

Buurtpreventie

Een jaar na oprichting hebben al meer dan 4.000 WhatsApp-buurtgroepen zich aangemeld bij wabp.nl. De website van WhatsApp Buurtpreventie brengt ze in kaart. Stephanie Nap zette de website op nadat in korte tijd meerdere keren was geprobeerd om bij haar in te breken. “Ik ben na de laatste poging bij de buren gaan vragen of zij er ook last van hadden. Ik bleek niet het enige doelwit te zijn geweest. Ik heb toen op internet gezocht naar een WhatsApp-groep voor mijn buurt, maar de informatie over buurtgroepen was nogal versnipperd. Zo ontstond het idee om zelf een groep en wapb.nl op te richten.”

Gericht op preventie

Wabp.nl is voor WhatsApp-buurtgroepen die gericht zijn op preventie. Enkelen zijn door gemeenten geïnitieerd, maar de meesten worden door buren zelf opgezet. “Het gaat puur om alarmeringen, zoals het signaleren van verdachte personen”, legt Nap uit. “Wij leggen de beheerders niet op hoe ze moeten omgaan met hun groep, maar we hopen dat gezellige gesprekken en andere ruis zoveel mogelijk wordt voorkomen.”

Samenwerken

Dagelijks melden zich tot wel dertig WhatsApp-groepen aan. Zij kunnen ook stickers en borden aanschaffen, waarmee een ongenodigde bij betreding van de wijk weet dat hij in de gaten wordt gehouden. Nap is blij met het succes en hoopt dat er ook mooie samenwerkingen ontstaan. “Bijvoorbeeld met huisverkoopsites. Foto’s, plattegronden; er is nogal wat informatie te vinden voor inbrekers. En wie huisbezichtigingen zelf doet, weet niet wie er binnen stapt. Doodeng. Daar willen wij graag wat aan doen.”

Sociale veiligheid

Ook bij Nextdoor, met ruim 2.700 buurten in het bestand, speelt preventie een belangrijke rol. “Maar het gaat vooral om het contact tussen buren”, vertelt Tamar van de Paal. Hij is de manager van de Nederlandse versie van de website die in San Francisco werd bedacht. “Er bestaat geen veiligheid zonder sociale veiligheid.” Nextdoor doet denken aan Facebook. Buurten maken er een groepspagina aan, waar bewoners lid van kunnen worden. Van de Paal: “Het zijn besloten groepen. Leden moeten inloggen en hun adres wordt geverifieerd. Buren maken vervolgens een profiel aan. Het is mooi als ze zoveel mogelijk over zichzelf invullen, zo ontstaan bijzondere contacten. We hebben al veel mooie verhalen gehoord over buren die een gemeenschappelijke hobby bleken te hebben.”

Oogje in het zeil houden

In een buurtgroep kan het over van alles gaan. Bijvoorbeeld een tip voor een goede schilder, het delen van een plintenknipper, met elkaar een oogje in het zeil houden of het doen van een boodschap voor bejaarde buren. Daarmee is wat er gedeeld wordt op Nextdoor gezellig, nuttig én belangrijk. “Zo heb ik mijn vermiste kat teruggevonden dankzij Nextdoor”, vertelt Van de Paal. “Dan weet je dat het werkt. Het willen helpen van anderen zit in ons. Je voelt je er goed door.”

Aantoonbaar socialer

Sinds februari is Nextdoor in Nederland actief. “Het gaat boven verwachting goed”, aldus Van de Paal. “In Nederland zijn we aantoonbaar socialer, dit blijkt ook uit onderzoek. Mede daarom is Nederland na de Verenigde Staten het tweede land waar Nextdoor in de lucht is. Een andere reden is dat wij wereldkampioen social media zijn. Doordat Nextdoor inspeelt op allerlei maatschappelijke vraagstukken, van ouderenzorg tot duurzaamheid, slaat het denk ik extra goed aan.” De belangrijkste winst zit volgens Van de Paal echter bij iets heel eenvoudigs: “Namelijk dat je de buurman of -vrouw bij de voornaam kunt aanspreken. Dat voelt voor jezelf en de ander erg fijn.”

Naar boven

De B is van bakken

01

Bakfans opgelet!

Als je eenmaal het bakvirus te pakken hebt, dan wil je natuurlijk ook het allerbeste bakgerei in huis halen. Met deze items én een goede oven kan het bijna niet meer fout gaan.

01

De B is van bakken

02

Stoer schort

Bakken is niet per se iets voor vrouwen, kijk maar naar Menno de Koning, de winnaar van Heel Holland Bakt 2014. Het nieuwe merk Klem Rotterdam heeft speciaal voor mannen een stoer leren schort voor in de keuken ontworpen. Ook handig voor achter de barbecue!

02

Klem Rotterdam schort
€ 119,-

klemrotterdam.nl

De B is van bakken

03

Krachtpatser

De basis voor de beste baksels is natuurlijk de enige echte KitchenAid. Deze keukenmachine mengt niet alleen ingrediënten tot gladde beslagen, maar kan ook ingezet worden voor het kneden van zwaar brooddeeg. Ook geliefd bij patissiers!

03

KitchenAid Artisan keukenmachine
€ 488,-

kookpunt.nl

De B is van bakken

04

Pas op, heet!

Is je zelfgemaakte appeltaart klaar? Verbrande handen voorkom je door het baksel uit de oven te halen met een paar hittebestendige ovenwanten.

04

Ovenwanten
€ 4

hema.nl

De B is van bakken

05

Rasp maar raak

Een handrasp is ideaal als je een citroen of een andere citrusvrucht wilt raspen. Doordat het handvat een anti-slip profiel heeft, schiet je niet snel uit. Ook kun je de rasp gebruiken als je vergeten bent de boter uit de koelkast te halen. Door de harde boter te raspen, zijn de kleine stukjes boter goed te mengen met de overige ingrediënten.

05

Handrasp
€ 4,-

hema.nl

De B is van bakken

06

Van beukenhout

Je zou hem bijna vergeten, het bakkwastje. Ideaal voor het glaceren van gebak, het gelijkmatig invetten van bakplaten en -vormen met boter of het bestrijken van deeg met eigeel. Je kunt het kwastje na gebruik het beste schoonmaken met wat afwasmiddel, en daarna goed uitspoelen en laten drogen.

06

Bakkwastje van beukenhout
€ 2,95

dille-kamille.nl

De B is van bakken

07

Maatlepeltjes

Maatlepeltjes komen goed van pas bij het bakken van taarten en cakes. Je kunt er perfect alles mee afmeten. Deze maatlepeltjes zijn van roestvrij staal en hebben de volgende eenheden: 1/8, 1/4, 1/2 en 1 theelepel en 1 eetlepel. Ook geschikt voor in de vaatwasser! 

07

Maatlepeltjes (5 stuks)
€ 7,95

dille-kamille.nl

De B is van bakken

08

Bakbonen

Soms staat er in een bakrecept dat je de bodem blind moet bakken. Dit betekent dat je een vel bakpapier op de bodem van de taart legt met hier bovenop een blindbakvulling, zoals deze bakbonen. Zo houd je de bodem mooi laag en voorkom je dat hij rijst. Bovendien blijft er voldoende ruimte over voor een overheerlijke vulling.

08

Bakbonen (300 g)
€ 12,95

dille-kamille.nl

De B is van bakken

09

Tulband

De tulband is een echte bakklassieker. Je kunt hem serveren met room of chocolade, maar er ook vruchten en noten in verwerken. Deze bakvorm is geschikt voor het maken van een tulband en kan in de oven, magnetron, vaatwasser en vriezer.

09

IB Laursen Mynte tulband
€ 23,50

o-lijf.com

Een hospice...

Vooral een hele mooie plek

‘Een hospice, is dat niet waar je naartoe gaat om te sterven?’ Strikt genomen klopt dat, maar het is toch vooral een plek waar mensen naartoe gaan om waardig te sterven. Niet als patiënt, maar als mens. 

Een hospice...

Goed alternatief

De meeste mensen die te horen krijgen dat ze niet meer lang te leven hebben, brengen de laatste periode van hun leven het liefst thuis door. Maar niet iedereen kan naar huis. Soms is er geen thuis, soms zijn er geen huisgenoten die voor hen kunnen zorgen. Een hospice kan dan een goed alternatief zijn. 

Goed alternatief

We zijn er om er te zijn

Wie er nog nooit is geweest, zou kunnen denken dat er in een hospice een bedrukte, zware sfeer hangt. Maar het tegendeel is waar. Bij Hospice Holos in Oldenzaal heerst vooral warmte, gemoedelijkheid en opgewektheid. En er wordt gelachen. Vrijwilligster Anne Poorthuis: "Ik denk dat dat komt doordat niemand hier iets moet. Wij zijn er om ervoor te zorgen dat iemand zich zoveel mogelijk thuis en op zijn gemak voelt. Dus als je merkt dat een gast graag een praatje maakt, dan maak je een praatje. En wil iemand alleen zijn, dan laten we hem vooral alleen en kijken we hoe we het verblijf voor zo iemand op een andere manier kunnen veraangenamen. We zijn er om er te zijn."

We zijn er om er te zijn

Zo prettig mogelijk

Bedden en meubilair zijn aanwezig in de vier ruime en lichte gastenkamers van het hospice. Verder krijgt een gast alle ruimte om eigen spullen mee te nemen en er zo een echt thuis van te maken. Meestal gebeurt dat met foto’s, maar het is ook niet ongewoon dat er een huisdier wordt meegenomen. Anne: ‘Wij spreken over gasten, want deze mensen zijn te gast bij ons. Dat betekent dat je er alles aan doet om een verblijf zo prettig mogelijk te maken.’ En dus kan het voorkomen dat er voor een gast een pakje sigaretten of een harinkje wordt gehaald. Of dat er een wandelingetje in de zon wordt gemaakt. 

Zo prettig mogelijk

Waardig afscheid

Ine Kaptein, coördinator bij Holos: "Hier is ruimte, tijd en aandacht om op een waardige manier afscheid te kunnen nemen van het leven. Ik denk dat je nauwelijks kunt overschatten wat dat voor mensen betekent. Je ziet sommigen helemaal opleven, vooral als ze gewend waren om veel alleen te zijn."

Anne: "Ik ben ooit begonnen als kinderverpleegkundige. Toen was ik bezig kinderen een zo goed mogelijke start te geven en nu, jaren later, mag ik mensen steun geven in hun laatste weken. Ik vind dat een heel mooi gegeven, alsof de cirkel rond is. En ik kan mij geen vrijwilligerswerk voorstellen dat meer voldoening geeft."


X
X
X
Amsterdam

Wandelen en winkelen
in de 9 Straatjes

Lees verder

In Amsterdam valt zo veel te zien en te beleven, waar moet je beginnen? Misschien wil je het Rijksmuseum bezoeken en een rondvaart maken door de grachten, maar wandel ook eens naar de 9 Straatjes, een historisch gebied gelegen in het westelijke gedeelte van de grachtengordel. Hier bruist het al meer dan vier eeuwen van ambacht, handel en cultuur. 

Gouden Eeuw

De 9 Straatjes is de verzamelnaam van negen schilderachtige dwarsstraatjes in de grachtengordel van Amsterdam. Ze zijn ontstaan in de Gouden Eeuw toen het oude stadsgebied uit haar voegen barstte en er een grachtengordel werd ontworpen vanuit de (Amsterdams: het) Singel. Om de drie hoofdgrachten – de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht – met elkaar te verbinden, werden dwarsstraten gebouwd: de Reestraat, Hartenstraat, Berenstraat, Wolvenstraat, Runstraat en Huidenstraat. De kortste en oudste straatjes – waarvan twee eigenlijk stegen zijn – zijn de Oude Spiegelstraat, de Gasthuismolensteeg en de Wijde Heisteeg. 

Handel, ambacht en cultuur

De namen van de straatjes verklappen dat ruim vierhonderd jaar de handel, ambacht en cultuur in het gebied de boventoon voerden. Zo doen de namen van de buitenste zes straten, waaronder de Reestraat, Huidenstraat en Berenstraat herinneren aan de ambacht van de leerbewerking. De winkeltjes van de handelaren en ambachtslieden moesten zorgen voor de noden van de rijke koopmansfamilies die aan de grachten woonden. 

Bijzondere boetiekjes

Tegenwoordig bruist het nog steeds in de dwarsstraatjes en is het een populair gebied om te winkelen. Kleine boetiekjes, winkeltjes met trendy woonspullen en speciaal- en delicatessenzaken wisselen elkaar af. Van ongeregeld tot chic, van etnisch tot Oudhollands. De kans is groot dat je met iets speciaals en aparts thuiskomt. Daarnaast vind je er talloze horecagelegenheden waar je heerlijk kunt lunchen of koffiedrinken. Maar ook als je niet van winkelen houdt, is dit een fijne buurt. De monumentale panden uit de zeventiende eeuw en de grachten geven je een inkijkje in de eeuwenoude architectuur van de Amsterdamse grachtengordel.

Grachtengordel als werelderfgoed

Amsterdam werd pas echt beroemd door de grachtengordel die vanaf 1613 rond de bestaande stad werd aangelegd. Kenners noemen de Amsterdamse grachtengordel het meest grandioze stedelijke plan dat in de zeventiende eeuw in Europa werd ontworpen en uitgevoerd. De grachtengordel kreeg in 2010 officiële erkenning van UNESCO als werelderfgoed. In Museum Het Grachtenhuis kun je ontdekken hoe bepalend de Amsterdamse grachten zijn geweest voor de stad. 

Het Grachtenhuis, Herengracht 386, hetgrachtenhuis.nl

Hoe kom je er?

Vanaf de Dam of de Singel wandel je in een paar minuten naar de 9 Straatjes, maar je kunt ook de tram nemen vanaf Centraal Station. Vrijwel alle trams en bussen komen er in de buurt. Ook vanaf de Westertoren, Spui, Bloemenmarkt of het Leidseplein loop je via één van de grachten eenvoudig naar de 9 Straatjes. 

Kijk voor meer informatie over het openbaar vervoer in Amsterdam op gvb.nl.

3x
slapen

 

>> Kijk voor nog meer leuke adressen in de 9 Straatjes op 9straatjes.nl 

Hotel IX Nine Streets

Een mooi hotel in de bruisende Hartenstraat. Vanuit je bed kun je ’s ochtends meteen door naar Screaming Beans op nummer 12 voor goede koffie.

Hartenstraat 8
hotelixamsterdam.com

The Times Hotel


Slapen aan de Herengracht, wie wil dat nou niet? Het hotel is gehuisvest in een gerenoveerd pand uit de zeventiende eeuw en bevindt zich op korte loopafstand van de 9 Straatjes.

Herengracht 137
thetimeshotel.nl

Jackie O bed & breakfast


Al het moois wat Amsterdam te bieden heeft, ligt op loopafstand van deze bed & breakfast. Het Anne Frank Huis, de 9 Straatjes, de Westertoren, de Dam etc.

Bloemgracht 73
jackie-o.nl

Tip van Ellen Blom

Marketing Manager Regio+

"Mijn favoriete restaurant Rijsel zit niet in de 9 Straatjes, maar is gevestigd in een oude huishoudschool in Amsterdam-Oost. Je kunt er heerlijk eten, maar het is helaas wel altijd vol. Wellicht heb je meer kans bij het nieuwe broertje: Scheepskameel op het Marineterrein aan de Oosterdok. Ook leuk is Sunday Market, de maandelijkse fashion, art & designmarkt bij de Westergasfabriek."

Rijsel, Marcusstraat 52
rijsel.com

Scheepskameel, Katenburgerstraat 7 (gebouw 24)
scheepskameel.nl

3x
eten

 

>> Kijk voor nog meer leuke adressen in de 9 Straatjes op 9straatjes.nl 

Van Harte

Een gezellige rumoerige woonkamer waar je van een eenvoudige, betaalbare mediterrane lunch of diner geniet. 

Hartenstraat 24HS
vanharte.com

Ree 7

Er staat veel lekkers op de menukaart van deze gastrobar. Daarom zowel een goed adres om de dag te starten met een ontbijt als te eindigen met een glas wijn.

Reestraat 7
ree7.nl

 

‘t Kuyltje

Deze kleine broodjeszaak is hét favoriete lunchadres van mensen die wonen en werken in de 9 Straatjes. 

Gasthuismolensteeg 9
kuyltje.nl

 

Boekenmarkt op het Spui

Via de Wijde Heisteeg, één van de 9 Straatjes, loop je zo door naar het Spui, een plein met veel leuke boekenwinkels, waaronder Athenaeum Boekhandel en The American Book Center. Op vrijdag vindt op het Spui altijd een boekenmarkt plaats. Je kunt er heerlijk snuffelen tussen tweedehands en antieke boeken en prenten. Op zondag verandert het plein in een kunstmarkt, waar kunstenaars hun schilderijen en beeldhouwwerken tentoonstellen. 

3x
winkelen

 

>> Kijk voor nog meer leuke adressen in de 9 Straatjes op 9straatjes.nl 

360volt

Hier vind je de meest uitgebreide collectie originele vintage industrielampen. Van fabriekslampen en emaillen lampen tot bijzondere objecten.

Prinsengracht 397
360volt.com

 

Marie-Stella-Maris

Een Nederlands watermerk dat een winkel heeft op de hoek van de Huidenstraat en de Keizersgracht. Sinds 2011 verkoopt het merk ook natuurlijke verzorgingsproducten. 

Keizersgracht 357HS
marie-stella-maris.com

 

Laura Dols

Een bekende vintagewinkel in Amsterdam, gespecialiseerd in kleding uit de jaren vijftig. 


Wolvenstraat 7
lauradols.nl

Combineer met de Jordaan

Op loopafstand van de 9 Straatjes ligt de Jordaan, een van oorsprong arme arbeidersbuurt. Tegenwoordig is het een van de bekendste en meest bezongen buurten van Amsterdam. Je vindt er veel winkeltjes, verborgen hofjes, speciaalzaken en sfeervolle cafés. 

De Westerkerk is met zijn 85 meter hoge toren hét symbool van de Jordaan. Op 10 maart 1966 werd in dit zeventiende-eeuwse bouwwerk het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus ingezegend. Neem daarnaast ook een kijkje achter de deuren van het Karthuizerhofje (Karthuizerstraat 21 – 131) uit 1650. Het hofje werd gebouwd voor arme weduwen. 

In de Jordaan bevindt zich ook het wereldberoemde Anne Frank Huis. Kom als het even kan buiten de vakanties en zo vroeg mogelijk, want de rijen zijn vaak erg lang. Voor leuke winkels en restaurants moet je in de Haarlemmerdijk zijn.  

Kijk voor meer informatie over de Amsterdamse buurten op iamsterdam.com.

Ontdek verrassend Noord

Amsterdam kent nog veel meer buurten met een geheel eigen karakter. Neem bijvoorbeeld Amsterdam Noord. Tijdens 24H Noord op 29 oktober krijg je in een tijdbestek van 24 uur de kans om de buurt ten noorden van het IJ van A tot Z te ontdekken. Winkels, clubs en culturele instellingen openen hun deuren voor een aantal bijzondere evenementen. Het evenement vindt plaats van 12.00 tot 12.00 uur. 

Kijk voor meer informatie op iamsterdam.nl







Fleur Geenen zwom de
Amsterdam City Swim
voor haar man Jack

In actie
tegen ALS

Lees verder

Haar man kreeg in februari van dit jaar te horen dat hij de spierziekte ALS heeft, de meest agressieve vorm. Een klap voor het gezin van Jack en Fleur Geenen en hun dochters van 13 en 11. Met veel liefde deed Fleur (38) mee aan de Amsterdam City Swim. “Ik wil ALS graag onder de aandacht brengen, want er is nog zoveel onbekend over deze ziekte. Ik weet dat het voor Jack te laat is, maar hopelijk voor anderen niet.”

We weten het niet

Artsen moeten het antwoord vaak schuldig blijven. “We weten het niet”, krijgen Jack en Fleur Geenen dikwijls te horen wanneer ze vragen hoe je deze ziekte krijgt. “‘Vandaag is je beste dag’; dat is eigenlijk het enige dat ze weten. Het is een ziekte waar ze niks tegen kunnen doen. Er is nog zoveel onderzoek nodig”, legt de Limburgse uit. “Ik wist er eerder ook weinig van. Ik kende de ziekte van die borden langs de kant van de weg waarop stond: ‘als u dit leest, ben ik er niet meer’.”

Afsluiten

Haar man Jack (53) heeft de bulbaire vorm; de meest agressieve vorm waarbij het bovenste deel van het lichaam wordt aangetast. “Slikken, spraak en ademhaling. Hij gaat heel snel achteruit.” Het leven staat op zijn kop; heeft een totaal andere wending gekregen. “We zijn er thuis heel open en eerlijk over, ook tegen de kinderen. We leven nu naar dingen toe. Met zijn allen leefden we enorm naar de Amsterdam City Swim toe. En ondertussen zijn we allemaal dingen aan het afsluiten.” 

In training

Haar nicht Saskia, die in Amsterdam woont, vroeg Fleur om samen mee te doen aan de Amsterdam City Swim. “We zijn allebei sportief aangelegd. Ik deed altijd mee aan de Vierdaagse van Nijmegen, maar vier dagen van huis kan niet meer. Mijn man zei toen: waarom doe je niet mee aan de Swim?” Fleur is in training gegaan, eerst baantjes trekken in het zwembad; daarna in het open water. En 11 september dook ze dus in de grachten van Amsterdam. “Een waanzinnig mooie ervaring. Het was super. We zijn met een bus met familie en vrienden vanuit Limburg naar Amsterdam gegaan. We waren met 35 man.  Collega’s van Jack hadden geregeld dat hij met de Wensambulance werd opgehaald. Zo kon hij er ook bij zijn. Dat was echt geweldig.” Het zwemmen in de grachten viel haar erg mee. “Ik spring wel vaker in de Maas, maar de grachten zijn schoner. Het water was ook 20 graden en al die mensen langs de kant die trekken je er tijdens het zwemmen doorheen.” 

Sponsoren

Alle deelnemers aan de Swim betaalden 150 euro inschrijfgeld en moesten minimaal 400 euro aan sponsorgeld meebrengen. Fleur had het bedrag binnen een dag bij elkaar. Ze zamelde uiteindelijk € 5.498 in. “Toen ik besloot mee te doen, heb ik ’s avonds om negen uur een bericht op Facebook gezet dat ik sponsoren zocht voor de Swim. Toen ik om elf uur naar bed ging, had ik al duizend euro bij elkaar. Heel veel  familie en vrienden, maar ook mensen uit ons dorp Genhout, een kerkdorp bij Beek, en collega’s sponsoren me. Het was  mooi om te zien hoeveel mensen meeleven.” 

Als maatschappelijk betrokken verzekeraar vervult Univé een maatschappelijke rol. In dat kader sponsort Univé ook de Amsterdam City Swim om zo aandacht te genereren voor de ziekte ALS en geld bijeen te brengen voor onderzoek naar deze meedogenloze ziekte. Univé is dit jaar voor de vijfde keer maatschappelijk sponsor van de Amsterdam City Swim.

Frank Visser:

‘Ik geniet nu
meer dan voor
mijn ziekte’

Frank Visser is MS patiënt en zorg-
afhankelijk. Hij kan alleen zijn hoofd bewegen, maar desondanks geniet hij met volle teugen van het leven. Met zijn positieve levenshouding is Frank een inspiratie voor iedereen om hem heen. Via zijn bedrijfje ‘Frank Vertelt’ deelt hij die inspiratie graag met anderen.

Frank Visser:

Stralende lach

Wanneer zijn voordeur automatisch opent, kijk je direct in de grote open ogen van Frank Visser. Een kleurige outfit, een stralende lach. Zijn rolstoel staat op de hoogste stand, op ooghoogte van zijn gast. Met zachte stem zegt hij: “Ik geef je in gedachten een hand.” Zijn armen liggen bewegingsloos op het tafeltje voorop zijn rolstoel. Met knikjes van zijn hoofd drukt hij op sensoren aan zijn hoofdsteun. Daarmee bedient hij zijn rolstoel en de tablet die daaraan is bevestigd: “Zo ligt de hele wereld voor me open.”

Diagnose MS

Tot hij de diagnose MS kreeg, leidde Frank een actief leven. “Ik heb tot mijn drieëntwintigste genoten van een leven vol sport, vrienden, reizen en werk. Maar ik beleefde het leven niet bewust. Dat doe ik nu pas. Het klinkt misschien gek, maar ik geniet nu meer van het leven dan vóór mijn ziekte.” Dat komt door zijn positieve levenshouding en die deelt hij graag met anderen. Nadat hij zijn verhaal een paar keer aan jongeren vertelde, besloot hij een bedrijfje in lezingen op te richten. Frank Vertelt. “Hoe slechter het gaat, hoe meer ik geniet, dat is de moraal van mijn verhaal. Hoe je alles van een andere kant kunt zien, dat geef ik mensen mee.”

Overal kansen

Want dat iedereen in zijn leven wel dingen mee gaat maken, weet Frank als geen ander. “Maar de vraag is: hoe ga je daarmee om? Voel je je zielig en ben je slachtoffer? Of probeer je er positief uit te komen? Natuurlijk is het balen als je iets naars overkomt. Ik dacht eerst ook: waarom ik, waarom ik… Maar de grote verandering kwam toen ik me bedacht: waarom ik niet? Ondanks mijn ziekte zijn er overal kansen. En als ik die zie, dan ga ik er vol voor. Dat is wat ik mensen wil vertellen: geniet van je leven met alle passie die er in je zit, want het kan morgen zomaar anders zijn.”

Overal kansen

Lezingen

Frank geeft zijn lezingen aan jongeren, bedrijven en instellingen. Hij vraagt er geen geld voor. “Een echt bedrijf runnen gaat me niet lukken, het loopt een beetje vanzelf. Laatst zei iemand na een lezing: ‘Ik heb naar je zitten luisteren en ben zo benieuwd hoe lang ik dit positieve gevoel kan vasthouden.’ Dat vind ik fijn om te horen. Als mensen in een dipje zitten en met een glimlach rond hun mond weer vertrekken, dát is waar ik het voor doe.”

Voor meer info zie de website: www.frankvertelt.nl

Positieve draai

Het verhaal van Frank laat ons maar weer eens zien hoe je aan een negatieve situatie een positieve draai kunt geven. Een diagnose krijgen zoals Frank hem heeft gekregen is natuurlijk niet niets. Je kunt hierdoor zeggen ‘ik heb dit en nu kan ik niets meer’. Maar je kunt ook andere mensen in de maatschappij inspireren door bijvoorbeeld moed en lef te tonen en ergens vol voor te gaan of door zaken eens van een andere, positieve kant te bekijken en dat ook uit te dragen. Op deze manier draagt iedereen zijn of haar steentje bij aan een betere samenleving. En hoe klein of groot deze bijdrage ook is, met elkaar zijn we er voor elkaar. Univé vindt het als coöperatie ook belangrijk om te investeren in een betere samenleving. Wij doen dit bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan met organisaties die een bijdrage leveren aan het maatschappelijke belang.

Positieve draai

Frank Kersten

Vestigingsmanager Dronten/ Almere

Naar boven

Wildlands

‘Belevenis met kloppend hart’

Lees verder

Door het dichtbegroeide oerwoud van Wildlands kijkt een gezin vol verwondering naar de tropische vlinders boven hun hoofd. Als hun blik naar beneden dwaalt, staan ze oog in oog met de felle kijkers van een maki-aapje. Dan komen ze via de indrukwekkende olifantenvallei bij de Rimbula River, waar hun dochtertje als eerste in een junglebootje stapt: “Ik heb helemaal een kloppend hartje!”

Belevenis

Wildlands Adventure Zoo Emmen is niet zomaar een dierentuin, maar één grote avontuurlijke belevenis. Vanaf het Kompasplein stap je drie verschillende werelden in. In Jungola beland je zomaar in de vochtige warmte van de tropen. Vanuit een tempel vol vlinders en bloemen begin je aan een jungletocht tussen slingerapen, gibbons, olifanten en krokodillen. “Ik wil nog een keer!”, roept een jongen met rode koontjes op zijn wangen, als hij terugkeert van de Rimbula jungletocht per boot.

Net echt

In Serenga loop je via het Zonnepaleis de droge hitte van de woestijn binnen. “Het voelt echt als de Sahara!”, vindt een echtpaar, terwijl ze tussen de lemen hutten van een Noord-Afrikaans Dogondorpje lopen. Daarachter ligt de reusachtige Savanne, waar een heuse safari in een woestijntruck wacht. Net echt, vindt een een jongen als hij kamelen ziet bij een trein die in de  woestijn lijkt gestrand. En daarachter ligt alweer het volgende wonder: je staat midden tussen de zebra’s, neushoorns, giraffen, gnoes en bavianen.

Nortica

Alsof je dag dan nog niet compleet is, is er ook nog Nortica, waar je in een Poolstation terechtkomt. Tussen de ijsberen, pelsrobben, zeeleeuwen en pinguïns word je hier een echte natuuronderzoeker! Drie gebieden is veel in één dag, maar wat je ook kiest: avontuur verzekerd! 

Ontdekkingstochten

Voor leergierige kinderen biedt Wildlands allerlei ontdekkingstochten. Zo kun je in Nortica meedoen aan de ontdekkingstocht ‘Schone oceanen.’ Wat is de invloed van milieuvervuiling op de dieren en natuur? En hoe kunnen we voorkomen dat de ijskappen verder smelten, zodat unieke dieren als de ijsbeer straks niet verdwijnen? Er is ook ‘Koude Wereld', een expeditietocht door Nortica waarin je van alles leert over het overleven in extreem koude temperaturen.

Animazia

Animazia is een speelparadijs voor kinderen in Wildlands. Klim naar de top van de Mayatempel en zoek in het zand naar de schat van de piraten. Via een touwbrug kun je naar een boomhut klimmen en er is een grote avonturenshow van Neila, Babu en hun vriendjes van de Reddersclub. Je kunt ook kennismaken met een gekke naakte molrat, een afschrikwekkende koraalduivel of de onverstoorbare zeeschildpad.

ATLAS Theater

ATLAS Theater Emmen gaat in september 2016 open. Met een avontuurlijke programmering die breed en toegankelijk is, belooft het ATLAS Theater fantastische voorstellingen voor iedereen. Het theater is een multifunctionele accommodatie voor elk type voorstelling, concert, congres of andere bijeenkomst. ATLAS ligt aan het nieuwe Raadhuisplein in Emmen en grenst aan Wildlands Adventure Zoo. Voor info en programmering zie: www.wildlands.nl

 

Naar boven

In een notendop

Al het goede van de noot

Noten zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. We zijn de laatste jaren massaal aan de noten gegaan. Niet alleen omdat het een lekker en verantwoord tussendoortje is, maar vooral omdat ze supergezond zijn! Walnoten, amandelen, pistachenoten, hazelnoten, cashewnoten, macadamianoten: keuze genoeg!

In een notendop

Noten (kies wel voor de ongezouten versie) zitten boordevol goede vetten, verminderen het stressgevoel, voorkomen hongergevoel en zijn goed voor ons brein. Je kan ze niet alleen uit de hand eten, ze zijn ook lekker door een salade of maaltijd. De herfst is het ideale notenseizoen. Tijd om de noot eens goed onder de loep te nemen.

Noot = superfood
In noten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Noten bevatten naast omega-3-vetzuren ook eiwitten en vezels, vitamine E en B1, B2, B6 en de mineralen foliumzuur, magnesium, calcium, zink, kalium en selenium.

Elke dag een handje vol
Elke dag een handje (50 gram) noten eten is voldoende. Noten geven je een vol en verzadigd gevoel waardoor het verlangen naar een vette of zoete hap minder groot is. Bij uitstek geschikt als tussendoortje dus!

Eet ze rauw of licht geroosterd
Er bestaan ongebrande noten, gebrande noten en geroosterde noten. Ongebrande rauwe noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Deze noten bevatten minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Als ze niet te lang zijn verhit, blijven de voedingsstoffen gewoon behouden. 

Geniet met mate
Noten passen goed in een dieet, omdat ze vol met gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren zitten. Deze vetzuren reguleren je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel naar suikerhoudende producten grijpt. Eet niet meteen de hele zak leeg, want noten bevatten wel de nodige calorieën.

Noten maken gelukkig
Noten verhogen het serotonineniveau in het lichaam. Serotonine is een stofje dat het geluksgevoel vergroot. Vooral walnoten, amandelen, hazelnoten en pistachenoten hebben een positief effect op je stemming. Daar word je nog eens blij van!

Noten rapen
De meeste noten die je in de winkel kunt kopen, komen uit het buitenland. Maar ook in ons kikkerlandje groeien noten. Je kunt op verschillende plekken in Nederland walnoten rapen. Op plukdestad.nl en wildplukwijzer.nl zie je precies waar bij jou in de buurt walnotenbomen staan. Deze bomen staan op openbaar terrein. De noten zijn dus vrij plukbaar. Het beste raapseizoen is medio oktober.

Recept: Zoet notenbrood

Wat heb je nodig?

  • 600 gram noten (fijngemalen hazelnoten, walnoten en/of amandelen)
  • 6 eieren
  • flinke klont kokosolie
  • 2-4 eetlepels geraspte kokos
  • vulling: tutti frutti, vijgen, abrikozen of dadels

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop de eieren met de kokosolie goed los en schuimig. Voeg de kokos, noten en eventuele vruchten toe. Doe alles in een cakeblik en dek het af met aluminiumfolie. Zet het notenbrood 80 minuten in het midden van de oven. Verwijder halverwege de baktijd het aluminiumfolie.

Uit het boek: OERsterk koken (Uitgeverij de Leth), ISBN 9789081899031

Recept: Zoet notenbrood

Wist je dat?

… de consumptie van noten in verband staat met een langere levensverwachting?

… pinda’s en amandelen eigenlijk geen noten zijn? Pinda’s zijn peulvruchten, en amandelen vallen in de categorie fruit.

... De meeste Brazil nuts niet uit Brazilië komen, maar uit Noord-Bolivia?

Naar boven





Gewone helden:
kraamverzorgster Cheline

‘Het zijn allemaal
unieke wondertjes’

Lees verder

In de keuze voor haar beroep volgde Cheline Martens haar hart. Als kraamverzorgster is ze bijna toe aan het honderdste gezin dat ze begeleidt in de eerste dagen van de kraamtijd: “Het is bijzonder dat je onderdeel mag zijn van dat grote geluk.”

Plakboeken

Als Cheline aan haar keukentafel twee grote plakboeken erbij neemt, beginnen haar ogen te glinsteren. In de boeken plakt ze foto’s, kaartjes en andere herinneringen aan de gezinnen waar ze als kraamverzorgster werkt. Haar handen glijden langs de pagina’s vol mooie teksten, bedankbriefjes en notities. Bij de ene foto glimlacht ze nog intenser dan bij de andere. “Het zijn allemaal unieke wondertjes”, zegt Cheline ontroerd, “Allemaal mooie, dappere wondertjes.”

Allermooiste beroep

“Al toen ik klein was wilde ik mama worden of zuster bij de baby’s”, vertelt Cheline. Ze werd het allebei: moeder van twee mooie kinderen én kraamverzorgster. Ze deed het werk van 2000 tot 2002, toen ze zelf moeder werd. En sinds een jaar is ze weer actief in het voor haar allermooiste beroep van de wereld: “Het geluk van het geboren worden van een baby, dat is zo bijzonder. Dan zie je hoe de partners één worden. Dat je daar als kraamverzorgster deel van mag zijn, dat maakt het heel speciaal. Je krijgt een hele hechte band met elkaar.”

Ware passie

Toen ze zelf twee kinderen kreeg, koos Cheline voor meer regelmaat. Ze ging naast de zorg voor haar eigen gezin werken in een verpleeghuis; óók heel mooi werk. Maar haar ware passie bleef zichtbaar: “Op een dag zat ik met mijn man in een restaurant. Hij zei: ‘Ik zie aan je dat er een kindje achter me zit, want je ogen stralen.’ Er zat inderdaad een gezin met een baby aan de tafel achter hem.” Gelukkig kwam er weer ruimte toen Chelines eigen kinderen wat groter waren: “Mijn hart wist precies wat ik moest doen, toen Kraamzus in 2015 op mijn pad kwam. Na de eerste bevalling merkte ik: het is net als fietsen, dat verleer je niet.” 

Gewicht in goud waard

Inmiddels is Cheline alweer een jaar actief als kraamverzorgster. Ze geniet er met volle teugen van. Al maakte ze nog niet zo lang geleden een hele tragische kraamtijd mee. Een kindje bleek tijdens de kraamtijd te lijden aan een stofwisselingsziekte en moest worden opgenomen. Hij leefde maar veertien dagen. “Het was het mooiste kindje van de hele wereld. Het was fijn dat Kraamzus verplaatste zorg biedt, dus ik kon het gezin al die tijd begeleiden. Het voelde heel goed dat ik bij het afscheid mocht zijn, ik heb er een gedicht voorgelezen. Oma vertelde dat ik echt wat heb kunnen betekenen. Ze zei: ‘Je bent je gewicht in goud waard’.

‘Het 97e wondertje’

Cheline bladert naar de meest recente pagina in haar fotoboek. Daar zit een kaartje dat de geboorte aankondigt van Nick. ‘Het 97e wondertje’ heeft Cheline erboven geschreven. Nick is drie weken geleden geboren. Cheline begeleidde vader Sander en moeder Daniëlle de eerste tien dagen. Ze gaat straks nog even kijken hoe het is met ouders en kindje. “We hebben een intensieve tijd gehad rondom borstvoeding. Maar ondanks dat stralen vader en moeder rust uit. Daardoor is het ook voor Nick allemaal goed. Dat vind ik prachtig om te zien. Dat is mijn missie: mensen helpen in het omgaan met hun eigen unieke wondertje. Zodat ze allemaal een mooie start maken in het leven dat voor ze ligt.”

Naar boven
PUZZEL & WIN
Een lust voor het
oog in de keuken:
win een KitchenAid
keukenmachine!

Kunt u wel wat hulp gebruiken in de keuken? Los onze puzzel op en maak kans op een KitchenAid keukenmachine. Dit is de koning der keukenrobots: elegant, functioneel en onverwoestbaar!

Speel nu de puzzel

De KitchenAid keukenmachine biedt alles om uw creativiteit in de keuken te vergroten. Dit kleurrijke stijlicoon voert alle taken snel en probleemloos uit en maakt het mogelijk om de meest uiteenlopende recepten in een mum van tijd voor te bereiden. Grote troeven zijn het kneedsysteem, een grote mengkom, een ergonomisch handvat en een ultra sterke, geruisloze motor. Uw ideale metgezel, zowel voor dagelijks gebruik als voor speciale etentjes. Univé stelt twee keukenmachines beschikbaar voor de lezers van SAMEN. Lees voor het spelen de actievoorwaarden.

De actievoorwaarden van de puzzel kunt u terugvinden op www.unive.nl of opvragen via samen@unive.nl. De oplossing van de puzzel in SAMEN 3 was ‘winteravond’. Mevrouw Simonida Parunovac uit Amsterdam heeft een midweek in een luxe bungalow op DroomPark Beekbergen gewonnen. Gefeliciteerd!

Colofon

SAMEN Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Dichtbij.
Editie nummer 2, 2016 

Uitgever
Univé Dichtbij

Nijkerk, Oranjelaan 6, nijkerk@unive.nl
Barneveld, Kampstraat 32, barneveld@unive.nl
Ede, Stationsweg 89, ede@unive.nl
Harderwijk, Verkeersweg 77, harderwijk@unive.nl
Putten, Dorpsstraat 66, putten@unive.nl
Emmeloord, Beursstraat 20, emmeloord@unive.nl
Almere, A. Vondelingstraat 1, almere@unive.nl
Amersfoort, Grote Haag 1, amersfoort@unive.nl
Bunschoten-Spakenburg, Visrokersplein 6, bunschoten@unive.nl
Dronten, De Bolder 8, dronten@unive.nl
Hilversum, Langgewenst 7, hilversum@unive.nl
Heerenveen, Abe Lenstra boulevard 2, heerenveen@unive.nl
Burgum, Florynwei 1-C, burgum@unive.nl
Dokkum, Zuiderschans 10, dokkum@unive.nl
Drachten, Burg. Wuiteweg 39-A, drachten@unive.nl
Leeuwarden, Tesselschadestraat 8, leeuwarden@unive.nl
Nes (Ameland), Burg. Waldastraat 2, ameland@unive.nl
Sneek, Graaf Adolfstraat 25-001, sneek@unive.nl
Emmen, Weerdingerstraat 20, emmen@unive.nl
Coevorden, Kasteel 33, coevorden@unive.nl
Hardenberg, Lage Doelen 7, hardenberg@unive.nl
Rijssen, Boomkamp 35, rijssen@unive.nl
Vriezenveen, Westeinde 272, vriezenveen@unive.nl

Telefoon 088-181500

Hoofdredactie
Kim Mondria, Fons Roosenboom, Ruud Linders.

Redactie
Bas Jongerius, Richt Kooistra, Narvic media&communicatie, Marielle Verstegen, Menno Haanstra Zieme Communicatie, Letterhuis Tekstbureau Esther van Opzeeland

Creatie & organisatie
Sprog

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Fotografie
Imka Westerhuis (cover), Bas Jongerius, Fotopersburo Heerenveen, Arie Bruinsma, Gerard de Haan Photography, iStockphoto.com, Hollandse Hoogte.

Aan dit nummer werkten verder mee
Familie Hoes, Helga van Leur, Yvonne Prins, mevrouw Van der Kallen, Edith Bosch, Cheline Martens, Frank Visser, Jack en Fleur Geenen, Gert-Jan en Karin Vinke, Hands Off My Chocolate, Amboanthos uitgevers, Lannoo uitgevers en Denksport.

Univé
Henne Bonestroo, Egbert Knorren, Alfred Echten, Elbrig van der Meulen, Frank Kersten, André Lagerweij.

© 2016. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van Univé Verzekeringen. Univé Verzekeringen spant zich in voor een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de gegevens in dit magazine. Mochten er desondanks onjuistheden in de gegevens voorkomen of mocht de informatie niet meer actueel zijn, dan aanvaarden noch Univé Verzekeringen, noch de makers van dit magazine enige aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen en/of schade hierdoor.

Naar boven

Cookies

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd. Zowel Univé als andere partijen kunnen cookies plaatsen.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine ge- makkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

1. Cookies voor websitestatistieken

Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (dekstop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Deze gegevens worden anoniem opgeslagen dus zijn niet te herleiden naar wie u bent. Ze worden alleen gebruikt om uw bezoek aan het online magazine te analyseren.

2. Cookies van externe partijen

In de witte balk onderaan het magazine staat een knop van Facebook en Twitter. Dit is een knop van een externe partij , die vaak een cookie gebruikt om deze faciliteit mogelijk te maken. 

Heeft u bezwaar tegen het gebruik van deze cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. 

Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Univé Magazine

Draai uw scherm