NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg

De lente hangt in
de lucht

We ruiken het, we zien het en we proeven het: de lente hangt in de lucht. Ik heb er al aan geproefd, toen ik te gast was bij schaatslegende Rintje Ritsma. Rintje heeft me op een sup-plank de Friese Meren laten zien. Het was die middag geen schaatsweer helaas, maar de voorjaarszon maakte veel goed. Al suppend heb ik de oevers van de Friese Meren mogen verkennen. Wilt u dit bijzondere natuurgebied zelf beleven? We geven een weekend aan de Friese Meren weg! Meer hierover verderop in dit magazine.

Het was bijzonder om te zien hoe gedreven Rintje is. En dat is hij niet alleen op de schaats kan ik u vertellen; hij is gedreven in alles wat hij doet. Met name wanneer het sportgericht is. Henri Beverdam is ook zo iemand. Samen met een team van vrijwilligers organiseert hij op 21 mei de Univé Hof van Twente Triathlon. Dat doet hij al voor de derde keer. En daar zijn wij als sponsor ontzettend trots op. Dat vrijwilligers belangrijk zijn in onze samenleving blijkt ook uit het persoonlijke verhaal van Stefan Maats, oprichter van een zorgbrouwerij. 

Voor de ontspanning nemen we u in dit magazine ook graag mee naar het uiterste zuiden van Nederland: Maastricht. 

Ik wens u veel leesplezier en een sportief, bruisend voorjaar!

Joost Heideman
Voorzitter Raad van Bestuur Univé

Naar boven

De zorgbrouwerij

‘Een bijzondere vorm van dagbesteding’

Het is vrijdagochtend in de Vechtdal Brouwerij
in Dalfsen. Een groep zorgjongeren is druk doende met het etiketteren en verpakken
van de ‘Bleke Alie’: een ambachtelijk
gebrouwen bier, bestemd voor de regionale horeca en supermarkten. De jongeren volgen
een leer-werktraject om zo uiteindelijk
een vaste baan te vinden.

Lees verder

Stichting Vechtdal Brouwerij

Het is een initiatief van bierliefhebbers Stefan Maats en Jos Verlaak. Beiden liepen al een tijdje rond met plannen voor een zorgbrouwerij. De mannen sloegen de handen ineen en openden onlangs hun eigen brouwlocatie, in de oude sporthal van Dalfsen.

“We zijn niet een doorsnee bierbrouwerij. Integendeel. We bieden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een bijzondere vorm van dagbesteding. Negen jonge enthousiastelingen brengen elke week leven in de brouwerij”, vertelt Stefan met een grote glimlach.

"Samenwerken met deze toegewijde groep
jongeren doet iets met je"

Op vrijwillige basis

“We zijn twee dagen per week operationeel geopend, op vrijdag en zaterdag. Iedereen werkt hier vrijwillig.” Omdat er ook brood op de plank moet komen, heeft Stefan Maats er nog een volledige baan naast. “In de toekomst wil ik hier heel graag fulltime aan de slag, maar dat lukt nu nog niet.” Op de vraag of de brouwerij zijn leven veranderd heeft, antwoordt Stefan volmondig ‘ja’. “Voor een bierliefhebber is het fantastisch om je eigen bier te brouwen. Maar samenwerken met deze toegewijde groep jongeren maakt de meeste indruk. Dat doet iets met je. Het is geweldig om te zien hoe iedereen zich met hart en ziel inzet.”

Meer dan een beperking

Collega en naamgenoot Stefan doet in het proeflokaal rustig de afwas. Hij is één van de jongeren die werkzaam is bij de Vechtdal Brouwerij. Stefan is 23 jaar geleden geboren met zuurstoftekort en heeft cerebrale parese. “Mijn hersenen geven niet de juiste spanning door aan mijn spieren. Hierdoor ben ik gebonden aan een rolstoel. Ik heb bij veel zaken hulp nodig.” 

Stefan ziet geen reden om lang over zijn beperking te praten. Hij is actief, vrolijk en geniet van het leven. Hij werkt vijf dagen in de week op vier verschillende werkplekken. “Op vrijdag werk ik hier. Ik run de kantine, ruim op, verwerk wat administratie en verder help ik in de brouwerij. Soms krijg ik hulp van mijn begeleidster. Maar ik werk meestal zelfstandig en in mijn eigen ritme.“

Voldaan gevoel

Stefan is blij met zijn werkprestaties. Het kost hem veel energie, maar hij haalt er ook veel voldoening uit. “Ik kan mezelf goed redden en veilig mijn werk doen. Ik heb al veel geleerd en voel me nuttig en gewaardeerd. Samen met mijn collega’s maken we er het allerbeste van. Zelfgebrouwen bier smaakt het best zeggen ze toch? Mijn werk op de zorgbrouwerij maakt me trots en blij. Dat heb ik toch maar mooi bereikt.”
vechtdalbrouwerij.nl

UNIVÉ ACTIE

Op brouwerijbezoek?

Stichting Vechtdal Brouwerij geeft een gratis rondleiding weg. Na de rondleiding kunt u genieten van een ambachtelijk gebrouwen biertje in het proeflokaal. Wilt u erbij zijn? Stuur vóór 1 augustus 2017 een
e-mail met uw naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen de winnaars krijgen bericht.

Wat is er mooier dan van je passie je werk te maken? En dat uit te voeren met een groep mensen die misschien wat meer aandacht en tijd nodig heeft, maar net zo goed presteert. Zo maak je van je hobby een zinvol bedrijf. De mannen van de Vechtdal Brouwerij vullen daarmee het gat in de markt van lokaal bierbrouwen, op een manier waar de samenleving meer aan heeft dan je in eerste instantie zou verwachten. 

Gelukkig leven we in een maatschappij waar steeds meer van dit soort initiatieven ontstaan. Betrokken medemensen die met oog voor hun omgeving hun leven en werk zinvol invullen. Deze betrokkenheid past erg goed bij het gedachtegoed van Univé. Stefan en Jos kunnen trots zijn op hun bedrijf en de wijze waarop zij een bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt. 

Jesper Adriaansen

Adviseur Particulier

Naar boven





Waren we voorheen nog tevreden met een patatje op een festival, de laatste jaren poppen de foodtrucks als paddenstoelen uit de grond. Er worden steeds meer festivals georganiseerd die volledig in het teken staan van smakelijk, verrassend en gezond eten.

Lees verder

Kleurrijke keukens

Foodfestivals horen er helemaal bij in de zomer. Stadsparken en -pleinen door heel Nederland worden omgetoverd tot één groot buitenrestaurant met kleurrijke keukens in omgebouwde bussen, caravans en zelfs vrachtwagens. 

Je kunt er terecht voor gerechtjes uit alle windstreken. Van kip aan het spit tot culinair happen. Naast lekker eten en verse producten zijn ontspannen muziek, goed gezelschap en een fijne sfeer de belangrijkste ingrediënten. Krijg jij al trek? In het voorjaar en de zomer kun je genoeg festivals afstruinen om je honger te stillen.

Weekend van de Rollende Keukens

Van woensdag 24 t/m zondag 28 mei vindt bij de Amsterdamse Westergasfabriek het Weekend van de Rollende Keukens plaats. Diverse foodtrucks, waaronder een barbecue-camper en rollende keuken- prinsessen, verenigen zich tot één groot openlucht-restaurant. rollendekeukens.amsterdam

Tong Tong Fair

Elk jaar is het Malieveld in Den Haag het toneel van het grootste Indische evenement in Nederland: de Tong Tong Fair. Van Hemelvaartsdag t/m Pinksteren (donderdag 25 mei t/m maandag 5 juni) beleef je de Indische cultuur van Oost en West. En kan je genieten van de talrijke Aziatische restaurants, eettentjes én muziek.
tongtongfair.nl

Taste Of Amsterdam

Tijdens het Pinksterweekend, van vrijdag 2 t/m maandag 5 juni, vind je de beste chefs en keukens van Amsterdam in het Amstelpark. Er is niet alleen veel te proeven tijdens Taste of Amsterdam, maar ook veel te doen. Zo zijn er kookdemonstraties en wijnproeverijen, maar je kunt ook masterclasses van bekende Nederlandse chefs volgen. Een dansje wagen op fijne deuntjes kan natuurlijk ook! tasteofamsterdam.com

Preuvenemint

Preuvenemint is hét eetfestijn van Limburg, dat al sinds 35 jaar ieder jaar in de laatste week van augustus wordt georganiseerd op het Vrijthof in Maastricht. Restaurants, cateraars en derden bieden tijdens
‘t Preuvenemint proeverijen van alledaagse producten en exclusieve gerechten aan. preuvenemint.nl

TREK

TREK is een festival waarbij tientallen mobiele keukentjes een stadspark omtoveren tot een groot openlucht-restaurant. Met veel live muziek, theater & acts. Je vindt TREK deze zomer in meerdere steden, zoals Rotterdam, Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Eindhoven, Enschede, Den Bosch, Amsterdam en Den Haag. festival-trek.nl

Lepeltje Lepeltje

Keukens op wielen, markt, bands, dj’s en een vrolijk programma voor kinderen. Denk er een zonnetje bij en dan moet het een mooie dag worden als je naar Lepeltje Lepeltje gaat. Het rondreizende culturele foodfestival strijkt deze zomer neer in o.a. Amersfoort, Dordrecht, Utrecht, Zwolle, Apeldoorn en Eindhoven. lepeltje-lepeltje.com

De Parade

Bij dit fijne theaterfestival smul je niet alleen van de eettentjes en foodtrucks. Je kunt je geluk ook niet op bij de vele theatervoorstellingen, workshops en muziekoptredens. De Parade staat deze zomer in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. deparade.nl

UNIVÉ ACTIE

Win (vip-)kaarten voor festival Retropop

Univé is hoofdsponsor van muziekfestival Retropop in Emmen op 10 juni. Naast drie muziekpodia waar o.a. bekende namen als Doe Maar, Roger Hodgson en The Pretenders optreden, staan er ook foodtrucks op Retropop. Wil jij festivalkaarten winnen (voor het hele gezin) of kans maken op een VIP-arrangement voor
2 personen, inclusief een Meet & Greet met één van de artiesten?
Stuur vóór 21 mei 2017 een e-mail met je naam en adres o.v.v. Retropop naar
het e-mailadres samen@unive.nl.

Winnaars krijgen op 22 mei bericht. Op retropop.nl staat de volledige line-up.

Naar boven





















Lees verder

Als het kampeerseizoen aanbreekt, zoeken we in groten getale de rust en ruimte van het platteland op. Kamperen bij de boer is al een aantal jaren onverminderd populair. Boerencampings zijn niet alleen favoriet bij volwassenen, maar ook voor kinderen is het leven op de boerderij een bijzondere ervaring.

Even weg van thuis

Wakker worden met uitzicht op de koeien, frisse boerenbuitenlucht, koken boven het kampvuur en ‘s avonds met de kippen op stok. Op de boerderij ben je echt even weg van thuis. Het concept van plattelandskamperen is simpel: je strijkt met je tent, vouwwagen of caravan neer op het land van de boer. Voor een paar dagen of zolang de vakantie duurt. Je gaat mee in het ritme van het boerenleven en ben je onderdeel van de natuur.

De kracht van eenvoud

Een boerencamping heeft vaak een beperkt aantal plaatsen en faciliteiten. Luxe voorzieningen, zoals een zwembad, restaurant of warme broodjesservice zijn er vaak niet. Op de meeste campings is wel een boerderijwinkeltje. Ook zijn er voldoende speelattributen, zodat kinderen zich de hele dag door kunnen vermaken.

Omdat een boerencamping wat eenvoudiger van opzet is, betaal je minder voor het verblijf. Jonge campinggasten kunnen veilig kennis maken met de dieren die op een boerderij leven.

Kind aan huis

Op de meeste boerencampings mogen kinderen meehelpen met de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij, zoals het verzorgen en voederen van de dieren, kaas maken, fruit oogsten en eieren rapen. Zo leren ze spelenderwijs meer over de herkomst van eten en drinken. En dat melk uit een koe komt en niet uit een pak. Gewoon lekker ravotten kan natuurlijk ook: verstoppertje spelen in de hooiberg, vis vangen in de boerensloot of hutten bouwen met de andere campinggasten. 

Niet alleen in Nederland is
kamperen bij de boer populair.
Ook over de grens kun je terecht
voor het echte boerengevoel.

Stichting Vrije Recreatie

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) is de grondlegger van het kamperen bij de boer. Deze stichting heeft ervoor gezorgd dat plattelandskamperen wettelijk is toegestaan. In totaal zijn er zo’n 2000 boerencampings in binnen- en buitenland aangesloten bij de SVR. Een SVR-camping staat garant voor een fijn campingverblijf met alle noodzakelijke voorzieningen én tegen een gunstige prijs. svr.nl

Houd je niet zo van het traditionele kamperen, maar wil je wel het landleven van heel dichtbij ervaren? Op veel boerencampings kun je glamperen: comfortabel kamperen met alle luxe van thuis. Geen luchtbedden, matjes, slaapzakken of met de toiletrol onder de arm naar het toiletgebouw, maar een comfortabel bed en eigen sanitair. Veel boerencampings verhuren compleet ingerichte safaritenten of blokhutten. Voor wie liever niet in een tentje slaapt… boerenbed.nl

UNIVÉ ACTIE

WIN EEN WEEKEND BOERENGLAMPING!
Univé mag een lang weekend glamping voor 6 personen in een Boerenbed Tent van Boerenbed weggeven. Geldig in juli, augustus of september 2017. De locatie bepaal je helemaal zelf. Je mag namelijk kiezen uit alle Boerenbed-campings in Nederland en België. Kans maken? Stuur vóór 1 juli 2017 een e-mail met je naam en adres o.v.v. Boerenglamping naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen de winnaar krijgt bericht.

 

Naar boven

Lyme

Voorkomen is beter dan genezen

Het wordt mooi weer, dus we trekken massaal de natuur in: het leefgebied van de teek.
Jaarlijks worden er ruim één miljoen tekenbeten geregistreerd. Twintig procent van de teken is besmet met de Lyme bacterie. Gelukkig is Lyme in de meeste gevallen goed te behandelen met een antibioticakuur. Onbehandeld kan de ziekte chronische vormen aannemen.

Lees verder

Teken

Teken komen in het hele land voor: in bos, park, hei, duinen of gewoon in de achtertuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken bijten zich vast in je huid en zuigen zich vol met bloed. Ze nestelen zich het liefst op vochtige lichaamsplekken, zoals liezen, knieholtes, oksels, achter de oren, in huidplooien en rond de haargrens in de nek. Van een beet van de teek kun je flink ziek worden. Hoe langer een besmette teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Beschermen en voorkomen

Je kunt de kans op tekenbeten verkleinen door hoog gras en struiken te vermijden en op wandelpaden te blijven. Goed sluitende kleding, met lange mouwen en broekspijpen in de sokken, geeft ook enige bescherming. Kleine kinderen kunnen een pet dragen om het hoofd te beschermen. Controleer je huid zorgvuldig na een activiteit in het groen. Verwijder een gevonden teek direct.

Een teek verwijderen

Ben je gebeten door een teek? Dan is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk en op de juiste wijze te verwijderen: zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Gebruik hiervoor een speciaal hulpmiddel, zoals de Tekenkaart. Irriteer een teek niet met alcohol of iets dergelijks, dit verhoogt de kans op besmetting. Noteer de datum van de tekenbeet altijd in je agenda.

De Tekenkaart

Om een teek te verwijderen met de Tekenkaart, schuif je de inkeping van de kaart onder de teek. Schuif de Tekenkaart vervolgens verder over de huid in een rustige, glijdende beweging. De teek laat zo los en komt vast te zitten bij de inkeping.

“Grote ellende door miezerig beestje”

Maria Kremer is in 2009 gebeten door een teek. “Ik had een paars plekje achter op mijn bovenbeen. Het jeukte heel erg. Ik ben ermee naar de huisarts gegaan, maar volgens hem was het geen tekenbeet. Vier maanden later kreeg ik een rode ring op mijn bovenbeen. Na een antibioticakuur verdween de roodheid, maar ik bleef gezondheidsklachten houden: tintelingen, hoge bloeddruk, hartkloppingen, geheugenverlies en vermoeidheid. Na twee jaar kreeg ik van een Duitse arts de diagnose ziekte van Lyme. Ondanks mijn chronische klachten heb ik met de ziekte leren leven. Ooit hoop ik te genezen. Ik geef de moed niet op."

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als de huid rondom de tekenbeet rood verkleurt of wanneer er een ring of vlek verschijnt die groter wordt. Dit is vaak het eerste teken van besmetting met de Borrelia bacterie, de bacterie die Lyme veroorzaakt. Niet iedereen krijgt last van rode huiduitslag, wees daarom ook alert op andere klachten, zoals koorts, spier- en gewrichtspijn, huid-, zenuw- of hartklachten. Symptomen kunnen opkomen tot zeker drie maanden na de tekenbeet.

Melanie Schreurs-Paalman

Adviseur Particulier binnendienst

“Het verhaal van Maria Kremer is waarschijnlijk voor veel mensen herkenbaar. Wat begint met een onschuldige insectenbeet, kan zich ontpoppen tot ernstige klachten met lichamelijke beperkingen tot gevolg. Een juiste diagnose laat soms lang op zich wachten. Dat geldt niet alleen voor de ziekte van Lyme, maar ook voor tal van andere ziektes. Het wachten op de diagnose en de daarbij behorende onzekerheid is vaak slopend. Je vraagt je af wat je als gezond mens is overkomen. Is het domme pech? Helaas is niet alles te verzekeren in het leven. Univé vindt het daarom belangrijk om ook preventief te werk te gaan. De Tekenkaart sluit goed aan bij onze denkwijze: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Een klein hulpmiddel met een groots effect.”

Vereniging voor Lyme patiënten

Lymeziekte kan iedereen overkomen. In de meeste gevallen is het goed te behandelen met antibiotica. Maar ondanks de toenemende informatiestroom en wetenschappelijke onderzoeken is de chronische vorm van de ziekte nog niet te genezen. De Lymevereniging strijdt voor goede diagnose en juiste behandeling.
Op lymevereniging.nl vind je meer informatie.

UNIVÉ ACTIE

Univé mag 100 Tekenkaarten weggeven! Wil je ook een exemplaar voor in je portemonnee? Stuur vóór 1 augustus 2017 een e-mail met je naam en adres o.v.v. Tekenkaart naar het e-mailadres samen@unive.nl.
Alleen winnaars krijgen bericht. 

 

Kun je niet wachten?

Koop de tekenkaart met 50 % korting (€ 2,50 i.p.v. € 5 ) via
 www.lymevereniging.nl/unive
Actie is geldig tot 1 augustus 2017.

Naar boven


De onzichtbare kracht

Op zondag 21 mei vindt de Univé Oost Hof van Twente Triathlon plaats in Markelo. Een duursport evenement met bijna 500 deelnemers die strijden om een plek op het erepodium. Wie niet op het podium staat, maar wel een plaatsje in de schijnwerpers verdient, is vrijwilliger Henri Beverdam. Al voor de derde keer neemt hij de organisatie op zich.

Lees verder

Niet alleen

Henri Beverdam (51) is de duizendpoot in de organisatie en het gezicht van de Hof van Twente Triathlon. Toch wil hij zichzelf niet zo noemen. “Op de dag van het evenement lopen er zeker 120 vrijwilligers rond die hart en ziel in deze sportieve dag steken. Ik doe dit niet alleen. Een grote groep enthousiastelingen is langer dan een half jaar bezig om alles op poten te zetten. Dit is écht teamsport”, vertelt Henri. “Ik strijk niet alleen met de eer. Integendeel, de bijdrage van de parkeerwacht is minstens zo belangrijk.”

Van jongs af aan

Het is niet vreemd dat Henri wordt gezien als de drijvende kracht achter de triathlon. Hij voert de supervisie en dat kan hij goed. Dat blijkt wel uit zijn enthousiasme voor ‘zijn sport’. Dat begon al op jonge leeftijd. Sinds zijn eerste zwemdiploma is hij blijven zwemmen bij de plaatselijke zwemclub. En fietsen kan hij als de beste. “Als kleine jongen organiseerde ik fietswedstrijdjes op het plein. Dan maakten we een heel parcours over zandpaadjes en langs speeltoestellen. De mensen in de buurt kwamen allemaal kijken. Dat was voor mij een hele belevenis. Het plezier en de inspanning vond ik geweldig. En daar doe ik het vandaag de dag nog voor.”

Hulp uit alle hoeken

“Het idee voor de Hof van Twente Triathlon is begonnen met een groepje sportvrienden, nadat we samen onze eigen triathlonvereniging oprichtten in Markelo. In de regio hebben we aan veel triathlons meegedaan. Om wat meer naamsbekendheid te verkrijgen voor onze vereniging, wilden we zelf een triathlon organiseren. Na wat huiswerk zag ik het hele plaatje al voor me. Dit moet lukken!”

“En zo ging het balletje rollen”, vertelt Henri. “Binnen de vereniging verdeelden we alle taken. Dit jaar houden we onze derde triathlon en pakken we het draaiboek weer uit de kast. De eerste keer was alles nieuw en moest er veel geregeld worden: vergunningen, een calamiteitenplan, sponsoring, promotie en natuurlijk alles voor de dag van de wedstrijd. Ik blijf het ongelooflijk vinden dat vrijwilligers uit de buurt spontaan binnen kwamen lopen. Hulp kwam uit alle hoeken. Dat is natuurlijk fantastisch.”

“Een triathlon organiseren
is écht teamsport. Dat gaat over samenwerken.”

Vrijwilliger Henri Beverdam

Slapeloze nachten

“En dan gaat het snel. Want hoe dichter we bij de dag van de triathlon komen, hoe drukker het voor de organisatie wordt. De route wordt afgezet met dranghekken, alle vrijwilligers krijgen instructies, de locaties worden ingericht en we installeren een meetsysteem voor de prestaties van de deelnemers. Er gebeurt nogal wat achter de schermen. De dagen voor het evenement lig ik weleens wakker. Vorig jaar werd de triathlon bijna geannuleerd wegens dreigend onweer. Dat is een scenario waar ik liever niet aan denk. Gelukkig brak de zon door.”

De dag zelf

“Op de dag van de triathlon glijdt alle spanning van me af. Ik loop de hele dag over het parcours en help waar nodig. Ik geniet van het enthousiasme, de spanning en de hele ambiance. Die is geweldig! Deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers, sponsoren, dorpsbewoners… iedereen geniet mee. Eigenlijk is het één groot feest. Er worden overwinningen behaald, records verbroken en persoonlijke prestaties neergezet.
De mensen zijn trots en blij als ze naar huis gaan. En terecht, dat zijn wij ook!” 

Els Reinders, bedrijfsarts Univé:

“De combinatie van zwemmen, fietsen en lopen vraagt enorm veel van het menselijk lichaam. Daar is veel training en discipline voor nodig. Een triathlon is niet voor iedereen weggelegd. Echter, bewegen of sporten is belangrijk voor ieder mens. Bewegen hoeft geen belasting te zijn. Het kan laagdrempelig in het dagelijks leven worden opgenomen. Neem bijvoorbeeld eens de trap in plaats van de lift, parkeer de auto iets verder weg en doe de kleine boodschappen op de fiets. Of koop een stappenteller en ga de uitdaging aan met een buurvrouw of collega. Het werkt echt! Op het werk kun je ook makkelijk actief zijn, zoals staand vergaderen aan statafels of een frisse wandeling maken tijdens de lunch. Probeer elke dag een half uur aan beweging in te plannen voor fitheid en vitaliteit. Dat doet een mens goed.”

Hof van Twente Triathlon

Op 21 mei 2017 vindt in Markelo de derde Univé Oost Hof van Twente Triathlon plaats. Univé is sponsor van dit sportieve evenement waar iedereen aan mee kan doen. De afstand is 1/8e triathlon. Dat betekent 500 meter zwemmen,
20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Inschrijven kan op: hofvantwentetriathlon.nl

Naar boven



Eten bij... Rintje Ritsma

‘Eten was
voor mij vooral
functioneel,
nu geniet
ik er meer van’

Lees verder

Met de handen in het deeg vertelt voormalig wereldkampioen schaatsen Rintje Ritsma wat er op het menu staat: pizza à la Rintje, bereid in zijn eigen tuinoven. “Het is lekker weer en pizza op de houtoven geeft nét dat beetje extra smaak.”

Een echte vleeseter

“Ik heb vandaag een druk programma, dus mijn tijd in de keuken is maar beperkt. Pizza kan ik goed voorbereiden. En ik kan makkelijk variëren met vis en vlees”, vertelt Rintje. “Zelf ben ik een echte vleeseter. Hoe groter het stuk vlees, hoe beter. Wat vlees op de pizza betreft, is shoarma mijn favoriet.”

Meer tijd om er van te genieten

Rintje staat graag in de keuken. “Een keukenprins is een groot woord, maar ik heb er veel aardigheid in om wat lekkers op tafel te zetten. Als topsporter eet je vooral functioneel, nu heb ik meer tijd om er van te genieten. Het liefst samen met vrienden. Als er veel mensen aanschuiven, maak ik vaak pizza. Iedereen vindt het lekker.”

Hagelslagman

“Ik eet niet heel anders dan in de tijd dat ik schaatste. Doe maar gewoon is mijn motto. Als je gezond en gevarieerd eet, is dat in principe genoeg om topsport te bedrijven. Ik schaatste goed op een boterham met roomboter en pure hagelslag. Ik nam altijd een pak mee in mijn koffer. Ze noemden me niet voor niets de hagelslagman”, zegt Rintje lachend.

Glutenvrij

“De hoeveelheden brood die ik toen at, eet ik nu niet meer. Mijn vrouw Youandi eet veel glutenvrije producten, daardoor ben ik ook steeds meer glutenvrij gaan eten. Glutenvrij brood vind ik echt niet lekker, maar speltbrood is een goed alternatief. Als er hagelslag op zit, smaakt het hetzelfde als gewoon brood. Glutenvrije pizza heb ik nog niet geprobeerd, maar dat komt vast nog wel.” 

Pizza

(2 stuks)

250 gram patentbloem, 5 gram gist, 1 theelepel zout, 130 ml lauw water, olijfolie, half teentje geperste knoflook, 1 gesneden uitje, 1 blikje tomatenpuree.

Beleg met: shoarmareepjes of bliktonijn, asperges, ui, mais, paprika, geraspte kaas, oregano.

Bereidingswijze:

Meng water en gist door elkaar. Voeg patentbloem, zout en 1 eet-lepel olijfolie toe. Kneed 10 minuten tot een fluweelzacht deeg. Maak er een bal van en leg deze in een met olijfolie ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warme plek ± 30 minuten rijzen. Bestrooi het werkblad met wat tarwebloem. Verdeel het deeg in 2 bollen. Rol het met een deegroller uit tot een dunne lap. Bak het uitje en de knoflook in wat olijfolie en voeg de tomatenpuree toe. Bestrijk de deegbodems met het tomatenprutje. Beleg met tonijn of shoarma en voeg ander beleg naar keuze toe. Als laatste wat kaas en oregano over de pizza’s strooien. Schuif de pizza’s een paar minuten in de houtoven of leg 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Op z’n Fries: “Lekker ite!”

Naar boven




Veilig naar
het strand

Lees verder

Het is misschien wel de meest angstige situatie op het strand. (Groot)ouders die hun (klein)kinderen uit het oog verloren zijn. Het is niet altijd duidelijk wie er meer schrikt: het kind of de zoekende achterblijvers. Verkeer je in een dergelijke situatie, schakel dan altijd de hulp van de Reddingsbrigade in. Of nog beter: doe je kind een 06-polsbandje om.

De angst zit er vaak goed in

De meeste ouders zullen het wel herkennen: het ene moment zit je kind lief te spelen, het volgende moment is hij of zij uit je zicht verdwenen. Jaarlijks ontvangt de Reddingsbrigade bijna duizend meldingen van kindervermissingen op stranden en bij recreatieplassen. “Gelukkig loopt het in de meeste gevallen goed af. Maar de angst zit er vaak goed in”, zegt Elske Hoving van Reddingsbrigade Nederland. “Als je goed voorbereid op pad gaat, kan je veel stress voorkomen.”

Polsbandje om

De Reddingsbrigade heeft vijf jaar geleden het 06-polsbandje in het leven geroepen. Hierop kunnen ouders hun mobiele nummer schrijven. Doe jonge kinderen op het strand altijd een polsbandje om.
Zo kan de Reddingsbrigade zoekgeraakte kinderen weer snel bij hun ouders terugbrengen. De bandjes zijn deze zomer verkrijgbaar bij de reddingsposten op het strand en bij recreatiegebieden. 

Verdwaalpaal

Kinderen nemen impulsieve beslissingen. Ze volgen andere kinderen om te gaan spelen en binnen de kortste keren herkennen ze hun omgeving niet meer. Wanneer stranden in de zomer vaak heel druk zijn, is oriënteren vaak nog veel lastiger. Spreek daarom van tevoren herkenningspunten af met je kind, zoals de stranddouches, de post van de Reddingsbrigade, de ijscokar of een verdwaalpaal. Op een verdwaalpaal staan kinderfiguren afgebeeld, zoals stripfiguren, dieren of strandspeelgoed.

Armlengte afstand

Blijf bij het water altijd in de buurt van je kinderen. Zeker als ze nog geen of onvoldoende zwemdiploma’s hebben. Zorg ervoor dat er nooit meer dan een armlengte afstand tussen jullie is en ga niet dieper in het water dan de knieën van je kind. Mocht hij of zij onverhoopt toch omvallen en kopje onder gaan, dan ben je er snel bij. Vlinderbandjes of ‘vleugeltjes’ zijn, in verband met de stroming in zee, levensgevaarlijk. 

Kind kwijt

Ben je je kind uit het oog verloren en tref je hem of haar niet bij de afgesproken ontmoetingsplek? Dan is het belangrijk om direct de Reddingsbrigade in te schakelen. Dankzij het gesloten communicatienetwerk van de Reddingsbrigade, kan het signalement snel aan de verschillende reddingsposten worden doorgegeven. Zoek zelf ook mee: een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen vaak tegen de wind in. Is je kind gevonden? Probeer niet boos te zijn, maar toon je opluchting. Kinderen zijn vaak ook erg geschrokken.

Reddingsbrigade Nederland

Meer informatie over het werk van de Reddingsbrigade vind je op reddingsbrigade.nl. Hier kun je ook lezen wat de vlaggen op het strand betekenen. Een vlag met een vraagteken geeft aan dat er een kind is gevonden die op zoek is naar zijn ouders. 

De vermissing van een kind op het strand

Het kan ons allemaal gebeuren. Het overkwam ook Susan Huisman. Afgelopen zomer ging ze op een warme zomerdag met haar gezin naar Callantsoog. “Mijn dochter Maggie (7) zou iets in de prullenbak gooien. Ik draaide me heel even om om de fles zonnebrand in de tas te doen en weg was ze. Ik voelde me compleet radeloos. Je haalt je van alles in je hoofd. We hebben meteen de Reddingsbrigade ingeschakeld en zijn begonnen met zoeken. De mensen die naast ons op het strand lagen, zochten ook mee. We vonden Maggie een heel stuk verderop op een rand van een stuwing, waar ze schelpjes aan het zoeken was. Gelukkig had ze zich nog niet alleen gevoeld. Ze was zich van geen kwaad bewust.”

Mark Peeters, senior lifeguard van de Reddingsbrigade:

“Het komt gemiddeld zo’n vijftig keer per jaar voor dat de Reddingsbrigade Paal 13 Callantsoog een vermist kind met de ouders herenigt. Geef een vermissing zo spoedig mogelijk door aan de Reddingsbrigade. De factor tijd speelt namelijk een belangrijke rol. Immers hoe langer men wacht, hoe groter het zoekgebied wordt. Geef bij een vermissing de naam, leeftijd, nationaliteit en het geslacht van het kind door. Alsmede het signalement, zoals postuur, kleur en lengte van het haar, kleding, etc. Heeft het kind attributen bij zich, bijvoorbeeld een bal, emmer of schepje? Waar is het kind voor het laatst gezien en hoe lang geleden was dat? Ook de contactgegevens van de ouders zijn van belang, zodat wij ze kunnen informeren zodra het kind terecht is. Indien er sprake is van een medische noodzaak, een geestelijke of lichamelijke beperking of wanneer een kind in zee is vermist, sla dan direct alarm bij de Reddingsbrigade of via het alarmnummer 112!”

UNIVÉ ACTIE

Univé mag 100 polsbandjes van de Reddingsbrigade weggeven.

Wil je kans maken op een setje van 2? Stuur vóór 1 juli 2017 een e-mail o.v.v. Polsbandjes met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl
Alleen winnaars krijgen bericht.

Naar boven

What’SUP?

SUP, ook wel Stand Up Paddling of peddelsurfen genoemd, is de snelst groeiende watersport van dit moment. Logisch, want suppen is leuk en rustgevend, makkelijk te leren en goed voor lijf en leden. Nederland is, vanwege haar rijkdom aan wateren, bij uitstek geschikt voor Stand Up Paddling. Je bent niet afhankelijk van wind of golven, want met de peddel kom je overal!

What’SUP?

Wat is Stand Up Paddling?

Bij Stand Up Paddling sta je op een SUP-board en beweeg je jezelf voort met een lange peddel die je aan weerskanten door het water haalt. Suppen is een balanssport, het is de kunst om je evenwicht zo goed mogelijk te bewaren. Je traint met suppen bijna al je spiergroepen: benen, buik, billen, rug, armen en schouders. Een goede work-out dus!

Wat is Stand Up Paddling?

Oefening baart kunst

Suppen kan op vlak water en op golvend (zee)water. Het is geschikt voor jong en oud en iedereen kan het leren. Hoewel de basis van Stand Up Paddling eenvoudig is, kan het nooit kwaad om een paar lessen te volgen. Het is belangrijk dat je houding goed is, maar ook de positie van je voeten op het board is belangrijk. Bij een SUP-school krijg je de techniek goed onder de knie.

Leren suppen op de Friese Meren? Aanmelden voor een clinic op gosupsneek.nl.

Oefening baart kunst

SUP in een paar minuten:


  • Zet je peddel op de goede lengte, 23 cm hoger dan je lichaamslengte.
  • Ga op je knieën zitten, ter hoogte van het handvat in het midden van het board.
  • Ga ontspannen staan, je knieën licht gebogen en je rug recht.
  • Houd de peddel vast en gebruik deze als hefboom. Wanneer je rechts peddelt, houd je je rechterhand halverwege de peddel en je linkerhand bovenop het handvat.
  • Peddel 3x rechts, de peddel gaat in het water voor je lichaam en eruit bij je lichaam. Houd de peddel vlak naast het board.
  • Pak de peddel over naar de andere kant. Houd nu je linkerhand halverwege de peddel en je rechterhand bovenop het handvat.
  • Peddel 3x links, zoals je eerder rechts deed.

 

SUP in een paar minuten:

Op de woelige baren

Houd je van actie en avontuur? Dan is suppen op zee een aanrader. Als beginner zul je ongetwijfeld wat zeewater happen. Suppen op een vlakke zee is dan wel zo praktisch. Wil je een nat pak halen? Probeer dan eens de golven in de branding te bedwingen. Op zee worden regelmatig groepstochten georganiseerd. 

Op de woelige baren

Suppen door de stad

Misschien zou je er in eerste instantie niet zo snel aan denken, maar city-suppen is een erg leuke manier om een stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Veel steden bieden SUP-tours door de grachten aan. Op citysup.nl kun je een board huren in een stad naar keuze.

Suppen door de stad

Zen


Op diverse locaties in Nederland kun je yogalessen op het board volgen. Tijdens SUP-yoga doe je verschillende oefeningen terwijl je op het water drijft. Een compleet andere ervaring dan een standaard yogales, omdat je buiten op het water één bent met Moeder Natuur.
buiten-yoga.nl
supyoga.nl

Zen


SUP-Elfstedentocht

Eén van de langste SUP-routes wereldwijd en zeker in Nederland, is de SUP-Elfstedentocht. Je kunt de route in één dag afleggen of verspreid over vijf dagen. sup11citytour.com

Naar boven




Lees verder

Maastricht is de meest ‘buitenlandse’ stad van ons land. Al op weg ernaartoe zie je het landschap langzaam veranderen. De stad wordt omsloten door het Limburgse heuvellandschap, doorsneden door de Maas en op straat hoor je de zachte tongval klinken. Je vindt er historische panden en hippe designwinkels. Statige kerken en avontuurlijke grotten. Menukaarten vol smaaksensaties en terrassen vol gezelligheid.

Oudste stad van Nederland

Maastricht behoort tot de steden die zich oudste stad van Nederland noemen. Aan de hand van archeologische opgravingen is vastgesteld dat de stad al twintig eeuwen continu bewoond is. Maastricht dankt haar naam aan haar ligging aan de Maas en werd door de Romeinen Mosa Trajectum genoemd. Mosa betekent Maas, Trajectum betekent rivierovergang en is verbasterd tot ‘tricht’. De Romeinen kozen Maastricht als dé plaats om de Maas over te steken.

Aw Brögk

De Romeinse oversteekplaats werd in de late middeleeuwen vervangen door de Sint Servaasbrug: één van de meest gefotografeerde plekjes van Maastricht. Hoewel het niet met zekerheid kan worden vastgesteld, zijn de Maastrichtenaren ervan overtuigd dat de Sint Servaasbrug de oudste brug van Nederland is. De stenen boogbrug wordt door de inwoners dan ook wel Us Aw Brögk genoemd. Aangezien Maastricht hier haar oorsprong vindt, is dit het perfecte beginpunt om de stad te verkennen.

Rondvaart over de Maas

Vlakbij de Sint Servaasbrug liggen de rondvaartboten van rederij Stiphout. Een rondvaart over de Maas is echt een aanrader. Binnen een uur vaar je langs de stad, waar je o.a. de Onze Lieve Vrouwebasiliek, het Bonnefantenmuseum, het Gouvernement en de Sint Pietersberg passeert. Ook kun je een rondvaart naar de mergelgrotten maken. Heb je langer de tijd? Dan is het leuk om via de Maas af te zakken naar de Belgische stad Luik. stiphout.nl

Download waardebon

Picknicken in het Stadspark

Het Stadspark van Maastricht ligt aan de westelijke oever van de Maas en is al sinds de achttiende eeuw een plek waar Maastrichtenaren wandelen, picknicken en zonnen in het gras. Door het Stadspark stroomt het riviertje de Jeker en ook de stadsvijver is een aangename plek om aan te relaxen. Daarnaast zijn het hertenkamp en de voormalige berenkuil favoriet, vooral bij de jonge parkbezoekers. De oude stadsmuur die door het park loopt, verklapt dat Maastricht een vestingverleden heeft. ’s Zomers worden in het stadspark veel leuke evenementen en activiteiten georganiseerd.

Meer weten?

Wil je weten wat er in de zomer te doen is in de stad en aan de Maas? Op bezoekmaastricht.nl/uitagenda staat een overzicht van alle activiteiten en evenementen.

Leuke adresjes op de route!

Brasserie Tapijn

In het stadspark ligt Brasserie Tapijn. Een fijn adres waar jong en oud verzamelen. Je kunt er lekker tafelen op het terras of aanschuiven in de sfeervolle hal, die vroeger als eetzaal diende voor de manschappen van de Tapijnkazerne.

Tapijnkazerne 20
tapijn.nl

BIsschopsmolen

Nabij het stadspark, in hartje Maastricht, staat de Bisschopsmolen: de oudste, nog werkende watermolen van Nederland met een eigen bakkerij. Hier wordt dagelijks bewezen dat broodbakken een kunst is. De Limburgse vlaai die ze serveren is om je vingers bij af te likken!

Stenenbrug 3
bisschopsmolen.nl

 

Binnenhaven ‘t Bassin

De oude jachthaven van Maastricht is een leuke plek om bootjes te kijken. Je vindt hier een keur aan hippe restaurantjes, winkeltjes en galeries. In de haven kun je een Maastrichtsloep huren voor een tochtje over de Maas.

Bassinkade
tbassin.nl

 

Tip van Eric Rutten

Accountmanager Zakelijke Markt, Univé Venlo

“Hotel Crowne Plaza is een mooie gelegenheid om te overnachten. Het hotel ligt direct aan de Maas en heeft een prachtig terras. Wil je eropuit? Dan is het leuk om wijngoed De Apostelhoeve te bezoeken. Na een rondleiding door de wijngaard, het pershuis en de wijnkelders, kun je in het proeflokaal de wijnen uitproberen.”

Susserweg 201, apostelhoeve.nl

Lunch of diner bij Château Neercanne

Aan de rand van Maastricht, in het Jekerdal, staat het mooie Château Neercanne. Het 17e eeuwse kasteel ligt tegen een berghelling en is het enige terrassenkasteel in de Benelux. In het château is een sterrenrestaurant gevestigd met een indrukwekkend uitzicht over de baroktuinen en de Jekervallei. Bij mooi weer kun je heerlijk lunchen en dineren op het romantische terras.

neercanne.nl

 

Wandelen op de Sint-Pietersberg


Sint-Pietersberg is een bijzonder natuurgebied bij Maastricht. Het ligt op de grens van Nederland, Wallonië en Vlaanderen. Op de Sint-Pietersberg zijn diverse wandelroutes uitgezet, o.a. langs de mergelgroeve, het Sint Pieter fort, het befaamde hellingbos en bloemrijk grasland. De kortste wandelroute is 2.8 km, de langste 13.5 km.

sintpietersberg.org

 

Steptocht door de mergelgrotten

In de grotten van de Sint-Pietersberg kun je sinds kort een ondergrondse steptocht maken. Een gids laat je op unieke wijze kennis maken met de ondergrondse wereld. Vertrekpunt is Buitengoed Slavante, een klein landgoed op de oosthelling van de Sint-Pietersberg. Liever niet steppen? Wandelen kan natuurlijk ook.

maastrichtunderground.nl

 

Kasteel Hoensbroek

In Kasteel Hoensbroek, zo’n 20 km buiten Maastricht, komen grote avonturen uit het verre verleden tot leven. Een gids neemt je mee door meer dan veertig kasteelvertrekken met imposante kroonluchters, plafondschilderingen en goud gelijste portretten. Kinderen kunnen een kasteelspeurtocht doen. 

kasteelhoensbroek.nl

 

Univé Actie

Overnachting in Hotel Crowne Plaza

Univé mag van het hotel Crowne Plaza een overnachting inclusief ontbijt voor
2 personen weggeven. Wil je kans maken op deze prijs? Stuur voor 1 juli 2017
een e-mail o.v.v. Crowne Plaza met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen de winnaar krijgt bericht. Kun je niet wachten?
Boek dan met korting een weekendje weg via cpmaastricht.com/arrangementen.

Naar boven

Bijzondere bedrijfswagens

De foodtruck

Foodtrucks zijn er in allerlei soorten en maten. In een VW-hippiebusje, oude brandweerwagen of bijvoorbeeld een American caravan wordt allerhande lekkers aangeboden. De bonte stoet aan rijdende keukens is de laatste jaren steeds langer geworden.

Bijzondere bedrijfswagens

Specialiteiten

“Foodtrucks zijn leuk omdat ze zo verschillend zijn. Bij ons kun je ze in alle uitdossingen huren”, vertelt Onno van Gent, online marketeer en oprichter van FoodtruckBooking.com. Hij schat dat er inmiddels achthonderd mobiele restaurants in Nederland rondrijden. “Vaak hebben ze een eigen thema. Dat kan een bepaald land zijn of een specifiek product, al dan niet biologisch. Met hun veelal gezondere specialiteiten zijn foodtrucks serieuze concurrentie van de snelle festivalhap.”

Specialiteiten

Keihard werken

Dat foodtrucks een belangrijk onderdeel van menig evenement zijn gaan vormen, waaronder foodfestivals, viel ook Van Gent een paar jaar geleden op. “Ik speelde even met de gedachte om een eigen foodtruck te beginnen”, lacht hij. “Het romantische beeld dat mensen krijgen bij een foodtruck blijkt in de werkelijkheid gewoon keihard werken. Nu ben ik niet vies van hard werken, maar mijn kracht ligt bij de marketing en niet in de keuken. Het bracht mij wel op het idee van FoodtruckBooking.com.”

Keihard werken

Online platform

Want de meeste foodtruck eigenaren zijn zelfstandige ondernemers, ontdekte Van Gent. “Fulltime en met veel passie bereiden zij hun specialiteiten. Hierdoor blijft er minder tijd over om aan goede online marketing te doen.” Op zijn collectieve ondernemersplatform, waar inmiddels zes man aan werken, heeft elke aangesloten foodtruck eigenaar een eigen pagina met alle informatie. Ze zijn via handige zoekopties snel te vinden en gelijk te boeken. “Er is direct contact tussen de boeker en een trucker, die zo een eigen netwerk opbouwt. FoodtruckBooking.com zit daar niet tussen, maar verzorgt alleen de online marketing en creëert zo veel leads.”

Online platform

Krachtenbundeling

Verder krijgen foodtruckers op de website FoodtruckBooking.com slimme ondernemerstips. Het platform helpt ook bij het oplossen van een lastig vraagstuk: hoe een foodtruck goed te verzekeren? “Hier liepen veel eigenaren tegenaan. Vaak betreft het oldtimers, die door een verzekeringsmaatschappij lastig op waarde te schatten zijn. Want de oldtimers worden volledig opgeknapt en verbouwd tot een foodtruck. Omdat een goede verzekering belangrijk is – de meeste eigenaren verdienen hun gehele inkomen met de foodtruck – zijn we bezig om met Univé en andere verzekeraars een foodtruck verzekering in het leven te roepen die onze leden kunnen afsluiten. Zo bewijst de krachtenbundeling van ons platform zijn waarde. Ik hoop dat later dit jaar ook in andere Europese landen aan te tonen.”

 


Goede verzekering

“Een foodtruck is voor de eigenaren veelal hun voornaamste bron van inkomsten. Een goede verzekering is dus heel belangrijk. Univé onderscheidt twee typen foodtrucks. Bij een geheel nieuwe, direct uit de fabriek en van de eerste eigenaar, is geen inspectie of keuring noodzakelijk. Bij een zelfbouw of bij de aanwezigheid van frituur en gasflessen is een inspectie wel verplicht. Afhankelijk van de risico’s kunnen er clausules worden geplaatst, zoals een nachtclausule en onderdelenrisico. We zijn met FoodtruckBooking.com in gesprek over wat Univé voor hun leden kan betekenen. We adviseren foodtruck eigenaren ook om zichzelf niet te vergeten. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.”

Goede verzekering

Rob Vriens

Specialist MKB bij Univé

Ga voor meer info naar: www.unive.nl/zakelijk/

Naar boven





Lees verder

Goed beschouwd zijn het maar vreemde klanken die we uitstoten wanneer we lachen. Toch voelen we ons er steevast beter door. Lachen vermindert stress, het maakt je mooier en zorgt voor gevoelens van blijdschap en genot.

Geluksgevoel


Als je lacht, scheiden je hersenen een stofje uit. Dat stofje heet endorfine. Endorfine is een pijnstillende stof waar je je lekker van gaat voelen. Van endorfine is ook bekend dat het stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid vermindert. Daarnaast stimuleert het ons immuunsysteem. Wie vaak lacht, heeft minder kans om ziek te worden.

Soms komt een lach op een heel onhandig moment, maar toch zijn die lachbuien beter gepland dan je zou denken. Zo is het geen toeval dat je vaak aan het eind van een zin moet lachen, in plaats van er middenin. Je brein geeft namelijk de prioriteit aan taal en wil eerst focussen op wat er gezegd wordt, voordat het toegeeft aan de lachprikkel.

Spiegelen

Lachende mensen worden positiever benaderd dan mensen die niet lachen, maar hoe kan het nou eigenlijk dat je gesprekpartner jouw lach overneemt? Dat komt doordat we ons graag spiegelen aan het gedrag van anderen. Als jij begint met een glimlach, krijg je er vast één terug. Helaas is onze lach niet altijd even oprecht. Soms lachen we om beleefd over te komen of om bij de groep te horen.

Nep lachen

Een neplach herkennen we meteen. Wanneer iemand niet echt lacht missen de rimpeltjes om de ogen. Ook de twinkeling in de ogen ontbreekt, omdat een nep lach de emotionele lading mist. Als je echt lacht, lacht heel je gezicht mee. Je ziet rimpeltjes verschijnen om je ogen en je mond. Je gaat ervan stralen!

Lachen als medicijn


Toch kan het soms helpen om een lach te forceren. Probeer je mondhoeken maar eens op te trekken op een moment dat je wat minder goed gestemd bent. Je hersenen zullen het herkennen als een lach, waardoor endorfine vrijkomt. Uit onderzoek blijkt dat geforceerd lachen dezelfde positieve effecten heeft als spontaan lachen.

Lachen, gieren, brullen

De laatste jaren zijn de lachworkshops steeds meer in opkomst. Eerst deden we er wat lacherig over, maar het uit India overgewaaide fenomeen, blijkt een ware hype te zijn. Lachoefeningen hebben serieuze gezondheidsvoordelen en iedereen wordt er vrolijk van.
lachyoga.nl

Wereld Lach Dag


Op zondag 7 mei is het Wereld Lach Dag. Deze dag staat volledig in het teken van lachen. Overal ter wereld worden lachdemonstraties georganiseerd. Kan je niet wachten? Je kunt vandaag natuurlijk ook alvast beginnen!

Wist je dat?

  • kinderen gemiddeld wel 300 tot 400 keer per dag lachen? Volwassenen gemiddeld maar 10 tot 15 keer.
  • we 20 gezichtsspieren gebruiken als we lachen? Lachen is makkelijker dan fronsen, want daar hebben we 40 spieren voor nodig.
  • de kans dat je in lachen uitbarst 30 keer groter is wanneer je in gezelschap bent?
  •  je bloed zo’n 22 procent sneller gaat stromen als je lacht? Ook je bloeddruk daalt.
  • er mensen zijn die niet hardop kunnen lachen? Onderzoekers hebben het verschijnsel aphonogelia genoemd.
Naar boven

Power to the flower

Op bloemen raken we nooit uitgekeken. Of het nu gaat om een vers boeket op tafel, een tuin vol met wilde bloemen of items met bloemenprint. Daarom zetten we ook de komende maanden de bloemetjes buiten én binnen.

02

Groene vingers

Handen uit de mouwen, want het voorjaar en de zomer zijn de drukste tuinierseizoenen. En wat moet je dan zonder een paar tuinhandschoenen? Ze beschermen je tegen stekels en doorns, maar ook tegen irriterende sappen die vrij kunnen komen. Dit zijn de exemplaren voor de allerkleinste groene vingers.

02

Tuinhandschoenen € 3,-

hema.nl
03

Op rozen zitten…

Mogen het ook madeliefjes zijn? Om je tuinmeubilair op te fleuren, hoef je niet meer te doen dan deze kussens met madeliefjes-print naar buiten te halen. 

03

Buitenkussen
(40x40x3 cm)
€ 4,50

hema.nl
04

Bloemetjes en bijtjes

Als je een tuin vol bloemen hebt, kun je ze bijna niet missen: bijen. Maar wat weet je eigenlijk van deze insecten? Hoe communiceren ze met elkaar, hoe maken ze toch die lekkere honing en wat zijn hun favoriete bloemen? Het bijenboek geeft antwoord op alle vragen over bijen. 

04

Het bijenboek
€ 24,99

dille-kamille.nl
05

Vrolijk tafereel

Deze 3D puzzel is eigenlijk ontworpen voor kinderen, maar is net zo leuk als decoratie. Elke vogel en bloem bestaat uit verschillende onderdelen die je uit het karton drukt en gemakkelijk in elkaar zet. 

05

3D puzzel Le Petit Collage
€ 14,95

mini-momo.nl
06

Keep it cool

Een warme boterham met kaas? Liever niet! Bewaar daarom je lunch in een koeltasje. En is het tasje leeg, dan vouw je hem eenvoudig weer plat. Gemaakt van 90% gerecyclede flessen. 

06

Koeltasje tulpen
€ 7,95

benikhip.nl
07

Theeleuten

Jarig in de zomer? Waarom organiseer je niet een high tea? Presenteer een mix van zoete en hartige hapjes op een mooie etagère of een taartplateau, schenk een vrolijke theepot vol met bijzondere thee en dek de tafel met leuke gebaksbordjes en kopjes.

07

Theepot Blue Peonies van Easy Living
€ 25,95

highteaboetiek.nl
08

Kaart en bloemetje in één


Dit is niet zomaar een kaartje, maar een kaartje van groeipapier. De ontvanger kan de kaart na ontvangst in de grond stoppen. Ruim een week later ontkiemen de eerste zaadjes en als je de plantjes goed verzorgt, heb je een paar weken later de mooiste veldbloemen.

08

Groeikaart veldbloemen
€ 2,50

photogeniki.nl
10

Bloemengeur

Met deze geurskaars waan je je in een veld met frisse bloemen. Een geur waar je blij van wordt, maar die ook jouw huis op subtiele wijze een gezellige sfeer geeft. Verkrijgbaar in 4 soorten.

10

Geurkaars wilde bloem
(6 x 4 cm)

zusss.nl

Het water op

De Friese
Meren

Lees verder

In het zuidwesten en midden van Friesland ligt een aaneenschakeling van tientallen grote en kleinere meren: het Friese Merengebied. Een watersportgebied met ontelbare vaarwegen, fietsverbindingen, schoon water en bijzondere flora en fauna.

Aan de Friese Meren liggen interessante steden en dorpen. Joure, Sloten, Lemmer, Langweer, Grou, Heeg, Woudsend en Sneek staan bekend als echte watersportplaatsen. Sneek is de centrumstad van de Friese Meren.

Toeven op de Friese Meren

De zon aan de blauwe hemel, wuivend riet en aan de horizon witte zeiltjes boven het groene weiland. In de zomermaanden is het goed toeven op de Friese Meren. Voor iedere boot, mét en zonder zeil, is een vaarroute en ligplaats. Onderweg tref je pittoreske dorpjes en steden met gezellige havens en gastvrije inwoners. 

De grootste en belangrijkste Friese meren zijn de Groote Brekken (grutte Brekken), het Sneekermeer (Snitser Mar), het Tjeukemeer (Tsjûkemar), het Heegermeer (Hegemer Mar), de Fluessen (Fluezen) en het Slotermeer (Sleattemer Mar).

Zomerse activiteiten

Op en aan de meren bruist het van de activiteiten. Het hoogtepunt is de Sneekweek, de grootste zeil-regatta op Europees binnenwater. Overdag wordt fanatiek gezeild op het Sneekermeer, daarna is het feest in Sneek. Ook het skûtsje-silen is populair. Twee weken lang strijden veertien Friese skûtsjes om de kampioenstitel. Een sportief evenement verbinden met gezelligheid; dat kunnen de Friezen wel!.

Wandelen en fietsen

Naast watersport leent het Friese Merengebied zich ook uitstekend voor andere vormen van ontspanning. Langs de oevers is een groot netwerk van wandel- en fietspaden aangelegd. Op veel oversteekplaatsen liggen pontjes om je naar de andere kant van het water te brengen. De uitkijkpunten op de route geven je een prachtig uitzicht over de weiden die Friesland rijk is.

Sloep varen

Heb je zelf geen boot? Dan kun je gemakkelijk eentje huren. In Langweer verhuren ze de Langweerder Sloep, een comfortabele en veilige familieboot om de meren te verkennen. Op de website staan leuke vaarroutes naar o.a. Heeg, Woudsend en Sloten. Als je via Univé een Langweerder Sloep reserveert, krijg je 15% korting (zie kader). www.langweerdersloep.nl

De Koevoet

Recreatieoord De Koevoet, genoemd naar het aangrenzende meer Het Koevordermeer (op z’n Fries: ‘De Kûfurd’), is een fijne plek om te overnachten. Er zijn appartementen, kampeerplaatsen en je kunt aanmeren met de boot. Als je wilt proeven van de Friese gastvrijheid, dan is dit zeker een plek die je niet mag missen. www.dekoevoet.nl

Picknickers

Voor een vers ontbijtje, lunch of diner moet je bij Foodbar Picknickers zijn. Dit hippe restaurantje met zonnig terras ligt aan het Sneekermeer. Je kunt er dus makkelijk met de boot komen, maar het is ook goed bereikbaar met de fiets of auto. Op de kaart staan vooral huisgemaakte, lokale en biologische producten. Veel groenten en kruiden worden vers uit de naastgelegen moestuin geplukt. picknickers.nl

UNIVÉ ACTIE

De Friese Meren beleven? Huur een Langweerder Sloep met 15% korting! Met de Langweerder Sloep vaar je vanuit opstapplaats Langweer direct de Friese Meren op. De sloep biedt voldoende ruimte (4 t/m 12 personen) voor een dagje varen met familie, maar is ook geschikt als kampeersloep. Door de stabiele ligging, is het heel makkelijk om de boot te besturen. Reserveren? Ga naar langweerdersloep.nl/unive.

UNIVÉ ACTIE

Win 2 overnachtingen bij De Koevoet
Univé mag 2 overnachtingen voor 2 personen in een appartement van De Koevoet weggeven! Data in overleg. Wil jij kans maken? Stuur vóór 1 augustus 2017 een
e-mail met je naam en adres o.v.v. De Koevoet naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Voorwaarden
Geldig t/m september 2017/2018.
Op basis van beschikbaarheid. Actie is niet geldig in juli en augustus 2017/2018 + Hemelvaart  en Pinksterweekend.

Naar boven


Opgeven is geen optie

Hetty Ewoldt loopt warm voor één van de grootste sportevenementen van Limburg: Univé Maastrichts Mooiste.
Ze heeft zich ingeschreven voor de tien kilometer op zondag 11 juni.

Lees verder

Aanleg

“Ik loop al hard vanaf mijn dertiende. Mijn gymleraar moedigde me aan. Hij zag dat ik er aanleg voor had. Hardlopen is voor mij niet vanzelfsprekend. Ik ben geboren met staar en mijn zicht is in de loop der jaren alleen maar slechter geworden. Ik heb een ernstige gezichtsveldbeperking, je kunt het vergelijken met kijken door een speldenknop. Dat is ook de reden waarom ik een tijdje ben gestopt met hardlopen. Het ging gewoon niet. Mijn conditie heb ik wel op peil gehouden door zo’n drie à vier uur per dag te wandelen met mijn geleidehond.”

Han de Hair

“Zeven jaar geleden heb ik het hardlopen weer opgepakt. Via mijn sportschool kwam ik in contact met personal trainer Han de Hair. Van hem kreeg ik een goed loopschema. Inmiddels loop ik drie keer per week hard. Meestal op de loopband, maar omdat ik ook voldoende buitenervaring op wil doen, trainen we regelmatig samen in de frisse lucht. In 2015 heb ik meegedaan aan de Dam tot Damloop en dat smaakte naar meer...”

Uitdaging

“Univé Maastrichts Mooiste lijkt me een hele uitdagende loop. Ik woon in Friesland, daar is het behoorlijk vlak. In Limburg glooit het veel meer. Ik vind het leuk om uitdaging te hebben en ergens naar toe te werken. Ook al ben ik afhankelijk van andere mensen tijdens het lopen, ik kan er net zo van genieten. In een nieuwe omgeving vind ik het in het begin wel even spannend, maar ik weet dat ik op Han kan vertrouwen. Hij loopt het hele parcours naast me. Op 11 juni kom ik hopelijk binnen het uur over de finish. Opgeven is voor mij geen optie!”

Univé Maastrichts Mooiste

Van vrijdag 9 t/m zondag 11 juni is Maastricht het decor van Univé Maastrichts Mooiste. Een sportief weekend voor hardlopers én wandelaars, want voor het eerst dit jaar is het evenement uitgebreid met een City Centre Trail op vrijdagavond en een wandeltocht op zaterdag. Op zondag 11 juni wordt Univé Maastrichts Mooiste afgesloten met de hardloopklassieker. De 5 en 10 kilometer staan op het programma, en de bekende 10 Engelse Mijl. www.univemaastrichtsmooiste.nl

Univé is hoofdsponsor van Univé Maastrichts Mooiste. Door het supporten van dit evenement hoopt Univé meer bewegen te stimuleren. 

UNIVÉ ACTIE

Wil jij samen met je sportieve vrienden, collega’s of familie kans maken op deelname aan Univé Maastrichts Mooiste? Stuur vóór
17 mei een e-mail met je naam en adres naar samen@unive.nl o.v.v. UMM en vermeld waarom je mee wilt doen. We geven startbewijzen weg voor de 10 Engelse Mijl, 10 km en 5 km. Alleen winnaars krijgen op 22 mei bericht. 

Naar boven

De zelfrijdende auto

Veel nieuwe technologieën worden op de markt gebracht zodra de techniek het toelaat en er geld aan te verdienen is.
Bij de zelfrijdende auto ligt dat iets anders. Toch is het niet de vraag óf hij er komt, maar wanneer.

Minieme kans op ongelukken

Het grootste voordeel van de foutloos zelfrijdende auto ligt redelijk voor de hand: een minieme kans op ongelukken en dus (dodelijke) slachtoffers. Toch is de kans groot dat je bij het idee van een autonoom rijdende auto een ongemakkelijk gevoel krijgt. Op papier mag de kans dat je auto een ongeluk veroorzaakt uiterst klein zijn, als je zelf rijdt heb je tenminste wel het idéé dat je de controle hebt. Met de handen over elkaar zitten en erop vertrouwen dat de auto vanzelf veilig naar je bestemming rijdt; daarvoor moeten we een flinke mentale barrière over. 

Mentale barrière over

Als die barrière eenmaal is genomen zijn er veel voordelen. Natuurlijk is er de tijdwinst: je kunt onderweg gewoon werken, de krant lezen of zelfs een uiltje knappen. Zelfrijdende auto’s zorgen er zelf voor dat ze binnen de lijnen op de weg blijven, dus de rijstroken kunnen aanzienlijk smaller. Zo kan het aantal rijstroken uitgebreid worden naar bijvoorbeeld zes in plaats van vier stroken. John Boender van kennisinstituut CROW: “De middenberm kan dan ook verdwijnen. Zo blijft er een asfaltvlakte over die je flexibel kunt gebruiken. Dus bijvoorbeeld vier stroken in de drukke richting en twee in de rustige in de ochtendspits, en in de avondspits andersom.”

Mentale barrière over

Nooit meer files

De invloed op files mag duidelijk zijn en daar komt nog bij dat zelfrijdende auto’s met elkaar kunnen communiceren, waardoor het verkeer veel geleidelijker kan doorstromen. Dat laatste zorgt tevens voor milieuwinst, omdat auto’s minder stilstaan en optrekken. Er zal ook een positieve invloed zijn op de leefbaarheid in de steden. Denk maar aan de zelfrijdende auto die zichzelf, als het druk is in de stad, buiten de stad parkeert en terugkeert als je hem weer nodig hebt.

Tussenperiode

Het zal niet gebeuren dat op een dag ineens iedereen in een zelfrijdende auto rijdt. Volgens Kai Feldkamp van Rijkswaterstaat breekt er eerst een tijd aan dat er zowel zelfrijdende als ‘ouderwetse’ auto’s op de wegen rijden: “In zekere zin is die periode al aangebroken, want er komen steeds meer auto’s op de weg met rijtaakondersteunende functies, zoals sensoren die ervoor zorgen dat je binnen de lijnen blijft. Of auto’s die bij lage snelheden de voorganger zelfstandig volgen.”

Tussenperiode

Meer dan techniek

De techniek is nog niet zover, maar zelfs als dat wel zo is, is er nog een aantal hordes te nemen. Overheden gaan pas een leidende rol vervullen als vaststaat dat autonome auto’s tot aantoonbaar minder verkeersongevallen en -slachtoffers leiden. En hoe zetten de autofabrikanten hun macht in? Dat laatste is afhankelijk van het vertrouwen dat ze hebben om ook in de toekomst winst te blijven maken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de landen om ons heen. Want wat gebeurt er als je straks met je zelfrijdende auto de grens oversteekt? 

Nog even geduld

Er moet dus nog heel wat gebeuren voordat het zover is. Aan de techniek zal het niet liggen. Rond 2020 kunnen we de eerste seriematig geproduceerde zelfrijdende auto’s verwachten. Echter, het moment dat we allemaal rondrijden in zelfrijdende auto’s duurt nog decennia langer. Maar die zelfrijdende auto gaat er komen! Daar zijn alle betrokkenen het over eens.

Nog even geduld
Naar boven
PUZZEL & WIN
Win een verblijf op
Villapark Langweer

Los onze puzzel op en maak kans op een weekend- of midweekverblijf in een 6-persoons vakantiewoning op
Villapark Langweer, inclusief een dag sloepvaren met de Langweerder Sloep 6.50
.

Speel nu de puzzel

Villapark Langweer ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in Langweer.
Een pittoresk plaatsje aan de Friese Meren.  Alle woningen op het park zijn
voorzien van veel luxe en comfort en de meeste liggen direct aan het water.
Met de Langweerder Sloep bent u binnen een paar uur in Sneek, Lemmer,
Heeg, Sloten en andere leuke watersportdorpen.

Lees voor het spelen de actievoorwaarden.

De actievoorwaarden van de puzzel kunt u terugvinden op www.unive.nl of opvragen
via samen@unive.nl. De oplossing van de puzzel van SAMEN 2 2016 was ‘huissleutel’.
Mariska van Oeveren uit Veenendaal en Jelle Wagenaar uit Enschede hebben
een KitchenAid Artisan keukenmachine gewonnen. Gefeliciteerd
!
 




UNIVÉ
ACTIES

Lees verder

Stichting Vechtdal Brouwerij

Brouwerijbezoek

Kans maken op een gratis rondleiding bij Stichting Vechtdal Brouwerij? Stuur vóór 1 augustus 2017 een e-mail met uw naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen de winnaars krijgen bericht.

Retropop

(VIP-)kaarten voor festival Retropop

Wil jij festivalkaarten winnen (voor het hele gezin) of kans maken op een VIP-arrangement voor 2 personen, inclusief een Meet & Greet met één van de artiesten? Stuur vóór 21 mei 2017 een e-mail met je naam en adres o.v.v. Retropop naar het
e-mailadres samen@unive.nl. Winnaars krijgen op 22 mei bericht. 

Boerenglamping

Weekend boerenglamping

Kans maken op een lang weekend glamping voor 6 personen in een Boerenbed Tent van Boerenbed? Stuur vóór 1 juli 2017
een e-mail met je naam en adres o.v.v. Boerenglamping naar het e-mailadres samen@unive.nl.
Geldig in juli, augustus of september 2017. Alleen de winnaar krijgt bericht.

Ziekte van Lyme

Tekenkaart
Univé mag 100 tekenkaarten weggeven. Wil je ook een exemplaar voor in je portemonnee? Stuur vóór 1 augustus 2017 een e-mail met je naam en adres o.v.v. Tekenkaart naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht. 

Kun je niet wachten? Koop de tekenkaart met 50 % korting. Ga naar www.lymevereniging.nl/unive
GA NAAR HET ARTIKEL EN LEES ALLES OVER DE ACTIE

Veilig naar het strand

Setje van 2 veiligheidspolsbandjes

Univé mag 50 setjes weggeven. Wil je ook kans maken? Stuur vóór 1 juli 2017 een e-mail o.v.v. Polsbandjes met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht.

Maastricht

Overnachten in Hotel Crowne Plaza

Wil je kans maken op een overnachting inclusief ontbijt voor 2 personen? Stuur voor 1 juli 2017 een e-mail o.v.v. Crowne Plaza met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen de winnaar krijgt bericht. 

Rederij Stiphout

Ontvang 15% korting op een rondvaart over de Maas (ca. 1 uur)

De actie is alleen geldig op vertoon van deze waardebon en kan niet worden gecombineerd met andere aanbiedingen.
Geldig t/m 30 september 2017.

De Friese Meren

2 overnachtingen bij De Koevoet

Wil jij kans maken op 2 overnachtingen voor 2 personen in een appartement van De Koevoet? Stuur vóór 1 augustus 2017 
een e-mail met je naam en adres o.v.v. De Koevoet naar het e-mailadres samen@unive.nl. Data in overleg. Alleen de winnaar
krijgt bericht.

Langweerder Sloep

Huur een Langweerder Sloep met 15% korting! 

Reserveren? Ga naar langweerdersloep.nl/unive

GA NAAR HET ARTIKEL EN LEES ALLES OVER DE ACTIE

Univé Maastrichts Mooiste

Startbewijs voor 10 Engelse mijl, 5 en 10km

Wil jij samen met je sportieve vrienden, collega’s of familie kans maken op deelname aan Univé Maastrichts Mooiste?
Stuur vóór 17 mei een e-mail met je naam en adres naar samen@unive.nl o.v.v. UMM en vermeld waarom je mee wilt doen. Alleen winnaars krijgen op 22 mei bericht. 

Puzzel

Win een verblijf op Villapark Langweer

Los onze puzzel op en maak kans op een weekend- of midweekverblijf in
een 6-persoons vakantiewoning op Villapark Langweer, inclusief een dag sloepvaren met de Langweerder Sloep 6.50. 

SPEEL NU DE PUZZEL

Naar boven

Colofon

SAMEN Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Verzekeringen.
Editie nummer 1, 2017

Uitgever
Univé Verzekeringen
Postbus 15, 9400 AA Assen
www.unive.nl

Hoofdredactie
Kim Mondria, Fons Roosenboom, Nienke van der Heijden, Sprog.

Redactie
Letterhuis Esther van Opzeeland, Richt Kooistra, Narvic media&communicatie, ZIEME Communicatie, Sprog.

Creatie & organisatie
SPROG strategie - concept - design

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Fotografie
Imka Westerhuis, Foodtruckbooking.com, Piepers & Rund, Lepeltje Lepeltje, Preuvenemint, Trek, Retropop, Rollendekeukens, Gerrit Willem, Het Boerenbed, Reddingsbrigade Nederland, Maastricht Marketing, Hotel Crowne Plaza, De Koevoet, De Langweerdersloep, Picknickers, Univé Maastrichts Mooiste, Villapark Langweer, iStockphoto.com.

Aan dit nummer werkten verder mee
Rintje Ritsma, Stefan Maats, Onno van Gent, Retropop, Henri Beverdam, Els Reinders, Boerenbed, Kai Veldkamp, John Boender, Elske Hoving, Mark Peeters, Reddingsbrigade Nederland, Rederij Stiphout, Bisschopsmolen, Hotel Crowne Plaza, Petra Lenssen, VVV Maastricht, Jonathan Vos, Hugo Thomassen, Nederlandse Vereniging voor Lymepatienten, Maria Kremer, De Koevoet, De Langweerdersloep, Univé Maastrichts Mooiste, Villapark Langweer, Denksport, Jesper Adriaansen, Rob Vriens, Melanie Scheurs-Paalman, Eric Rutten.

© 2017. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van Univé Verzekeringen. Univé Verzekeringen spant zich in voor een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de gegevens in dit magazine. Mochten er desondanks onjuistheden in de gegevens voorkomen of mocht de informatie niet meer actueel zijn, dan aanvaarden noch Univé Verzekeringen, noch de makers van dit magazine enige aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen en/of schade hierdoor.

Naar boven

Cookies

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd. Behalve Univé kunnen ook derden cookies via de online magazine website plaatsen.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Waarvoor worden cookies gebruikt? Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine gemakkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

1. Cookies voor websitestatistieken

De analytische cookies (Google Analytics) die we gebruiken maken weinig inbreuk op de privacy. Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (desktop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Voor Google Analytics worden IP-adressen van onze websitebezoekers geanonimiseerd en is ‘gegevens delen’ met Google uitgezet. Tevens is met Google een bewerkersovereenkomst (afspraken over wijze van verwerking van persoonsgegevens) gesloten en wordt er geen gebruik gemaakt van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies. Voor het gebruik van deze cookies is geen toestemming van u als bezoeker van de Univé-site nodig. 

Geen gebruik van andere Google-diensten

Vanuit het online magazine SAMEN maken wij verder geen gebruik van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies.

2. Cookies van externe partijen

IIn de witte balk onderaan het magazine staat een knop van Facebook en Twitter. Dit is een knop van een externe partij , die vaak een cookie gebruikt om deze faciliteit mogelijk te maken. Heeft u bezwaar tegen het gebruik van deze cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. 

Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Geen gebruik van andere Google-diensten
Vanuit het online magazine SAMEN maken wij verder geen gebruik van andere Google-diensten in combinatie met de Google Analytics-cookies.

 

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Univé Magazine

Draai uw scherm