Univé Magazine!

NAVIGATIE UITLEG

Hoe werkt het
online magazine?

Scroll naar beneden
Uitleg

Samen op weg

Ook dit jaar willen we u met ons magazine SAMEN iets geven van waarde. Waarde in de zin van kennis, maar ook als tijdverdrijf. We nemen u het komende jaar mee in de wereld van mobiliteit, vrije tijd, wonen en zorg. En u kunt zelf bepalen wanneer u zich in onze informatie wilt verdiepen, online of offline.  

In deze eerste editie van 2016 vertelt Dieter Holmersma, eigenaar van Verkeersschool Holmersma, over de maatregelen die genomen zijn om het risico op ongevallen met vooral jonge motorrijders te verminderen. En natuurlijk komt ook de auto aan bod. Voor de een is de auto puur een vervoersmiddel. Of bijvoorbeeld een boodschappenkarretje. En voor de ander betekent de auto juist vrijheid. Heeft u er wel eens over nagedacht wat uw auto voor u betekent? In het artikel ‘De heilige koe leeft’ leest u meer over de emotionele waarde van de auto. 

Naast dat wij u voorzien van informatie, ontvangen wij ook graag informatie. Van u! We vinden het belangrijk om bereikbaar, toegankelijk en dichtbij te zijn en te blijven. In de laatste editie van 2015 vroegen wij dan ook naar uw ideeën over hoe wij voor u persoonlijk, dichtbij en toegankelijk kunnen blijven. Blijf uw ideeën met ons delen via samen@unive.nl. Samen bouwen we het Univé van de toekomst.

Ik wens u veel leesplezier!

Joost Heideman
Lid Raad van Bestuur Univé

Naar boven






Het Huisgezin:

‘Het gezin is
het fundament’

Lees verder

Pieter en Annemarie Smaling bieden als pleeggezin een veilig onderdak voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. Door de jaren heen hebben ze al meer dan twintig kinderen de warmte van een thuis geboden. “Diep in je hart hoop je dat ze zichzelf straks kunnen redden.”

Omzien

Boven de gezellige keukentafel van Pieter en Annemarie Smaling telt de klok af richting spitsuur. Zometeen komen de kinderen van school; de gesponsorde bus staat al klaar. Op dit moment wonen er vijf pleegkinderen bij Pieter en Annemarie. Kinderen die om de een of andere reden een tijd lang niet thuis kunnen wonen. “Wij vinden dat het gezin the place to be is. We zien om ons heen dat er steeds minder tijd is voor omzien naar elkaar en omzien naar kinderen. Wij willen graag een veilige plek zijn voor de kinderen die zo’n plek niet meer hebben.”

Een hart voor kinderen

Annemarie staat op en haalt een tekening uit de woonkamer. “Kijk, dit gaf een jongetje ons laatst. Hij woont hier al vanaf dat hij vijf weken was. Inmiddels is hij bijna elf jaar. Hij noemt ons papa en mama. Hij schreef dit, met allemaal hartjes: Mama, ik vind het fijn dat je mij altijd begrijpt. Daarvoor doe je het: dit zijn de knipoogjes.”

“Het voelt rijk dat we de warmte van ons gezin ook aan anderen mogen meegeven.”

Annemarie Smaling

Ingerold

Pieter en Annemarie Smaling fungeren sinds 2002 als pleeggezin. “We hebben een hart voor kinderen die kwetsbaar zijn. We hebben altijd het verlangen gehad naast onze eigen twee kinderen ook andere kinderen op te vangen. Dat ging eigenlijk vanzelf, door een jongetje uit de buurt. Zijn situatie thuis was niet stabiel. Hij sliep wel thuis, maar kwam steeds na school bij ons. Zo zijn we langzaam de pleegzorg ingerold.”

Gezin

Toen hun eigen kinderen vijf en zes jaar waren, kwam het eerste pleegkind bij Pieter en Annemarie. Inmiddels hebben al eenentwintig kinderen voor korte of langere tijd deel uitgemaakt van het gezin. Pieter: “Het gaat om kwetsbare kinderen, die om welke reden dan ook geen gezin hebben. Ik geloof dat een gezin warmte, liefde en geborgenheid biedt. Met dat doel zijn wij vierentwintig uur per dag beschikbaar. Dit is ons werk; samen met hele trouwe vrijwilligers en een goed bestuur vormen we stichting Het Huisgezin. Middels giften en een stukje PGB kunnen we opvang, vakantie, sport of muziekles bieden. Ook onze nieuwe bus is door giften gesponsord.”

Eigenwaarde

Voor Pieter en Annemarie is het gezin het fundament. “Dat hebben we allebei meegekregen van thuis. Daarin speelt ons geloof een rol, dat is de basis van ons bestaan. Het voelt rijk dat we de warmte van ons gezin ook aan anderen mogen meegeven.” Annemarie: “Kinderen mogen weten dat ze er toe doen. Wat we ze willen meegeven is eigenwaarde. Zodat ze straks, als ze uitvliegen, weerbaar in de maatschappij kunnen staan. Dat is denk ik wat je diep in je hart hoopt als pleegouder; dat kinderen gelukkig zijn en zichzelf kunnen redden.”

Stichting Het Huisgezin heeft geen winstoogmerk, maar vraagt wel een stevige financiële ondergrond. Annemarie: “Opvang blijft helaas nodig en we worden regelmatig gebeld of we plek hebben. Het huis waar we nu wonen is te klein geworden. We hebben in de buurt een locatie gevonden met meer ruimte, zodat we meer opvang kunnen bieden.” www.hethuisgezin.nl

Mensen verbinden

Het is fantastisch dat er steeds meer mensen zijn die besluiten om de zorg voor een naaste tot hun  doel te maken. In de buurtzorg, vrijwilligerswerk bij een sociaal initiatief of gewoon bij een vereniging waar vrijwilligers zorgen voor het plezier van anderen. Samen kunnen we meer dan alleen. De situatie van Pieter en Annemarie Smaling is daar een heel mooi voorbeeld van.

Uit bezorgheid om een kind uit de buurt ontstaat een hele organisatie van vrijwilligers en sponsoren die het mogelijk maken dat al 21 kinderen de warmte en geborgenheid van een gezin hebben gevoeld. Dit sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van de coöperatie Univé. Door mensen met elkaar te verbinden, bouw je een stevige samenleving. 

Aukje Kunnen

Vestigingsmanager

Naar boven




Moestuinieren

Wie zaait,
zal oogsten

Lees verder

Vers is de trend. Daarom is het verbouwen van groente, fruit en kruiden voor de eigen keuken nog onverminderd populair. Bovendien word je van al dat schoffelen, gieten en spitten ook nog eens heel fit. Maar hoe start je een moestuin? Hoe kom je aan vruchtbare grond? Wat zijn goede beginnersgroenten? En wat als je vingers niet zo groen zijn als je zou willen?

Wroeten

Moestuinieren is een klusje waar we met liefde onze handen aan vuil maken. We wroeten maar wat graag met onze vingers in de aarde om na een paar dagen de eerste zaadjes te zien ontkiemen. Als je wilt moestuinieren, heb je niet per se een grote lap grond nodig. Potten gevuld met aarde doen het ook prima als kweekgrond.

Klein beginnen

Als je net begint met een moestuin is het verstandig om klein te beginnen. Je kunt altijd nog uitbreiden. De juiste ligging is van groot belang. Planten houden van zon en een beetje beschutting. Als je frambozen of bramen wilt laten groeien, zorg dan ook voor een muurtje of rek waar je planten tegenaan kunnen groeien. Geen ruimte in je tuin? Overweeg dan eens een volkstuin.

Bodemanalyse

Heb je eenmaal een plekje gevonden voor je moestuin, onderzoek dan eerst wat de samenstelling van de grond is. Kom je er niet uit? Neem dan wat grond mee naar het tuincentrum. Daar kunnen ze heel eenvoudig een bodemanalyse voor je uitvoeren. Aan de hand van deze analyse kun je je grond vruchtbaar maken met kalk, mest of compost.

Goed gereedschap, wat heb je nodig?

Zeker niet onbelangrijk voor het slagen van je moestuin is goed tuingereedschap, zoals een spade, een hark of schoffel, een gieter of tuinslang, een plantenschepje en een knielkussentje tegen zere knieën.

Je tuin omkeren

Vanaf nu begint het echte werk. Jouw tuin en jij zijn klaar voor de grote spitbeurt. Kieper iedere uitgespitte spade grond omgekeerd terug, zodat aanwezig onkruid verstikt. Na het spitten zijn ook de achtergebleven diepe wortels van het onkruid zichtbaar. Deze kun je nu heel gemakkelijk verwijderen.

Een goed begin start met goed tuingereedschap!


GARDENA heeft een uitgebreid assortiment (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee u de klussen in onder andere uw moestuin kunt klaren.

Univé Actie

Als lezer van SAMEN krijgt u bij bol.com 15% korting op een GARDENA 4-in-1 set. De startset bestaat uit een bloemenschepje, handschoenen, onkruidsteker en snoeischaar.

Actiecode: univesamen

Actie is geldig tot 1 september 2016.

Zaaien en planten

Het is zover. De eerste zaadjes en plantjes kunnen de grond in. Voor elke groente geldt een ideale zaai-plant maand. Dit staat vermeld op de zadenzakjes en plantenbakjes. Goede beginnersgroenten zijn: courgettes, bieten, sla, bonen, andijvie en de vergeten groente winterpostelein. Kruiden doen het ook goed bij beginners. Bijvoorbeeld munt, dille of koriander. 

Tijd voor de oogst

Al die inspanning op de akker heeft zijn vruchten afgeworpen. Want na al dat schoffelen, onkruid wieden, slakken verwijderen, begieten en de nodige regen en zonneschijn is het tijd voor het meest magische moment van moestuinieren: oogsten! 

Een moestuin beginnen

Ken je dat? Je wilt je eigen cherrytomaatjes verbouwen, maar je weet niet hoe? Auteur Silke Kluth leert je stap voor stap én in begrijpelijke taal de fijne kneepjes van het vak.

Een moestuin beginnen
€ 21,99 (Kosmos Uitgevers)
ISBN 9789021561783

Univé Actie

SAMEN mag 10 boeken weggeven. Kans maken? Stuur voor 1 september 2016 een e-mail met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht.

Geen tuinvingers?

Probeer dan eens de Zaai-Het-Zelf Groente van Bag-to-Nature. Een organisch groeisysteem, waarmee je eenvoudig groenten en kruiden kunt kweken. Gewoon thuis in de vensterbank. Iedereen kan het!

Win een kweekset!

SAMEN mag 20 groeisystemen van Bag-to-Nature weggeven!
Kans maken? Stuur voor 1 september 2016 een e-mail met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht.

Naar boven






Tweede leven dankzij
mobiele houtzaag

‘Lekker ruiken
naar hout’

Lees verder

Allard van der Wal (47) uit het Friese Langelille is een meester met hout. Met zijn mobiele zaag tovert hij omgewaaide bomen vliegensvlug om tot kaarsrechte planken of balken. Prachtige meubels maken kan hij ook. Allard werkte vijftien jaar als calculator bij een bouwbedrijf, maar daar kwam door economische oorzaken een eind aan. Toen werd zijn hobby zijn beroep.

Ideaal

Allard wil zeker niet terug naar zijn oude kantoorbaan. “Ik ruik nu aan het einde van elke dag naar hout. Heerlijk!” Allard heeft een overduidelijke passie voor hout. Hij werkte tot zijn dertigste in het timmerbedrijf van zijn vader. Als hobby maakt Allard al jarenlang meubels voor bekenden. “Toen ik mijn baan drie jaar geleden verloor, wist ik al snel wat ik wilde doen: aan de slag gaan met hout.”

Houtzaag

Een invulling voor ‘Allards Hout’ had de kersverse ZZP’er gauw gevonden. “Ik had jaren geleden op een beurs een mobiele houtzaag gezien, die was in mijn gedachten gebleven. Er zijn daar maar enkele van in Nederland. Ik verzaag op locatie omgewaaide bomen tot planken en balken. Het is zonde dat van een boom niet meer overblijft dan brandhout. Ik maak er weer iets moois van.”

Meubels maken

Naast het zagen, ontwerpt en maakt Allard houten meubels. “Het begon met picknicktafels, maar inmiddels heb ik van alles gemaakt. Mijn ontwerpen zijn niet doorsnee. In overleg met de klant maak ik iets wat je niet tegenkomt bij een tuincentrum.” Er is ook een mooie samenwerking met een oud-collega van het bouwbedrijf ontstaan. “Hij maakt tegenwoordig grafkisten en ik ben zijn houtleverancier.” 

Workshops

Doordat de zaken erg goed gaan, barst Allard van de toekomstplannen. “Mijn vader is met pensioen en ik gebruik nu zijn oude bedrijfslocatie. De oude timmerwerkplaats ga ik ombouwen tot showroom. Ik wil er workshops meubelmaken gaan geven. Zo kan ik mijn passie ook delen met anderen.”

Theo Koning

mkb-adviseur

Ga voor meer info naar: unive.nl/zakelijk

Als u een eigen bedrijf begint, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de risico’s die u mogelijk loopt als zelfstandig ondernemer. Een van deze risico’s is dat u door ziekte of een ongeval niet meer (volledig) kunt werken. De gevolgen van arbeidsongeschiktheid zijn voor elk bedrijf en iedere ondernemer anders. Het is verstandig om over een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) na te denken, want de overheid verstrekt geen inkomen aan ondernemers die arbeidsongeschikt raken.

Wanneer het kan, komen onze adviseurs graag langs om te zien wat ze verzekeren en om met de ondernemer mee te denken. Onze zakelijke klanten waarderen deze persoonlijke werkwijze van Univé.”

Naar boven

De fascinerende
wereld van vogels

Wat vliegt daar?

Hoor je langdurig gekwetter, dan is de kans groot dat je een groepje spreeuwen in de tuin hebt. En wist je dat je een huismus kunt onderscheiden van een heggenmus door een krachtige snavel?

Lees verder

Vogelaarsvirus

Bij vogels spotten denk je al snel aan rasechte biologen. Onterecht, want steeds meer ‘gewone’ mensen hebben het vogelaarsvirus te pakken en ontdekken hoe rijk ons land aan vogels is. Het spotten van vogels is niet alleen een rustgevende bezigheid, ook leer je de natuur op een andere manier kennen. Zo levert een wandeling in de directe woonomgeving al nieuwe ontdekkingen op. 

Vogelaar in de dop

Wat heb je nodig om vogels te spotten? Om te beginnen is een verrekijker erg handig. Essentieel is ook een goede veldgids om de namen van de vogels te achterhalen. Of download de app Tuinvogels van Vogelbescherming Nederland. In deze app vind je de meest voorkomende tuinvogels. Voor het beste vogelplekje kun je natuurlijk naar een mooi natuurgebied gaan, maar je eigen achtertuin is zeker een goede beginnersplek. 

Waar moet je op letten?

Een vogel kun je het beste observeren als hij stilzit. Let bij voorkeur niet op de hele vogel, maar focus je op bepaalde kenmerken. Kijk bijvoorbeeld naar de grootte van de vogel en naar de kleuren. Gebruik hierbij een verrekijker, want van veraf zie je niet dat een vogel vaak verschillende kleuren heeft. Zo lijkt de geelgors met het blote oog van veraf bruin, maar als je door de verrekijker kijkt zie je toch echt dat hij knalgeel is. En ook op deze dingen kun je letten:

  •  Kijk naar de vorm en de lengte van de snavel.
  •  Bekijk de poten en let op de vorm, kleur en lengte.
  •  Luister naar het geluid. 

Volg live het broedseizoen

Van 14 februari tot 1 juli 2016 kun je via beleefdelente.nl het broedseizoen live volgen. Onder andere in het nest van de bosuil, ooievaar, spreeuw en koolmees wordt een camera opgehangen. Vorig jaar volgden meer dan een miljoen mensen het leven van de broedende vogels. 

Nationale Vogelweek 2016

Tijdens de Nationale Vogelweek organiseren vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland in elke provincie vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten. Meedoen? Zet dan alvast 14 t/m 22 mei 2016 in je agenda en houd de website vogelweek.nl in de gaten. 

Zó trek je meer vogels naar je tuin

  • Oud brood over? Leg wat brood-kruimels op de tuintafel. Vooral mussen komen hier op af.
  • Maak de tuin niet te netjes. Juist tussen losse bladeren en takken vinden vogels beschutting. 
  • Plaats een ondiepe en brede schaal met water in de tuin zodat vogels kunnen drinken en badderen. 
  • Bloeiende planten lokken insecten. En juist daar zijn vogels dol op!
  • Vogels doe je ook een plezier met een doornenstruik. Tussen de stekelige takken voelen ze zich veilig als er een kat of roofvogel op de loer ligt.

Univé Actie!

Win een verrekijker!

SAMEN mag een Stern 8x42 verrekijker weggeven. Kans maken? Stuur voor 1 september 2016 een e-mail met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl en maak kans op die verrekijker t.w.v. € 169,- Alleen de winnaar krijgt bericht.

Kun je nou niet wachten? 
In de maand mei krijgen lezers van SAMEN 20% korting op 3 geselecteerde verrekijkers van de Vogelbescherming. Ga naar vogelbeschermingshop.nl/unive en gebruik hiervoor de kortingscode: samen2016

Of bezoek de winkel van de Vogelbescherming, Boulevard 12 in Zeist. Je kunt daar ook terecht voor advies en het uitproberen van vele verrekijkers op het kijkerterras bij de vogeltuin. Met je aankoop steun je het goede doel!

Livestream vogels spotten:




Blik op de weg?

De heilige koe leeft!

Lees verder

Het is tijdens autorijlessen één van de eerste dingen die ons wordt aangeleerd: anticiperen. De vaardigheid verder te kijken dan wat zich vlak voor onze neus afspeelt. Het is van groot belang in het verkeer, omdat we op die manier tijdig kunnen reageren op ‘onverwachte’ situaties. Maar ook in het dagelijks leven is het goed om soms even verder te kijken dan de bumper van de auto voor ons. Het project ‘De Automobilist’ geeft onze medeweggebruikers een gezicht, door autoliefhebbers vast te leggen, in woord en beeld. Volgens de initiatiefnemers draagt het project op die manier bij aan het creëren van ‘een stukje respect voor elkaar in het verkeer’.

Herkenning

Van de zakenman die soepeltjes door het verkeer glijdt in een zakelijke middenklasser tot jeugd in compacte hatchbacks, autoliefhebbers zijn er in alle soorten en maten. Volgens fotograaf Arie Bruinsma, één van de initiatiefnemers van De Automobilist, verdient iedere autoliefhebber een plekje in de fotoserie. “Ik denk dat iedereen zich wel in één van de portretten kan herkennen. En mocht dat niet direct het geval zijn, dan krijgt men in ieder geval een inkijkje in een heel andere wereld of misschien iets meer begrip voor mensen waarmee we de weg delen.”

Iedereen heeft een eigen verhaal

Dat iedereen zijn eigen redenen heeft om in een bepaald type auto te rijden, blijkt wel uit de uitzonderlijke verhalen die op de website van De Automobilist staan. Harm Poelman rijdt in een knalpaarse VW Corrado. “Mijn neef Pieter reed in een paarse VW Golf. Nadat hij verongelukte, wilde ik dezelfde auto als hem hebben. Maar ik lijk veel op mijn neef en als ik dan in precies dezelfde auto zou gaan rondrijden, zou dat erg confronterend zijn geweest voor de nabestaanden. Daarom is het dus een VW Corrado geworden. Maar dan wel in exact dezelfde kleur als de auto van mijn neef, als eerbetoon aan Pieter.”

Zuinig

De liefde voor auto’s is voor iedereen verschillend. Voor de één betekent de auto een heerlijk dagje toeren, voor de ander betekent de auto een middag ongestoord sleutelen en weer een ander vertrouwt op de auto als praktisch vervoermiddel.

Tot die laatste groep mensen behoort Hans Vermeulen, een 28-jarige hoofdagent uit Utrecht die er een sport van heeft gemaakt zo zuinig mogelijk te rijden in zijn compacte Volkswagen Lupo. “Hiervoor had ik een benzine-autootje voor woon-werkverkeer, toen maakte ik me nooit zo druk over mijn verbruik. Maar nu ik deze auto heb, ben ik bewuster geworden van mijn verbruik. Het dashboard geeft ook continu aan hoeveel liter ik per 100 kilometer verbruik. Ik ben redelijk competitief dus ik wil dat metertje zo laag mogelijk houden! Het is een psychologisch spelletje, heel uitdagend. Dat is leuk autorijden.”

“Ik denk dat iedereen zich wel in één van de portretten kan herkennen.”

Arie Bruinsma - fotograaf De Automobilist

Verder kijken...

“Hoe meer verhalen we optekenen voor De Automobilist, hoe meer we leren over mensen die we normaal gesproken achteloos passeren”, aldus fotograaf Arie Bruinsma. Zowel in het verkeer als bij verzekeren loont het de moeite ‘verder te kijken’. Verder kijken dan de waarde van materiële zaken en verder kijken dan alleen ‘blik op wielen’. Wat is het dat ú verzekerd wilt hebben? Is dat slechts uw mobiliteit of is dat meer? Valt het gemis van een oldtimer eigenlijk wel te compenseren en wat betekent uw auto voor u? 

De heilige koe leeft!

De waarde die iemand aan zijn auto toekent is voor iedereen immers anders. Achter iedere bestuurder schuilt een eigen verhaal. Een auto wordt slechts zelden argeloos gekozen. Uit liefde voor het merk, het lijnenspel van een model of om economische redenen. Het is duidelijk, de heilige koe leeft!

BMW Veritas

Eén van de meest in het oog springende oldtimers in de serie is de BMW Veritas uit 1947 van Fransje Versloot: “Ik hou van het brullende motorgeluid als hij rijdt… Gewéldig! Maar je moet wel precies weten wat je doet. Wanneer je schakelt, hoe je stuurt en hoe je de auto behandelt, je wordt direct afgestraft als je iets verkeerd doet. Daarom laat ik ook nooit iemand ‘eventjes’ in mijn auto rijden, je moet er ervaring mee opbouwen.”

 

Waardevol

Nederland is een autoland. Ondanks files, parkeerproblematiek en ander ongemak is het bezit van een auto in de ogen van velen nog steeds belangrijk. Het geeft een gevoel van vrijheid en maakt je mobiel. Niets dan goeds over de bus of de trein, maar voor veel Nederlanders is de auto ook een manier om zichzelf te onderscheiden. Stoer, veilig, duurzaam of nostalgisch. En dus waardevol. Aan het behoud van dit bezit dragen wij graag een steentje bij. Want de waarde een auto is meer dan wat je ogenschijnlijk ziet. 

Kent u iemand in uw omgeving met een speciale auto en/of een mooi verhaal? Neem een kijkje op 
www.deautomobilist.nl.

Van ruilen, komt huilen

“Een man weet niet wat hij mist, maar als ze er niet is (...) weet een man pas wat hij mist.” Ongetwijfeld refereert Huub van der Lubbe hier naar een geliefde die hij moet missen in één van zijn liedjes. Maar dat je pas weet wat je mist wanneer je het (tijdelijk) moet missen, hebben Univé adviseurs Jan Menno Zijlstra en Johan Roskam (beide agrarisch buitendienst adviseur) aan den lijve ondervonden toen ze op initiatief van De Automobilist een speciale uitdaging aangingen. In dit geval ging het om het missen van hun eigen, vertrouwde auto’s tijden de ‘Van-ruilen-komt-huilen’ test.

Naar boven








Een salade maak je tegenwoordig in een weckpot of oude jampot. Waarom? Het is makkelijk mee te nemen, supergezond én het blijft ook nog eens een paar dagen goed in de koelkast. Wel even schudden voor gebruik!

Lees verder

Weckpotten

Een salade in een potje wordt op z’n Engels ook wel ‘salad in a mason jar’ genoemd. Mason jar is een verzamelnaam voor bewaarpotten met een schroefdop, vernoemd naar de uitvinder ervan, de Amerikaan John Landis Mason. Eenmaal gevuld met voedsel zijn de potten luchtdicht en een aantal dagen in de koelkast te bewaren. En juist daarom zijn weckpotten – en ook oude jampotten – ideaal om te vullen met een zelfgemaakte salade. 

Hoe werkt het?

Een glazen pot wordt laag voor laag gevuld met ingrediënten. Belangrijk hierbij is dat je de juiste volgorde aanhoudt en alles goed aandrukt. Zo blijft de salade fris en knapperig. Begin met een laagje (zelfgemaakte) dressing. Leg daar bovenop wat harde groenten, zoals sperzieboontjes en worteltjes. Als derde laag kun je rijst, pasta of bonen toevoegen. Daarna volgen de eiwitten (vlees, vis of kaas) en zachtere groenten of fruit. Vul tot slot de pot met de lichte (blad)groenten. Wanneer het lunchtijd is, schud je het potje om en kieper je de lekkere zelfgemaakte kant-en-klare salade op een bord. 

Wat zijn goede ingrediënten?

De meeste ingrediënten zijn geschikt om een salade mee te maken. Denk aan bonen, groene groenten, noten, kaas, gedroogd fruit, rijst en komkommer. Ingrediënten die zacht kunnen worden, zoals bijvoorbeeld kaas, croutons en nootjes, kun je het beste apart meenemen en toevoegen als je de salade gaat eten. Dit geldt ook voor vers fruit.

ZEG
EENS
SLA!

Gezond eten buiten de deur is helemaal niet meer lastig. Steeds meer horeca-gelegenheden focussen zich op salades, zoals onder-staande vier adressen. 

Salade met limabonen en pesto

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 100 g limabonen
  • 40 g granaatappelpitjes
  • 2 el verse pesto
  • 40 g bleekselderij, in boogjes
  • 25 g rucola, grofgesneden
  • 1 el geroosterde pijnboompitten

Bereiding

Schep de pesto in een glazen potje van 500 ml. Doe de limabonen erbij, daarna de granaat-appelpitjes, de bleekselderij en rucola en als laatste de pijnboompitten. Sluit het potje goed af.

Crop

Als je in Utrecht bent, moet je voor een gezonde lunch bij Crop zijn. De porties zijn er groot, betaalbaar en natuurlijk gezond. Biltstraat 1,
crop-utrecht.nl

Munt

Munt is een gezellige saladebar in het centrum van Nijmegen. Je kunt er terecht voor salades, soepen, sapjes en andere lekkernijen. In de Betouwstraat 28, munt-saladebar.nl

 

Salad in a jar

Meer saladerecepten staan in het boek Salad in a jar van Anna Helm Bexter. SAMEN mag 10 exemplaren weggeven. Stuur vóór 1 september 2016 een e-mail met je naam en adres naar het e-mailadres samen@unive.nl. Alleen winnaars krijgen bericht. 

Salad in a jar, € 12,50 (Becht)
ISBN 9789023014805

SLA

Bij SLA haal je salades, sappen en snacks die zo lekker zijn, dat je vergeet dat het ook nog gezond is. Vestigingen in Amsterdam en Utrecht. ilovesla.com.

Haka

Een gezonde pitstop nodig? Haast je dan naar Haka in Delft, de eerste glutenvrij saladebar van Nederland. Wijnhaven 13, thehaka.nl

Naar boven








Eten bij... Foppe
en Geke de Haan

‘Het is echt Foppe-Geke eten’

Lees verder

“Wij zijn niet zo ingewikkeld”, lacht Foppe de Haan, als hij tijdens het koken alvast het toetje op tafel zet: een pak bananenvla. De trainer van sc Heerenveen en beschermheer van het Foppe Fonds is net thuis van een training. In hun woning, in een hele normale Friese woonwijk, bereidt hij samen met zijn vrouw Geke een avondmaal vol herinneringen.

Geen gedoe

Het was aan deze keukentafel dat afgelopen winter het besluit viel: de 72-jarige Foppe zou het seizoen toch volmaken als trainer van sc Heerenveen. Foppe: “Net als alle andere grote besluiten in ons leven, hebben Geke en ik dat samen besloten. Dat gaat heel goed hoor. Het was geen groot gedoe.” Geke: “Hij zou tot de kerst blijven, daarna zouden we het rustig aan doen. Maar Heerenveen riep. Daarom zei ik: als jij dat graag wil, doen we dat gewoon.”

Altijd hetzelfde

Terwijl Geke het gehakt aanbraadt, vouwt Foppe een blauw-wit tafelkleed uit. “Wij waren net getrouwd, alweer achtenveertig jaar geleden. We woonden in een flat in Enschede, ik was gymnastiekleraar. En op de een of andere manier aten we op zaterdag altijd hetzelfde… Kapucijners met augurken en mosterd. Eenvoudiger kan het niet. Maar wij vonden het lekker.”

Foppe schiet in de lach: “De kookkunsten van Geke hebben zich sindsdien wel ontwikkeld.” Geke vult vrolijk aan: “Ik dacht altijd dat hij het lekker vond. We hebben dat anderhalf jaar volgehouden, iedere zaterdag. Tot we weer in Friesland gingen wonen. De eerste zaterdag in ons nieuwe huis maakte ik het avondeten. Opeens zei Foppe: toch niet weer kapucijners hè!”

Foppe-Geke eten

Het heeft bijna veertig jaar geduurd voordat kapucijners weer op het menu stonden. Foppe: “Een jaar of vijf geleden kwam Geke’s zus met een lekker recept. Mét kapucijners. Sindsdien lusten we ze weer.” Geke: “Het is lekker, snel en eenvoudig. Zonder mosterd of augurken, maar wel met jonge kapucijners. Laatst zeiden vrienden van ons dat ze het vaak op zaterdag maken, als het gezin druk is met sport en zo. Dan moet het eten snel en zeggen ze: We maken Foppe-Geke eten!”

Kapucijnerschotel

(recept voor 2 personen)

Ingrediënten:1 klein potje jonge kapucijners, 1 ui, 1 rode paprika, 4 stengels bleekselderij, 2 eetlepels olie, 500 gram tartaar, kip of gehakt, 1 vleestomaat, half bouillonblokje (naar smaak), 1 blikje ananas, 1 banaan.

Bereiding: Het vlees, de ui, de paprika en de bleekselderij circa 5 minuten bakken. Daarna het halve bouillonblokje, de tomaat, kapucijners en de ananas toevoegen. Als laatste de banaan in plakjes er overheen verdelen.

Foppe Fonds

Foppe de Haan is beschermheer van het Foppe Fonds, dat zich inzet om kinderen met een beperking in staat te stellen om te sporten. Bijvoorbeeld wanneer hun lichamelijke of verstandelijke beperking sporten niet vanzelfsprekend maakt. Of wanneer hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. Met een bijdrage van het Foppe Fonds kunnen deze kinderen weer stralen en plezier hebben. Want, zo is de visie van Foppe: ieder kind hoort te spelen!

foppefonds.nl






Robert Doornbos

F1: kraamkamer voor autotechniek

Voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos weet als geen ander wat gas geven is. Hij scheurde eens met een slordige 320 kilometer per uur over de openbare weg. Maar de 34-jarige Rotterdammer beseft ook dat in het verkeer veiligheid voorop staat.

Lees verder

Of iemand ooit rapper was op Nederlands asfalt dan Doornbos valt sterk te betwijfelen. Het bewijs van zijn topsnelheid pronkt bij hem thuis in een fotolijstje aan de muur. Eind 2007 gaf de Formule 1-bolide van Red Bull Racing Doornbos vleugels bij een promotieactie. “Ik ben geflitst met 326 kilometer per uur. Op de foto is alleen maar een klein deel van de achtervleugel te zien!”

Autotechniek dankzij Formule 1

De gepensioneerde coureur was tot en met 2009 actief in de absolute top van de autosport. Van 2004 tot en met 2007 reed Doornbos met Formule 1-bolides. Hij was testrijder en deed met Minardi (wat in 2010 overging in Toro Rosso, het huidige team van Max Verstappen) en Red Bull Racing mee aan elf Grand Prix-races. Daarna kwam Doornbos onder andere uit in de IndyCar, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1. 

Een zware rechtervoet

Hoge snelheden bezorgen hem een kick. “Ik kamp met een zware rechtervoet.” Maar op de weg weet Doornbos zich te beheersen. “Ik ben onlangs vader geworden, sowieso is een coureur dan een paar tienden van een seconde trager”, grapt hij. Om er serieus aan toe te voegen blij te zijn met steeds veiligere straatauto’s. Met dank aan de Formule 1. “Zaken als het antiblokkeersysteem (ABS) en tractiecontrole om wielspin tegen te gaan, komen rechtstreeks uit de Formule 1. Dit is de kraamkamer voor nieuwe technieken. Het is dan ook niet zo gek dat de Formule 1-teams nu bijna allemaal worden gerund door grote automerken.”

Duurzaamheid

Aandacht voor veiligheid in de Formule 1 kwam in 1994 met de dood van Roland Ratzenberger en de legendarische Ayrton Senna in een hogere versnelling. Het waren de eerste dodelijke ongevallen in tien jaar in de koningsklasse. Doornbos: “Zo werd het chassis steviger door het gebruik van koolstofvezel. Dergelijke sterke en tegelijk zeer lichte materialen zie je terug in de snelle straatauto’s. Tegelijk is het belangrijk dat de remmen ook zijn doorontwikkeld. Die zijn nodig om deze wagens weer tot stilstand te brengen.”

Momenteel richten de grote fabrikanten zich in de autosport vooral op duurzaamheid. Ook die opgedane kennis wordt toegepast in straatauto’s, weet Doornbos. “Denk aan de hybride technieken, het terugwinnen van energie tijdens het remmen en zuinigere motorblokken.” Ook bij de banden wordt al jaren een goede vertaalslag gemaakt, aldus de ex-coureur. “Ik heb voor Michelin veel testkilometers gemaakt in de Formule 1. Op een testdag gingen er makkelijk dertig sets rubber doorheen. Mede door deze enorme inspanningen zitten er zeer geavanceerde banden onder de huidige straatauto’s.”

Robert Doornbos

Geboren: 23 september 1981 te Rotterdam

Woonplaats: Monte Carlo, Monaco

Hoogtepunten racecarrière:
1999: Eerste autosportrace
2004: F3000-coureur, 3e in eindstand
2004-2007: F1-testrijder, Jordan en Red Bull Racing
2005: F1-coureur, Minardi, 0 punten
2006: F1-coureur, Red Bull Racing, 0 punten
2007: ChampCars-coureur, 268 punten, 3e in eindstand
2009: IndyCar-coureur, 283 punten, 16e in eindstand
2011: Laatste wedstrijd

 

Mentaliteitsprobleem

Ondanks alle technische vooruitgang bij de straatauto’s vormt de bestuurder volgens Doornbos het grootste gevaar op de weg. “De smartphone heeft de veiligheid in het verkeer geen goed gedaan. E-mails lezen, berichtjes versturen; we komen er niet los van. Als iemand voor je dan plotseling remt, is een ongeluk gauw gebeurd. Er is een mentaliteitsprobleem. Ik ben af en toe stomverbaasd als ik zie wat mensen allemaal aan het doen zijn achter het stuur.”

Le Mans

Na zijn loopbaan tussen de vangrails en curbstones heeft Doornbos het druk met een eigen investeringsmaatschappij en is hij Formule 1-televisiecommentator geworden. De Rotterdammer probeerde de afgelopen jaren nog wel diverse raceklassen uit, maar zelfs de GT-wagens van Porsche en Ferrari gaven hem niet de kick vergelijkbaar met een Formule 1-wagen of IndyCar. “Voor Le Mans mogen ze mij nog wel bellen. Een zeer interessante klasse, waar trouwens ook de nodige technieken worden uitgetest. Audi heeft er bijvoorbeeld veel overwinningen geboekt met zuinige dieselmotoren. Ik zou de eerste Nederlandse coureur zijn die in de Formule 1, IndyCar en Le Mans heeft gereden. Het kriebelt bij mij nog elke dag. Ik houd gewoon heel erg van racen. Op het circuit uiteraard!”

UNIVÉ ACTIE!

Op 6 en 7 augustus 2016 vindt op het TT-Circuit in Assen de Gamma Racing Day plaats. De GAMMA Racing Day op het TT Circuit heeft meer dan 80.000 bezoekers. Hierdoor is de GAMMA Racing Day het grootste autosportevenement van Nederland en het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa. Wilt u tijdens dit evenement handtekeningen scoren en met uw neus op de meest kostbare techniek in de motorwereld staan? Stuur dan voor 1 juli 2016 uw naam en adresgegevens naar het e-mailadres samen@unive.nl en maak kans op paddockkaarten voor het binnenterrein. Alleen winnaars krijgen bericht.

Meer informatie over het evenement is te vinden op www.gammaracingday.nl

Naar boven

Ard Schenk:

Investeren
in actief oud
worden

Actief ouder worden. Dat willen we allemaal wel. Ard Schenk weet wat nodig is om fit en gezond van je oude dag te genieten. Maar wacht niet te lang. “Ook de jeugd moet zich oriënteren op een gezonde leefstijl. Daar moet je in investeren. Dat begint al bij hoe ouders hun kinderen voeden.”

Lees verder

Het roer om

Eigenlijk weten we allemaal wel wat we moeten doen. Gezond eten, voldoende bewegen. Maar in het dagelijks leven schiet het er nogal eens bij in. Stress lijkt onvermijdelijk. Verleidingen liggen op de loer. Daar weet Schenk (71) alles van. Na zijn topsportcarrière wachtte een stressvol en ongezond bestaan. In 1998 werd de Noord-Hollander getroffen door een hersenstaminfarct. Een belangrijke waarschuwing. “Ik wijt het voor een deel aan stress en drukte.” Schenk gooide het roer rigoureus om. Leerde weer naar zijn lichaam luisteren en ging een gedisciplineerd leven leiden. Genoeg bewegen, gezonde voeding en voldoende rust. “Het klinkt saai, maar gezellig en leuk oud worden doe je met een gezond lichaam.” 

Gezonde voeding

“Je moet het lichaam gebruiken waar het voor gemaakt is”, vindt Schenk. “Van origine zijn wij verzamelaars en jagers. Dat systeem in ons lichaam is niet zoveel veranderd, alleen ons voedingssysteem de laatste zeventig jaar wel. We zijn heel ver weg komen te staan van de natuur. Kinderen denken tegenwoordig dat melk uit de fabriek komt in plaats van de koe.”
Schenk pleit ervoor om voedsel van dichtbij te halen, het liefst rechtstreeks uit de aarde. “Voeding moet voeding zijn en geen vulling. Dus vers en gezond voedsel dat niet van ver is gehaald of bewerkt. Ons lichaam kan heel veel hebben, maar op een gegeven moment gaat het gebreken vertonen als je het slecht voedt.” 

Genoeg bewegen

Naast gezonde voeding is het belangrijk om een uur per dag te bewegen. “Niet alleen even de hond uitlaten, maar lekker doorstappen zodat de hartslag wat omhoog gaat. Ik ga geregeld mountainbiken met een paar jongens en dan merk je dat het na een tijdje vanzelf stil wordt in het groepje.” Daarbij is het goed om de spieren extra te trainen. “Dat hoeft niet perse in een krachthonk, maar kan ook door traplopen.” Een goede conditie is geen vereiste om te beginnen, discipline en motivatie wel. “Mensen denken vaak: ‘Ja, dat is waar’ en voor je het weet zitten ze ’s avonds weer met chips en cola op de bank. Je moet wel een bepaalde overtuiging hebben.” Een maatje kan ook helpen. Als stok achter de deur. “Je voelt het na een tijdje; je lichaam gaat je belonen. Je voelt je beter, je slaapt beter.”

Balans

De burn-out is een veelgehoorde klacht. “We luisteren niet meer naar ons lichaam, maar naar ons hoofd en gaan maar door.” Schenk heeft 38 jaar als fysiotherapeut gewerkt en veel mensen met pijnklachten behandeld. “Vaak vind je de oorzaak niet op de plek waar de pijn zit. Het is een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is, net als vermoeidheid.” Het is goed om het lichaam sterker te maken door beweging. “En kies voor een ritme in je leven dat je aankan. Wat is belangrijk? Als dat werk is, laat dan een verjaardag schieten. Je moet keuzes maken. Het gaat om balans in je leven.”

Gezondheidstest en sportmedisch advies: Univé maakt het mogelijk

Simone Witteman

Adviseur

Ook vanuit Univé vinden wij gezond leven belangrijk. We stimuleren onze leden om gezond te leven. Hoe we dat doen? We vergoeden onder andere een gezondheidstest. Dit is een lifestyle-check waarbij de levensstijl uitgebreid wordt getest. Hoe staat het met je BMI? En je cholesterol? Daarnaast bieden wij leden die serieus willen gaan sporten een consult aan bij een sportmedisch adviescentrum. Hier wordt door middel van diverse testen onder meer gekeken naar welke sport het beste bij je past. Fietsen of toch hardlopen? “Een sportmedisch adviescentrum is er niet alleen voor de gevorderde sporter, die ergens last van heeft, maar juist ook om beginnende sporters te stimuleren te gaan sporten”, benadrukt Simone Witteman. Dit alles wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Daarnaast geeft Univé korting op het lidmaatschap van fitnesscentra en sportscholen via het Univé Ledenvoordeel. Meer weten? Kijk op unive.nl/ledenvoordeel/fitnesscentrum en unive.nl/gezondunive/gezondheidstest

Tips van Ard

  • Begin de dag met een lauw glas water met wat zeezout, dat is goed voor de aanvulling van mineralen. Drink genoeg water; 1,5 tot 2 liter per dag. Koffie en thee mag wel, maar niet heel veel, want de cafeïne onttrekt vocht aan je lichaam. 
  • Wel of geen superfoods? Superfoods zijn vitamine- en mineraalrijk, maar als je al biologisch en gevarieerd eet dan zijn die aanvullende mineralen die in bijvoorbeeld quinoa zitten niet nodig. Het is ook maar net wat je portemonnee aan kan en hoe strikt je wilt zijn. Je kan in de tweede klasse KNVB voetballen of voor de Europa Cup gaan.
  • Weet wat je eet. Kijk, voor je producten koopt, goed op etiketten wat er in zit. Wat zijn de ingrediënten en de toegevoegde producten? 

Ard Schenk (1944):

Europees en wereldkampioen en olympisch kampioen schaatsen. Samen met professor Erik Scherder en neurobioloog Dick Swaab geeft Schenk lezingen over Het Fitte Brein (hetfittebrein.nl) en Ard Schenk schreef het boek ‘Je tweede jeugd begint nu’.

Naar boven



Waterpret

Gaan de (klein)kinderen mee naar de kust?
Strandballen, luchtbedden en zwemringen zorgen voor
urenlang speelplezier op het strand en in de zee.

Zwemring, € 2 via hema.nl









Goede zonnebril

Wist je dat uv-straling permanente schade aan de ogen kan veroorzaken?
Stop daarom tijdens de zomermaanden standaard een zonnebril met
100% uv-bescherming in de tas en bescherm je ogen tegen de zon.

Zonnebril Specsavers, € 79 via specsavers.nl

Altijd handig!

Deze dekens zijn te gebruiken als sprei, plaid voor op de bank, in de tuin óf op het strand. Bijzonder is dat ze gemaakt zijn van vintage sari’s, een kledingstuk dat onder andere vrouwen in Bangladesh dragen. Om de dekens te maken, worden zes sari’s op elkaar genaaid door middel van een rijgsteek. 

Kantha sari dekens en plaids, vanaf 49,95 via tulsicrafts.nl








Tegen de zon

Bijzonder aan deze hoed is dat hij een beschermende werking van SPF 50+
heeft. Perfect voor zonnige dagen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren
en modellen. Ook voor heren!

Hoed Scala Collezione, € 24,95 via uv-fashions.com

 



Van jute

Zonnebrandcrème, een handdoek, flesje water…
Deze fairtrade tas van jute heeft ruimte genoeg
voor alles wat je nodig hebt voor een dagje strand.
Hij sluit met een rits en is gevoerd met zwart katoen.

Tas, 49,95 via tulsicrafts.nl

Multifunctioneel

Niet alleen ideaal voor een dagje naar het strand, maar ook voor de tuin is deze koelbox een aanwinst. De pluspunten: makkelijk te verplaatsen door de handgrepen, weerbestendig, eenvoudig schoon te houden én je kunt hem ook gebruiken als kruk, voetenbankje of bijzettafeltje. 

Koelbox Allibert (42 x 42 x 38 cm), € 44,95 via tuinmeubelen.nl

Twee stappen verder denken

‘Motorrijders
zijn zeer
kwetsbaar’

Lees verder

Als het voorjaar weer aanbreekt, begint het bij motorrijders flink te kriebelen. Wie de weg op gaat, moet met een aantal zaken rekening houden. Bijvoorbeeld een goede uitrusting en extra alertheid in het verkeer. Hierover wordt soms nog te makkelijk gedacht. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Voorzorgsmaatregelen

De berichten over ongevallen met motorrijders duiken regelmatig op in het nieuws. “Te vaak”, zucht Dieter Holmersma (29). Hij is de eigenaar van Verkeersschool Holmersma in Leek. Tot zijn schrik nemen motorrijders lang niet altijd goede voorzorgsmaatregelen. Zo wordt het aantrekken van motorkleding af en toe overgeslagen. In sommige gevallen met de dood tot gevolg. Holmersma: “In een korte broek of spijkerbroek op de motor stappen is het domste wat je kunt doen.”

Wild rijden

Verkeersschool Holmersma heeft met de jaren honderden motorrijders opgeleid. Zover Holmersma kan nagaan, is er gelukkig niemand van hen verongelukt. “Veel ongelukken gebeuren door te wild of te hard rijden”, stelt hij. “Ik denk dat vooral jonge, beginnende motorrijders risico lopen. Zij kiezen doorgaans eerder voor een snelle motor.”

“Motorrijders moeten twee stappen verder denken dan automobilisten.”

Dieter Holmersma - Verkeersschool Holmersma

DE 5 TIPS

van Dieter Holmersma

  1. Rijd op een motor die in een uitstekende technische staat verkeert.
  2. Draag een goede helm en motorpak.
  3. Houd extra rekening met andere verkeersdeelnemers.
  4. Zorg dat andere verkeersdeelnemers jou goed zien.
  5. Denk twee stappen vooruit.

Ontmoedigen

Om het risico op ongevallen met jongeren te verminderen, voerde de overheid in 2013 drie categorieën motorrijbewijs in: A1 (maximaal 11 kW, vanaf 18 jaar), A2 (maximaal 35 kW, vanaf 20 jaar) en A (zware motoren, vanaf 22 jaar). Voor elke categorie moet een examen worden afgelegd. “Automatisch doorgroeien zonder examen is er niet meer bij”, legt Holmersma uit. “Dat kon tot 2013 wel. Toen waren er twee klassen: tot 25 kW en zware motoren.” Het beleid heeft effect merkt hij. “Er geven zich aanmerkelijk minder jongeren op voor motorrijlessen. Ze wachten liever totdat ze 22 jaar zijn.”

Beheersing

Verder heeft het examen voor het motor-rijbewijs twee delen gekregen. Holmersma: “Voorheen ging je tijdens lessen meteen de weg op, nu moet je eerst een examen voertuigbeheersing afleggen. Doordat de beheersing van de motor goed is, kan er meer aandacht worden besteed aan verkeersdeelname.” Holmersma is blij met de nieuwe opzet, want goed opletten in het verkeer is zeer belangrijk. “Motorrijders moeten twee stappen verder denken dan automobilisten. ‘Ik dacht dat hij mij wel had gezien’, hoor ik regelmatig een motorrijder zeggen na een botsing met een auto. Maar automobilisten zien motoren juist gauw over het hoofd. Goed anticiperen en motorbeheersing zijn daarom cruciaal.”

Free & Safe Parking tijdens TT Festival in Assen

Univé is eind juni weer aanwezig bij het TT Festival in Assen dat onderdeel is van de Dutch TT. Elk jaar bezoeken meer dan 100.000 motorliefhebbers het prachtige sportevenement en de gezellige festiviteiten. Univé biedt aan de bezoekers van het TT Festival opnieuw Free & Safe Parking aan in het centrum van Assen voor motoren én fietsen. Dit jaar zelfs vier dagen, van woensdag 22 juni tot en met zaterdag 25 juni 2016. Univé biedt dit aan omdat wij veilig parkeren en diefstalpreventie erg belangrijk vinden. Vandaar dat de parkeerplekken goed bewaakt worden. Vanaf de toegangswegen naar het centrum van Assen wordt eind juni duidelijk naar de Free & Safe Parking verwezen. Ook via de website www.ttfestival.nl en de TT Festival-app is de locatie van Free & Safe Parking te vinden. Kijk voor meer informatie op www.unive.nl/tt.

Chiel Datema

Adviseur Particulier

“De meeste motorrijders in Nederland denken goed om hun veiligheid. Ze dragen gelukkig bijna altijd een motorpak. Dit is in andere landen veel minder het geval. Wie een motorverzekering afsluit bij Univé krijgt een zeer goede dekking tegen een scherpe premie. Daarbij zijn ook aanvullingen mogelijk, zoals pechhulp of een opzittendenverzekering. Bij het afsluiten van een verzekering adviseren we ook over het voorkomen van diefstal. Een motor is een makkelijke prooi; goede preventie vinden wij daarom erg belangrijk. 

Zo krijgen onze klanten korting op hun premie als ze over een motoralarm met SCM-beveiligingscertificaat beschikken.”

Naar boven

Middelburg

Een stad vol historie

Lees verder

Wie aan Zeeland denkt, denkt waarschijnlijk aan de mooie kust. Maar de provincie heeft nog iets moois te bieden: Middelburg.
In de Zeeuwse hoofdstad word je verrast door imposante monumenten, sierlijke gevels en middeleeuwse straatjes.

Gouden periode

Dat Middelburg een rijk verleden heeft, zie je al zonder eerst een geschiedenisboek open te slaan. Zodra je in de monumentale binnenstad bent, spreekt het handelsverleden voor zich door de aanwezigheid van prachtige pakhuizen en fraaie herenhuizen. Middelburg was namelijk in de zeventiende eeuw na Amsterdam de belangrijkste havenstad van de Noordelijke Nederlanden. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog raakte het stadshart beschadigd, maar is daarna weer snel opgebouwd in traditionele stijl. Ondanks de oorlogsverwoestingen telt Middelburg nog steeds meer dan duizend beschermde rijksmonumenten die doen herinneren aan de gouden periode.

Laatgotisch stadhuis

Blader door een willekeurig rekje met ansichtkaarten en je ziet hem al voorbijkomen: het stadhuis. Niet voor niets, want het laatgotische stadhuis van Middelburg wordt gezien als een van de mooiste historische monumenten van Nederland. Met een gids van de Tourist Shop is het mogelijk om door de prachtige zalen te lopen en de oude meubelen, schilderijen en wandtapijten te bewonderen. Rondleidingstickets zijn te koop bij de Tourist Shop.

Middelburgse abdij

De Middelburgse abdij, die gebouwd is in de twaalfde eeuw, is een van de mooiste historische plekken van Middelburg. Onderdeel van de abdij vormen de abdijtoren en de twee kerken. Vanaf de bankjes op het plein kun je het gebouw met haar poorten en prachtige glas-in-loodramen bewonderen. Een rondleiding door de gangen en kerken van de abdij is ook mogelijk.

Lange Jan

Abdijtoren de Lange Jan verdient extra aandacht. Niet alleen omdat het met z’n 90,5 meter de twee-na-hoogste toren van Nederland is, maar ook omdat-ie voor de inwoners zo belangrijk is. Middelburgers zeggen namelijk altijd pas thuis te zijn als ze de toren zien. En ook kinderen leren van jongs af aan om de Lange Jan in het oog te houden, zodat ze altijd weten waar ze zijn. De Lange Jan is ook te beklimmen. Bij helder weer kun je zelfs de omringende Zeeuwse eilanden zien. 

Schilderachtige steegjes en straatjes

Behalve de monumentale gebouwen zorgen ook de schilderachtige straatjes en oude pakhuizen voor het historische karakter van de stad. Een van de vele verborgen schatten is de Kuiperspoort, gelegen tussen de Dam en de Rouaanse Kaai. Het is een schilderachtige plek met oude pakhuizen, prachtig gerestaureerde huizen, trapgevels en verborgen details. 

Groen, groener, groenst

Groene vingers? Dan moet je bij Plantaardig zijn. In deze stadstuinwinkel kun je planten, stekjes, zaadjes en tuingereedschap kopen. 

Plantaardig
Zusterstraat 10
plantaardigmiddelburg.nl

Muziek en koffie

Voor ontbijt, lunch of gewoon een kop koffie is Robuust! op het Marktplein een aanrader. Je kunt er nieuwe en tweedehands lp’s kopen en op donderdag en zaterdag is er een huiskapper aanwezig.

Robuust
Markt 35
robuustmiddelburg.nl

Taart, koek en kruimels

Wie aan de lijn doet, kan het beste de touwtjes voor één keer maar wat laten vieren. De heerlijke taartjes en koekjes bij De Juf zijn te lekker om te laten liggen. 

De Juf
Sint Jansstraat 32
dejufmiddelburg.nl

(Kraam)cadeautje nodig?

Als de inwoners van Middelburg een kraamcadeautje nodig hebben, dan gaan ze naar Si-Sa-Soep. In deze winkel vind je allemaal leuke hebbedingen voor kinderen. 

Si-Sa-Soep
Lange Viele 81
si-sa-soep.nl

Tip van Patrick Janssen

Manager Particulieren, Univé Het Zuiden

“Voor een heerlijk speciaalbiertje moet je bij braai-tapperij De Mug zijn. Aanrader is de Mug Bitter, het huismerk bier dat gebrouwen wordt volgens eigen recept. Ook leuk is dat er bijna iedere eerste zondag van de maand livemuziek is.”
De Mug, Vlasmarkt 54-56, demug.nl

Meer weten over Middelburg en Zeeland of evenementen die er plaatsvinden? Op de websites uitinmiddelburg.nl en vvvzeeland.nl vind je veel meer handige informatie.

Handige zaak

Boeken, muziek, kantoorartikelen, cadeaus en een brasserie. Bij De Drvkkery zit bijna alles onder één dak.  

De Drvkkery
Markt 51
de-drvkkery.nl

Hoe komt Middelburg aan z’n naam?

Middelburg is ontdekt in de tijd dat de Vikingen Europa binnen trokken. Om het eiland Walcheren te beschermen, werd er een ringwalburg gebouwd. Toen de bescherming niet meer nodig was, begon de burcht te profiteren van de gunstige ligging en ontwikkelde het zich tot handelscentrum. Omdat deze burcht de middelste burcht van Walcheren was, kreeg de stad de naam Middelburg.

Lunchen in een monument

Combineer een bezoek aan de Kloveniersdoelen met een lunch of een diner in het grand-café. Schijnt de zon? Zoek dan een heerlijk plekje in de grote terrastuin.

Kloveniersdoelen
Achter de Houttuinen 30
kloveniersdoelen.nl

Mooie streekproducten

De dag culinair afsluiten? Bij Restaurant Scherp werken ze met de mooiste streekproducten. Blijven slapen kan ook, want naast het hotel zijn vier appartementen gevestigd.

Restaurant Scherp
Wijngaardstraat 1
restaurantscherp.nl /
slapenbijscherp.nl

Zomer in Middelburg

1 mei Middelburg Boekenstad Van heinde en verre komen boekhandelaren naar Middelburg om hun boeken aan de man te brengen.
13 – 16 mei Internationaal Jazzfestival In het pinksterweekend vormt het abdijplein het hart van het jazzfestival. Tijdens dit evenement treden er artiesten uit binnen- en buitenland op. 
21 juli eerste folkloristische dag Het abdijplein en omgeving staat tijdens de eerst folkloristische dag in het teken van traditionele Zeeuwse sporten: ringrijen en sjezenrijden.
23 augustus – 3 september Zeeland Nazomerfestival Tijdens het Zeeland Nazomerfestival bruist de stad van de kunst en cultuur. De historische abdij vormt het festivalhart. 
Meer weten over Middelburg en Zeeland of evenementen die er plaatsvinden? Op de websites uitinmiddelburg.nl en vvvzeeland.nl vind je veel meer handige informatie.

Middelburg Rozenstad

Kijk niet vreemd op als je tijdens je bezoek aan Middelburg rozen tegenkomt. Volgend jaar is het namelijk 800 jaar geleden dat de stad stadsrechten kreeg. Om dat te vieren, hebben burgers en ondernemers het initiatief genomen om de stad een eigen roos te schenken: de ‘Rosa Middelburg’. Om de stad te promoten worden er op een groot aantal plekken rozen aangeplant. 

 

 

Manenblussers

Wist je dat de Middelburgers ook wel Manenblussers worden genoemd? Deze naam hebben ze te danken aan de Lange Jan. Toen er op een avond fel licht door de ramen van de toren te zien was, dacht een overijverige nachtwacht dat de toren in brand stond. Het bleek echter onschuldig maar fel maanlicht te zijn. 

 

UNIVÉ ACTIE

Uitwaaien met het hele gezin?
30% korting op een verblijf in Zeeland!

Wilt u na een bezoek aan Middelburg nog langer genieten van wat Zeeland u te bieden heeft? Dat kan! Wat dacht u van een lang weekend op DroomPark Schoneveld? Dit mooie vakantiepark ligt pal aan zee, aan één van de schoonste stranden van Nederland. Als lezer van SAMEN krijgt u 30% korting op een boeking. Kijk op www.droomparken.nl/unive voor meer informatie en de actievoorwaarden (de kortingsactie geldt ook voor de andere DroomParken in Nederland).

NK Knikkeren

Wie wordt
de nieuwe
Nederlands kampioen knikkeren?

Robin Boterenbrood had nooit kunnen vermoeden dat hij vorig jaar in Dierenpark Amersfoort gekroond zou worden tot Nederlands kampioen knikkeren. Ja natuurlijk, hij knikkerde wel eens. Samen met vrienden op het schoolplein. Maar als de rage voorbij was, belandden de knikkers net zo makkelijk weer in een grote bak.

NK Knikkeren

Voetballer

Robin is een voetballer, hij speelt in de E4 van TOV Baarn. Knikkeren deed hij op het schoolplein. Lekker buiten, samen met zijn klasgenoten. Toch bleek de scholier uit Baarn een meer dan verdienstelijk knikkeraar.  Via een wildcard, die hij won met een prijsvraag in Kidsweek, belandde hij in de halve finale van het NK Knikkeren, een toernooi waar maar liefst zevenhonderd kinderen aan meededen. 

Voetballer

Natuurtalent

Robin (toen 12) bleek een natuurtalent. Hij ging de eerste ronde door in de halve finale en overleefde ook de knock-out ronde die daarna volgde tot hij uiteindelijk in de grote finale stond. In de speciale finale-arena streed hij tegen de drie andere finalisten. “Ik was niet extra zenuwachtig ofzo. Ik had er wel een goed gevoel bij.” Goed genoeg om de finale winnend af te sluiten. Hoe mooi is dat. Trots kon Robin naar huis met ‘een hele grote beker’. 

Natuurtalent

Grote beker

Daarbij won hij een tien kilo zware met knikkers gevulde zak, een VIP-kaart voor Dierenpark Amersfoort, een abonnement op Kidsweek en een cadeaubon van 150. “Het was echt hartstikke leuk om mee te doen en om te winnen natuurlijk.” 

Helaas is Robin dit jaar niet meer van de partij. Hij zou wel willen, maar de brugklasser is inmiddels 13 en dus te oud voor het NK Knikkeren. De grote beker wacht dit jaar op een nieuwe winnaar.

Grote beker

Kans maken op die beker?

Ga naar www.nkknikkeren.nl en meld je aan voor de voorrondes bij jou in de buurt (april, mei, juni). De finale van het NK Knikkeren is op zaterdag 18 juni 2016 in Dierenpark Amersfoort.

Kans maken op die beker?

Univé is hoofdsponsor van het NK Knikkeren. Dit oer-Hollandse spelletje is een echte buiten-activiteit voor jong en oud en kan overal worden gespeeld. Door het NK Knikkeren te ondersteunen hoopt Univé het buiten spelen te stimuleren. Univé vindt dat sporten en bewegen goed is voor de mens en onderstreept het belang hiervan door middel van het sponsorschap van diverse sportevenementen, waaronder het NK Knikkeren. En, van buiten spelen komt buiten sporten.

UNIVÉ ACTIES!


1. Zijn jij en je buurtgenootjes ook fanatiek aan het knikkeren?

Meld je voor 31 mei 2016 aan via het e-mailadres samen@unive.nl en maak kans om met elkaar in een bus naar de finale van het NK Knikkeren op 18 juni 2016 te gaan en mee te spelen d.m.v. wildcards!

UNIVÉ ACTIES!

2. Gratis met je gezin een dagje naar Dierenpark Amersfoort?

Stuur voor 1 augustus a.s. een e-mail met je naam en adresgegevens naar samen@unive.nl o.v.v. Dierenpark Amersfoort en vertel met wie en waarom je dit prachtige dierenpark wilt bezoeken. Misschien behoren jullie tot één van de gelukkige gezinnen. 

Alleen winnaars krijgen bericht.
Naar boven








Mookerheide

Een werelds uitzicht

Lees verder

Op weg naar de Heumense Schans, bijna boven op de Mookerheide, tilt een wandelaar zijn hondje tegen een steile helling omhoog. “Hij redt dit niet meer”, lacht de jongen, “hij is oud en bovendien; zijn pootjes zijn te kort.” Eenmaal boven rent het hondje vrolijk over de hei, richting de rand van de stuwwal. Daar staat hij stil, voor een adembenemend uitzicht over het diepgelegen Maasdal.

Stuwwal

Wandelroute ‘Twee Schansen’ toont de Mookerheide in volle glorie. Op de Heumense Schans ervaar je het enorme hoogteverschil in het landschap. De schans ligt op een stuwwal, omhooggeduwd door gletsjers in de ijstijd. Op deze hoogte bouwde men in de zeventiende eeuw aarden verdedigingswerken. Waar ooit soldaten van Oranje zich verschansten, zoeken nu wandelaars een strategisch plekje. Uit de wind, om te genieten van een werelds uitzicht en de voorjaarszon.

Jachtslot Mookerheide

“Och, als je hier toch wakker zou worden...”, zucht een bezoekster, in de ronde uitkijktoren van Jachtslot Mookerheide. Het Jachtslot is een eeuw geleden gebouwd door de Baron van Heumen. Hij laat een bijzonder staaltje Jugendstil architectuur na. Het slot en de omliggende natuur zijn nu in bezit van Natuurmonumenten. Landgoed, moestuinen en kassen zijn in oude glorie hersteld. Het Jachtslot zelf is nu een hotel-restaurant; wakker worden in al deze pracht kan dus echt.

Uitkijktoren

Vanuit de uitkijktoren op het heideveld van de Mookerschans dwaalt je blik over de stroomvallei van de Maas. De rivier kronkelt hier het Limburgse land uit. Boven in de toren kijkt een echtpaar vol bewondering uit over alle weidsheid. “Zo’n uitzicht heb je nergens. Je gelooft bijna niet dat dit Nederland is!”

Loop naar de Mookerhei

In Zuid-Nederland kent iedereen de uitdrukking ‘Loop naar de Mookerhei’. Het betekent zoiets als ‘Loop naar de maan’. Die negatieve betekenis hangt samen met de Slag op de Mookerheide, een veldslag tussen de Oranjes en de Spanjaarden. De verhalen en legendes uit die tijd zijn te volgen tijdens een historische wandeling door het gebied, uitgezet door Stichting Huys te Mook. Verkrijgbaar bij de VVV Plasmolen, Mook. www.vvvplasmolenmook.nl

Activiteiten

Mountainbikes huren, een picknickmand ophalen, levend tafelvoetbal spelen of een gps-zoektocht of solextocht maken. Het kan allemaal bij Dolfijn Watersport en recreatie. Hier kun je ook zeilboten en sloepen huren en de dag afsluiten met een barbecue op het terras aan het water.  www.dolfijn-mook.nl

Jachtslot de Mookerheide

Genieten in een prachtige omgeving dat kan in Jachtslot Mookerheide. Een zondagse high tea, lunchen of dineren in Brasserie Du Bois; in het unieke Jugendstil interieur van het jachtslot is het allemaal bijzonder. Het jachtslot beschikt ook over romantische kasteelkamers, waar je heerlijk wegdroomt tussen de bossen van Molenhoek. Het slot is ook te huur voor bruiloften, feesten of zakelijke arrangementen. www.mookerheide.nl

 

Naar boven

Wegdoen is het nieuwe verzamelen

We hebben meer spullen dan ooit en veel dingen die we nooit gebruiken, zoals keukengerei, kleding, boeken en hebbedingen. Om orde en rust in het leven te brengen kun je misschien beter minder bezitten, oftewel… ontspullen! 

Ontspullen: hoe doe ik dat?

Wat je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen. Zo simpel als het klinkt, zo moeilijk kan het zijn. Want waar en vooral hoe begin je? Met deze tips heb je straks een opgeruimd huis én een opgeruimde geest.

1. Neem kleine stapjes
Begin met opruimen en pak elke dag een ander gedeelte van het huis aan. Eerst de keukenkastjes, dan de boekenkast en vervolgens de kelder. Door steeds een beetje te doen blijft het leuk.

2. Kan ik zonder?
Vraag jezelf af of je iets dagelijks gebruikt en of je zonder kunt. Seizoensitems zoals kerstspullen tellen niet mee. Maar drie paar slippers of vijf halve flessen zonnebrandcrème, heb je die echt allemaal nodig?

3. Door je garderobe
Hang je kleding op aan kledinghangers die allemaal dezelfde kant op wijzen. Telkens als je iets terug hangt, zorg je dat de kledinghanger de andere kant op wijst. Kijk na een halfjaar welke kledinghangers niet zijn omgedraaid. Blijkbaar draag je deze kleding niet en kan het weg.

Ontspullen: hoe doe ik dat?

4. Zou ik dit kopen?
Stel jezelf de vraag: als ik het niet al had, zou ik het nu dan alsnog kopen? Is het antwoord ‘nee’, dan kun je het wegdoen.

5. Alles op z’n plek
Voorkom troep en leg aan het einde van de dag alles weer terug op z’n plek.

6. Eén erin, één eruit
Goede vuistregel: koop je een nieuw boek, dan moet er een oude weg. Leuk om je boek bijvoorbeeld naar een Minibieb te brengen. Dit zijn kleine buitenboekenkastjes waar mensen uit de buurt een boek kunnen lenen. Kijk op de minibieb.nl voor een Minibieb bij jou in de buurt.

Weggooien is niet nodig

En dan? Je wilt wel afstand doen van je overbodige items, maar weggooien vind je zonde. Gelukkig is dat niet nodig want je kunt er ook iemand anders blij mee maken.

  • Organiseer een weggeefavond met familie, vrienden of kennissen. Iedereen biedt zijn overbodige spullen aan elkaar aan. Alles wat overblijft breng je naar de kringloopwinkel.
  • Verkoop je boeken door op bijvoorbeeld Marktplaats of Bol.com of breng ze naar een Minibieb in de buurt.
  • Lever een zak kleding in bij de H&M en je krijgt een bon voor 15% korting op een artikel naar keuze. hm.com/nl/garment-collecting
  • De vrijmarkt op Koningsdag is natuurlijk dé kans om alles wat je niet meer nodig hebt weg te doen.
Weggooien is niet nodig

Doen in plaats van hebben

De smaak van het opruimen te pakken? Schrijver James Wallman legt in zijn boek Ontspullen uit waarom je beter herinneringen en ervaringen kunt verzamelen in plaats van spullen. Een boek vol praktische tips en psychologische inzichten. En als je het boek uit hebt, zet je het niet in de kast maar geef je het door aan je buurvrouw.
Ontspullen, € 19,99 (Kosmos Uitgevers)
ISBN 9789021561288

Naar boven





Bestolen op vakantie

‘Toen voelde ik alleen nog maar verslagenheid’

Lees verder

Maaike Hoeksma en Arnold Boonstra werden op de eerste dag van hun vakantie bestolen. Ze waren net aangekomen op hun Italiaanse vakantieadres toen hun auto werd leeggehaald. Maaike had niets meer dan de strandkleding waarmee ze naar zee was gegaan. “Daar stond ik dan, in mijn bikini.” 

Romantische vakantie

Ze kunnen er nu wel weer om lachen, samen aan tafel, voor de computer. Daar verschijnt een foto van Maaike naast een openstaande container. Ze staat op de foto met de treurige uitdrukking die bij zo’n gebeurtenis past. “En dat terwijl het allemaal nog wel zo gesmeerd was gegaan,” vertelt Arnold. Op zijn tablet toont hij een kaart. Daar, aan de kust onder Livorno, ligt Marina di Cecina. Vlakbij lag het huisje waar ze een romantische vakantie gingen beleven.

Veilig op slot

De autorit ging zo voorspoedig dat ze zelfs te vroeg waren aangekomen. Daarom gingen ze eerst even naar het strand. “Hier parkeerden we.” wijst Arnold op Google Maps. "Achter het parkeerterrein lagen het strand en de zee." Maaike: “Ik trok mijn nieuwe bikini aan, paspoort en portemonnee stopten we in het dashboardkastje die we vervolgens op slot deden.” 

Verslagenheid

Na twee uren aan het strand was het tijd om bij hun huisje in te checken. Ze liepen terug naar hun auto en zagen het meteen. Maaike: “Het raam was ingeslagen, de koelbox tussen de voorstoelen was weg en op de grond lag een label. Toen zag ik het pas; ook mijn koffer was gestolen. Die hadden we op de achterbank gezet, omdat hij niet naast Arnold z’n koffer in de kofferbak paste. Toen voelde ik alleen nog maar verslagenheid. Mijn mooiste zomerkleren, mijn favoriete shirt, alles weg.”

Bikini

Maaike toont het kledingstuk dat ze heeft opgezocht: “Kijk, ik heb ‘m nog, deze bikini had ik aan. Daar stond ik dan! Behalve een strandjurkje had ik niks meer. Op het parkeerterrein zag ik een paar containers, die ben ik langsgegaan. De laatste in het rijtje stond open en wat denk je? Mijn koffer! Maar ja, de inhoud was verdwenen.” Arnold: “Ondertussen was ik met de verzekering aan het bellen. Die raadde aan foto’s te maken van de auto en aangifte te doen. Toen zijn we eerst maar naar ons huisje gereden.”

Gelukkig

Daar aangekomen kregen ze hulp van de verhuurdersfamilie. Die gingen mee naar het politiebureau om te tolken bij het aangifte doen. Arnold: “Gelukkig was het dashboardkastje niet opengebroken, dus onze pasjes hadden we nog.” Zo besteedden ze de eerste dagen van de vakantie; nieuwe spullen kopen, de auto en alles in orde krijgen. Maaike: “We hebben onze vakantie kunnen voortzetten. Gelukkig! Want je rekent er niet op dat zoiets kan gebeuren. Voortaan letten we wel wat beter op. Niks zichtbaar in de auto laten…” Lachend: “En niet meer zo’n grote koffer mee die niet in de kofferbak past!” 

Wat te doen bij schade en diefstal tijdens uw vakantie?

Op onze website hebben we een pagina staan met meer informatie naar wat u moet doen als u schade hebt tijdens uw vakantie. 

Kijk op www.unive.nl.

Naar boven

Afsluitdijk Open

Een unieke ervaring

Denkend aan de Afsluitdijk zien we een lint van hardlopers over de oneindige dijk gaan.  Natuurlijke schoonheid gecombineerd met de inspanning van duizenden renners die tijdens een opkomende zon over een internationaal icoon lopen. Voor het eerst in de geschiedenis gaat de Afsluitdijk op
4 september 2016 volledig open voor duizenden hardlopers en wordt afgesloten voor verkeer. De Afsluitdijk Open introduceert hiermee een nieuwe afstand in het hardlopen. Een hele, halve of kwart Afsluitdijk kan eenmalig worden toegevoegd aan de bucketlist van hardlopend Nederland.

Afsluitdijk Open

De Afsluitdijk

In de jaren ’30 gebouwd door een zelfredzaam volk die de Afsluitdijk basaltsteen voor basaltsteen heeft neergelegd om ons land te beschermen tegen het water. Op 28 mei 1932 ontmoetten de zogenaamde steenleggers elkaar in het midden van dit unieke technische bouwwerk, om beide helften van de Afsluitdijk met elkaar te verbinden. Na 80 jaar wordt de Afsluitdijk versterkt en wordt het een proeftuin voor het ontwikkelen van nieuwe vormen van duurzame energie. Om dit te vieren mag de Afsluitdijk één keer worden afgesloten. 

De Afsluitdijk

Nieuwe afstand in het hardlopen

In samenwerking met Rijkswaterstaat wordt  op
4 september 2016 de Afsluitdijk gesloten voor verkeer van 02.00 uur tot met 12.00 uur en opengesteld voor duizenden hardlopers die allemaal een persoonlijk record gaan lopen op de nieuwe afstand: Een hele Afsluitdijk (32,8 kilometer). Naast de hele Afsluitdijk worden ook de halve Afsluitdijk (16,4 km) en kwart Afsluitdijk (8,2 km) als hardloopafstand aangeboden. En net als de steenleggers van vroeger kan je met een estafette team een basaltsteen doorgeven om samen de Hele Afsluitdijk  te voltooien. Voor de jonge lopers is er een speciale ‘Kids Afsluitdijk Open’, zij leggen de allerlaatste kilometers van het parcours af naar het einde van de Afsluitdijk.

Nieuwe afstand in het hardlopen

Draag uw steentje bij

Met uw deelname draagt u letterlijk en figuurlijk een steentje bij aan een betere toekomst. Een deel van het inschrijfgeld komt ten goede aan één van de twee gekozen goede doelen: de Trombose Stichting en Spieren voor Spieren.

Draag uw steentje bij

Meer informatie over de Afsluitdijk Open via www.afsluitdijkopen.nl.

Naar boven
PUZZEL & WIN
Win een Gardena smart system!

Ziet u het al voor zich? Met u smartphone of tablet overal ter wereld de conditie van uw tuin in de gaten houden en bijsturen als het moet? Met het nieuwe GARDENA smart system is dit niet langer de toekomst. Maar vandaag de dag allemaal mogelijk.

Speel nu de puzzel

Een keer extra sproeien of gras maaien? Via de app op uw smartphone of tablet is het zo geregeld. Via de app krijgt u direct een overzicht van de status van uw tuin en de apparaten die onderdeel zijn van het GARDENA smart system. Het systeem is makkelijk aan te sluiten op sproeisystemen en de robotmaaier houdt uw gazon piekfijn in orde. 

Lees voor het spelen de actievoorwaarden.

De actievoorwaarden van de puzzel kunt u terugvinden op www.unive.nl of opvragen via samen@unive.nl. De oplossing van de puzzel in SAMEN 2 was ‘huisgenoten’. Familie Bergen, Wiekie Hoekstra, Eric Bastiaanse, Afra Nan, Anita van Norel, mevrouw De Moor-de Visser, Wim Lobensteijn, Amy van der Meer-Visser, Claudia Harmsen en T. de Boer-Bosma hebben een OGU gewonnen. Gefeliciteerd!

Colofon

SAMEN Ledenmagazine
is een uitgave van Univé Verzekeringen.
Editie nummer 1, 2016 

Uitgever
Univé Verzekeringen
Postbus 15, 9400 AA Assen
www.unive.nl

Hoofdredactie
Kim Mondria, Fons Roosenboom

Redactie
Bas Jongerius, Richt Kooistra, Narvic media&communicatie, Marielle Verstegen, Fleur Akkersloot, Letterhuis Tekstbureau Esther van Opzeeland

Creatie & organisatie
Sprog

In samenwerking met
DAYLEE digital marketing

Fotografie
Imka Westerhuis (cover), Bas Jongerius, Fotopersburo Heerenveen, Vogelbescherming Nederland, beeldbankmiddelburg.nl, laatzeelandzien.nl, iStockphoto.com, Arie Bruinsma.

Aan dit nummer werkten verder mee
Stichting Het Huisgezin, Pieter en Annemarie Smaling, Allard v/d Wal, Foppe en Geke de Haan, Verkeersschool Dieter Holmersma, LDP International bv, Ard Schenk, Robert Doornbos, Maaike Hoeksma en Arnold Boomsma, Vogelbescherming Nederland, DroomParken, De Automobilist, Husqvarna Group, Gottmer Uitgeversgroep BV, Kosmos Uitgevers, bag-to-nature, Dierenpark Amersfoort en Denksport.

Univé
Joost Heideman, Aukje Kunnen, Theo Koning, Simone Witteman, Chiel Datema.

© 2016. Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van Univé Verzekeringen. Univé Verzekeringen spant zich in voor een zo zorgvuldig mogelijke weergave van de gegevens in dit magazine. Mochten er desondanks onjuistheden in de gegevens voorkomen of mocht de informatie niet meer actueel zijn, dan aanvaarden noch Univé Verzekeringen, noch de makers van dit magazine enige aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen en/of schade hierdoor.

Naar boven

Cookies

Dit online magazine van Univé maakt gebruik van cookies. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd. Zowel Univé als andere partijen kunnen cookies plaatsen.

Waarvoor worden cookies gebruikt?
Met behulp van cookies maken we het gebruik van het online magazine ge- makkelijker voor u. Zo kijken we met behulp van cookies naar het surfgedrag van onze bezoekers. Hiermee kunnen we het online magazine verbeteren en aan uw gebruikswensen aanpassen. 

Welke cookies gebruikt Univé?
Univé vindt het belangrijk dat u weet welke cookies het online magazine inzet en waarvoor wij ze gebruiken. Daarom leest u hieronder welke cookies we gebruiken:

1. Cookies voor websitestatistieken

Univé maakt gebruik van Google Analytics om te analyseren welke pagina's het best worden bezocht, via welke browser bezoekers surfen, met welk apparaat (dekstop, tablet, mobiel) de website wordt bezocht, etc. Op basis daarvan kunnen we de website verbeteren. Deze gegevens worden anoniem opgeslagen dus zijn niet te herleiden naar wie u bent. Ze worden alleen gebruikt om uw bezoek aan het online magazine te analyseren.

2. Cookies van externe partijen

In de witte balk onderaan het magazine staat een knop van Facebook en Twitter. Dit is een knop van een externe partij , die vaak een cookie gebruikt om deze faciliteit mogelijk te maken. 

Heeft u bezwaar tegen het gebruik van deze cookies, dan kunt u in uw eigen browser "cookies accepteren" uitschakelen. Zo krijgt u een waarschuwing voordat er cookies worden geplaatst. 

Ook kunt u de instellingen zodanig aanpassen dat uw browser alle cookies of alleen de cookies van andere partijen weigert. Ook kunt u uw cookies verwijderen die al zijn geplaatst. Let u erop dat u de instellingen apart moet aanpassen voor elke browser en computer die u gebruikt. Schakelt u de cookies uit? Dan kan het zijn dat de website sommige functies niet toont.

Zijn cookies veilig?
Het gebruik van cookies is veilig. Zo kunnen wij niet met behulp van cookies persoonlijke informatie zoals een telefoonnummer of een e-mailadres herleiden. Dat betekent dat wij u niet door middel van spam of telemarketing kunnen benaderen. Cookies kunnen geen virussen verspreiden en zijn dus veilig voor uw computer. 

Naar boven

Disclaimer

Univé streeft ernaar dat alle informatie in het online magazine actueel en correct is. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Univé en (eventuele) overige leveranciers van informatie aan dit online magazine aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor kennelijke onjuistheden in de informatie in dit online magazine.

De informatie die Univé in haar online magazine aanbiedt is geen advies. De (eventuele) berekeningen in dit online magazine zijn gebaseerd op algemene uitgangspunten. Door online uw premie te berekenen en/of een verzekering af te sluiten maakt u de verzekering voor u persoonlijk op maat. Univé geeft dus geen advies.

Univé Magazine

Draai uw scherm