NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg

Samen sterker staan

Wat betekenen voor de medemens, je inzetten als vrijwilliger of als professional werken in de zorg. Het sociale karakter loopt als een rode draad door de maatschappij heen. Samen staan we sterk en dat geldt zeker voor de coöperatie Univé. Daar blijven we voortdurend aan werken. Samen met en voor u. 

Het Univé Gym Gala is een voorbeeld van onze sociaal-maatschappelijke bijdrage. We ondersteunen en stimuleren met dit evenement de turnsport. Univé is al 20 jaar trotse sponsor van het Univé Gym Gala. ‘A Touch of Gold’ is dit jaar het thema tijdens het evenement op 29 december a.s. in de Ziggo Dome in Amsterdam. Een grensverleggende show waarin topsport, acrobatiek en entertainment samenkomen. U kunt kans maken op een ‘meet and greet’ met één van de turntalenten van Nederland. 

In deze editie van SAMEN ook aandacht voor een dag uit het leven van een ambulancechauffeur en leuke adressen in Deventer. En de jaarwisseling komt dichterbij. Het artikel ‘Spelen met vuur’ maakt ons alert over de omgang met en gevolgen van vuurwerk. Vuurwerk heeft gelukkig ook een mooie, vrolijke associatie. Daarom wens ik u vanaf deze plek een heel mooi en gezond 2017.

Joost Heideman
Voorzitter Raad van Bestuur Univé

Naar boven

‘Mijn inzet wordt in liefde en waardering uitbetaald’

Drie dagen per week steekt vrijwilligster Elise Achterbos haar handen uit de mouwen voor de bewoners van zorgorganisatie De Wijde Blik in Assen. Ze is het vertrouwde gezicht op de afdeling voor licht-dementerende ouderen. Aan de koffietafel is goed zichtbaar hoeveel de bewoners genieten van haar aanwezigheid en de gezelligheid die ze brengt. “Ik krijg hier zoveel liefde, ik ben hier helemaal op mijn plek”, vertelt Elise stralend.

Lees verder

Gezellig gekeuvel

Het is woensdagochtend rond de klok van half elf. Elise drinkt samen met haar groep koffie in de knusse huiskamer op de vierde verdieping. Het is een gezellig gekeuvel met al die dames aan tafel. “Deze dames zijn mijn schatten”, zegt Elise op z’n Drents. “Als zij blij zijn, ben ik dat ook.”

Na de koffie leest Elise zoals gebruikelijk een kort verhaal voor. Er wordt hard om gelachen. “Regelmaat is belangrijk voor de bewoners. Volgende week lees ik hetzelfde verhaal weer voor. Dan zijn ze het namelijk alweer vergeten. Dat geeft niks, dan lachen we er gewoon weer om.”

"Ik krijg hier zoveel liefde, ik ben hier helemaal op mijn plek"

Elise Achterbos

Een thuis voor iedereen

Elise vindt het belangrijk om de wensen van de bewoners centraal te stellen. “Iedereen moet zich hier thuis voelen. De één heeft behoefte aan wat meer ruimte, de ander heeft een luisterend oor nodig. Persoonlijk contact vind ik waardevol. Bewoners zijn aan me gehecht en vertrouwen me blindelings.”

Daar doe je het voor

“Samen maken we heel wat mee. Mooie en vrolijke gebeurtenissen, maar ook verdrietige. Kortgeleden is haar man overleden.” Elise pakt de hand van haar buurvrouw vast. “Hij had een ernstige vorm van Alzheimer en verbleef daarom op een andere afdeling. Elke maandag haalden we hem op en maakten we een wandeling. Ik zal nooit vergeten hoe gek die twee op elkaar waren. De vonken spatten ervan af, elke keer als ze elkaar zagen. Daar doe je het voor.” Elise geeft de vrouw een knuffel en zegt: “Ik heb je man beloofd om goed voor je te zorgen. En dat zal ik altijd blijven doen.”

Extra handen op de werkvloer

Voordat Elise bij De Wijde Blik kwam, was ze ziekenverzorgster. Door omstandigheden kon ze haar werk helaas niet meer doen. Vrijwilligerswerk was een vanzelfsprekende keuze. “Ik ben hier gewoon naar binnen gestapt met de vraag of ze extra handen konden gebruiken. Daar werd heel positief op gereageerd. Inmiddels werk ik hier alweer een paar jaar. Ik lees de krant voor, assisteer bij het ontbijt en ondersteun het personeel daar waar het nodig is.”

“Ik heb de tijd en ruimte om
nét dat beetje extra te geven”

 

Op de vraag of Elise zich een volwaardig lid van het team voelt, antwoordt ze volmondig ‘ja’. “Vrijwilligers en personeel werken heel hecht samen. Ik heb de tijd en ruimte om nét dat beetje extra te geven, waar het personeel niet altijd aan toe komt. Mijn inzet wordt niet in geld, maar in liefde en waardering uitbetaald. Van zowel de bewoners, als mijn collega’s. Dat is mij heel veel waard!”

Vaak streven we geluk na door te ontvangen. Maar hoe groot is het geluk als je mag geven? Het verhaal van Elise Achterbos staat hierin niet op zichzelf. Iedereen ervaart een goed gevoel als hij of zij een ander tot steun kan zijn. Dat gevoel is niet in geld uit te drukken. Daarom is het ook zo waardevol dat betaalde en onbetaalde krachten naast elkaar staan in de zorg voor ouderen. Zeker in een tijd waarin aandacht voor ouderen niet vanzelfsprekend is. Dan worden de inspanningen van vrijwilligers des te meer van ‘onschatbare’ waarde. Want goede zorg bestaat immers niet alleen uit goede verzorging en een fijne woonplek.

Zorgen betekent ook welgemeende aandacht en een luisterend oor bieden. Medewerkers en vrijwilligers gaan hierin hand in hand. Allebei vanuit dezelfde intentie. De zorg en liefde voor de medemens houdt onze maatschappij menselijk. Ook als we ouder worden. Er zal de komende jaren vast nog veel veranderen, maar laten we hopen op de kracht van de mens om te willen delen. Daar worden we vast niet slechter van.

Jasmin Garic

Regiomanager

Naar boven

Zelf zuivelen

Een jaar geleden besloot de familie Deterd uit het Overijsselse Heemserveen om de koers wat te verleggen met hun melkveehouderij. Op de boerderij worden nu ook eerlijke zuivelproducten gemaakt. En die vinden gretig aftrek.

Zelf zuivelen

Proeven

Vla, yoghurt, karnemelk, roomboter, hangop en natuurlijk melk, de Heemser Zuivelboerderij heeft het allemaal. “Bij sommige producten zijn ook verschillende smaken mogelijk”, vertelt melkveehouder Frank Deterd (27). Dikker of dunner, vanille- of chocoladesmaak; het was in het begin wel even zoeken naar de juiste producteigenschappen. “Daarvoor lieten we mensen uit de buurt alles proeven en hun mening geven. Je moet goed luisteren naar je klanten.”

Proeven

Zuivelautomaat

De ambachtelijke zuivel is op zaterdagmiddag te koop in het gezellige winkeltje op de boerderij, een familiebedrijf met tweehonderd koeien. En heel modern: langs de weg staat een zuivelautomaat. Daarmee kan 24 uur per dag de zuivel – vers van de koe – worden aangeschaft. Zus Inge (21) maakt en verkoopt samen met hun ouders de producten, vertelt Frank. “Ook mijn vriendin helpt mee. Inge en mijn ouders hebben een zuivelcursus gevolgd voor het maken en bereiden van de producten. De leveranciers van de zuivelmachines die we nodig hadden, gaven ons ook waardevolle adviezen.”

Zuivelautomaat

Investering

Er kwam best wel wat bij kijken”, gaat Frank verder. “We wilden aanvankelijk in onze stal een ruimte creëren voor het maken van de zuivelproducten, maar er zijn twee speciale units op het erf gekomen. Je hebt namelijk te maken met allerlei voorschriften, bijvoorbeeld als het gaat om voedselveiligheid. Het was een investering, maar die bleek het zeker waard te zijn.”

Investering

Trots

De Heemser Zuivelboerderij groeit namelijk gestaag. De stijgende bezoekersaantallen op de website en de Facebookpagina onderstrepen het succes. “Je vindt ons inmiddels ook in de schappen van diverse boerenwinkels en grote supermarktketens”, zegt Frank. Hij is er maar wat trots op. “Daar staan onze producten gewoon tussen die van grote, bekende zuivelmerken.”

www.heemserzuivelboerderij.nl


Onderverzekering voorkomen

Het verbreden van de horizon is bij dreiging van inkomensverlies belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf. Wanneer ook andere bedrijfsactiviteiten worden aangegaan, komen wij graag langs om samen te bekijken of de lopende verzekeringen aangepast moeten worden. Dit om onderverzekering te voorkomen. Bijvoorbeeld als het gaat om bedrijfsschade, de inventaris en aansprakelijkheid. Wellicht is het ook verstandig om nieuwe verzekeringen af te sluiten. Zo komt voor de Heemser Zuivelboerderij het vervoerdersrisico om de hoek kijken bij het transport van de zuivelproducten naar hun verkooppunten.”

Marcel Brasjen

Buitendienstadviseur Agrarische Bedrijven

Ga voor meer info naar: www.unive.nl/zakelijk/

Naar boven

Eten bij...
Michel Mulder

‘Deze pittige
prestatie is niet
voor iedereen weggelegd’

Lees verder

“Koken is voor mij net als sprinten, het moet vooral snél gebeuren”, lacht langebaanschaatser Michel Mulder. Vandaag staat zijn favoriete gerecht pittige curry op het menu. De meervoudig wereld-kampioen sprint houdt van kruidig en heet eten. Olympisch goud heeft hij al binnen, maar hoe hoog scoort hij op kokerellen?

Energie

“Het eten wat ik maak, moet vooral lekker snel klaar zijn en voldoende energie leveren”, zegt Michel. “Ik maak graag een eenvoudig gerecht met verse ingrediënten. In topsport is gezonde voeding belangrijk. Ik vraag veel van mijn lichaam, dus ik moet er goed voor zorgen. Het is niet zo dat ik me bij elke maaltijd afvraag wat voor voedingsstoffen er in zitten. Maar gezond is het zeker en ik voel me er lekker bij.”

Twee keer per week

“Deze curry eet ik gemiddeld twee keer per week. Het is voedzaam en het grootste voordeel is dat het binnen twintig minuten op tafel staat. Ik heb vaak weinig tijd om in de keuken te staan. Het liefst maak ik meteen twee porties eten klaar, dat scheelt me een keer koken. Meestal eet ik twee keer per dag warm, als lunch nuttig ik ook een warme maaltijd. ’s Morgens eet ik een flinke bak yoghurt met muesli. Daar kom ik de ochtend wel mee door.”

Gek op knoflook

In rap tempo snijdt Michel de groenten. “Er moet vooral lekker veel knoflook en peper in. Ik ben gek op knoflook. Iets wat mijn ploeggenoten me niet in dank afnemen”, knipoogt Michel. “Als ik voor anderen kook, bereid ik mijn curry met wat minder peper en knoflook. Deze pittige prestatie is niet voor iedereen weggelegd.”

Na twintig minuten staat Michel’s pittige curry op tafel. En bovendien: zijn hele keuken is spik en span. “Ik vind het een uitdaging om tijdens het koken alles tegelijk te doen. Het liefst ruim ik ook direct alles op. Dan zit ik lekker rustig aan tafel. Ik eet trouwens altijd keurig aan tafel, nooit met een bord op schoot. Eten is voor mij een moment om tot rust te komen. Daar ga ik echt even voor zitten.”

Pittige curry

(voor 2-3 personen)

  • 400 gram kip
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 3 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 bakje verse koriander
  • 2 eetlepels currypasta
  • 200 ml kokosroom
  • rijst

Bereiding:

Marineer de kip met 1 eetlepel currypasta, fijngesneden rode peper, geperste knoflook en doe er naar wens currypoeder, kurkuma en een beetje kaneel bij. Kook de rijst en bak de kip gaar. Voeg de gesneden groenten toe aan de kip en bak kort mee. Voeg 1 eetlepel currypasta en de kokosroom toe en laat een paar minuten koken. Als laatste de koriander en eventueel cashewnoten toevoegen. Eet smakelijk!

Naar boven



'Ik realiseer me maar al te goed
hoe kwetsbaar het leven kan zijn'

Lees verder

Bart Faasen uit het Brabantse Valkenswaard is al een derde van zijn leven ambulance-chauffeur. Toen hij 24 jaar was, maakte hij zijn eerste rit. Nu, bijna 12 jaar later, verleent hij samen met de ambulanceverpleegkundige eerste hulp aan patiënten in de regio Brabant-Zuidoost.

Bart praat enthousiast, hij heeft een vriendelijke uitstraling. In zijn gezicht weinig sporen van vermoeidheid, terwijl hij er net een paar zware werkdagen op heeft zitten. Vandaag heeft Bart piketdienst. Dat wil zeggen dat hij in het geval van een ernstig incident zo snel mogelijk ter plekke moet zijn om versterking en coördinatie te bieden aan de hulpdiensten die al aanwezig zijn. “Als ik mijn pieper hoor, schiet ik de auto in.”

Geen dag hetzelfde

“Zo ziet elke dag er anders uit”, vertelt Bart. “Mijn diensten op de ambulance zijn onregelmatig en wisselend. De ene week heb ik dagdiensten, dan weer nacht- of weekenddienst. Daarnaast ben ik docent aan de brandweeracademie. In combinatie met een gezin vergt dat soms flink wat organisatie.”

Als Bart ’s morgens uit bed stapt, weet hij nooit wat de werkdag hem brengt. Soms vervoert hij de hele dag patiënten in de regio, maar het komt ook voor dat hij een rit naar Groningen heeft. “We vervoeren mensen van alle leeftijden. Van kinderen die in de ambulance worden geboren tot mensen die in de ambulance overlijden.”

“Als ik mijn pieper hoor,
schiet ik de auto in.”

Ambulancechauffeur Bart Faasen

Totaal geen gêne

Bart weet nooit wat hij precies aantreft na het krijgen van een melding. “We stappen direct in de persoonlijke wereld van de patiënt, zowel fysiek als verbaal. Toen ik net begon als ambulancechauffeur was dat best even wennen. Mensen die ziek zijn, kennen totaal geen gêne. Een levensbedreigende situatie overkomt je, thuis, op het werk, in het verkeer, overal. De patiënt hulp verlenen is onze eerste zorg, maar rust bewaren is ook belangrijk. Omstanders zijn vaak in paniek, dat kan de patiënt er niet bij hebben.”

Nooit mooier dan het is

“Over het algemeen zijn patiënten en omstanders altijd dankbaar dat we er zijn.” Iets voor mensen kunnen betekenen past bij Bart. “In de zorg moet je dat ook wel in je hebben, anders ben je niet geschikt voor dit werk. Ik ben altijd oprecht. Hoe slecht het nieuws ook is, ik maak het nooit mooier dan het is. Zowel de patiënt als zijn naasten moeten weten hoe de situatie ervoor staat.”

Luisterend oor

“Als we een patiënt ophalen, rijden we zo snel en comfortabel mogelijk naar het ziekenhuis. De verpleegkundige zit achterin bij de patiënt. Meestal zit een familielid van de patiënt bij mij voorin. Zo’n rit naar het ziekenhuis is soms een race tegen de klok. Daarvoor moet je best stevig in je schoenen staan. Ik houd mijn ogen gericht op de weg, maar ook op de persoon naast mij. Ook die heeft een luisterend oor nodig. Stress, hoop, angst, verdriet, op zo’n moment ligt dat heel dicht bij elkaar. Elke keer besef ik me weer hoe kwetsbaar het leven kan zijn.”

Niet in de koude kleren

Hoe je het ook wendt of keert, de mensen op de ambulance zijn ook ‘gewone’ mensen. Vooral incidenten met kinderen vindt Bart heftig. “Sinds ik zelf kinderen heb, is die emotie wel toegenomen. Natuurlijk leren we hoe we om moeten gaan met verdrietige situaties. Maar een zwaar incident gaat mij niet in de koude kleren zitten. Daarom is het af en toe nodig om met mijn collega’s van het bedrijfsopvangteam te praten. Alleen al om te bespreken dat we er écht alles aan gedaan hebben om een patiënt te redden.”

Nog geen minuut na het interview gaat Bart zijn pieper. Hij vertrekt met grote spoed naar een zwaar incident, drie straten verderop.

Een dag op de ambulance…

15.00 uur Begin dienst
15.26-16.32 uur Reanimatie op het vliegveld
16.40-17.10 uur Evaluatie op vliegveld
17.28-18.05 uur  Alcoholvergiftiging op een evenement
18.20-19.03 uur GHB-vergiftiging op een evenement
19.21-19.58 uur Pijn op de borst bij patiënt thuis
20.02-21.35 uur Groot ongeval op de snelweg
21.40-23.15 uur Spoedoverplaatsing patiënt naar neurocentrum
23.30 uur Einde dienst
Naar boven











Met of zonder balletjes, een lichte bouillon of juist gebonden: van soep wordt iedereen blij. En het smaakt ook nog eens extra lekker als het buiten koud en onstuimig is.

Lees verder

Dat iets ‘niet veel soeps is’, mag dan wel een gezegde zijn, de betekenis gaat niet op als we het over soep zelf hebben. Het wordt ook wel het nieuwe sap genoemd, omdat het zo gezond is en omdat je op een makkelijke manier genoeg groente en vocht binnenkrijgt.

Gezonde maaltijd

Hoe meer groente in de soep, hoe meer vezels, vitaminen en mineralen. Ook bevat soep relatief weinig vet, maar dat hangt wel af van de ingrediënten die je gebruikt. Room, boter en vette bouillon zorgen alsnog voor veel calorieën. Dit geldt ook voor aardappelen, rijst en pasta. Wees je ook bewust van het feit dat veel bouillonblokjes behoorlijk zout zijn.

Makkelijk én snel

Om een pan soep te maken, hoef je niet per se een keukenprins- of prinses te zijn. Met de juiste ingrediënten zet je binnen een mum van tijd al een smaakvolle maaltijd op tafel. Daarom is soep ideaal om te maken als je (onverwacht) visite krijgt.

Variatie

Met soep kun je veel kanten op. Van een ‘simpele’ groente-, tomaten- of kippensoep tot een culinaire rode bietensoep met kokos of een courgettesoep met zalm. Voor iedere gelegenheid is er een geschikte soep te bedenken.

Soep kan altijd

Aspergesoep in de lente, koude gazpacho in de zomer, romige pompoensoep in de herfst en in de winter natuurlijk erwtensoep. Het is altijd tijd voor soep, welk seizoen het ook is.

Kliekjesdag

Wortels, bloemkool, prei… Heb je nog restjes groente liggen? Gooi ze niet weg, maar maak er een heerlijke soep van. En heb je toevallig nog oud brood liggen? Maak er met wat kruiden en knoflook heerlijke croutons van.

Verzadigd gevoel

Een groot voordeel van soep is het verzadigende effect. Daarom eet je vaak ook minder als je vooraf een soepje neemt. De beste ‘vulling’ is een gebonden of een dikke soep, dit geeft je eerder een vol gevoel dan een lichte soep

De basis is alles

Of je nu een groentesoep of een broccolisoep maakt: de basis moet goed zijn. Giet een scheutje olie in de pan en fruit een ui met knoflook en wat ‘harde’ kruiden, zoals tijm en rozemarijn. Laat ook de groenten die je wilt toevoegen aan de soep kort meebakken. Pas daarna voeg je de (zelfgemaakte) bouillon toe. 

Kippensoep bij griep: feit of fabel?

‘Griep of verkouden? Neem wat kippensoep.’ Deze oeroude volkswijsheid heb je vast weleens gehoord. Maar wat is ervan waar? Onderzoekers van de universiteit van Nebraska hebben ontdekt dat het geen fabel is. In kippensoep zit een stofje, carnosine, dat ons immuunsysteem helpt om met griep en verkoudheid af te rekenen. Goed om te weten: ook in kippensoep uit blik zit carnosine. 

Drie simpele tips

om je soep nog lekkerder te maken

  1. Laat soep nooit koken, zo verliest het zijn smaak. Pruttelen op een laag vuurtje is het beste. 
  2. Voeg eens wat crème fraîche, een beetje geraspte Parmezaanse kaas of ringetjes bosui toe als topping. 
  3. Wil je de soep meer vullend maken? Dan kun je naast aardappel ook linzen of kikkererwten toevoegen.

Soepje doen?

In grote steden als Berlijn, Londen en New York is de soepwinkel al jaren een bekend fenomeen. Maar Nederland blijft niet achter, want ook in eigen land kun je tegenwoordig op veel meer plekken verse soep eten. 

De Soepkantine

Bij de Soepkantine kun je de soep ter plekke opeten, maar ook meenemen voor thuis. Bijzonder is dat er ook altijd één soep op het menu staat die geschikt is voor veganisten en voor mensen die gluten- of lactosevrij eten.

Gierstraat 4, Haarlem
www.facebook.com/desoepkantine

Soup en Zo

Soup en Zo is een culinaire take-a-way soepwinkel in het centrum van Amsterdam. Zeven dagen per week staan er minstens acht verschillende soepen op het menu, gemaakt door een echte chef-kok.

Soup en Zo heeft drie vestigingen in Amsterdam. Kijk voor de adressen op www.soupenzo.nl

Prikkels

In Nijmegen eet je de lekkerste verse soepen bij Prikkels. Populair is ook de soep in pot die je per liter kunt kopen en thuis naar eigen smaak kunt afmaken. Tip van Prikkels: mozzarella in de tomatensoep.
 

Houtstraat 75, Nijmegen
www.prikkelsnijmegen.nl

De Soepwinkel

Pittige koolsoep met kokos, preisoep met rijst, spinaziesoep met gerookte zalm. De Soepwinkel heeft inmiddels een flink soeprepertoire opgebouwd. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en komen uit de regio.

Oude Kijk in ‘t Jatstraat 12, Groningen
www.desoepwinkel.com

 

Soepp

Bij Soepp staan al je zintuigen op scherp. De eigenaren Sophie en Annemijn bereiden niet alleen de lekkerste biologische soepen, ook zijn ze dol op vintage. Daarom eet je hier soep in een huiselijk sfeer en kun je zo de deur uitlopen met een lamp, want alles is te koop.

Hekelstraat 31, Alkmaar
www.soepp.nl

Naar boven

Wiebe Wieling, voorzitter van een
unieke club De Friesche Elf Steden

Gaat het er ooit nog van komen?

Lees verder

Hopen kan altijd. Op een winters landschap met bevroren sloten en meren. Op slierten schaatsers die zich een weg banen over het ijs. Rijp aan de bomen en een kraakheldere hemel. Ach, wat zou het mooi zijn. En als we dan toch aan het dagdromen zijn. Een Elfstedentocht zou het plaatje compleet maken.

Wiebe Wieling is sinds 2007 voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Daarnaast is hij voorzitter van het College van Bestuur van een scholen-gemeenschap in Friesland en onderwijsbestuurder. 

Twintig jaar geleden

In januari is het alweer twintig jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Hoe lang zal het duren voor de volgende tocht der tochten zich aandient? Gaat het er nog van komen? Met die opgewarmde aarde en zachte winters. Onzekerheid overheerst. Ook voor de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Wiebe Wieling is bijna tien jaar voorzitter van die enthousiaste club. 

Hoe is het om voorzitter van een vereniging te zijn waarbij het maar de vraag is wanneer én of de Elfstedentocht nog verreden gaat worden?

“Het is heel erg mooi om voorzitter te zijn van deze vereniging. Iedereen is betrokken en bereid zijn schouders eronder te zetten. Voor onze werkwijze maakt het niet zoveel uit of de tocht verreden wordt of niet. Ieder jaar moeten we op 1 december alles klaar hebben.”

In tijden van strenge vorst lijkt het me niet moeilijk om iedereen gemotiveerd te houden? Dan wil iedereen er bij horen. Maar hoe gaat dat in een kwakkelende winter?

“Dat is het meest bijzondere van deze vereniging. De motivatievraag is nog nooit voorbij gekomen. We hadden afgelopen zomer, terwijl het buiten dertig graden was, overleg met diverse instanties zoals politie en brandweer en iedereen deed gewoon zijn werk. Alles om het draaiboek op 1 december klaar te hebben. Het idee dat wij gaan organiseren op het moment dat het gaat vriezen, klopt niet. We zijn het hele jaar bezig. Dat is ook wel nodig met zo’n omvangrijk evenement. Dat kun je niet in een paar weken opzetten. We hebben dertigduizend leden, dat is een grote club.” 

Wordt het draaiboek af en toe uit de kast gehaald en afgestoft of is het aan verandering onderhevig?

“Wij zijn continu bezig om het draaiboek up-to-date te houden. Dat moet ook wel. We zijn van 16.000 naar 24.000 mogelijke deelnemers gegaan. Dat vraagt aanpassingen. Voor de route bij Sneek hebben we een nieuwe route moeten ontwikkelen. Sneek telt twintig bruggen, voor elke brug is een kluunplaats gemaakt. Die hebben we al klaar liggen in een loods. Als het moet, kunnen we in hele korte tijd bij elke brug een kluunplaats aanleggen. Voorgaande jaren zou het inschrijven bij de vliegbasis gebeuren. Dat is nu de Elfstedenhal geworden, ook dat vergt de nodige aanpassingen.”

UNIVÉ ACTIE!

Lekker een dagje schaatsen op een kunstijsbaan?

Maak dan gebruik van onze actie met de Nationale Schaatsbon.
Met de actiecode ‘unive’ krijgt u de tweede bon gratis.

Bestel uw bonnen via nationaleschaatsbon.nl/unive
Maximaal twee gratis bonnen p.p. (Geldig in seizoen 2016/2017)

Wordt er 4 januari 2017 bij stil gestaan dat de laatste Elfstedentocht twintig jaar geleden was?

“Niet door ons. Ons doel is de tocht organiseren en daar hebben we onze handen vol aan. Maar de media besteedt er vast wel aandacht aan.”

Niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar als het weer. Houden jullie je bezig met de diverse theorieën?

“Die theorieën blijken in de praktijk vaak niet uit te komen. Ik hoorde iemand na de zomer vertellen dat de bomen vol met eikeltjes hingen en we dus een strenge winter zouden krijgen, maar dat weet je maar nooit. Wat we tegenwoordig wel beter kunnen dan voorheen, is het weer voor de komende twee weken voorspellen. In 2012 waren we heel dichtbij een Elfstedentocht, maar toen wisten we veertien dagen ervoor nog niet dat het weer zo zou uitpakken.”

UNIVÉ ACTIE!
Flevonice - Schaats Arrangement

Schaats op werelds langste ijsbaan van 3km in de natuur!
Zin om eens een dagje lekker te gaan schaatsen in de natuur? Dat kan bij Flevonice in Biddinghuizen. Flevonice heeft voor Univé een speciaal arrangement samengesteld. Dit bestaat uit:

Duimen dus maar dat het er eindelijk weer eens van gaat komen.

“Als wij ons plezier daarvan zouden laten afhangen, zouden we het niet zo lang volhouden met z’n allen. Als-ie komt is dat natuurlijk fantastisch en ondertussen gaan we gewoon door met ons werk.”

1x dagentree schaatsen (3-km ijsbaan en 400-m ijsbaan)

  • Kop koffie (incl. cappuccino) of thee
  • Overheerlijke erwtensoep met roggebrood en spek
  • Een origineel broodje UNOX

Normaal tarief € 25,95 Voor Univé-leden een speciaal tarief van € 17,50

Let op! Dit tarief is geldig op maandag t/m vrijdag gedurende het winterseizoen 2016/2017. Geldt niet in het weekend en op feestdagen en niet geldig in combinatie met andere acties en/of arrangementen.

Kijk op www.flevonice.nl/unive om dit arrangement te boeken en voor openingstijden. Flevonice Strandgaperweg 20, Biddinghuizen (Dronten) info@flevonice.nl

Naar boven

Op goede voet met je voeten

De wereld ligt aan je voeten luidt het welbekende spreekwoord. En daar is niets over gelogen, want gemiddeld lopen we in ons leven vier keer de aarde rond! Voeten tellen maar liefst 26 botten en 33 gewrichten, het zijn de dragers van ons lichaam. Bovendien vertellen ze veel over je karakter en je algehele gezondheid.

Lees verder

Voetklachten zijn de klokkenluiders van veel lichamelijke problemen. Terwijl tenen veel vertellen over je gedrag en persoonlijkheid. Neem eens de tijd om je voeten beter te bekijken.

Als voeten konden spreken

Is je tweede teen groter dan je grote teen? Dan heb je een Griekse voet en ben je gedreven en creatief. Heb je last van zweetvoeten? Troost je met de gedachte dat je een vrijheidszoeker bent. Door het bestuderen van je voeten en tenen ontdek je veel over je eigen talenten. Je kunt je tenen ook laten lezen bij een tenenanalist.

Meer voetenfeiten en tenenweetjes?
Kijk dan eens op tijdvoorjevoeten.nl
of tenenpraat.nl.

Blootsvoets wandelen

Laat je voetsporen eens achter op een blote voetenpad. Op de mooiste plekken in Nederland zijn wandelpaden aangelegd die je op blote voeten veilig kunt afleggen. Met het zand tussen je tenen ervaar je de natuur onder je voeten. Er gaat niks boven een stevige wandeling over de modderpaden. Wacht nog wel even tot het wat warmer is buiten…

> Leuke blote voetenpaden vind je in Opende (Groningen), Twello (Gelderland), Brunssum (Limburg) en Kraggenburg (Flevoland).

Maak je eigen voetenspa

Los een half kopje soda of zeezout op in een teiltje met handwarm water. Voeg 3 theelepels vaseline of kokosolie toe en een paar druppels geurolie (bv. lavendel of eucalyptus). Ga er lekker voor zitten en laat je voeten 10 minuten weken in het spabad. Droog je voeten daarna goed af. Als extraatje verwen je je voeten met een massage. Gebruik daarbij een voetencrème die hydrateert. Na een voetenbad voel je je heerlijk ontspannen!

Voeten van de vloer

Voeten zijn gebaat bij veel beweging. Geadviseerd wordt om zeker tienduizend stappen per dag te zetten. Maar of je daar aan komt? Op je smartphone kan je jouw passen bijhouden. Je telefoon maakt je erop alert wanneer het tijd is voor een blokje om.

> Met de gratis app Stappenteller tel je niet alleen de stappen die je dagelijks zet, maar kun je ook je calorieverbruik bijhouden.

Koude voeten

Brrr, je voeten zijn net ijsklompen en lijken maar niet warm te worden. Vooral vrouwen hebben hier last van, door een andere vetverdeling en hormoonspiegel. Trek warme sloffen of dikke sokken aan, ga bewegen of neem een wisseldouche.

Op vrije voeten

We zijn gek op schoenen. Maar trek ze juist eens wat vaker uit. Je voeten worden sterker en soepeler door regelmatig op blote voeten te lopen. Stress en slaapproblemen kunnen er door verminderen. Een lange strandwandeling, zonder schoenen, is een weldaad voor je voeten. Je blote huid maakt contact met de grond. Het zand zorgt voor een uitstekende scrub onder je voeten. Zet ook wat stappen in het koude water, zo stimuleer je de bloedsomloop.

Voetmassage

Wil je de ultieme voetverzorging? Geef je voeten een voetreflexzone-massage. Alle organen en lichaamsdelen zijn door energiestromen met bepaalde punten in je voet verbonden. Door deze drukpunten te masseren, masseer je eigenlijk datzelfde deel van je lichaam.

Voeten Verwen Arrangement bij Thermen Bussloo

Kunnen jij en je voeten wel een opkikker gebruiken? Thermen Busssloo heeft speciaal voor SAMEN-lezers een verwen-arrangement samengesteld. Naast een uitgebreide behandeling van je voeten, kun je ook gratis gebruik maken van de saunafaciliteiten. Tussen de middag geniet je van een heerlijke lunch.

Het SAMEN-arrangement bestaat uit:

  • Ontvangst met koffie en thee.
  • Dagentree tot alle saunafaciliteiten.
  • Deelname aan een belevenisprogramma (op basis van beschikbaarheid). Onder andere opgietingen, Kailash, meditaties en rituelen. Meer informatie over het belevenisprogramma vind je op www.thermenbussloo.nl.
  • Lunchbuffet met life cooking.
  • Pedicurebehandeling van 35 minuten.
  • De pedicurebehandeling bestaat uit desinfectie van je voeten, nagels knippen, nagels polijsten, nagelriemen verzorgen en je kunt zelf kiezen of je pseudo ingegroeide nagels wilt laten behandelen of overtollig eelt of likdoorns wilt laten verwijderen. Na de behandeling worden je voeten verwend met een intensief verzorgende crème.

GEBRUIK MAKEN VAN DEZE UNIVÉ ACTIE?

Ga naar thermenbussloo.nl/unive
om het Voeten Verwen Arrangement te reserveren.

Naar boven

Univé Gym Gala

Ze wist niet wat ze moest verwachten toen ze voor het eerst naar het Univé Gym Gala mocht. Acht jaar was Eline Sikkema toen. “Ik dacht aan een supergrote zaal waar geturnd zou worden.” Maar de werkelijkheid was mooier. Veel mooier, weet Eline (11) nu.

Univé Gym Gala

Show, spektakel, dans, muziek, acrobatiek. Eline, die zelf ook erg goed kan turnen, zag het allemaal voorbij komen in de meer dan twee uur durende show van het Univé Gym Gala. En ja, natuurlijk ook de Nederlandse turntoppers waren er. Epke Zonderland vertoonde zijn kunsten aan de rekstok. De turndames deden dit op balk en vloer. “Het was echt heel erg leuk om mee te maken”, weet Eline nog goed. Wat haar het meest is bijgebleven? “Een meneer die zo sterk was dat hij horizontaal aan een paal kon hangen.”

Krabbel van helden

Wat ook indruk maakte, was de hand­tekeningen­sessie na afloop van het Gala in het Topsportcentrum in Almere. Er werd een groot lint om alle toppers heen gespannen die op de vloer stonden. De jeugd stond er in grote getale omheen om zo een krabbel van hun helden te bemachtigen. Eline stond er ook tussen. “We hadden geen pen of boekje mee, maar hebben snel een briefje gepakt en konden zo toch handtekeningen verzamelen.” Ze heeft ze nog altijd bewaard. Thuis werden de verschillende krabbels zorgvuldig uitgeknipt en op een groter vel papier geplakt. 

Krabbel van helden

Trainen

Elines heldin heet Eythora Thorsdottir. De Nederlandse turnster eindigde tijdens de Olympische Spelen in Rio als negende in de meerkampfinale. “Ze is nog jong en heeft het super goed gedaan op de Olympische Spelen.” Iets waar Eline alleen nog maar van kan dromen. Ze heeft talent en turnt op hoog niveau. Wekelijks brengt ze tien uur in de sporthal door om te trainen. “Vaak ga ik direct door uit school, dan neem ik drinken en een koekje mee.” Er zijn meiden van haar leeftijd die al bijna het dubbele aantal trainingsuren draaien. “Maar ik vind het ook belangrijk dat ik naast het turnen nog andere dingen kan doen, zoals tijd doorbrengen met mijn vriendinnen”, zegt de leerlinge uit groep 8. 

Trainen

Univé Gym Gala

Volgend jaar wacht de middelbare school. Hoe ze dat gaat combineren met turnen is nog even afwachten. Straks in december eerst maar eens genieten tijdens het Univé Gym Gala. “Daar ga ik zeker weer naar toe, ik heb er nu al zin in.”

Univé Gym Gala

A Touch of Gold

‘A Touch of Gold’, is het thema van de 20e editie van het Univé Gym Gala. Een grensverleggende show waarin topsport, acrobatiek en entertainment op een inspirerende wijze samen-komen. Het Univé Gym Gala is uitgegroeid tot een evenement van wereldklasse en ‘A Touch of Gold’ belooft een show vol verrassing en verwondering. Olympische helden en internationale acts zijn te bewonderen tijdens een indrukwekkend sport- en entertainmentspektakel op 29 december 2016 in de Ziggo Dome. 

Ga voor meer informatie naar www.univegymgala.nl

UNIVÉ ACTIE

Univé is al 20 jaar hoofdsponsor van het Univé Gym Gala. Door dit evenement te ondersteunen hoopt Univé de turnsport te stimuleren. Univé vindt dat sporten en bewegen goed is voor de mens en onderstreept het belang hiervan door middel van het sponsorschap van diverse sportevenementen, waaronder het Univé Gym Gala. 

Kans maken op een 'meet and greet' met één van de turntalenten op 29 december 2016?
Stuur voor 26 december a.s. een e-mail met je naam en adresgegevens naar samen@unive.nl o.v.v. UGG en vertel met wie en waarom je hem-haar zo graag wilt ontmoeten. Misschien behoor je tot één van de gelukkige. Alleen de winnaars krijgen op 27 december bericht.

Naar boven
01

Winterfavorieten

Storm, regen of vrieskou? Drie keer een goed excuus om het binnen extra warm en gezellig te maken. Hoe? Met houten (woon)accessoires als basis, aangevuld met echte winterse items als kussens, plaids en kaarsen.

01

Winterfavorieten

02

Rijkswachters met een verhaal

Dit is niet zomaar een poppetje van hout. Nee, het is een Rijkswachter, gemaakt van transportkisten van het Rijksmuseum. Jarenlang hebben deze kisten de kunstschatten van het Rijksmuseum beschermd. Toen de kisten niet meer nodig waren, heeft Studio Hamerhaai de transportkisten een nieuw leven gegeven. Wie een Rijkswachter koopt, kan via de website ontdekken welk kunstwerk de Rijkswachter ooit heeft beschermd.
 

02

Rijkswachter XS (12 cm)
€ 25

rijkswachters.nl

Winterfavorieten

03

Van het kastje naar de muur

Mooi minimalistisch en uitgevoerd in zo’n bescheiden maatje dat hij overal past. Leuk om te vullen met persoonlijke items of kleine vetplantjes. Het kastje is ook geschikt om te verven of te beplakken met papier.  
 

03

Houten kastje van Artemio
(ø 30, 5 cm / diepte 8 cm)
€ 13,50

houtspul.nl

Winterfavorieten

04

Stapelen maar

Om kleur toe te voegen of juist een andere sfeer te creëren, heb je niet veel meer nodig dan een paar kussens. Kies voor neutrale of felle kleuren, prints of juist verschillende texturen. Kleine moeite, groots effect… 

04

Kussen vilt met leer
(50 x 30 cm)
€ 39,95

fourfabrics.nl

Winterfavorieten

05

Lichtbron

Over verlichting wordt weleens gezegd dat het je interieur kan maken of breken. Het heeft grote invloed op kleur, de sfeer en ruimte in een woonkamer. Deze houten lampenkap, die als een rok uitwaait, geeft prachtig licht af. En als de lamp niet in functie is, dan heb je ook nog een echte blikvanger boven de keukentafel.

05

Houten lamp
(ø 29 cm, hoogte 30 cm)
€ 59,95

houtspul.nl

Winterfavorieten

06

Een ei hoort er bij

Dit is niet zomaar een houten plank, want let op het detail: een gat speciaal voor een gekookt ei. Doordat de plak op latjes ligt, kun je hem makkelijk oppakken en vasthouden. Ideaal voor ontbijt op bed. 

06

Ontbijtplank Pret
(34 x 20,5 cm)
€ 24

ontbijtpret.nl

Winterfavorieten

08

Houten huisjes

Dit kleine houten straatje bestaat uit vijf verschillende huisjes. De huisjes rijg je met een touw aan elkaar vast in elke gewenste volgorde. Tip voor een winterse sfeer: plaats achter het straatje waxinelichtjes in houders. 

08

Houten straatje
€ 14,50

houtspel.nl

Winterfavorieten

07

Multifunctioneel

Een krukje is een echte alleskunner. Gebruik het als bijzettafel of als zitplek. Zet er een paar plantjes of kaarsen op of gebruik het als keukentrapje of voetenbankje. Stylingtip: zet drie krukjes in verschillende hoogten bij elkaar en zet er een paar mooie (woon)accessoires op. 

07

Krukje Bloomingville mini
€ 59,95

mevrouwschaap.nl

Winterfavorieten

09

Aan de wand

Een simpele manier om je interieur af en toe een metamorfose te geven, is door iets nieuws aan de wand te hangen. Denk aan zelfgemaakte kunst, mooie herinneringen, kant-en-klare posters of een vintage wandkaart, zoals deze met een rendier. 

09

Wandkaart rendier
€ 29,95

fourfabrics.nl

Van schoenenpoetser
tot topfotograaf

Lees verder

Mustafa Gumussu was 13 jaar toen hij vanuit Turkije naar Nederland kwam. Samen met zijn broer en zus verhuisde hij van Kayseri naar het Friese Heerenveen. Ondanks alle obstakels die hij tegenkwam, heeft de landsverhuizing hem veel goeds gebracht. Mustafa startte zijn carrière als schoenenpoetser, maar dat is hij al lang niet meer! Inmiddels is hij huisfotograaf bij voetbalclub
sc Heerenveen en runt hij in het Abe Lenstra Stadion twee bedrijven: Fotopersburo en Media Heerenveen.

Ons kent ons

Na een korte rondleiding door het stadion van ‘zijn’ club, vertelt Mustafa vol enthousiasme zijn levensverhaal. “Het is maar goed dat we na ons vertrek uit Turkije in Heerenveen terecht kwamen. Mijn vader en moeder woonden er al langer. Hier is het ‘ons kent ons’, we werden heel hartelijk ontvangen. In een grote stad was dat misschien wel anders geweest.”

Geen woord Nederlands

“In Heerenveen kon ik vrijwel direct naar de middelbare school. Maar ik had nog nooit een woord Nederlands gesproken. Mijn ouders kozen voor de ambachtsschool. Daar begon ik mijn schoolperiode op het allerlaagste niveau. Dat voelde best vreemd, want ik was een goede leerling in Turkije. Gelukkig ontvingen mijn klasgenoten me met open armen. Dat maakte veel goed. Toen al besefte ik dat als ik iets wilde bereiken, ik flink door moest zetten. De Nederlandse taal heb ik me achteraf gezien best vlot eigen gemaakt. Toen kon het me niet snel genoeg gaan.”

Poetsen voor een paar nieuwe schoenen

“Mijn inzet werd beloond, want al snel mocht ik een niveau omhoog op school. Daarnaast probeerde ik mijn hobby uit Turkije op te pakken: schoenen poetsen. Ik had mijn poetsmachine speciaal mee naar Nederland genomen. De burgemeester van Heerenveen heeft me persoonlijk vergunning verleend. Het schoenen poetsen opende veel nieuwe deuren. Veel mensen kenden me als de schoenenpoetser van de sportwinkel. Daar kreeg ik een vast plekje. Ik werd beloond met een paar mooie nieuwe sportschoenen, waar ik vervolgens op school de blits mee maakte. Ondernemen zat al jong in het bloed. Die rol paste me wel”, zegt Mustafa lachend.

Het roer om

Na het afronden van school, wilde Mustafa niet verder leren. Hij wilde per se werken en geld verdienen. “Dat heb ik vijf jaar volgehouden. Ik heb zelfs nog gesolliciteerd bij de politie. Ik kwam door alle testen, maar werd afgewezen op mijn Nederlandse schrift. Toen dacht ik: het roer moet om. Ik wil weer naar school.” Mustafa verhuisde naar Zwolle en volgde daar een intercultureel programma op mbo-niveau, speciaal voor Turkse jongeren. “Mijn ouders vonden het een slecht idee dat ik naar Zwolle verhuisde. Dat was een behoorlijke drempel die ik moest nemen. In onze cultuur is het niet gebruikelijk om op jonge leeftijd het huis te verlaten. Maar ik stond erop en ging mijn eigen weg.”

“Ik wilde mijn droom najagen. En dat was fotograferen”

Mustafa Gumussu

Geld op de plank

“Vanaf toen ging het in sneltreinvaart. Ik heb mijn mbo-opleiding in Zwolle afgerond. In het examenjaar ben ik zelfs getrouwd. Er moést geld op de plank komen, want ik had geen rooie cent. Ik houd niet graag mijn hand op, maar toen kon het niet anders. Gelukkig kreeg ik snel een baan bij de gemeente Zwolle. Eerst als begeleider van allochtone jongeren, daarna als consulent voor werkloze jongeren en later als trajectbegeleider van nieuwkomers in Nederland. Dat heb ik jaren met plezier gedaan, maar ik wilde mijn droom najagen. En dat was fotograferen.”

Van werknemer naar ondernemer

Mustafa nam ontslag bij de gemeente Zwolle en nam een bestaande fotozaak over in Heerenveen. “Terug naar het dorp waar ik mijn puberjaren doorbracht, daar waar het allemaal begon.” In 1998 kwam de samenwerking met sc Heerenveen tot stand. “Ik verzorg al hun fotomateriaal, van spelersportretten tot wedstrijdbeelden. Ook voor Univé maak ik veel foto’s, onze  samenwerking bloeide op toen Univé hoofdsponsor was van sc Heerenveen. Mijn werk staat regelmatig in het magazine SAMEN.”

“In Heerenveen voel ik me thuis. Mijn droom is geen illusie meer. Ik heb aan den lijve ervaren dat doorzettingsvermogen je echt ergens kan brengen, ook al heeft het me soms heel wat bloed, zweet en tranen gekost.”

Van krantenjongen tot miljonair, maar dan op zijn Nederlands. Niet dat Mustafa Gumussu er miljonair mee geworden is, maar zijn instelling is wel eentje die in dit rijtje past. Vanuit een veilige thuisbasis vertrekken naar een vreemd en koud land. Waar je de taal niet spreekt en de gewoontes niet kent. Waar je eerst veel stappen terug moet doen voordat je er de eerste vooruit kunt zetten. Het verhaal van Mustafa maakt in ieder geval een aantal zaken erg duidelijk. In de eerste plaats dat je met wilskracht en doorzettingsvermogen ver kunt komen. Maar ook dat zelf het heft in handen nemen tot ongekende uitkomsten kan leiden.

Eigenlijk door gewoon te doen en je dromen na te streven. Mustafa Gumussu neemt voor een groot deel zelf de regie over zijn leven, maar soms heeft ook hij een steuntje in de rug nodig gehad. Dat is nu precies hoe wij het bij Univé zien. Veel dingen kun je zelf regelen, maar soms hebben we elkaar nodig om problemen te voorkomen, te beperken of op te lossen.

Jette Pasman

Particulier adviseur

Naar boven

Kunst kijken?

Dat is geen kunst!

Wie een museum bezoekt, wil vaak het liefst in een paar uur tijd alle zalen langs. Maar weet je naderhand nog goed wat je hebt gezien? Kijken naar kunst wordt een stuk leuker als je er echt de tijd voor neemt én weet op welke details je kunt letten. En daarvoor hoef je niet per se een cursus kunstgeschiedenis te volgen.

Kunst kijken?

Kunststromingen

Als je voor een schilderij staat, is het werk beter te begrijpen als je de verschillende kunststromingen van elkaar kunt onderscheiden. Met een kunststroming wordt een tijdsperiode of een in die periode overheersend systeem van normen of opvattingen en uitgangspunten bedoeld. Daarnaast wordt het gebruikt om een kunstenaar in een bepaalde categorie of tijdsperiode te plaatsen. 

Barok: groot contrast licht en donker

Het werk van de Hollandse meester Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) behoort bijvoorbeeld tot de barok (1600 – 1750). Kenmerkend voor deze kunststroming zijn de wervelende composities.
Er is veel beweging te zien en de figuren op het schilderij laten duidelijk hun emoties zien. Tevens is er een groot contrast tussen licht en donker, ook wel clair obscur genoemd. Beeldspraak is daarnaast kenmerkend voor de barok. Zo zie je op schilderijen uit deze tijd vaak rottend fruit en schedels die symboliseren dat het leven eindig is. 

Barok: groot contrast licht en donker

Griekse en Romeinse cultuur

Een andere bekende kunststroming is de renaissance (1300 – 1600), de periode voorafgaand aan de barok. Tijdens deze periode kregen mensen opnieuw interesse in de oude Griekse en Romeinse cultuur. Daarom zie je op schilderijen dikwijls figuren met een bijna goddelijke uitstraling.
Ook waren de werken symmetrisch ingedeeld. De bekende Italiaanse schilder Leonardo da Vinci (1452 – 1519) behoorde tot de renaissanceschilders. 

Beeldende aspecten

Beeldende aspecten, zoals vorm, kleur, licht, ruimte, compositie en materiaalkeuze, zeggen veel over een kunstwerk. Zo kan kleur bijvoorbeeld voor contrast zorgen of juist iets symboliseren. Denk aan de kleur blauw, dat staat voor rust en kalmte, maar ook voor maagdelijkheid. Niet voor niets is Maria daarom veelal in een blauwe jurk afgebeeld. 

Beeldende aspecten

Kijken en analyseren

Het klinkt heel simpel, maar door gewoonweg te kijken en te observeren kun je een schilderij ook benaderen. Doe dit bij voorkeur samen, zodat het je nieuwe inzichten oplevert. Iedereen kijkt immers op een andere manier. En vergeet niet op de titel van het kunstwerk te letten. Dit kan ook al goed helpen om een kunstwerk te ‘ontleden’.  

Waarom?

‘Waarom’ is een belangrijk woord als je naar kunst kijkt. Waarom spreekt het kunstwerk je aan? Waarom doet het ene kunstwerk wel iets met je en het andere juist niet? Door een goed onderbouwde mening te vormen wordt het een stuk leuker om naar kunst te kijken, dan het alleen als ‘lelijk’ of ‘mooi’ te bestempelen. Goed om te weten is dat er nooit een fout antwoord bestaat.

Waarom?

4 extra tips om meer uit je museumbezoek te halen

  • Kies een tentoonstelling die je aanspreekt. Kun je niet kiezen, bezoek dan een museum met een gevarieerd aanbod. Zo kun je verschillende werken bewonderen en ontdekken wat je het meest aanspreekt. 
  • Bekijk het eens letterlijk van een andere kant. Ga niet links, maar rechts staan. Of knijp je ogen lichtjes dicht als je naar een kunstwerk kijkt.
  • Spreek de medewerkers van het museum aan. Ze weten ook veel te vertellen over de kunstwerken. 
  • Ga met een kind naar het museum. Ze zijn nog onbevangen en stellen leuke en goede vragen die je weer andere inzichten kunnen geven. 
4 extra tips om meer uit je museumbezoek te halen

Wist je dat…

museumbezoekers gemiddeld 9 seconden voor een kunstwerk staan?

Slow art

In veel gevallen beleef je een expositie beter als je je focust op één thema, een paar schilderijen of een bepaalde kunstenaar. Want als je meer tijd neemt, ontdek je meer en ben je minder snel geneigd om te oordelen. Dat is de gedachte achter slow art. Phil Terry, een altijd drukke Amerikaanse internetpionier, is de motor achter het langzaam kijken naar kunst. Omdat hij samen met vrienden zo verrast was door wat hij had gezien na het bekijken van een paar schilderijen, besloot hij om er een jaarlijks terugkerende dag van te maken.

In 2017 is het op 8 april Slow Art Day. Tot op heden doet in Nederland alleen het Cobra Museum in Amstelveen mee. Kijk voor meer informatie op slowartday.com

Slow art

Nationale Museumweek 2017

Om iedereen kennis te laten maken met de vele prachtige museumcollecties wordt van 3 tot en met 9 april 2017 voor de derde keer de Nationale Museumweek georganiseerd. Tijdens deze week zijn er bijzondere rondleidingen, lezingen en evenementen in zowel grote als kleine musea in Nederland. 

Kijk voor meer informatie op nationalemuseumweek.nl 

Nationale Museumweek 2017
Naar boven



Deventer

Gastvrije Hanzestad
aan de IJssel

Lees verder

Alsof je voor een groot schilderij staat, dat gevoel krijg je als je vanaf de overzijde van de IJssel naar de contouren van Deventer kijkt. De imposante toren van de Grote of Lebuïnuskerk springt daarbij meteen in het oog. Maar ook de vele koopmanshuizen langs de kade lonken om de overtocht met het voetveer te maken.

Handelscentrum

Deventer is een van de oudste steden van Nederland. Al vanaf het jaar 800 na Christus was er sprake van een nederzetting aan de rivier de IJssel, maar pas in de middeleeuwen groeide Deventer uit tot een volwaardige stad. Door de ligging aan het water werd het al snel een belangrijk handelscentrum. Vooral in de 14e en 15e eeuw beleefde Deventer haar ‘gouden’ jaren. Kooplieden bouwden prachtige huizen in het stadshart en dreven handel op stadsplein de Brink.

Wandelen door de historische binnenstad

Veel van de monumenten uit het rijke handelsverleden zijn bewaard gebleven en de laatste dertig jaar gerestaureerd. Om deze monumenten te bewonderen, is een stadswandeling door het middeleeuwse Bergkwartier een aanrader. Een ervaren gids neemt je mee langs de historische topstukken en wijst je onder andere op de typerende gevelstenen, ornamenten, snijramen en de hoge plafonds van de panden die hier te zien zijn. Ook kom je langs het oudste stenen woonhuis van Nederland, dat gebouwd is in de Sandrasteeg (vlakbij de Grote of Lebuïnuskerk). De wandeling start het hele jaar door van dinsdag t/m zondag om 13.30 uur bij VVV Deventer (Brink 89, Penninckshuis).

Dickens Festijn

Een straat waar je ook doorheen loopt met de stadswandeling is de pittoreske Walstraat. Hier vind je leuke boetiekjes en restaurantjes die stuk voor stuk uniek zijn. Vlak voor kerst vormt deze straat ook mede het decor van het tweedaagse Dickens Festijn. Meer dan 950 personages uit de boeken van de beroemde Engelse schrijver Charles Dickens komen dan tot leven: van Oliver Twist en Mr. Pickwick tot de Christmas Carol Singers, klerken en weeskinderen. Jaarlijks trekt dit gratis evenement ruim 150.000 bezoekers. Dit jaar is het Dickens Festijn op 17 en 18 december. Kijk voor meer informatie op dickensfestijn.nl.

Boekenstad bij uitstek

Naast het Dickens Festijn is Deventer ook bekend vanwege de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa (altijd de eerste zondag van augustus). Al eeuwen worden er in de stad boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Dat was al zo in de 15e eeuw en dat is nu nog steeds zo. In de stad vind je een groot aantal uitgeverijen, drukkerijen, boekhandels en antiquariaten. En niet te vergeten: Deventer heeft de oudste (wetenschappelijke) stadsbibliotheek van Nederland. De Athenaeumbibliotheek is gevestigd in Klooster 12 en bezit maar liefst 250.000 boeken.

Fooddock

Het Havenkwartier is de creatieve broedplaats van Deventer. Hier vind je onder andere Fooddock, de eerste foodhal in Oost-Nederland. Het is gevestigd in een historische graansilo. Je kunt er bij diverse stalletjes puur en eerlijk eten: van biologische kippendij tot sushi of Flammkuchen. Kijk voor meer informatie op havenkwartierdeventer.com en fooddock.nl.

Leuke adresjes!

Deventer Koekwinkel

Wie Deventer zegt, noemt ook koek. De Hanzestad en koek zijn al meer dan vijf eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Stap bij de Deventer Koekwinkel op de Brink binnen voor de enige echte Deventer koek.

Brink 84
deventerkoekwinkel.nl

Brood van Joop

Het is altijd fijn om te weten waar je goed kunt lunchen. Brood van Joop is zo’n aanrader. De koffie smaakt er goed en het biologische brood is er heerlijk.  

Groote Poot 12
facebook.com/broodvanjoop

Deventer Borstelwinkel

Een winkeltje dat echt de sfeer van vroeger ademt, is De Kuiperij anno 1860 A. Nijbroek, gespecialiseerd in bezems en borstels. Van laptop borstels tot flessenborstels. Voor iedere schoonmaakklus is er een passende borstel. Alleen open op zaterdag.

Menstraat 7
deventerborstelwinkel.nl

Tip van Jeroen Jongepier

Adviseur, Univé Deventer

Een mooi hotel om te overnachten is het Sandton IJsselhotel, direct gelegen aan de rivier de IJssel. Je hebt daar een geweldig uitzicht op de stad en aan de achterkant bevindt zich een mooi park. Een voordeel is dat je met het veerpontje binnen luttele minuten in de binnenstad bent. Goed eten kun je bij restaurant ’t Arsenaal (Nieuwe Markt 33-34). Zomers kun je hier ook erg mooi buiten zitten.”

Oude Mosterdfabriek

Ooit werd er de welbekende Golbach mosterd gemaakt, maar tegenwoordig is het een kleine markthal waar je brocante, kleding, accessoires, handgemaakte sieraden, kussens, curiosa, delicatessen en nog veel meer koopt. 

Walstraat 64
facebook.com/deoudemosterdfabriek 

The Wallstreet Tea-Rose

Nog zo’n leuk adres in de Walstraat is The Wallstreet Tea-Rose, een restaurant met een Schots-Engels georiënteerde keuken. Vooral de heerlijke high tea is een aanrader. 

Walstraat 20
tearose.nl

Plek Conceptstore

Naast veel nostalgische winkels vind je in Deventer ook hippe zaken, zoals Plek Conceptstore. Op 700m2 vind je een mix van producten met Nederlandse en Scandinavische invloeden.

Engestraat 15
plekstore.nl

De Noorman

Scandinavië op zijn best, dat is De Noorman. Op de kaart staan allerlei lekkernijen uit Noorwegen en Zweden, zoals smørrebrød, zalm en kanelbullar. Blijf overigens vooral in deze straat hangen, want je vindt er nog veel meer leuke zaakjes. 

Kleine Overstraat 41
facebook.com/denoormandeventer

Winteragenda Deventer

15 t/m 17 december Kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk
17 en 18 december Dickens Festijn
17 en 18 december Brocante aan de IJssel in de Oude Mariakerk aan het Grote Kerkhof
18 december Deventer Kerststad op stadsplein de Brink
27 t/m 30 december Eindeloos Festival
28 januari Boeken in de Bergkerk

Combineer met Zutphen

Hoewel er in Deventer genoeg te ontdekken valt, kun je ook een uitstapje maken naar Hanzestad Zutphen. Deze stad wordt wel de Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen. Net als Deventer kent ook Zutphen een rijk handelsverleden, wat je goed terugziet als je door de binnenstad loopt. In de slingerende straatjes duikt het ene na het andere fraaie pand op. 

Meer Deventer
Ook een dagje of nachtje naar Deventer? Op deventer.info vind je nog veel meer informatie over deze gastvrije Hanzestad. 

Naar boven








Jaarlijks worden gemiddeld 500 personen slachtoffer van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dit lot trof ook Bert van den Braassem. De vuurpijl die een gezellige oudejaarsavond bij vrienden had moeten afsluiten, werd een voltreffer in zijn rechteroog. Bert belandde in de eerste nacht van 2014 op de spoedeisende hulp van Het Oogziekenhuis in Rotterdam.

Lees verder

Bert van den Braassem werd slachtoffer van legaal vuurwerk. “Gewoon gekocht in een winkel waar de gemiddelde Nederlander zijn vuurwerk koopt”, aldus Bert. 

“Ik stak het precies af volgens de voorschriften, zoals ik dat al jaren deed. Een vuurwerkdoos met maar liefst 49 pijlen moest de lucht in gaan. Voordat ik terug kon stappen, was het al te laat. Het vuurwerk ging veel te snel af. De eerste pijl kwam op mijn bril terecht. Het glas sloeg kapot in mijn oog. Het was een geweld, dat kun je je niet voorstellen. De champagne moest plaatsmaken voor een rit naar het ziekenhuis.”

“De champagne moest plaatsmaken voor een rit naar het ziekenhuis.”

Bert van den Braassem

Blind aan één oog

“In het ziekenhuis werd al snel duidelijk dat mijn oog niet meer hersteld kon worden. Dat was flink schrikken. De arts vertelde mij dat de oorzaak waarschijnlijk een te droog aansteeklont was. Hoe droger het lont, des te sneller de ontbranding. De pijl is met zo’n gigantische snelheid in mijn oog terechtgekomen, zelfs een vuurwerkbril had dit ongeluk niet kunnen voorkomen.”

Blijvend aandenken

De doos van het desastreuze vuurwerkpakket bewaart Bert in de werkplaats van zijn glaszettersbedrijf. “Een souvenir van mijn ongeluk”, zegt hij cynisch. “Na het ongeluk kon ik maanden niet werken. Ik moest leren autorijden met één oog en zelfs het inschenken van een kopje thee was een opgave. Ik denk er wel over na om een prothese te nemen, maar daar ben ik nu nog niet aan toe.”

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Bert van den Braassem is inmiddels fel tegenstander van vuurwerk voor consumenten. Hij waarschuwt iedereen die het maar wil horen. “Ik zie het als m’n taak om mijn verhaal te delen. Vuurwerk eist verantwoording. Ga er zorgvuldig mee om.”

Bert ziet liever dat legaal consumenten-vuurwerk helemaal wordt afgeschaft en plaatsmaakt voor een georganiseerde vuurwerkshow. “Vuurwerk is én blijft spelen met vuur. Het is mooi om te zien, maar een blind oog heb je voor het leven. Ik sta dit jaar voor het raam als de pijlen de lucht in schieten.”

Ga voor meer informatie en veiligheidstips naar: www.4vuurwerkveilig.nl

Veilig vuurwerk is veel leuker

Oogarts Tjeerd de Faber: “We proberen het nieuwe jaar feestelijk in te luiden, maar in de praktijk geeft de jaarwisseling meer problemen dan welke andere dag ook. Vuurwerk afsteken is een levensgevaarlijke traditie. Afgelopen jaar telde Nederland bijna 200 slachtoffers met ernstig oog-letsel. Van mijn patiënten was de helft toeschouwer van vuurwerk. Je hoeft het dus niet eens zelf af te steken om slachtoffer te worden. De heer Van den Braassem stak al vijftig jaar vuurwerk af met Oud en Nieuw. Dat is een man met ervaring. Oók dan kan er een ongeluk gebeuren.”

Alternatief

“Vuurwerk is veel leuker als het veilig wordt afgestoken. Professionele vuurwerkshows zijn een prima alternatief. Draag tijdens deze jaarwisseling in ieder geval een vuurwerkbril, die kan zeker tachtig procent van al het oogletsel voorkomen. En houd kinderen binnen! Nieuwjaarsnacht is de drukste nacht van het jaar op de spoedeisende hulp. Hopelijk komt daar snel verandering in.”

Tjeerd de Faber

Tjeerd de Faber is ruim 30 jaar werkzaam als oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam. Hij is voorzitter van de Europese Vereniging van Oogartsen en tevens woordvoerder vuurwerk gerelateerde onderwerpen van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van oogartsen.






Januari, een nieuwe start

Lees verder

Hoewel je bij een nieuwe start denkt aan de lente, is januari gevoelsmatig het begin van de winter. Januari is de maand waarin de tijd een beetje stil staat. De natuur ligt in een winterslaap en wacht op het voorjaar om te ontwaken... Januari is een goed moment om opnieuw te beginnen. Met deze luchtige tips en wist-je-dat’s begin je 2017 extra fris en fruitig!

Bewegen in de buitenlucht

Binnen is het warm en behaaglijk, we nestelen ons na de feestdagen maar al te graag op de bank of voor de kachel. Toch voel je je veel fitter en energieker als je actief in de openlucht bezig bent. Buiten kun je op allerlei manieren in beweging komen. Een winterse boswandeling of een rondje joggen is goed voor lijf en leden. Zoek je wat meer ontspanning? Dan is buiten-yoga een aanrader. Op verschillende locaties in Nederland kun je een buitenles volgen: op het strand, in het park en zelfs op het water. www.buiten-yoga.nl

Een goed gesprek

Wist je dat een alledaags praatje heel goed is voor ons gemoed? Of dat nu een goed gesprek is met je partner, een onderonsje met een goede vriend of vriendin, of een woordenwisseling met de buurman; praten maakt ons hoofd leeg. Een fijne conversatie maakt je vrolijk, ontspannen, en helpt je om nieuwe ideeën vorm te geven. Bijkomstig voordeel: communiceren vermindert stressgevoelens. Reden temeer om in het nieuwe jaar vaker een praatje te maken.

Licht lucht op

Heb je last van de winterblues? Daglicht ordent je gedachten en geeft je nieuwe energie. Bovendien kun je in de wintermaanden wel wat extra vitamine D gebruiken. Je lichaam is het meeste gebaat bij ochtendlicht. Een kwartiertje licht opvangen is al voldoende. Buiten ontbijten, als het weer het toelaat, of een blokje om brengen je meteen in een goed humeur.

Opgeruimd staat netjes

Met opruimen en ontspullen creëer je niet alleen ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. Probeer je de eerste maanden van het nieuwe jaar te ontdoen van alles wat je niet echt nodig hebt. Stapsgewijs opruimen is het meest efficiënt. Begin bijvoorbeeld met het opbergen van de kerstversiering. Als je per vertrek opruimt, kan je elke keer een ruimte van je lijstje strepen. Na een paar weken is je hele huis spik en span en ben jij klaar voor het voorjaar!
www.dehuishoudcoach.nl

De balans opmaken

In het kader van het grote opruimen, is het ook fijn om op financieel vlak inzicht te hebben. December verleidt ons om royaal te spenderen. Januari is de tijd om schoon schip te maken. Als je een budget voor het komende jaar opstelt en je jouw uitgaven zoveel mogelijk probeert te minimaliseren, houd je waarschijnlijk elke maand geld over. Om leuke dingen te doen bijvoorbeeld!
www.nibud.nl

Say cheese!

Lachen is gezond en het kost je niets. Het is een ideale manier om stress van je af te laten glijden en je te ontspannen. Een glimlach zorgt voor positieve gedachten en gevoelens. Lachen geeft ons het vermogen om beter te relativeren. Met een lach op je gezicht stel je je sneller open voor nieuwe dingen. Het helpt je zelfs om goede voornemens te laten slagen. Ben je van nature niet zo goedlachs? Volg dan eens een lachworkshop.
www.alleslach.nl

 

Naar boven






Het Verdronken Land
van Saeftinghe

Struinen in
niemandsland

Lees verder

Van welvarende polder tot onherbergzaam schorrengebied: het Zeeuwse Saeftinghe is in de loop der eeuwen veel van uiterlijk veranderd. Het staat in de boeken als grootste brakwaterwildernis van Europa. Het woeste landschap biedt bezoekers veel variatie: ruige stroomgeulen, opkomende vloed, zuigende slibgrond en een frisse zeebries.

Avontuurlijk tochtje

Met de modder tot op de knieën komt een groep avontuurlijke wandelaars de dijk opgelopen. Ze hebben samen met een gids het oerlandschap van land en water verkend. “Dat was me het tochtje wel”, vertelt één van de avonturiers. “Maar wat een natuurschoon. Ik weet nu alles over slikken, schorren en stroomgeulen. We hebben de invloed van de Noordzee en de Westerschelde van heel dichtbij ervaren. Prachtig! Het getij maakt hier de dienst uit. Door de harde wind kwam het water heel snel op. We hebben ons flink door het zuigende slib geploeterd.”

Wildernis met historie

Het Verdronken Land van Saeftinghe is met 3500 hectare het grootste brakwatergebied van Europa. Ooit werd het bewoond door mensen. In de late Middeleeuwen lag hier Heerlijkheid Saeftinghe.

Een heerschap met welvarende polders, florissante dorpjes en een kasteel. Stormvloeden in de veertiende en zestiende eeuw verslonden het ingepolderde gebied. Toen in de Tachtigjarige Oorlog ter verdediging van Antwerpen de dijken werden doorgestoken, maakte de Westerschelde korte metten met Saefthinge. De natuur kreeg de vrije hand en maakte er een uitgestrekt niemandsland van.

Verraderlijke vloed

Nergens in Nederland is het getijverschil zo groot als in Het Verdronken Land. Als het hard waait en de vloed opkomt, stuwt de trechtervormige Westerschelde het water in een oogwenk tot flinke hoogte.
Diep het gebied ingaan mag daarom alleen met een gids. Een deel van het natuurgebied is wel vrij toegankelijk. Hier kun je vrij struinen of de uitgezette routes volgen. Het gebied wordt beheerd door Het Zeeuwse Landschap.

Zelf struinen

Het bezoekerscentrum in Emmadorp is het startpunt van veel wandelroutes voor jong en oud. Het Plankierpad ligt net achter de dijk. Iets verderop liggen de Ruigelaarzenroute en het vrije struingebied. Oude gympen of wandelschoenen heb je hier zeker nodig. Én een verrekijker, want nergens in Zeeland zie je zoveel vogels als in Saeftinghe. De kijkhut aan het begin van de Gasdam geeft je een prachtig uitzicht. www.saeftinghe.eu

Wandelen met een gids

Een excursie door de wildernis van Saeftinghe is een onvergetelijke ervaring. Eens in de twee weken neemt een gids je mee door het niet vrij toegankelijke deel van het natuurgebied. Ervaar de zuigende grond onder je voeten, ontdek de borrelende zoetwaterbronnen en met een beetje geluk zie je zeehonden van heel dichtbij. www.saeftinghe.eu

Vestingstad Hulst

Na een middag wandelen en struinen is Hulst een leuke plek om wat Zeeuwse cultuur te snuiven. Mooie stadswallen, Hollandse gevels en monumentale gebouwen sieren de straten. De vele restaurants en cafés koesteren de Bourgondische gezelligheid van het vestingstadje. Hulst is ook de stad van de listige vos Reynaert. Het vermakelijke dierenverhaal over de streken van de vos leeft hier nog volop. www.hulstvestingstad.nl

Fietsen langs de Linie


In de Tachtigjarige Oorlog was de mooie omgeving van Hulst het strijdtoneel van Nederland en Spanje. De Staats-Spaanse Linies Fietsroute voert je langs de overblijfselen van militaire verdedigingswerken, zoals oude bastions en het Fort Moerschans. routes.vvvzeeland.nl

PUZZEL & WIN
Boodschappen
doen is nog nooit
zo leuk geweest!

Lijkt u dat ook zo fijn: boodschappen doen zonder te betalen? In de wintermaanden kunt u vast wel een extraatje gebruiken. Los onze prijspuzzel op en maak kans op een Coop boodschappenbon t.w.v. €100,-. Coop Supermarkten stelt 10 bonnen beschikbaar voor de lezers van SAMEN.

Speel nu de puzzel

Of u de bon nu wilt gebruiken voor uw verjaardagsboodschappen, een goede fles wijn, een flinke voorraad wasmiddelen of voor het aanvullen van uw proviandkast, dat is aan u! U kunt de boodschappenbon inleveren bij alle Coop Supermarkten in Nederland. U vindt altijd een winkel in de buurt, want in totaal heeft Coop meer dan 260 winkels.

Lees voor het spelen de actievoorwaarden.

De actievoorwaarden van de puzzel kunt u terugvinden op www.unive.nl of opvragen via samen@unive.nl. De oplossing van de puzzel in SAMEN 1 2016 was ‘samen op stap’. 
Mevr. M.R. van der Lee uit Lunteren heeft een GARDENA smart system gewonnen. Gefeliciteerd!

Colofon

SAMEN Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Verzekeringen.
Editie nummer 3, 2016

Uitgever
Univé Verzekeringen
Postbus 15, 9400 AA Assen
www.unive.nl

Hoofdredactie
Kim Mondria, Fons Roosenboom, Nienke van der Heijden, SPROG.

Redactie
Richt Kooistra, Narvic media&communicatie, Marielle Verstegen, Letterhuis Esther van Opzeeland, Ivo Hutten, Arie Bruinsma.

Creatie & organisatie
SPROG strategie - concept - design

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Fotografie
Imka Westerhuis (cover), Fotopersburo Heerenveen, Arie Bruinsma, Stefan Heijdendael, Tresoar, Het Zeeuwse Landschap, Vereniging De Friesche Elfsteden, Het Hoge Noorden, iStockphoto.com, Rijksstudio.

Aan dit nummer werkten verder mee
Elise Achterbos, De Wijde Blik Assen, Familie Deterd De Heemserzuivelboederij, Michel Mulder Team Victorie, Bart Faasen Ambulancedienst Brabant-Zuidoost, Thermen Bussloo, Wiebe Wieling Vereniging De Friesche Elf Steden, Nationale Schaatsbon, Bert van den Braassem, Tjeerd de Faber Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Deventer Koekwinkel, Stadswandeling Deventer, Mo’Media, Mustafa Gumussu, Eline Sikkema, echtemensen.com, Coop, Denksport.

© 2016. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van Univé Verzekeringen. Univé Verzekeringen spant zich in voor een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de gegevens in dit magazine. Mochten er desondanks onjuistheden in de gegevens voorkomen of mocht de informatie niet meer actueel zijn, dan aanvaarden noch Univé Verzekeringen, noch de makers van dit magazine enige aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen en/of schade hierdoor.

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Cookies

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine gemakkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

Analytische cookies: cookies voor websitestatistieken

Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (desktop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Het analytische cookie (Google Analytics) dat we gebruiken maakt weinig inbreuk op de privacy. Voor Google Analytics worden IP-adressen van onze websitebezoekers geanonimiseerd en is ‘gegevens delen’ met Google uitgezet. Tevens is met Google een bewerkersovereenkomst (afspraken over wijze van verwerking van persoonsgegevens) gesloten en wordt er geen gebruik gemaakt van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies. Voor het gebruik van deze cookies is geen toestemming van u als bezoeker van de Univé-site nodig. Vanuit het online magazine SAMEN maken wij verder geen gebruik van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies. 

Door vanaf de hoofdpagina van het online magazine van Univé door te surfen naar andere pagina’s accepteert u het plaatsen van het analytisch cookie Google Analytics.

Cookies van derden
Mogelijk wordt er in het online magazine vanuit diverse artikelen verwezen naar Facebook en Twitter. Door gebruik te maken van social media wordt de gebruiker gevraagd zelf een account aan te maken en akkoord te gaan met de gebruikersvoorwaarden van Facebook en/of Twitter. Zij informeren u over het gebruik van cookies. 

Uitschakelen van cookies
Door vanaf de hoofdpagina niet door te surfen op onze website voorkomt u plaatsing van het analytisch cookie, Google Analytics. 

Heeft u bezwaar tegen het gebruik van cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van onze cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Naar boven

Univé Magazine

Draai uw scherm